Home EuropaBelgië Het Blotevoetenpad in Zutendaal

Het Blotevoetenpad in Zutendaal

by Annemarie
Blotevoetenpad in Zutendaal

Het is een (al niet meer zo) nieuwe trend in wandelland: wandelen over een blotevoetenpad. Er komen steeds meer van dit soort avontuurlijke wandelpaden bij in Nederland en België. In de meivakantie waren wij een lang weekend op Landalpark Mooi Zutendaal in Belgisch Limburg. Dit park ligt vlakbij Lieteberg, een van de vijf toegangspoorten tot Nationaal Park Hoge Kempen, en daar is ook zo’n blotevoetenpad.

Aan het begin van ons weekendje weg was het nogal regenachtig, maar op de laatste dag scheen de zon. Ideaal weer voor een wandelingetje over het blotevoetenpad. We hadden er over gelezen, maar we hadden zelf nog nooit over zo’n pad gewandeld. Het blotevoetenpad in Zutendaal is aangelegd in een voormalige kiezel- en zandgroeve. De wandelroute vanaf bezoekerscentrum Lieteberg is bijna 3 kilometer lang, en je mag er dus echt alleen wandelen op blote voeten. Aan het begin van de wandeling staan kluisjes waar je je schoenen en sokken kunt achterlaten, en je broekspijpen kunt oprollen.

Blotevoetenpad in Zutendaal

Tijdens de wandeling loop je over paden met houtsnippers, kiezelsteentjes en grotere stenen, boomstammen, paaltjes, zand en gras (hoera, lekker zacht!). Maar ook door modder en water, vandaar de opgerolde broekspijpen. De wandeling is heel afwisselend, omdat je onderweg ook nog onder meer een hangbrug, een uitkijktoren, een doolhof en een tunneltje tegenkomt. Dat houdt het leuk, zeker voor kinderen!

Blotevoetenpad in Zutendaal

Op de hangbrug

Blotevoetenpad in Zutendaal

Er zijn trouwens ook wel wat (kleine) vloekjes gevallen onderweg, want niet alle ondergronden voelen even fijn aan onder je voeten. Toen we over het eerste stukje wandelpad met houtsnippers liepen was er alleen maar ‘auw auw auw!’ te horen. Het is even wennen!

Blotevoetenpad in Zutendaal

De houtsnippers waren niet favoriet…

De kleine kiezelsteentjes vond ik ook niet de plezantste ondergrond voor mijn voeten. Maar het grappige is dat je er ook een beetje aan went. Later kijk je niet meer op van weer een stuk met houtsnippers of steentjes; je gaat er dan bijna huppelend overheen. (Bijna hè).

Blotevoetenpad in Zutendaal

Tegen het einde van de wandeling moesten we over (of door) een wat diepere modderpoel. Het eerste deel kon je via een boomstam het water nog vermijden, maar halverwege verdween de boomstam onder water. Toen mijn voet van de boomstam afgleed, zakte ik een flink stuk in de modder. En dat voelt echt heel vies. Gelukkig kwamen we vlak hierna een watervalletje tegen, waarmee je je vieze voeten weer schoon kon spoelen.

Blotevoetenpad in Zutendaal

Bij het eindpunt (tevens beginpunt) van de wandeling kun je je voeten schoonspoelen bij wat kraantjes. En daarna haal je je schoenen uit het kluisje en ga je weer geschoeid door het leven. De rest van de dag voelden mijn voeten aan alsof ze lang gemasseerd waren (wat natuurlijk eigenlijk ook een beetje zo was). Heerlijk!

Blotevoetenpad in Zutendaal

Tip: neem een handdoekje mee om je voeten af te drogen na het schoonspoelen. Daar hadden wij helemaal niet aan gedacht.

Het Blotevoetenpad in Zutendaal praktisch

– Het blotevoetenpad is geopend van maart tot begin november. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur.
– Toegangsprijzen 2020: volwassenen € 5,- / kinderen onder de 1.20 meter € 4,-
– Kluisje: € 1,- borg
– Bij Bezoekerscentrum De Lieteberg zit ook een cafetaria, een vlinderkoepel en een klein insectenmuseum.
Adres: Stalkerweg 3690, Zutendaal.
– Honden mogen niet mee over het blotevoetenpad en het pad is niet geschikt voor kinderwagens.

In Nederland zijn er ook blotevoetenpaden. Collega-reisblogger Gaby van Borntotravel.nl schreef een blog over het Blotevoetenpark in Brunssum, Limburg.

Ook leuk om te lezen

12 reacties

Armand 21 juli 2022 - 7:20 pm

Voor mij was dit een martelpad, leuk , plezant in groep door de vele capriolen die men uithaalt , we hebben veel gelachen !!

Antwoord
Annemarie 22 juli 2022 - 6:12 pm

Haha, het is inderdaad een martelpad, en hilarisch tegelijk. 😀

Antwoord
Ilse 12 mei 2017 - 8:10 am

Heerlijk! Lekker door de modder. Fijn dat er toch nog even lekker een zonnetje was. Onze oudste zou dit fantastisch vinden!

Antwoord
Annemarie 13 mei 2017 - 5:28 pm

Het is echt een aanrader met (niet meer zo jonge) kinderen! 🙂

Antwoord
karlien 10 mei 2017 - 4:29 pm

Tof! En lang ook. Ik heb dit een keer gedaan maar dat was een traject van misschien 100 meter en dan iedere zoveel meter een andere ondergrond. Alleen die modder… ik surf hier bij het IJsselmeer en als je van je plank valt en per ongeluk je voeten in de modder zet. Brrr

Antwoord
Annemarie 13 mei 2017 - 5:26 pm

Het pad is inderdaad lang, maar wel heel afwisselend. Mijn zoon vond het heel leuk, maar net iets te lang duren. En die modder, dat voelde echt heel vies. Bah.

Antwoord
Eva 9 mei 2017 - 9:54 am

Heerlijk! Toen ons meisje pas kon lopen liepen we een (tijdelijk) pad in Breda. Dat was geen succes. Nu ze groter is (6 jaar) weet ik zeker dat ze dit heel tof zal vinden.

Antwoord
Annemarie 9 mei 2017 - 8:01 pm

Ik denk het ook! Onze zoon van 7 vond het ook erg leuk.

Antwoord
Nanouk 6 mei 2017 - 7:37 pm

Onze peuter zou dit ge-wel-dig vinden! Hij trekt heel vaak waar we ook zijn z’n schoenen en sokken uit. Maar weet niet of mijn voeten dit aan kunnen… Heb niet voor niets steunzolen 😉 maar misschien moet ik me dan maar voor het plezier van m’n peuter 3km groot houden 🙂

Antwoord
Annemarie 9 mei 2017 - 8:00 pm

Ik denk dat deze wandeling van 3 km best pittig is voor een peuter (en voor jou ook misschien 😉 ).

Antwoord
Stéphanie 3 mei 2017 - 9:10 pm

Lijkt mij leuk om zelf eens te ervaren. Over blotevoetenpaden heb vaak gelezen en gehoord maar het staat nog steeds op mijn to do lijstje. Geen idee hoe mijn voeten reageren op houtsnippers.. maar kiezelstenen vinden ze over het algemeen niet echt aangenaam. Zoveel eelt heb ik niet onder mijn voeten 😉

Antwoord
Annemarie 9 mei 2017 - 7:57 pm

Houtsnippers en kiezelstenen, ik vond het allebei niks. Maar je kan langs de randen van de paden soms een beetje smokkelen. 😉

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.