Home Buiten Europa Zien en doen in Tbilisi, stad van contrasten

Zien en doen in Tbilisi, stad van contrasten

by Annemarie
doen in Tbilisi

Onze rondreis in Georgië begonnen en eindigden we in hoofdstad Tbilisi. Zowel aan het begin als aan het eind van onze reis waren we er een paar dagen, zodat we genoeg tijd hadden om deze interessante stad te verkennen. Er is zoveel te zien! Tbilisi ligt op de grens van Europa en Azië, en is een smeltkroes van culturen, een mix van oud en modern, van hip en traditioneel. En voor mij niet te vergelijken met andere steden die ik heb bezocht. Hieronder volgt een overzicht van wat je zeker moet zien en doen in Tbilisi. En dat is nogal wat, dus dit wordt een lange blog!

Bridge of Peace en Rike Park

Op onze eerste volle dag in Tbilisi wandelden we vanaf ons appartement naar Rustaveli Avenue. Halverwege pakten we een taxi naar de Bridge of Peace, een voetgangersbrug uit 2010 van glas en staal over de Mtkvari-rivier, ontworpen door de Italiaanse architect Michele De Lucchi. Niet iedereen was blij met deze moderne brug, en hij kreeg de bijnaam ‘Always Ultra’ omdat de vorm blijkbaar doet denken aan eh… Always Ultra.

Bridge of Peace

’s Avonds wordt de brug verlicht met duizenden LED-lampjes. We staken de brug over naar het Rike Park, met een speeltuin, een fontein en twee opvallende stalen, buisvormige gebouwen die met elkaar verbonden zijn. Deze werden ontworpen door de Italiaanse architect Massimiliano Fuksas, en waren bedoeld als concerthal. Van binnen zijn ze echter nooit afgemaakt, waardoor deze blikvangers nu leeg staan. We dronken wat in het Art House Café, waar de liefhebbers ook een waterpijpje kunnen roken.

Rike Park

De concerthal in Rike Park

Met de kabelbaan naar het Narikala-fort

In Rike Park is ook de ingang van de kabelbaan naar het Narikala-fort. Het kan zijn dat je even in de rij moet staan (moesten wij ook), want de kabelbaan is populair. Als je er dan eenmaal in zit heb je vanuit de cabine mooi uitzicht over de Bridge of Peace, de Mtkvari-rivier en de oude stad van Tbilisi. Boven stap je uit bij het Narikala-fort, en het uitzicht over Tbilisi is prachtig.

doen in Tbilisi

Het Narikala fort op de berg

Ook niet te missen is het grote beeld van Mother of Georgia (Kartlis Deda), dat symbool staat voor Tbilisi. Het 20 meter hoge beeld werd in 1958 gemaakt van aluminium. In haar linkerhand heeft het beeld een glas wijn om vrienden welkom te heten, en in haar rechterhand een zwaard om vijanden mee af te schrikken. Aan de andere kant van de heuvel liggen de botanische tuinen van Tbilisi, waar je ook overheen kan ziplinen (zagen we toevallig). Je kan overigens ook vanuit de oude stad omhoog wandelen naar het Narikala-fort.

Mother of Georgia

Mother of Georgia waakt over de stad

Juma-moskee en zwavelbaden

In de old town, in de wijk Abanotubani, staat de Juma-moskee. De architectuur, met veel baksteen, is anders dan van andere moskeeën. Wat de moskee ook bijzonder maakt, is dat zowel soennitische als sjiitische moslims er komen bidden. Tot 1951 hadden beide Islamitische stromingen hun eigen moskee in de hoofdstad. Nadat de moskee van de sjiieten was verwoest door de communistische regering, verwelkomde de Juma-moskee de sjiieten. Het is een van de weinige moskeeën ter wereld waar beide stromingen samen een gebedshuis delen.

Juma moskee in Tbilisi

De Juma-moskee

De wijk Abanotubani is echter vooral bekend vanwege de badhuizen die er staan, zoals het Orbeliani-badhuis met de blauw betegelde gevel, Gulo’s Thermal Spa en Abano (badhuis) no. 5. Door dit deel van Tbilisi lopen namelijk zwavelbronnen waar de badhuizen gebruik van maken. De geur van de zwavelbaden kun je soms al van verre ruiken en de badhuizen herken je aan de bakstenen koepeldaken.

De scheve klokkentoren en de Anchiskatie Basilica

doen in Tbilisi

Het poppentheater met de scheven klokkentoren

Een van de meest opvallende bouwwerken in de old town van Tbilisi is de scheve klokkentoren naast het poppentheater. De toren werd in 2010 gebouwd door de eigenaar van het theater, Rezo Gabriadze. Elk uur gaat er bovenin de toren een deurtje open, waarna er een engel naar buiten komt die met een hamer op de bel slaat. Onder de klok gaat twee keer per dag een deurtje open voor de mini-show ‘The Circle of Life’. De engel hebben we gezien, maar de mini-show hebben we helaas gemist. De scheve toren staat vlakbij de Anchiskhati Basilica, de oudste kerk van Tbilisi. Deze Georgisch-orthodoxe kerk werd gebouwd in de 6e eeuw.

