Home Europa Residenze di Campagna San Giuliano: agriturismo in Noord-Sardinië

Residenze di Campagna San Giuliano: agriturismo in Noord-Sardinië

by Annemarie
agriturismo in Noord-Sardinië

In het noordwesten van Sardinië, niet ver van de luchthaven van Alghero, ligt agriturismo Residenze di Campagna San Giuliano – Il Podere di Monte Sixeri. Een hele mond vol, die naam. Het is een van oudsher agrarisch landgoed, en dat is het nog steeds, maar enkele gebouwen op het domein zijn omgebouwd tot vakantieverblijven: appartementen, villa’s en bungalows. Daarnaast zijn er meerdere zwembaden, een paar speeltuintjes en een restaurant met lokale Sardijnse specialiteiten. Kortom: je hebt bij deze agriturismo in Noord-Sardinië alles wat je nodig hebt, en toch is het heel kleinschalig.

Op een regenachtige avond arriveerden collega-blogger Michal en ik bij Residenze di Campagna San Giuliano. We waren met een uur vertraging aangekomen op de luchthaven van Olbia en moesten daarna met onze huurauto nog van Oost- naar West-Sardinië rijden. We meldden ons bij de receptie en werden hartelijk welkom geheten door manager Roma, die ons vertelde over de Residenze en de omgeving.

Agriturismo in Noord-Sardinië

De agriturismo, bij het dorp Santa Maria La Palma, beschikt in totaal over 17 appartementen, twee huisjes en twee villa’s, verspreid over het landgoed. De vakantieverblijven zijn verbouwde gebouwen die bij het boerendomein hoorden, zoals voormalige stallen. Wij overnachtten in een appartement in het laag gelegen deel van het landgoed, vlakbij de receptie. Daar zijn in totaal vijf appartementen en een zwembad, met daar achter een weiland met paarden. Residenze di Campagna San Giuliano is namelijk ook nog steeds een boerenbedrijf, waar naast paarden ook schapen, kippen en andere dieren rondlopen. Lekker landelijk! De belangrijkste activiteit op de boerderij is de olijfolieproductie.

agriturismo in Noord-Sardinië

Il Borgo en de villa’s

Bovenop de heuvel Monte Sixeri liggen 12 appartementen en twee huisjes, plus twee zwembaden. Dit deel, met mooie tuinen ook, wordt Il Borgo genoemd. De appartementen verschillen in grootte, en hebben één of meerdere slaapkamers en een terras. Het uitzicht op de omgeving vanaf de zwembaden en het terras van de meeste appartementen is prachtig!

agriturismo in Noord-Sardinië

Il Borgo Monte Sixeri

Een paar honderd meter van de receptie in het lage deel ligt Villa dell’Ulivo, te midden van een olijfboomgaard. Een vakantiewoning met twee verdiepingen, vier slaapkamers en een privézwembad.

Villa dell’Ulivo

Villa dell’Ulivo

Wie op zoek is naar rust en privacy moet naar Villa Santa Barbara, zo’n 12 kilometer noordelijker, vlakbij het dorp La Corte. Deze modern ingerichte villa in een olijfboomgaard heeft twee slaapkamers en een eigen zwembad. De olijfgaard rondom de villa is in bedrijf, voor de olijfolieproductie.

Villa Santa Barbara

Villa Santa Barbara

Agriturismo Monte Sixeri

De olijfboomgaard

Restaurant Le Pinnette

Op de avond dat we aankwamen bij de Residenze gingen we eten bij het naastgelegen restaurant Le Pinnette. Het restaurant werkt zoveel mogelijk met eigen en lokale producten. We kregen geen kaart, het was ‘eten wat de pot schaft’. We hadden geen idee hoeveel gangen er zouden zijn, wat het lastig maakte om in te schatten hoeveel we konden eten van elke gang. Dus we hielden ons maar een beetje in. De eerste gang bestond uit lokale worst, kaas, slakken (brrrrr), gegrilde aubergines en gefrituurde groenten. Daarna volgden twee soorten pasta, beide erg lekker. Gang drie bestond voornamelijk uit vlees, waar we veel te weinig van aten, omdat we al vol begonnen te raken. Het diner werd afgesloten met lokale koekjes en een glaasje scroppino.

Le Pinnette

Tips voor uitstapjes vanaf de agriturismo

Vanaf de agriturismo in Noord-Sardinië is het ca. 10 kilometer rijden naar de gezellige plaats Alghero. In de smalle straatjes van de oude stad binnen de vestingmuren vind je veel restaurants. Vanaf de agriturismo rijd je in ca. een halfuur naar Capo Caccia, een hoge klif op het puntje van een schiereiland, met een vuurtoren erop. (De vuurtoren kun je niet bezoeken, dat is militair terrein). Onderaan Capo Caccia liggen de grotten van Neptunus, die je met een boot of een trap met 654 treden kunt bezichtigen. Ook een aanrader: de mooie kustweg tussen Alghero en het kleurrijke stadje Bosa. Plan genoeg tijd in voor fotostops onderweg! Er zijn veel mooie stranden in de buurt, bijvoorbeeld Spiaggia delle Bombarde en Spiaggia del Lazzaretto, vlakbij de plaats Fertilia. En Spiaggia di Maria Pia, een lang zandstrand tussen Fertilia en Alghero in.

Alghero

De haven en de oude stad van Alghero

Het was jammer dat we maar zo kort (drie nachten) bij Residenze di Campagna San Giuliano waren, er was nog veel meer te zien en beleven. Omdat het weer een beetje tegenzat – we hadden veel regen en het was fris – hebben we het zwembad achter ons appartement niet uitgeprobeerd. Normaal gesproken is het in april al veel warmer, vertelde Roma. Wij hadden het dus gewoon niet getroffen… Toen we de sleutel van ons appartement inleverden, kregen we allebei een flesje eigengemaakte olijfolie mee. Deze olijfolie wordt wereldwijd verkocht, en daar zijn ze trots op!

Lijkt deze agriturismo in Noord-Sardinië je wel wat? Je kunt hier je verblijf op Residenze di Campagna San Giuliano boeken!

Ik verbleef op uitnodiging bij deze de Residenze, maar alles wat ik hierboven beschrijf is mijn eigen mening.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.