Home Europa Het boomkroonpad van Bachledka in Slowakije

Het boomkroonpad van Bachledka in Slowakije

by Annemarie
boomtoppenpad in Bachledka

Tijdens de voorbereidingen van onze vakantie in Slowakije las ik over het boomkroonpad van Bachledka. Deze ‘treetop walk’ werd in 2017 geopend en ligt in Nationaal Park Pieniny, een beschermd natuurgebied dat deels in Slowakije en deels in Polen ligt. Dwars door het natuurgebied loopt rivier Dunajec. In het nationale park liggen bergen, grotten, bossen en kloven. Op een zonnige ochtend reden we in een uur tijd van ons vakantiehuis in Vlasky naar Bachledova Dolina.

Nationaal Park Pieniny ligt in het noorden van Slowakije, tegen de grens met Polen aan. Aan de rand van het Spiš Magura-gebergte ligt het boomkroonpad van Bachledka. Op de dag dat wij het boomtoppenpad bezochten was het redelijk druk, omdat het een nationale feestdag (1 mei) was in Slowakije. We parkeerden onze auto en kochten bij het loket een familieticket voor een retourtje met de skilift en entree tot de treetop walk. Je kan vanaf Bachledova Dolina ook omhoog lopen naar het beginpunt van het pad, dat scheelt je de kosten voor de lift. Maar wij vonden het juist wel leuk om met onze kinderen de skilift te nemen.

Skilift Bachledka

Skilift Bachledka Ski & Sun

Vanuit een skilift is het altijd genieten van het uitzicht. Nu was het mooi groen rondom ons, maar in de winter is het vast nog veel mooier met een wit landschap. Bij het eindpunt van de lift was het nogal modderig, omdat het de dag ervoor flink geregend had. We dronken eerst nog even koffie en thee op het terras van de kiosk vlakbij het eindpunt van de lift.

Boomkroonpad

Na de koffiepauze wandelden we naar het beginpunt van het boomkroonpad, waar we onze kaartjes moesten laten zien. Daarna konden we het houten pad betreden. Met de toren erbij is het pad 1.234 meter lang en het hoogste punt van het wandelpad is 24 meter hoog. Je hebt een prachtig uitzicht op de bossen en de besneeuwde toppen van het nabij gelegen Belianske Tatra-gebergte.

boomtoppenpad in Bachledka

Langs het pad staan een paar informatiepunten over de lokale flora en fauna (ook in het Engels), en voor kinderen een paar educatieve puzzels over de natuur. Er zijn ook drie ‘adrenalinepunten’. Zo kun je over een wiebelende plank lopen boven een net, met uitzicht op de diepte onder je. Heel spannend vonden onze kinderen dit niet, omdat het maar hele korte stukjes waren en erg goed beveiligd. Het net zat bijvoorbeeld direct onder de houten plank.

Observatietoren

Aan het eind van het boomtoppenpad staat een 32 meter hoge uitkijktoren. Over een rondlopend houten wandelpad kun je omhoog wandelen naar de top. Van bovenaf is het uitzicht over het pad en de bergen geweldig. We hadden echt mazzel met het zonnige weer die dag.

Uitzichtje…

Over het gat in het midden van de toren is een dik net gespannen waar je overheen kunt lopen of op kunt zitten, 32 meter boven de grond. Dat is vast heel leuk en bijzonder, maar ik heb het niet uitgeprobeerd. De rest van mijn gezin wel. Normaal gesproken kun je met een glijbaan van 67 meter lang naar beneden (lekker snel!), maar die was dicht wegens werkzaamheden toen wij er waren. Ik vond het niet erg… We wandelden dus via dezelfde weg terug naar beneden, en daarna over het boomtoppenpad weer terug naar het beginpunt.

boomtoppenpad in Bachledka

Het net bovenin de toren en een deel van de glijbaan

Extra tips

Voor gezinnen met jonge kinderen: vlak voordat je het pad betreedt is er een leuke speeltuin. Dus daar kun je je kinderen even laten spelen aan het begin of aan het eind van de wandeling. Ook leuk: als je van de skilift naar het begin van het boomkroonpad loopt (een kort stukje), staat wat lager op de helling een fotolijst op de bergweide. De perfecte plek voor een leuk familieportret, of een selfie natuurlijk…, met de bergen op de achtergrond. Je kunt mooie wandelingen maken in dit gebied. Er zijn leuke routes speciaal voor gezinnen met kinderen, met spelletjes en informatiepunten. Je kan er ook bobsleeën en mountainbiken. In de winter wordt er volop geskied in skigebied Bachledka Ski & Sun.

boomtoppenpad in Bachledka

Links op de foto de speeltuin, vlak voor de ingang van het boomtoppenpad.

Om in te lijsten

Het boomkroonpad van Bachledka praktisch

– Route: wij reden naar Bachledka Dolina, en volgden de borden waarop ‘Bachledka Ski & Sun’ stond aangegeven.
– Het boomtoppenpad is geopend van 9:00 uur ’s ochtends tot 16:00 of 17:00 uur buiten het hoogseizoen. In juli & augustus is het pad open tot 18:00 uur.
– Parkeren kost € 5,-* (dagkaart).
– Je betaalt € 69,-* voor een familiekaart (max. 2 kinderen) met een retour voor de skilift + entree voor het boomkroonnpad van Bachledka en de uitkijktoren. Of los € 27,- voor een volwassene en € 22,- voor een kind*.
– Als je niet met de skilift gaat, maar naar boven loopt, betaal je € 37,- voor een familieticket voor alleen het boomtoppenpad en de uitkijktoren. Of € 14,- voor een volwassene en € 11,00 voor een kind*.
– Het kan er soms erg waaien en fris zijn (je bent op hoogte), dus zorg dat je een warme trui of jas bij je hebt. Bij regenachtig of grijs weer is het uitzicht vanaf de toren minder spectaculair, dus ga op een heldere dag als dat mogelijk is.
– Er zijn geen trappen op het pad of in de toren, waardoor het pad ook geschikt is voor kinderwagens en rolstoelen.
– Honden mogen niet mee het boomkroonpad op.

* Prijzen kunnen wijzigen, voor het laatst gecheckt in februari 2024.

Lees ook mijn andere blogs over Slowakije!

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Esther 28 juni 2019 - 5:00 pm

Wat gaaf! Ik ben echt dol op boomtoppenpaden! Ik heb in Kaapstad over een heel mooi exemplaar gewandeld en deze ziet er ook mooi uit. Het uitzicht over die bergen, wow!

Antwoord
Annemarie 29 juni 2019 - 12:18 pm

Wij waren nog nooit eerder op een boomtoppenpad geweest, maar deze was erg gaaf. Ik wist niet dat er in Kaapstad ook eentje was, nog nooit wat over gehoord.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.