Home Europa 5x César Manrique op Lanzarote

5x César Manrique op Lanzarote

by Annemarie
Cesar Manrique op Lanzarote

Kunstenaar, beeldhouwer en architect César Manrique (1919-1992) heeft zijn stempel gedrukt op het Canarische Eiland Lanzarote. Hij zette zich in voor het behoud van de cultuur en natuur van ‘zijn’ eiland. Mede door zijn toedoen is er vrijwel geen hoogbouw op Lanzarote en zijn alle gebouwen meestal wit. Manrique wilde niet dat het eiland z’n eigen karakter zou verliezen door de komst van het massatoerisme. Overal op Lanzarote kom je zijn bijzondere gebouwen en kunstwerken tegen. Deze vijf kunstwerken en gebouwen van Manrique mag je niet missen als je op Lanzarote bent.

1) Fundación de César Manrique

Fundación de César Manrique is een museum in het voormalige huis van Manrique, dat hij zelf ontwierp. Hij woonde er van 1968 tot 1988. Het bijzondere huis is gebouwd op een lavaveld dat ontstond na vulkaanuitbarstingen op Lanzarote in 1730 en 1736. Manrique verwerkte het vulkanische landschap in zijn ontwerp. Zo is er een raam waar de lava naar binnen lijkt te stromen (zie foto).

Manrique op Lanzarote

Foto: Capt’ Gorgeous via VisualHunt / CC BY]

Op de onderste etage gebruikte Manrique vijf lavabellen om woonruimtes te creëren. In de tuin bij het huis is een klein zwembad aangelegd. In het museum zijn ook enkele kunstwerken te zien uit de privécollectie van Manrique, met onder meer werken van Pablo Picasso.
Adres: Taro de Tahíche – C/ Jorge Luis Borges, 16, 35507 Tahíche

Manrique op Lanzarote

Zitkamer in een lavabel (foto via Pixabay)

2) Mirador del Río

In het noorden van Lanzarote ligt Mirador del Río, een uitzichtpunt op ruim 400 meter hoogte op de steile klif Risco de Famara. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de oudste zoutpannen van het eiland, het eilandje La Graciosa en de smalle zeestraat El Río. Tenminste… als het niet bewolkt is. De Mirador is ontworpen door Manrique, maar als je aan komt rijden valt er nog weinig te zien. De buitenkant van de Mirador is gebouwd met vulkanisch gesteente uit de omgeving en gaat daardoor op in de omgeving. Zodra je in het restaurant staat herken je echter direct de stijl van Manrique.
Adres: vlak aan de weg LZ-202, ten noorden van de plaats Guinate.

Mirador del Rio, Manrique op Lanzarote

Het uitzicht bij Mirador del Rio

3) Jameos del Agua

In het lavaveld Monte Corona in het noorden van Lanzarote ligt Jameos del Agua. In delavastromen is een grottenstelsel ontstaan. Los Jameos del Agua is een grot met een ondergronds meertje waar zeldzame witte albinokreeftjes leven. Manrique heeft de ruimtes er omheen ingericht, zoals een concertzaal en de tuin. Ook hier verwerkte hij het vulkanische landschap in zijn ontwerpen. In de tuin is een zwembad (waar je niet in mag zwemmen, want het is kunst!) en er is een expositie over vulkanen (‘Casa de los Volcanos’).

Jameos del Aqua, Manrique op Lanzarote

Los Jameos del Aqua

Vlakbij Jameos del Agua, aan de andere kant van de weg, ligt Cueva de los Verdes. Dit is een vulkanisch grottenstelsel met een lavatunnel, ontstaan na een uitbarsting van Volcano de la Corona. Jameos del Agua hoort tot ditzelfde grottenstelsel. In de 16e en 17e eeuw werden de grotten door de locals gebruikt als schuilplaats tegen piraten en andere vijanden. Nu kun je onder begeleiding van een gids een deel van de grotten bekijken. Zowel Jameos del Agua als Cueva de los Verdes zijn niet goed toegankelijk met een kinderwagen of rolstoel.
Adres beide bezienswaardigheden: vlak naast de doorgaande weg LZ-1 tussen de plaatsen Arrieta en Orzola.

4) Restaurant El Diablo

Ook restaurant El Diablo in het vulkanische landschap van Nationaal Park Timanfaya is door César Manrique ontworpen. In het restaurant wordt op vulkanische warmte gekookt. Zo worden er kippetjes gegrild boven een diep gat in de grond waarin vulkanische warmte vrijkomt. Vanuit het restaurant heb je door de grote ramen een fantastisch uitzicht op het vulkanische maanlandschap met de kraters. De mooiste plekken in het restaurant zijn echter gereserveerd voor het à la carte-restaurant. Wil je alleen wat drinken, dan mag je niet bij het raam zitten…
Adres: Timanfaya National Park, 35560

Timanfaya op Lanzarote

Het landschap van Nationaal Park Timanfaya

5) El Jardín de Cactus

El Jardín de Cactus is een botanische tuin ontworpen door Manrique . Zoals de naam al doet vermoeden vind je in deze tuin voornamelijk cactussen. Er zijn hier ca. 2.000 verschillende cactussoorten te zien uit de hele wereld. De tuin is tussen 1982 en 1992 aangelegd in een oude steengroeve, waardoor de cactussen beschermd zijn tegen de wind. In de tuin staat ook een oude molen, die niet vaak meer wordt gebruikt maar het leuk doet op foto’s. De Jardín de Cactus was het laatste project waar Manrique aan heeft gewerkt.
Adres: Carretera General del Norte, s/n, 35530 Guatiza

Manrique op Lanzarote, Jardin de Cactus

Jardin de Cactus (foto via Pixabay)

Andere door Manrique ontworpen bezienswaardigheden op Lanzarote zijn het Monumento al Campesino, een monument in het plaatsje Mozaga gebouwd ter ere van de boeren op het eiland. In het dorp Haría staat het Casa-Museo César Manrique, het huis waar Manrique zijn laatste jaren woonde. Je kunt het huis en het bijbehorende atelier bekijken. In 1992 overleed César Manrique na een tragisch verkeersongeval vlakbij zijn voormalige woonhuis in Tahíche.

Tip: als je meerdere van bovenstaande bezienswaardigheden wilt bezoeken, kun je het beste een voordeligere combikaart kopen waarmee je toegang hebt tot 3, 4 of 6 bezienswaardigheden.

Lees voor meer tips ook mijn andere blogs over Lanzarote! Collega-blogger Denise van Follow my Footprints schreef een blog over 11x zien in het noorden van Lanzarote.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.