Home Europa Mooie straatjes en architectuur in Palma de Mallorca

Mooie straatjes en architectuur in Palma de Mallorca

by Annemarie
doen in Palma de Mallorca

Palma de Mallorca is een verrassend leuke stad, ontdekte ik tijdens onze vierdaagse stedentrip in januari 2019. Ik had wat vooroordelen over Mallorca (iets met veel te veel toeristen en luidruchtige, dronken jongeren), maar ik moet bekennen dat deze niet bevestigd werden. Misschien omdat we het eiland buiten het hoogseizoen bezochten? Hoofdstad Palma de Mallorca heeft in elk geval meer dan genoeg te bieden voor een interessante stedentrip: kathedraal La Seu, strand, interessante musea, mooie winkels en bijzondere gebouwen. We vonden de stad zelfs zo leuk, dat we er in 2022 weer naartoe gingen. In dit fotoblog laat ik je de fotogenieke straatjes en bijzondere architectuur van Palma de Mallorca zien.

Ik schreef al eerder een blog over wat er allemaal te zien en doen is in Palma de Mallorca. Daarin noemde ik ook de bijzondere architectuur die je tegenkomt als je door de stad wandelt. Kathedraal La Seu is natuurlijk het bekendste gebouw en toeristentrekker nummer één.

doen in Palma de Mallorca

Maar er zijn meer gebouwen die de moeite van het bekijken waard zijn. In sommige gebouwen is de art nouveau-stijl van Gaudí – die aan het begin van de twintigste eeuw een paar jaar op het eiland woonde – duidelijk zichtbaar.

Architectuur in Palma de Mallorca: Art Nouveau en Gaudí

Aan Plaça del Mercat (ook wel Plaça Weyler genoemd) staan het Can Casasayas-gebouw en Pensión Menorquina, beide in art nouveau-stijl. Ze werden ontworpen door de architecten Francesc Roca en Guillem Reynés. De twee symmetrische gebouwen uit het begin van de twintigste eeuw zijn slechts van elkaar gescheiden door een smal straatje.

architectuur in Palma de Mallorca

Edifici Casasayas

Aan de overkant van Plaça del Mercat staat het Gran Hotel, het eerste luxe hotel in Palma de Mallorca dat in 1903 werd gebouwd. De architect was de Catalaan Lluís Domènec I Montaner. Het gerestaureerde gebouw is inmiddels geen hotel meer, maar een kunstgalerie.

architectuur in Palma de Mallorca

Helaas geen foto bij daglicht van het Gran Hotel…

Architect Lluís Forteza Rey ontwierp Can Forteza Rey aan Plaça del Marquès. Ook in dit kleurrijke gebouw in art nouveau-stijl herken je de invloed van Gaudí. Zie ook de foto helemaal bovenaan deze blog.

architectuur in Palma de Mallorca

Can Forteza Rey

Andere modernistische gebouwen die je in Palma de Mallorca kunt bekijken zijn Can Coll tegenover het gebouw La Llotja op Plaça de la Llotja, Can Barcélo aan Plaça de Quadrado en het in Moorse stijl ontworpen Can Corbella aan Plaça de Cort.

architectuur in Palma de Mallorca

Can Coll

Can Corbella

Can Corbella

Het stadhuis van Palma de Mallorca – het Ajuntament – werd gebouwd in de 16e en 17e eeuw in gotische en barokke stijl. Oorspronkelijk was het een ziekenhuis. De klok op de gevel heeft ook een naam: D’en Figuera.

architectuur in Palma de Mallorca

Knusse straatjes en steegjes

Net als in andere Spaanse steden, bijvoorbeeld Barcelona, vind je in Palma gezellige pleinen, binnenpleintjes en smalle straatjes met balkonnetjes. Met mooie doorkijkjes ook soms, bijvoorbeeld op een kerk aan het eind van de straat. Onderstaande foto’s maakte ik tijdens onze wandelingen door de stad.

architectuur in Palma de Mallorca

Vlakbij de kathedraal

Palma de Mallorca

architectuur in Palma de Mallorca

Een ‘evil’ kunstwerk

Dit omgekeerde kerkje dat balanceert op z’n toren heeft de twijfelachtige naam ‘Device to root out evil’. Het stalen kunstwerk uit 1997 van de Amerikaan Dennis Oppenheim heeft al heel wat verhuizingen achter de rug. Zo stond het ooit in Venetië, New York, Vancouver en Calgary. Omdat veel mensen het controversieel vinden (wegens een kerk op z’n kop…), wordt het steeds verplaatst. Nu staat het op Plaça de la Puerta de Santa Catalina in Palma. Maar voor hoe lang?

Device to root out evil

Device to root out evil

Street art (of graffiti?) in Palma de Mallorca

En tot slot nog een kleine compilatie van wat kunstwerkjes op muren. Het mannetje met de bloem kwamen we op verschillende plekken in Palma tegen. Je ziet het mannetje op twee foto’s in deze compilatie (zoekplaatje).

street art

Wij waren in de winter in Palma de Mallorca, maar in de blog van collega-blogger Kim lees je waarom Mallorca in de lente ook een echte aanrader is!

Kijk hier voor leuke hotels en appartementen in Palma de Mallorca!

Lees ook mijn andere blogs over Mallorca.

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.