De oude huizen van Tbilisi

Tbilisi

Dit soort mooie houten balkons zie je overal in Tbilisi

De architectuur van Tbilisi is een mengeling van bouwstijlen: vervallen houten huizen met mooie bewerkte balkons uit de 19e eeuw, te midden van grijze Sovjetarchitectuur en hypermoderne gebouwen. De houten huizen met de mooie balkons en knusse binnenplaatsjes zie je volop als je door de straten van de old town wandelt. Helaas is bij veel van deze huizen sprake van achterstallig onderhoud. Zonde! Een huis dat het bezoeken waard is, vind je op Betlemi Street 3. Het 19e-eeuwse huis met bewerkte balkons en prachtige glas-in-loodramen is inmiddels ook bekend onder toeristen. Op de eerste etage van het huis is Gallery 27 gevestigd, een galerietje en souvenirwinkel. Als je deze bezoekt, kun je het huis voor een deel van binnen bekijken. Druk beneden bij de voordeur op de bel en de deur wordt voor je open gedaan. Het deel van het huis dat bewoond wordt, is niet toegankelijk voor publiek.

doen in Tbilisi

Mount Mtatsminda

De 770 hoge Mount Mtatsminda is het hoogste punt van Tbilisi, met op de top een niet te missen 200 meter hoge TV-mast. Bovenop de berg is ook een pretpark, Mtatsminda Park, met verschillende attracties waaronder een spookhuis, botsauto’s en een achtbaan. De populairste attractie is waarschijnlijk het grote reuzenrad, op de rand van de berg. Het park stamt oorspronkelijk uit de Sovjettijd, maar werd in 2001 gemoderniseerd. Er zijn cafés, eetstalletjes en een restaurant met een geweldig uitzicht over de stad. Je kan er komen met een steil kabelspoorbaantje de helling op. Wij zijn er zelf niet meer aan toegekomen, maar vanaf onze eerste accommodatie in Tbilisi keken we uit op de berg en het reuzenrad, dat ’s avonds mooi verlicht is.

Sameba-kathedraal en andere kerken in Tbilisi

Tsminda Sameba-kathedraal

Tsminda Sameba-kathedraal

De Tsminda Sameba-kathedraal, of kathedraal van de heilige Drievuldigheid, is de belangrijkste kathedraal van de Georgisch-orthodoxe Kerk in Tbilisi. Je zou het misschien niet zeggen, maar de kathedraal is nog vrij nieuw. Hij werd tussen 1995 en 2004 gebouwd op een heuvel en daardoor is de kathedraal met het goudkleurige torendak vanaf veel plekken in de stad zien. De Georgisch-orthodoxe Metekhi-kerk staat op de rand van een steile klif aan de linkeroever van de Mtkvari-rivier, vlak naast de Metekhi-brug en tegenover de oude stad van Tbilisi. Wanneer de huidige kerk gebouwd is, is niet helemaal zeker, maar waarschijnlijk was dit in de 13e eeuw. Daarna is de kerk meerdere keren beschadigd en weer gerestaureerd. Naast de kerk staat een standbeeld van koning Vakhtang Gorgasali te paard.

Betlemi Church

Lower Betlemi Church

Aan het eind van onze vakantie logeerden we een paar nachten in een hotel in de Old Town, vlakbij het Narikala-fort en pal naast de Lower Betlemi-kerk. Deze oude kerk was oorspronkelijk Armeens, maar is sinds 1988 omgetoverd tot een Georgisch-orthodoxe kerk. Toen er een dienst bezig was konden we even naar binnen gluren, naar het mooie interieur.

Rustaveli Avenue

De Rustaveli Avenue is een van de hoofdwegen van Tbilisi. Deze brede straat is vernoemd naar de middeleeuwse dichter Shota Rustaveli en begint bij het Vrijheidsplein (Freedom Square). Na anderhalve kilometer loopt de straat over in de Kostava Street. Aan Rustaveli Avenue staan interessante gebouwen, zoals het Georgische Nationale Museum, het Georgische Museum voor Schone Kunsten en het opera- en ballettheater. Aan Rustaveli Avenue staat ook het parlementsgebouw van Georgië, een groot statig gebouw in Sovjetstijl. Voor het gebouw wordt regelmatig gedemonstreerd. Van 2012 tot 2018 verhuisde het parlement trouwens voor korte tijd naar de stad Kutaisi, maar sinds 2019 is het weer gevestigd in Tbilisi. Schuin tegenover het parlementsgebouw staat de Kashveti-kerk, een Georgisch-orthodoxe kerk uit de twintigste eeuw. Verder vind je aan deze straat internationale winkels, dure boetieks, restaurants en cafés.

