Home EuropaBelgië Openluchtmuseum Bokrijk met kinderen

Openluchtmuseum Bokrijk met kinderen

by Annemarie
Bokrijk met kinderen

In de meivakantie waren we een lang weekend in Belgisch Limburg. We liepen het blotevoetenpad in Zutendaal en gingen een dagje naar het openluchtmuseum Bokrijk. Het Domein Bokrijk ligt tussen Hasselt en Genk, en bestaat uit een openluchtmuseum, speeltuin, arboretum en fiets- en wandelpaden. In het openluchtmuseum, dat al in 1958 werd geopend, krijg je een kijkje in het Vlaamse plattelandsleven van 100 jaar geleden. Er zijn ca. 140 authentieke historische gebouwen te zien.

Bokrijk met kinderen

Kempen

Vanaf de ingang van het openluchtmuseum Bokrijk loop je eerst ‘Kempen’ in. In dit deel van het museum maak je kennis met het Kempense boerenleven van een eeuw geleden. Een van de eerste dingen die je ziet is een oude molen uit ca. 1788. Na de molen liepen we verder langs huisjes, boerderijen en stallen. In veel van deze huizen kun je binnen kijken.

Bokrijk met kinderen

We wandelden een rondje om de kerk, oorspronkelijk gebouwd in de 11e, 12e en 16e eeuw. Mijn kinderen waren vooral gefascineerd door de grafstenen op het kerkhof. In het Teutenhuis uit 1731 – een huis van rondtrekkende handelaren – zit een snoepwinkeltje oude stijl. Onze kinderen mochten daar wat ouderwets snoep kopen.

Bokrijk met kinderen

Speelschuur

Na een kopje koffie/thee/chocolademelk was het tijd voor de Speelschuur. We probeerden eerst wat oude buitenspelletjes uit, zoals steltlopen (kon ik nog!), mastklimmen (moeilijker dan je denkt) en bliklopen. Binnen stonden nog meer ouderwetse spellen, zoals sjoelen, kegelen, een grote houten knikkerbaan en allerlei behendigheidsspelletjes. Onze kinderen (en wijzelf ook) wilden alles uitproberen, dus hier zijn we wel even gebleven.

Bokrijk met kinderen

Oost- en West-Vlaanderen

Nadat we uitgespeeld waren liepen we richting het deel ‘Oost- en West-Vlaanderen’, langs oude huizen en hoeves, een graanwatermolen en een kapelletje. Op het terras van boerderij-herberg ‘In den Dolphin’ dronken we een drankje en aten we een echte West-Vlaamse lunch. Op het grasveld tegenover het terras kwam ondertussen de schaapherder voorbij met zijn kudde schapen. En we hadden zicht op een 18e-eeuws woonhuis, een schuur en wat kotten (zie foto bovenaan dit artikel).

Het museumgedeelte ‘Haspengouw’ is een kopie van het dorpje Ulbeek. Acteurs van Bokrijk laten je daar kennismaken met het leven in dit dorpje rond 1913, onder meer in de kerk en het schooltje. Levende geschiedenis dus!

Bokrijk met kinderen

Oude ambachten

We liepen weer terug naar Kempen, waar mijn dochter en haar vriendinnetje gingen pottenbakken in een atelier. Om bij de pedaal te kunnen waarmee de draaischijf wordt bediend, moet je minimaal 1 meter 20 zijn. Helaas, helaas, onze zoon kwam net een paar centimeter te kort en kon dit dus niet doen. Bij een ander atelier heeft hij een leren portemonneetje gemaakt. Ook leuk! In de ateliers van Bokrijk kun je ook nog andere activiteiten doen, zoals brood bakken en kaarsen maken. Je hebt hiervoor wel twee muntjes (of ‘jetons’) nodig. Deze kosten € 2,50 per stuk en kun je kopen in de museumshop.

Speeltuin

En toen… waren de kinderen wel een beetje klaar met de oude huisjes, ambachten en spelletjes. En wat nou zo leuk is: vlakbij de parkeerplaats en de uitgang van het openluchtmuseum zit een hele grote speeltuin. En als ik zeg ‘groot’, dan bedoel ik ook groot. Hoge glijbanen, klimtorens, schommels, midgetgolf, een klein circuit met mini-auto’s… er is van alles. Voor jongere kinderen is er een apart, afgeschermd gedeelte. De toegang tot de speeltuin is gratis.

Bokrijk met kinderen

Dit is slechts een deel van de speeltuin

Aan ‘The Sixties’ en het Arboretum (een museum voor bomen en struiken) zijn we helaas niet meer toegekomen.

Bokrijk met kinderen praktisch:

Openingstijden: Het openluchtmuseum is van 31 maart t/m 21 oktober geopend van 10:00 tot 18:00 uur. Op maandag gesloten (behalve in juli en augustus) en van eind oktober t/m 31 maart gesloten.
Entreeprijzen openluchtmuseum: kinderen 3-12 jaar € 2,-, volwassene € 12,50*.
– De speeltuin is elke dag open van 9:00 tot 21:00 uur, en in de wintermaanden tot 19:00 uur. De speeltuin is gratis toegankelijk.
Parkeren kost € 5,- (dagkaart)*.
– De activiteiten in de ateliers kosten 2 ‘jetons’ per activiteit. Deze jetons kun je voor € 2,50 per stuk kopen in de Museumshop.

* Prijzen voor het laatst gecheckt in maart 2018.

Hoe ver is het?
Afstand Zutendaal – Bokrijk: ca. 15 km.
Afstand Maastricht – Bokrijk: ca. 37 km.
Afstand Utrecht – Bokrijk: ca. 160 km.

Ben jij wel eens in Bokrijk geweest?

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.