Home Buiten Europa Zien & doen in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten

Zien & doen in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten

by Annemarie
doen in Abu Dhabi

Als je in Dubai bent en tijd genoeg hebt, is een uitstapje naar het naburige emiraat Abu Dhabi een aanrader. Alleen al vanwege de indrukwekkende Sheikh Zayed Grand Mosque, maar er is nog veel meer te zien en doen in Abu Dhabi. Net als in Dubai staan ook in deze stad veel skyscrapers en andere bijzondere gebouwen. Daarnaast zijn er verschillende attractieparken, stranden en shopping malls. Wij deden een dagexcursie naar Abu Dhabi vanuit Dubai. Ook als je een tussenstop hebt in Abu Dhabi is het de moeite waard om de stad te verkennen. Ik heb de niet te missen bezienswaardigheden en attracties voor je op een rij gezet.

Sheikh Zayed Grand Mosque

Het absolute hoogtepunt van Abu Dhabi is een bezoek aan de prachtige Sheikh Zayed Grand Moskee (zie foto bovenaan). Het is een van de grootste moskeeën ter wereld, met vier minaretten, 82 koepels en duizend met bladgoud gedecoreerde pilaren. Verder heeft de wit marmeren Sheikh Zayed Grand Moskee het grootste handgeknoopte tapijt en een van de grootste kroonluchters ter wereld. De moskee werd in 2007 geopend en biedt ruimte aan 40.000 bezoekers. Je ziet de Sheikh Zayed Grand Moskee al vanaf de parkeerplaats – hij is niet te missen – maar de ingang is via een glazen koepel met daaronder een winkelcentrum en checkpoints voor toegang tot de moskee.

Sheikh Zayed Grand mosque

De ingang

Er gelden strenge kledingvoorschriften: geen korte broeken, en voor vrouwen ook geen onbedekte armen en haar. Vrouwen moeten dus een hoofddoek dragen en iedereen wordt gecontroleerd. Is je broek of rok te kort, of heb je een rok aan met een split, dan kom je er waarschijnlijk niet in. Hier kun je de regels bekijken voor het bezoeken van de moskee. Je kan ook kleding huren of kopen in de mall, als je geen geschikte outfit aan hebt. Bij een tweede check wordt je bagage gecontroleerd op de aanwezigheid van scherpe voorwerpen en andere verboden items, zoals etenswaren en… make-up. Nadat we door de controles waren, liepen we ondergronds over rolpaden naar de moskee. Als je weer bovengronds komt, sta je opeens vlak voor de indrukwekkend grote witte moskee, en vol in de drukte.

Sheikh Zayed Grand Mosque

We liepen voor de moskee langs en wandelden daarna door de overdekte zuilengalerij met uitzicht op het grote binnenplein met bloemenmozaïeken. Daar mag je niet op lopen, waardoor je prachtige foto’s kan maken zonder mensen erop. Via de pilarengalerij kwamen we uit bij de grote gebedsruimte met de grote kroonluchters.

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi

Na een laatste stukje tussen de pilaren door stonden we weer buiten. De moskee is gratis toegankelijk, en dagelijks geopend van 9:00 tot 22:00 uur. Op vrijdagmiddag tussen 12:00 en 15:00 uur is de moskee gesloten.

Sheikh Zayed Grand Mosque

doen in Abu Dhabi

Qaṣr Al-Waṭan

Qasr-Al-Watan – het ‘Paleis van de Natie’- is het presidentiële paleis van de Verenigde Arabische Emiraten. Sinds 2019 is (een deel van) het paleis en de tuinen geopend voor publiek. Het indrukwekkende Arabische bouwwerk is gemaakt van wit graniet en kalksteen. Highlights zijn de grote zaal met daarboven een grote koepel met een diameter van 37 meter, de mozaïeken en de grote kristallen kroonluchter.

