Home Europa Boottocht naar de Calanques vanuit Marseille

Boottocht naar de Calanques vanuit Marseille

by Annemarie
boottocht naar de Calanques

Tijdens onze stedentrip naar Marseille verkenden mijn zoon en ik verschillende wijken van de stad. De Vieux-Port, de Nôtre-Dame de la Garde, street art in Le Panier, een fietstour en het voetbalstadion van Marseille, we konden het allemaal afvinken. Maar ik wilde ook graag wat van de omgeving zien. En laat Marseille nou vlakbij Nationaal Park Calanques liggen! Vanuit de haven van Marseille gaan er verschillende boottochten naar de Calanques. Tenminste, als het niet te hard waait…

Wat is een Calanque eigenlijk?

Een Calanque is een diepe vallei, deels onder het water van de zee, met steile hellingen van kalksteen. Zoiets als een fjord, maar dan niet gevormd door gletsjers. Ten zuiden van Marseille tot aan de plaats Cassis, ligt Nationaal Park Calanques, een beschermd gebied van ca. 520 km². Er zijn 26 calanques in deze kuststrook, waarvan de ene wat gemakkelijker te bereiken is dan de andere.

boottocht naar de Calanques

Oh nee, de Mer is agitée …

Omdat we in februari (de Voorjaarsvakantie) naar Marseille gingen, besloot ik niet van tevoren al kaartjes te boeken voor een boottocht naar de Calanques. Het leek me vanwege het jaargetijde verstandiger om het actuele weer af te wachten. Toen ik op onze eerste volle dag in Marseille de mogelijkheden bekeek, bleek dat voor de dag erna alle boottochten waren gecanceld vanwege een ‘mer agitée’; een (te) ruwe zee dus. Voor nog een dag later – onze laatste dag – waren de voorspellingen onzeker. Daar baalde ik van!

Boottocht Essential Calanques

Op onze laatste dag in Marseille gingen we ‘s ochtends naar het loket van Icard Maritime In Vieux-Port om te vragen of de boottochten die dag doorgingen. Gelukkig was het antwoord ‘ja’ ( of ‘oui’ eigenlijk). De zee was nog steeds niet heel kalm, maar wel rustiger dan de dag ervoor. Om die reden ging alleen de kortste boottocht naar de Calanques door, de ‘Essential Calanques’ van 2,5 uur. Nu moest ik even overleggen met mijn zoon, omdat hij in Nieuw-Zeeland nogal zeeziek was geworden toen we walvissen gingen spotten. Een ietwat ruwe zee klonk niet heel ideaal, maar hij vond dat we het toch moesten doen. Die 2,5 uur ging hij wel overleven, dacht hij. 🙂 Dus we boekten kaartjes voor de boottocht van die middag.

boottocht naar de Calanques

De boot van Icard Maritime in Vieux-Port

Op naar de Calanques!

In de ochtend bezochten we Palais Longchamps (aanrader!) en daarna lunchten we bij een restaurant in Vieux-Port, met uitzicht op de boten naar de Calanques. Toen we ca. 25 minuten voor de afvaart naar de kade liepen, stond er al een rij. Een kwartier voor vertrek mochten we de boot op. Op de boot kozen we voor twee stoeltjes in de hoek van het benedendek, zodat ik goed foto’s kon nemen – en Thijs goed over de reling kon hangen, mocht hij zeeziek worden…. 😀 Voordat de boot vertrok werden we nog een keer gewaarschuwd (alleen in het Frans overigens) voor de ruwe zee. Wie dat wilde mocht z’n kaartjes omruilen voor een dag later. Er stapte een gezin uit, maar de rest bleef zitten.

Vieux-Port in Marseille

Cap Croisette

De trossen werden los gegooid en we voeren de haven uit, met uitzicht op de kades en boten in Vieux-Port. Nadat we Fort Saint-Jean waren gepasseerd kwamen we meer op open water terecht. We kwamen langs de eilandjes met Chateau d’If. Het fort en de eilandjes hadden we op onze eerste dag ook al gezien tijdens onze fietstocht door Marseille.

