Home EuropaEngeland & Wales Maak kennis met het Athene van het noorden op Calton Hill in Edinburgh

Maak kennis met het Athene van het noorden op Calton Hill in Edinburgh

by Annemarie
Calton Hill in Edinburgh

Aan de rand van het centrum van Edinburgh ligt een oude vulkanische heuvel: Calton Hill. Op deze heuvel staan enkele bijzondere, historische bouwwerken, die voor een deel geïnspireerd zijn op klassieke Griekse gebouwen. En aan deze bouwwerken heeft Edinburgh de bijnaam ‘Athene van het noorden’ te danken.

Calton Hill is sinds 1724 een openbaar park. In 1775 werd het eerste pad rondom de heuvel aangelegd, voor “the pleasure and amusement, and health of the inhabitants of this crowded city…”.

Calton Hill in Edinburgh

Het National Monument

National Monument

Vanaf Regent Road kun je via trappen naar de top van de heuvel wandelen. Als je boven op Calton Hill staat, zou je je – met wat inlevingsvermogen – heel even op de Akropolis in Griekenland kunnen wanen. Dit komt door het opvallende National Monument, dat een soort van replica had moeten worden van het Parthenon in Athene. Het monument werd gebouwd ter herdenking van de Schotse gevallenen tijdens de Napoleontische oorlogen. De bouw startte in 1826, maar toen in 1829 het geld op was, werd de bouw van het monument stilgelegd. Het is nooit meer afgemaakt en daarom wordt het National Monument ook wel ‘Edinburgh’s Disgrace’ genoemd.

Calton Hill in Edinburgh

Het uitzicht vanaf het National Monument richting Holyrood Park

Nelson’s Monument

Als je richting Calton Hill loopt, zie je Nelson’s Monument vanuit de verte al staan. Het gebouw heeft de vorm van een telescoop en werd tussen 1807 en 1815 gebouwd ter ere van viceadmiraal Horatio Nelson, en zijn historische overwinning in de Zeeslag bij Trafalgar (1805). Nelson liet zelf overigens het leven bij deze zeeslag. Bovenop de toren staat een tijdbal; deze gaf vroeger voor de schepen in de haven de tijd van 13:00 uur aan. De tijdbal is tegenwoordig afgestemd op de ‘One o’clock gun’ van Edinburgh Castle. Als de One o’clock gun om 13:00 uur wordt afgevuurd, zakt de tijdbal naar beneden. Je kunt de toren beklimmen voor het uitzicht (£ 5,- entree*). Het museum op de begane grond is gratis toegankelijk.

Calton Hill in Edinburgh

Nelson’s Monument tussen de pilaren van het National Monument door

City Observatory

Op Calton Hill staat ook de voormalige sterrenwacht van Edinburgh. Het gebouw werd in 1818 gebouwd, in de stijl van een Griekse tempel. Hierin was ooit de Royal Observatory gevestigd, maar deze verhuisde in 1896 naar Blackford Hill. Het gebouw op Calton Hill staat er nog, en wordt sindsdien de City Observatory genoemd. Ik heb er helaas geen foto van, want toen wij er waren stond het in de steigers. Als alles volgens planning verloopt, wordt de City Observatory later in 2018 opengesteld voor publiek. Binnen draait het dan niet meer om sterren kijken, maar om kunst kijken.

Calton Hill in Edinburgh

Dugald Stewart Monument

Dugald Stewart Monument

Ook het monument voor de Schotse schrijver en filosoof Dugald Stewart uit 1831 is in Griekse stijl gebouwd. Voorbeeld was het Monument van Lysicrates in Athene. Het is een kleine ronde tempel met acht pilaren. Dugald Stewart was als professor morele filosofie (ethiek) verbonden aan de Universiteit van Edinburgh.

Naast al deze monumenten biedt Calton Hill ook een mooi uitzicht over Edinburgh, de haven van Leith, het water van estuarium Firth of Forth, en Arthur’s Seat.

Calton Hill in Edinburgh

Uitzicht op Edinburgh, met o.a. Edinburgh Castle en Princes Street

beklimmen van Arthur's Seat

Arthur’s Seat gezien vanaf Calton Hill

Beltane Fire Festival

Mocht je toevallig eind april naar Edinburgh gaan: sinds 1988 vindt elk jaar op 30 april het Beltane Fire Festival plaats op Calton Hill, om het begin van de zomer te vieren. Het festival is een mix van traditionele Keltische rituelen, muziek (drums vooral), theater en vuur. Het festival begint rond 20:00 uur (zonsondergang) en gaat door tot in de kleine uurtjes. Je moet wel van tevoren een kaartje kopen.

Adres Calton Hill in Edinburgh: Regent Road, aan het eind van Princes Street

* Prijzen kunnen wijzigen

Lees voor meer tips mijn andere blogs over Edinburgh en de City Guide Edinburgh van collega-blogger Marcella!

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.