Het Louvre in Abu Dhabi

Louvre Abu Dhabi
In de wijk Saadiyat Cultural District staat het Louvre Abu Dhabi, dat werd geopend in november 2017. Het bijzondere gebouw werd ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel. Een grote stalen koepel (de ‘Dome’) met geometrische sterrenpatronen lijkt als een dak boven het museum te zweven. Binnen zorgen deze sterren in combinatie met zonlicht voor een mooi lichtpatroon. Ook water speelt een belangrijke rol bij het gebouw. Als je het gebouw rondom van buiten wilt zien, kan dat met een kajak of een elektrische catamaran.

doen in Abu Dhabi

Het Louvre in Abu Dhabi

Het mocht wat kosten om een vestiging van dit beroemde museum naar Abu Dhabi te halen: de bouw alleen al kostte rond de 100 miljoen dollar. Maar ook voor het gebruik van de naam ‘Louvre’ moest een flink bedrag worden neergeteld, namelijk 525 miljoen dollar. En daarbij komt ook nog zo’n 700 miljoen dollar voor het lenen en aankopen van kunst, tentoonstellingen en management. In het museum zijn honderden kunstwerken te zien, waaronder werken van Picasso, Monet en Leonardo da Vinci. Hier kun je van tevoren online je kaartjes voor het Louvre boeken.

Abu Dhabi

Uitzicht vanaf het Louvre op de skyline van Abu Dhabi

Corniche Road en de Founder’s Memorial

Een van de belangrijkste straten in Abu Dhabi is de 8 kilometer lange Corniche Road, langs de kust. Als je over deze weg rijdt, kom je langs verschillende parken, stranden, speeltuinen, een wandelboulevard en restaurants. Het is er meestal druk, met toeristen, locals, fietsers en joggers.

Corniche Road

De boulevard langs Corniche Road – Foto via Pixabay

Langs deze weg staat ook het Founder’s Memorial, een monument ter nagedachtenis aan Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, de oprichter van de Verenigde Arabische Emiraten. Het monument bestaat uit tuinen en wandelpaden. Hoogtepunt van de Memorial is ‘The Constellation’, een 3-D portret van de sheikh in een 30 meter hoog paviljoen. ’s Avonds is het mooi verlicht.

Attracties en entertainment op Yas Island

Op het kunstmatige eiland Yas in Abu Dhabi is ontzettend veel te doen. Het is the place to be voor wie op zoek is naar entertainment en actie. Op Yas ligt een attractiepark, een circuit, een waterpark, een Ferrari-themapark, SeaWorld en een winkelcentrum. Kortom: het eiland is helemaal gericht op toerisme.

Yas Marina Circuit

Yas Marina Formule 1 circuit

Foto via Pixabay

Sinds 2009 vindt op het Yas Marina Circuit de Formule 1 Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix plaats. Dit is de laatste Grand Prix van een Formule 1-seizoen. Van 2020 t/m 2023 werd deze Grand Prix gewonnen door Max Verstappen. Het Yas Marina Circuit is een van de duurste circuits ooit gebouwd. Je kan een tour boeken voor een kijkje achter de schermen van het circuit, maar je kan ook het circuit op als passagier in een raceauto, of zelf racen. Of je kan gaan karten op de naastgelegen Yas Marina Circuit Kartzone.

Attractiepark Ferrari World Abu Dhabi

doen in Abu Dhabi

Een blauwe ferrari…

Vlakbij het Formule 1-circuit ligt Ferrari World waar alles draait om auto’s, en ferrari’s in het bijzonder. Zelf zouden we er nooit naartoe zijn gegaan, maar het was inbegrepen bij onze dagexcursie naar Abu Dhabi. In Ferrari World zijn meer dan 40 attracties voor alle leeftijden, waaronder achtbanen Flying Aces en Formula Rossa. Die laatste zou de snelste achtbaan er wereld zijn, maar hij was gesloten toen wij er waren.