Fort Saint-Jean in Marseille

Fort Saint-Jean

De zee was niet heel rustig, maar we vonden het nog meevallen eigenlijk. We zagen het plaatsje Les Goudes en voeren tussen Cap Croisette en Ile Maïre door, met uitzicht op het haventje en strandje bij Cap Croisette. Op een rotsachtige punt staat een kruis. Bij het strandje is een restaurant en een duikschool, want dit is een populaire plek om te duiken. Cap Croisette is alleen per boot bereikbaar, of te voet vanuit Les Goudes.

Cap Croisette

Cap Croisette

boottocht naar de Calanques

Calanque de Sormiou

De eerste calanque die we invoeren was Calanque de Sormiou, een diepe inham met een haventje, een mooi zandstrand en restaurant Le Château. Er staan ook wat kleine huisjes, ‘cabanons’. Hierin werden vroeger vissersboten opgeslagen, maar tegenwoordig worden deze basic huisjes vaak als vakantiehuisje gebruikt. Er zijn verschillende wandelpaden rond deze populaire calanque.

Calanque de Sormio

Calanque de Sormio

Calanques de Morgiou en Sugiton

We voeren verder naar Calanque de Morgiou, een smalle baai met een klein vissershaventje en wat huisjes.

Calanque de Morgiou

De laatste calanque die we bezochten was Sugiton. Deze baai is in de zomermaanden zo populair dat je voor een bezoek aan Sugiton van tevoren moet reserveren. Zo reguleren ze de drukte en beperken ze de schade aan flora en fauna.

boottocht naar de Calanques

>> Wil je ook kennismaken met de calanques bij Marseille? Boek dan van tevoren je boottocht! <<

Na Calanque de Sugiton zette de boot weer koers naar Marseille. We vonden het erg mooi, met de ruige rotsachtige kusten en rustige baaien. Als de zee wat kalmer is, is het waarschijnlijk nog mooier, doordat de kleur van het water dan lichter en wat meer turquoise is. Ook fijn: we hadden helemaal geen last van zeeziekte! Dat de zee wat ruwer was merkten we onderweg wel, zoals je op onderstaande foto ziet. Ik heb de horizon expres niet recht getrokken.

Beetje scheef…

Marseille

Marseille met de Notre-Dame de la Garde weer in het zicht

Boottocht naar de Calanques praktisch

– Vanuit Vieux-Port in Marseille zijn er boottochten van Icard Maritime en Croisières Marseille Calanques.
– Icard Maritime heeft verschillende boottochten naar Nationaal Park Calanques. Vanwege de ruwe zee konden wij alleen ‘The Essential Calanques’ doen, van 2,5 uur. Je bezoekt drie calanques: Sormiou, Morgiou en Sugiton.
– Bij betere weersomstandigheden kun je ook ‘The Complete Calanques’ doen, een boottocht van 3,5 uur waarbij je van Marseille langs de kust naar Cassis vaart. Je ziet dan ook de calanques vlak voor Cassis.
– In juli en augustus kun je ook kiezen voor een boottocht met de mogelijkheid om te zwemmen in een van de baaien die je bezoekt.
– Je kan vanuit Marseille ook met het openbaar vervoer naar de calanques reizen om daar te gaan wandelen.
– De calanques zijn ook bereikbaar met de auto, maar het aantal parkeerplekken is beperkt en in drukkere perioden (de zomer) worden sommige toegangswegen naar de calanques afgesloten. De bus is dan een betere optie.
– Sinds 2022 moet je in de zomermaanden voor een bezoek aan Calanque de Sugiton van tevoren reserveren. Dit is gratis en je ontvangt een QR-code die je moet laten zien. Deze maatregel is ingesteld omdat er schade ontstond doordat er te veel bezoekers waren.
– In de zomermaanden (juni t/m september) worden de calanques soms gesloten voor alle bezoek als er brandgevaar is.
– Zie voor meer informatie over het bezoeken van de calanques de website van Parc National des Calanques.

Dit artikel bevat een affiliate link.

Misschien ook leuk om te lezen:
– Fietsen in Marseille, langs de highlights van de stad

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.