Rustaveli Avenue

Het parlementsgebouw (vanuit de auto) aan Rustaveli Avenue

Naar de markt

De bekendste markt van Tbilisi is de Dry Bridge rommelmarkt. De markt is het hele jaar geopend van 10:00-17:00 uur, en in de weekenden is het er het drukst. Op kleedjes op straat is van alles uitgestald: van elpees, tweedehands kleding, sieraden en antiek tot spullen uit de Sovjettijd. Dat laatste is waarvoor toeristen vaak naar deze markt komen. De Dry Bridge-markt stamt uit de tijd dat de Sovjet-Unie uit elkaar viel. Om financieel rond te komen verkochten de Georgiërs hier hun spullen. Vergeet niet om af te dingen, en realiseer je dat toeristen altijd meer betalen dan de locals. 😊 Op onze laatste ochtend in Tbilisi gingen wij naar de Dinamo Market. Hier worden de spullen niet verkocht vanaf kleedjes, maar vanuit stalletjes. Een groot deel van de markt is overdekt. Je kan er wijn, fruit en andere etenswaren kopen, maar ook huishoudelijke artikelen, kleding en schoenen.

doen in Tbilisi

Op de Dinamo Market

Op zoek naar goedkope (fake) merkkleding? Dan zit je goed op de Dinamo Market. Hoewel de kwaliteit van de namaakmerkkleding nogal verschilt. Let dus goed op, want voor je het weet heb je per ongeluk iets van Abibas gekocht in plaats van Adidas, haha.

Tbilisi als stedentripbestemming

Heb je de meeste steden in Europa al gezien en wil je eens wat anders? Ik vind Tbilisi echt een aanrader voor een stedentrip! Vanaf Schiphol is het 4,5 uur vliegen, dus dat is prima te doen. Trek er minstens vijf dagen voor uit om een goed beeld te krijgen van de stad. Maar liever gewoon een hele week. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is er echt genoeg te doen om je een week te vermaken. En dan heb je ook nog tijd voor een uitstapje naar bijvoorbeeld Kazbegi (Stepantsminda) met de bekende Trinity Church, naar grottenstad David Gareja of een dagje naar wijngebied Kakheti. Ik zeg: doen!

>> Hotels in Tbilisi vind je hier! <<

Tbilisi

Een mooi contrast tussen traditioneel en modern in één foto

Restaurants in Tbilisi

Op onze eerste avond in Tbilisi kwamen we, na een tip van een Nederlandse toerist die we toevallig op straat tegenkwamen, terecht in restaurant The Kitchen in het Rooms Hotel. We deden er eerst een drankje, beneden op het hippe terras op een binnenplaats. Daarna gingen we naar het restaurant, een verdieping hoger. Het eten wordt bereid in een open keuken, de inrichting is gezellig en modern, de menukaart bescheiden. Het eten is heerlijk! Aanraders: roasted chicken, de vega ravioli en de fillet steak.
Adres: 14 Merab Kostava St (in de wijk Vera)

The Kitchen Restaurant

The Kitchen Restaurant

De eerste dagen logeerden we in een appartement naast Betsy’s Hotel. Op de dag dat we naar grottenstad David Gareja waren geweest, hebben we daar gegeten wegens lekker dichtbij. We aten traditionele Georgische gerechten op het terras van het restaurant, met een supermooi uitzicht over de stad.
Adres: 32/34 Kote Makashvili Street

In de old town van Tbilisi zit een Ierse pub: The Hangar. Wij hebben er geluncht, in de schaduw op het terras met uitzicht op het poppentheater en de scheve klokkentoren.
Adres: 20 Ioane Shavteli Street

Er zijn een paar straten in de old town vol met restaurants, cafés en clubs, zoals de smalle autovrije Shardeni (of Sharden) Street. Hier is het altijd druk, maar vooral met toeristen. Niet heel authentiek dus, maar dat wil niet zeggen dat er geen goede restaurants zitten. Wij hebben er prima gegeten en mensen gekeken op het gezellige terras van restaurant Leffe, maar kwamen er later pas achter dat het restaurant zo heette…. Ze hadden er inderdaad Leffe van de tap.
Adres: Shardeni Street 14

doen in Tbilisi

Shardeni Street

We zaten een nacht in een hotel aan de andere kant van de rivier, wat verder weg van de oude stad. We konden in eerste instantie niet veel gezellige cafés vinden, maar ontdekten toen een binnenpleintje met een Italiaans restaurant en café Downtown Marjanishvili. Wij hebben er een drankje gedaan met wat kleine hapjes erbij. Prima verzorgd, alleen de bediening was een beetje traag.
Adres: Marjanishvili 5

