Home EuropaItaliëDolomieten Bezoek aan bergmeer Lago di Braies in de zomer

Bezoek aan bergmeer Lago di Braies in de zomer

by Annemarie
Lago di Braies in de zomer

Lago di Braies, ook wel de Pragser Wildsee genoemd, staat bekend als het mooiste meer van de Italiaanse Dolomieten. Niet gek dus dat veel mensen dit meer willen zien als ze in de Dolomieten zijn. Wij ook! Omdat we er niet heel dicht in de buurt zaten, besloten we Lago di Braies ‘mee te pakken’ op weg naar Oostenrijk. Maar in de zomer gaat dat allemaal niet zo makkelijk. Om de drukte enigszins te kunnen controleren, wordt de weg naar het meer in zomermaanden namelijk afgesloten. Maar hoe kom je er dan? En is het er niet veel te druk in het hoogseizoen? In deze blog vertel ik je alles over een bezoek aan Lago di Braies in de zomer.

Lago di Braies, of de Pragser Wildsee, is een mooi bergmeer in de Dolomieten in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol. Het meer ligt in natuurpark Fanes-Sennes-Braies op een hoogte van 1469 meter. Op het diepste punt is het meer wel 36 meter diep en het water is ijskoud. Dankzij de prachtige blauwgroene kleur van het water en de omringende bergen waaronder de Seekofel is het meer erg fotogeniek, of ‘Insta-worthy’. En dus komen er hordes mensen op af. Maar ondanks de te verwachten drukte, zeker in het hoogseizoen, wilde ik het meer toch echt graag zien nu we er (enigszins) in de buurt waren.

Lago di Braies in de zomer

Afgesloten toegangsweg

Op de dag dat we van de Dolomieten naar onze volgende vakantiebestemming in Oostenrijk reden, reden we daarom ook ‘even’ langs Lago di Braies. Het meer lag redelijk op onze route, alles bij elkaar moesten we er maar een uurtje voor omrijden. Dat was te overzien en we hadden die dag geen lange reisdag, dus het kon prima. Maar in het hoogseizoen zomaar spontaan naar Lago di Braies rijden kan helemaal niet! Van 10 juli tot 10 september 2022 is de toegangsweg naar het meer namelijk overdag afgesloten met een slagboom. Je mag er alleen door met een geldig, van tevoren gereserveerd parkeerticket.

Parkeren bij Lago di Braies… het is een dingetje

Toen we zo’n parkeerkaart wilden reserveren – op de ochtend zelf… – konden we alleen nog terecht op parking P1. Deze parkeerplaats ligt op ca. 6 kilometer afstand van het meer. We betaalden € 47,- voor een parkeerkaart en 4 retourtjes met de pendelbus. Als je je auto op P1 parkeert, word je met een pendelbus naar het meer gebracht. Dat werkte prima, want de pendelbus stond al klaar. We konden zo instappen en niet veel later vertrok de bus. De bus rijdt elk halfuur. Wil je op loopafstand parkeren (voor de mensen die 6 kilometer niet als ‘op loopafstand’ beschouwen), dan moet je wat langer van tevoren een parkeerplaats reserveren op P4 (dat is het dichtst bij het meer) of P3 (niet veel verder). Toen we bij de slagboom van de afgesloten weg aan kwamen rijden, werd ons kenteken herkend en ging de slagboom automatisch open. Bij de slagboom is bewaking, en we zagen ze heel wat auto’s terugsturen.

Lago di Braies in de zomer

Veel te veel mensen… vind ik dan

Zomerdrukte bij Lago di Braies

Lago di Braies trekt het hele jaar door toeristen, maar in de zomer is het er echt druk. Als je deze drukte wilt vermijden moet je er vroeg in de ochtend naartoe. Dan heb je misschien nog kans op foto’s zonder al te veel andere mensen erop. Wij waren er pas aan het eind van de ochtend en toen was het al aardig druk. Op de strandjes, op het wandelpad rondom het meer en in de roeibootjes op het meer… overal mensen. Tja, dan moet je maar niet in het hoogseizoen gaan. Ondanks dat het die dag warm was, waren er opvallend weinig mensen aan het zwemmen. Het water is dus blijkbaar echt heel koud. 🙂

Pragser Wildsee boothuis

Het boothuis waar je de roeiboten kunt huren

Met een roeiboot het water op

Van half mei tot eind oktober kun je een houten roeiboot huren bij het fotogenieke houten boothuis. Toen wij aankwamen waren alle bootjes natuurlijk allang verhuurd en er stond ook al een lange rij mensen te wachten op terugkerende bootjes. En dat wachten kan best lang duren. Er passen 4 personen in een boot en je betaalt € 35,- voor een uur of € 20,-* voor een halfuur. In het hoogseizoen is de bootverhuur van 7:00 tot 19:00 uur geopend, in de andere maanden van 9:00 tot 17:00 uur. Meer informatie vind je op de website van de bootverhuur. Goed om te weten: je mag niet met een eigen bootje of sup het meer op.