Ferrari World

Andere attracties zijn de snelle Turbo Track, Mission Ferrari en de Turbo Tower waarbij je een vrije val maakt. Ik heb ze allemaal niet uitgeprobeerd. Ik deed wel de Viaggio in Italia, een simulator waarbij je over het Italiaanse landschap lijkt te vliegen. Het viel een beetje tegen. Ook de kartbaan viel tegen: je moest lang wachten, de karts gingen niet heel hard en als je iemand niet volgens de regels inhaalde werd de snelheid van je kart tijdelijk beperkt. Mijn man was not amused, haha. ‘Find that Ferrari feeling’ stond bij de ingang te lezen. Nou wij hebben het niet gevonden…

Yas Mall

Yas Mall
Yas Mall is het grootste winkelscentrum van Abu Dhabi. Verdeeld over drie verdiepingen vind je allerlei bekende en minder bekende winkels (370 in totaal), restaurants en een bioscoop. De shopping mall grenst aan Ferrari World Abu Dhabi, en een bezoek aan beide plekken is dus goed te combineren. Toen wij waren uitgekeken in/op Ferrari World liepen we de Mall in en deden we een drankje bij de Starbucks.

SeaWorld Abu Dhabi

Op Yas Island kun je bij SeaWorld heel veel soorten vissen, dolfijnen, zeehonden, zeeschildpadden en reptielen zien. Het dierenpark is opgedeeld in acht themagebieden, van ‘Abu Dhabi Ocean’ en ‘Tropical Ocean’ tot ‘Arctic Ocean’. Daarnaast zijn er verschillende indoor speelgebieden en wat attracties, waaronder de achtbaan Manta Coaster. Een leuk uitje als je met kinderen in Abu Dhabi bent.

Warner Bros. World en Yas Waterworld

doen in Abu Dhabi

Yas Waterworld – foto via Flickr, Jeremy Thompson, CC by 2.0.

Warner Bros. World Abu Dhabi is het grootste indoor attractiepark ter wereld. Er zijn shows en spectaculaire achtbanen, maar ook attracties voor jonge kinderen, waarbij alles draait om de stripfiguren en superhelden van Warner Bros., zoals Batman, Superman, Scooby Doo en Tom & Jerry. En dan is er nog Yas Waterworld, een groot aquapark met meer dan 40 glijbanen en andere waterattracties.

Abu Dhabi Falcon Hospital

Iets heel anders dan alle bovengenoemde attracties: in Abu Dhabi is het Falcon Hospital gevestigd, een vogelhospitaal helemaal gewijd aan de valk, de nationale vogel van de VAE. Jaarlijks worden er zo’n 6.000 valken behandeld en verzorgd. Valken en de valkerij zijn altijd heel belangrijk geweest voor de bedoeïenen in de emiraten. Bij het Falcon Hospital kan je een tour boeken voor een kijkje achter de schermen.

Woestijnsafari

Mocht je na al deze bezienswaardigheden en attracties nog tijd over hebben, dan is een woestijnsafari ook een aanrader. Bijvoorbeeld deze dagtrip waarbij je met een 4WD de woestijn in gaat, waar je een kameelritje maakt en gaat sandboarden. Inclusief een barbecue met Arabische gerechten, bij zonsondergang. Klinkt super, maar wij hadden er helaas geen tijd voor.

Nog één foto van Abu Dhabi dan.

Al Ittihad Square

Theepotten op op Al Ittihad Square… vanuit de bus

PS: Tijdens ons uitstapje naar Abu Dhabi zaten we veel in een bus en dan is het lastig om goede foto’s te maken. Ook zijn we niet op alle plekken geweest die ik hierboven noem, maar ik wilde een compleet overzicht geven. Vandaar dat er een aantal foto’s in deze blog staan die ik niet zelf genomen heb. Dat staat vermeld bij deze foto’s.

Misschien ook leuk om te lezen:
– 11x de niet te missen bezienswaardigheden in Dubai

Dit artikel bevat affiliate links.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.