Wil je eten bij een traditioneel Georgisch restaurant, dan is restaurant Shemoikhede Genatsvale een aanrader. Dit restaurant zit op een hoek, vlakbij de Galaktioni-brug. Door de tegels binnen en de afgeschermde hoekjes onder een afdakje lijkt het net alsof je buiten zit. Het is best groot, maar daar merk je niet veel van en het is niet duur. Niet iedereen van de bediening spreekt goed Engels, maar de kaart is wel vertaald.
Adres: 5 Kote Marjanishvili Street

Bij restaurant Mravaljamieri kun je kennismaken met de Georgische keuken en feestcultuur. In dit restaurant komen vooral groepen, ook toeristen. Wij waren er ook met een groep: familie die in Georgië heeft gewoond en hun Georgische vrienden van toen. We zaten aan een lange tafel waar traditionele Georgische gerechten werden geserveerd, er werd uitvoerig geproost op alles en iedereen – zoals dat hoort in Georgië – en er waren optredens van een band, dansers en een zanger en een zangeres. Die laatste was helemaal opgedoft voor haar optreden, maar ze was haar nette schoenen kennelijk vergeten mee te nemen, want ze liep op badslippers. 😀
Adres: Baratashvili Street 55, linkeroever van de Mtkvari-rivier

Restaurant Ati

Restaurant Ati in het Sheraton Hotel

Wil je een keer luxe uit eten? Dan is het hippe restaurant Ati op de 10e etage van hotel Sheraton Grand Tbilisi Metechi Palace een aanrader. Daar serveren ze traditionele Georgische gerechten met een moderne twist. Erg goed eten, goede wijn en een prachtig uitzicht over de stad. Buiten is een loungeterras waar je ook van het uitzicht kan genieten.
Adres: 20 Telavi Street

Hotels in Tbilisi

We begonnen onze reis door Georgië met drie dagen Tbilisi. We overnachtten in het Sani Apart Hotel, aan de voet van Mount Mtatsminda. Een net appartement met een slaapkamer en een slaapbank in de woonkamer. Vanaf sommige appartementen heb je een prachtig uitzicht over de lager gelegen stad. We mochten – tegen betaling – gebruikmaken van het zwembad van het naastgelegen Betsy’s Hotel. Prima! In dezelfde wijk ligt ook het hippe Rooms Hotel, waar wij gegeten hebben in restaurant Kitchen.

Tiflis Inn Boutique Hotel Tbilisi

Tiflis Inn Boutique Hotel

Na een uitstapje naar Kazbegi waren we voor een nachtje weer terug in Tbilisi, deze keer in het Tiflis Inn Hotel, aan de andere kant van de rivier. Dit is een boutique hotel in een oud pand met ruime, kleurrijke kamers vol met schilderijtjes, spiegels met mooie lijsten en opvallende lampen. De ontvangst bij de receptie was heel hartelijk. Toen we even moesten wachten omdat onze kamer nog niet klaar was, mochten we wijn proeven. Het ontbijt de volgende ochtend was heel uitgebreid, en met bijzondere gerechten voor een ontbijt: naast brood, Georgische kaas en worstjes was er ook salade en warme aardappelpuree.

We sloten onze reis af in hotel La Residence Castle in Old Town, vlak onder het beeld Mother of Georgia en het Narikala-fort, en naast de Betlemi-kerk. Het duurde even voordat we het hotel gevonden hadden, en je moet geen hekel hebben aan trappen lopen. Maar het hotel zelf is prachtig: een gerenoveerd oud stadskasteel met hotelkamers met karakter. Geen enkele kamer is hetzelfde. Sommige kamers of studio’s liggen overigens niet in het gebouw zelf, maar er vlakbij, bijvoorbeeld een straatje verderop. In de tuin bij het hotel is een klein zwembad vanaf waar je echt een schitterend uitzicht over Tbilisi hebt.

Het uitzicht vanaf het zwembad van La Residence Castle in Old Town

Als je niet te veel wilt uitgeven, is Hostel Fabrika Tbilisi een aanrader. Ik ben er zelf niet geweest, maar een neef van mij heeft er overnacht en hij vond het een prima hostel. Het hostel is gevestigd in een oude fabriek (vandaar de naam dus) en is ingericht in Sovjetstijl. Er hangt een hip sfeertje, op de binnenplaats zijn cafeetjes en restaurantjes, en metrostation Marjanishvili ligt op loopafstand.

Nu je dit allemaal gelezen hebt: wanneer ga jij naar Tbilisi?

Lees ook mijn andere blogs over onze reis door Georgië!

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.