Lago di Braies in de zomer

Deze mensen staan dus allemaal in de rij voor een roeiboot…

Rondwandeling Lago di Braies

Ik had graag een rondje om het meer gelopen, maar daar hadden we geen tijd voor. We hebben maar een klein stukje gelopen, langs de linkeroever van het meer. De totale rondwandeling is 3,6 kilometer en daar moet je minstens 1,5 uur voor uittrekken. Als je vaak stopt om foto’s te maken bij de verschillende uitzichtpunten, ben je nog wat langer bezig. Het pad langs de linkeroever is niet geschikt voor kinderwagens; het is smal, soms steil en je komt trappen tegen. Aan de rechterkant van het meer is het pad breder en vlakker, waardoor dit wel te doen is met een kinderwagen.

Lago di Braies

Hotel Lago di Braies

Uitzicht op het kerkje en Hotel Lago di Braies

Lunch bij Hotel Lago di Braies

Rond 12:30 uur waren we bij de bushalte voor de pendelbus terug naar parking P1. Maar wat bleek? De chauffeurs van de pendelbussen pauzeren tussen de middag, van ca. 12:30 tot 14:00 uur. Lekker dan! We besloten om dan maar te gaan lunchen bij Hotel Lago di Braies. Je moet er wat van maken, nietwaar? We hadden mazzel, want we kregen het laatste vrije tafeltje op het terras toegewezen. Vanaf daar hadden we uitzicht op het meer. Je kan lunchen met slechter uitzicht! Uiteraard – het is een hotel, nietwaar – kun je ook overnachten in Hotel Lago di Braies.

de Pragser Wildsee

Het uitzicht (zo ongeveer) vanaf het terras van het hotel.

Het eten was heerlijk en het restaurant zag er van binnen ook mooi uit. Er is ook een kiosk/chalet vlak naast het hotel waar je goedkoper wat te eten en drinken kan halen, maar dat zag er erg druk uit. Vlak voor 14:00 uur waren we weer bij de bushalte, en 10 minuten later waren we weer terug op de parkeerplaats. Best prima geregeld dus, met die pendelbussen, op de middagpauze na dan. Bij de parkeerplaats gingen we nog even naar de wc in het toiletgebouwtje, en daarna op naar Oostenrijk.

Lago di Braies

Lago di Braies deed me een beetje denken aan de bergmeren in Canada

Ja, het is DRUK bij Lago di Braies in de zomer… maar desondanks toch de moeite van het bezoeken waard! Op de foto’s lijkt het misschien nog best mee te vallen met de drukte, maar zo hebben wij het niet ervaren. En de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik op de bovenste foto wat mensjes heb verwijderd van de foto.

* Prijzen kunnen wijzigen. Dit artikel bevat een affiliate link.

Misschien ook leuk om te lezen:
De Falzaregopas en de berg Lagazuoi in de Dolomieten
In Boccadasse in Genua waan je je in Cinque Terre
Doen in Alghero en omgeving op Sardinië

Ook leuk om te lezen

4 reacties

Marcella 14 september 2022 - 12:00 pm

Gelukkig ben je vanaf Lago di Braies zo in Oostenrijk. Wij waren vorig jaar half september bij dit meer. Bijna een jaar geleden dus. We konden met de camper op de parkeerplaats vlakbij het meer en liepen een rondje om dit pareltje. Aanrader hoor!

Antwoord
Annemarie 15 september 2022 - 10:29 am

Wat fijn dat je zo dichtbij het meer kon komen met de camper. En dat rondje meer wil ik ook nog een keer doen!

Antwoord
Linda 24 augustus 2022 - 10:51 am

Hier wil ik echt super graag heen! goed om te weten dat de buschauffeurs een lange lunchpauze hebben en er dan geen bussen gaan, want dat had ik ook niet bedacht :p Ik zou hier heel vroeg willen zijn, om de ergste drukte nog voor te zijn, want het klinkt wel heel druk zo. Maar alsnog prachtig mooi.

Antwoord
Annemarie 24 augustus 2022 - 1:27 pm

Wij konden er helaas niet eerder zijn, maar mocht ik er ooit nog eens naartoe gaan, dan vroeg en niet in het hoogseizoen! 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.