Home Europa 10x winters Zweden in foto’s

10x winters Zweden in foto’s

by Annemarie
winters Zweden

In de kerstvakantie gingen we op vakantie naar Dalarna, in Midden-Zweden. We hoopten op een witte kerst, maar sneeuwzeker is dit gebied niet in december. Toen we na een nachtelijke overtocht met de boot aankwamen in Göteborg, was het 8 graden boven nul en was er geen sneeuw te bekennen. Oh jee…. We moesten echter nog een stuk naar het noorden rijden, naar het plaatsje Tyngsjö om precies te zijn. Na een paar uur rijden zagen we de eerste sneeuwresten langs de weg. De temperatuur zakte ook steeds een graadje naarmate we noordelijker kwamen. Het laatste stuk reden we door een prachtig winterwonderland, precies zoals we gehoopt hadden. Welkom in winters Zweden!

Ik geef je een indruk van winters Zweden in 10 foto’s (in willekeurige volgorde). Afgelopen zomer was ik een paar dagen in Zweeds Lapland, en toen had ik al gezien hoe mooi de Zweedse natuur is. Maar een fotogeniek laagje sneeuw doet het ook leuk op beeld. 😉 Wie mij volgt op Facebook of Instagram heeft sommige van deze foto’s misschien al gezien. Wie mij nog niet volgt via deze social media-kanalen moet dat snel gaan doen!

1. Witte wegen

winters Zweden
Drukkere doorgaande wegen worden in Zweden meestal sneeuwvrij gemaakt, maar op meer afgelegen plekken… niet. Zout strooien doen ze ook niet, want dat is schadelijk voor de natuur. Rustig rijden en winterbanden zijn dus een must! En af en toe een foto maken, dat is ook een must.

2. Zweedse huizen

winters Zweden
Zweden staat bekend om de geel- en roodgekleurde houten huizen. Dit huis kwamen we tegen tijdens onze sledetocht met husky’s.

3. Besneeuwde boompjes

winters Zweden
Volgens onze gids tijdens de sledetocht lag er nog weinig sneeuw, maar als ik dit plaatje zie vind ik dat nog best meevallen. Maar ik ben natuurlijk geen kenner hè, in Nederland vinden we 2 centimeter sneeuw al veel. Het is genoeg voor minder treinen bij de NS en code oranje in elk geval. Maar ik dwaal af…

4. Husky’s

winters Zweden
Dit was het hoogtepunt van onze vakantie in Zweden: de sledetocht met de husky’s. Dertien enthousiaste honden trokken onze slee voort door een prachtig sneeuwlandschap. Dit was ons uitzicht vanaf de slee. Mag ik nog een keer?!

5. Naar de kerstmis met Kerstmis

winters Zweden
In de nacht van 24 op 25 december wandelden we om 4 uur ’s nachts (ja, dat lees je goed!) met fakkels over een bevroren meer naar het kerkje van Tyngsjö (de Tyngsjö Kapell) voor de speciale kerstdienst. Hier zie je het kerkje overdag. Toch wel een bijzondere setting zo, met het meer op de achtergrond en de besneeuwde begraafplaats.

6. Close-upje

winters Zweden
Voor de liefhebbers van sneeuw hier een close-up van… sneeuw. Een besneeuwd bospad om precies te zijn, met sporen van een sneeuwscooter.

7. Reddingsboei

winters Zweden
Deze reddingsboei was gelukkig niet nodig, aangezien het ijs op het meer tientallen centimeters dik was. De eerste dag hebben we hier heerlijk geschaatst.

8. Besneeuwde boompjes – part II

winters Zweden
Nog meer mooi besneeuwde boompjes, dit keer tijdens onze wandeling op sneeuwschoenen door het bos.

9. Rivier… of een meer?

winters Zweden
Onderweg naar het stadje Hagfors, waar we boodschappen deden, kwamen we langs deze rivier. Of is het een meer? Het zou rivier Uvån kunnen zijn, maar als ik op de kaart naar de ligging van deze rivier kijk dan lijkt dat niet te kloppen. Dus misschien is het de uitloper van een meer? Hoe dan ook: het is water. Dat zie je zo.

10. Winters meer

De foto helemaal bovenaan is van een meer (maar welke…?) onderweg, ergens tussen Karlstad en Tyngsjö. Dit is een van de eerste foto’s die ik onderweg maakte van het besneeuwde landschap en hier wisten we dus zeker: er ligt sneeuw! 🙂

Ik had graag een foto van een eland in dit lijstje willen opnemen, maar helaas, die lieten zich niet zien. Het scheen er te stikken van de elanden (“Ik had er vanochtend nog bijna eentje op m’n motorkap”, hoorden we iemand zeggen) dus tijdens elke autorit speurden we de omgeving af, maar tevergeefs. Onze zoon zei op een gegeven moment: “Ga jij maar lekker elanden spotten, ik spot ze niet”. Nou ik dus ook niet.

Lees ook mijn blog over wat we allemaal gedaan hebben tijdens onze wintervakantie in Zweden!

Heb jij Zweden wel eens in de winter bezocht?

Ook leuk om te lezen

6 reacties

Yvonne Zwart 12 juni 2019 - 2:16 pm

Wat een leuke blog zeg, gevonden via Pinterest! Als liefhebber van reizen en speciaal Scandinavië, heb ik vooral van je weekje winter in Zweden genoten! Vwb Noorderlicht, dat hebben wij intens beleefd op 12 september, overdag prachtig zonnig weer gehad! Eind dit jaar kopen wij gelukkig weer een camper en kan het lange reizen weer beginnen, jippieeee

Antwoord
Annemarie 12 juni 2019 - 2:19 pm

Bedankt voor je enthousiaste reactie. 🙂 Het Noorderlicht zien, dat lijkt me zo gaaf! Staat hoog op mijn lijstje. Wat een fijn vooruitzicht, een nieuwe camper, dat wordt genieten!

Antwoord
Michal | Reiswijzer kids&co 4 januari 2018 - 8:42 am

Mooie plaatjes hoor! Fijn voor jou dat je die eland tenminste al gespot had deze zomer… 😉

Antwoord
Annemarie 6 januari 2018 - 12:41 pm

Haha ja, maar ik heb nog geen eland op de foto!

Antwoord
Stéphanie 4 januari 2018 - 7:42 am

Mooie impressie! En precies waar ik van hou, een witte kerst. Jammer dat je geen elanden hebt gezien, volgende keer meer geluk hopelijk. Ik ben niet in Zweeds Lapland geweest, maar wel in Finland in de winter en dat was ook fantastisch.

Antwoord
Annemarie 6 januari 2018 - 12:44 pm

Finland in de winter is vast ook supermooi. Ik wil ooit in de winter naar Lapland om het Noorderlicht te zien.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.