Home EuropaBelgië Wandelen langs kleurrijke graffiti en street art in Gent

Wandelen langs kleurrijke graffiti en street art in Gent

by Annemarie
Street art in Gent

De Belgische stad Gent heeft veel historische bezienswaardigheden, zoals het Belfort, de burcht Gravensteen en de Sint-Baafskathedraal. En langs de Korenlei en de Graslei staan prachtige eeuwenoude gildehuizen, waarin nu veel restaurants zijn gevestigd. Wil je een andere, hippere kant van de stad zien? Ga dan eens op zoek naar de vele street art die Gent rijk is! Je vindt de murals en graffiti niet alleen in het centrum, maar verspreid door de hele stad.

Wij wandelden alleen een rondje door het centrum van Gent, maar veel bekende grote murals vind je juist buiten het centrum. Sommige daarvan zijn het omlopen waard!

Graffittistraatje in Gent

Het Graffittistraatje

Het Graffitistraatje in Gent

De bekendste plek in Gent om veel street art en graffiti bij elkaar te zien is de smalle, autovrije Werregarenstraat, ook wel het ‘Graffitistraatje’ genoemd. Dit straatje in het centrum is sinds de Gentse feesten van 1995 een gedoogzone voor graffiti. Inmiddels is het hele straatje volgespoten in alle kleuren van de regenboog. Over minder mooie werken verschijnen regelmatig nieuwe, waardoor het straatje nooit lang hetzelfde blijft. In het straatje geldt overigens wel de ‘regel van de spuitbus’: je moet de werken die beter zijn dan de jouwe respecteren. Als het goed is blijven mooiere murals dus langer op de muur staan.

straatkunstenaar in Gent

Work in progress

Toen wij er doorheen liepen was straatkunstenaar Nigel Leirens (dat heb ik later even opgezocht…) net begonnen aan het spuiten van een nieuw kunstwerk. De volgende ochtend waren we toevallig weer in de buurt en zagen we wat het was geworden. Dat was deze Pokémon-mural:

Graffitistraatje in Gent

Kadabra en Charmeleon

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dacht dat het gewoon een grappig random draakje was. Maar toen mijn zoon de foto zag, riep hij meteen dat dit Charmeleon van Pokémon was. Ook het andere ‘draakje’ dat ik heb gefotografeerd bleek van Pokémon te zijn. Ik had echt geen idee. Dus de namen bij deze foto’s heb ik aan mijn zoon te danken. 😀

street art in Gent

Magikarp en Charmander in het Graffitistraatje

Street art van Klaas van der Linden

Street art-kunstenaar Klaas van der Linden heeft verschillende muurschilderingen gemaakt in Gent, onder meer te herkennen aan de uitvoering in grijstinten. Op een zijgevel bij de Graslei (hoek Predikherenlei 6) staat de mural Iron Horse. En op een hoek in het Graffitistraatje kun je sinds augustus 2022 de ‘Chief’ bewonderen (een doodskop van een Indiaanse chief), en verderop in hetzelfde straatje zijn werk ‘Robbery’ (zie foto helemaal bovenvaan).

Klaas van der Linden Gent

De Chief en Iron Horse

‘Ship of Fools’in de Hoogpoort, vlakbij het Graffitistraatje, is een recent werk van Klaas van der Linden, gemaakt op 31 oktober 2022. Van der Linden betaalt trouwens vrijwel al zijn werken uit eigen zak. Het is dus niet zo dat de Stad Gent het maken van deze murals faciliteert – op enkele uitzonderingen na.

street art in Gent

Ship of Fools – Klaas van der Linden

En deze kleurrijke mural maakte Van der Linden voor restaurant het Pakhuis.
Adres: Nodenaysteeg 3, bij de Predikherenlei

Lees ook: 10x doen tijdens een stedentrip Gent

Mural van Han Coussement

Ook van Han Coussement kun je meerdere street art-werken tegenkomen als je door Gent dwaalt. Een van zijn meest recente murals ‘Domestic Violence’ vind je vlakbij de Vrijdagmarkt, op een zijgevel van een huis. Hij maakte deze muurschildering in oktober 2022 in opdracht van de stad Gent, in het kader van een campagne over huiselijk geweld.
Adres: Bibliotheekstraat 8

street art in Gent

‘Domestic Violence’ – Han Coussement

Covering the Uncovered van Hyuro

In 2020 stond Gent in het teken van het themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’. De Stad Gent nodigde internationale kunstenaars uit om kunstwerken te maken geïnspireerd op het beroemde ‘Lam Gods’ geschilderd door de gebroeders van Eyck. Het laken dat de Argentijnse kunstenares Hyuro op de gevel maakte, is geïnspireerd op de stoffen en gewaden die op het Lam Gods te zien zijn. Het werk heeft ook een politieke boodschap: ze wil de vluchtelingenproblematiek en de manier waarop beleidsmakers daarmee omgaan aankaarten.
Adres: Bij Sint-Jacobs, bij de Sint-Jacobskerk

mural in Gent

‘Het Lam Gods’ door Smates

Street art-kunstenaar Bart Smeets – a.k.a. Smates – maakte in 2014 een grote mural naar aanleiding van de film ‘The Monuments Men’ van George Clooney. Voor deze graffiti-uitvoering van ‘De aanbidding van het Lam Gods’ door de gebroeders Van Eyck gebruikte hij 77 spuitbussen.
Adres: Jan van Stopenberghestraat, zijstraat van de Predikherenlei (loopt over in Graslei)

Street art in Gent

Straatkunstenaar ROA in Gent

Er is veel street art in Gent en wij hebben maar een klein deel gezien. Helaas heb ik de werken van de internationale street art-kunstenaar ROA gemist. Hij maakt meestal zwart-wit muurschilderingen van dieren. In Gent zijn meerdere murals van zijn hand te vinden. Niet zo gek, want de anonieme kunstenaar komt uit Gent. Maar zijn werken zijn over de hele wereld te vinden. Zo zagen wij wat jaren geleden een van zijn kunstwerken in de stad Dunedin in Nieuw-Zeeland. In Gent kun je onder meer de Kraanvogel (Bastionstraat) en een schildering met konijnen (Tempelhof) bewonderen.

ROA in Dunedin

ROA in Dunedin, Nieuw-Zeeland

In Gent vind je ook meerdere murals van lokale kunstenaars als Cee Pil, Kitsune Jolene (Jolien De Waele), A Squid Called Sebastian en Bué the Warrior. Een overzicht van vrijwel alle street art in Gent vind je op dit te downloaden ‘Sorry, not sorry streetart’-plan (in PDF).

Misschien ook leuk om te lezen:
Street art in het STRAAT Museum en op de NDSM-werf in Amsterdam
Street art in Dunedin in Nieuw-Zeeland
Sfeervolle straatjes en street art in Napels

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Lisette 20 november 2022 - 5:41 pm

De kunsthal in Gent is ook een aanrader!

Antwoord
Annemarie 22 november 2022 - 11:56 am

Bedankt voor de tip! Voor een volgende keer. 😉

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.