Home Buiten Europa Zeehonden, dolfijnen en walvissen spotten in Kaikoura

Zeehonden, dolfijnen en walvissen spotten in Kaikoura

by Annemarie
walvissen spotten in Kaikoura

De kustplaats Kaikoura aan de oostkust van het Zuidereiland is the place to be voor wie in Nieuw-Zeeland walvissen wil spotten en andere wildlife wil zien. Zeehonden, pelsrobben, dolfijnen, pinguïns, albatrossen, potvissen, orka’s en bultruggen; je kan ze er allemaal zien. En je kan er ook mooi wandelen langs de kust. Ik boekte een huisje in Kaikoura met een fantastisch uitzicht over de baai. We wandelden een stuk over de Peninsula Walkway, zagen veel zeehonden en tijdens een whale watching-tour ook een paar potvissen.

Tijdens onze eerste reis door Nieuw-Zeeland paste Kaikoura niet in onze route, maar dit keer wilde ik deze bijzondere plek niet weer overslaan. Je zou de naam Kaikoura misschien kunnen herkennen van de zware aardbeving van november 2016. Deze aardbeving, met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, werd gevolgd door een tsunami. Er vielen twee doden en er was veel schade aan gebouwen, bruggen en wegen. De aardbeving en tsunami hadden ook een effect op de lokale wildlife. Zo hadden de potvissen bij Kaikoura ruim een jaar moeite met het vinden van voedsel. Maar inmiddels heeft de natuur zich gelukkig grotendeels hersteld.

Ohau Point Lookout

Zo’n 20 kilometer voor Kaikoura stopten we bij Ohau Point Lookout langs de doorgaande weg. Op deze plek kun je van bovenaf heel veel pelsrobben zien liggen op de lager gelegen rotsen. Ze liggen heel dichtbij, dus je ziet, hoort en ruikt ze heel goed. Het is de moeite waard om hier even te stoppen!

Ohau Point zeehonden

Voorheen kon je hier aan de andere kant van de weg een leuke, korte wandeling maken naar een waterval, maar de Ohau Stream Walk is helaas afgesloten vanwege schade na de aardbeving van 2016.

Wandelen bij South Bay Recreation Reserve

Op de middag van aankomst gingen we naar de South Bay Recreation Resesrve, waar je kan wandelen over de Kaikoura Peninsula Walkway. Bij de parkeerplaats staat een gave houten Maori-toegangspoort.

Peninsula Walkway Kaikoura

We liepen een stuk over een vlonderpad en daarna over een betegeld, steil pad omhoog, naar een uitkijkpunt. Na nog een stukje over een smal pad kwamen we uit bij een weiland met stieren. Via een trappetje kon je over het hek klimmen, want het wandelpad loopt verder door het weiland. Omdat ik de stieren een beetje eng vond, liepen wij buitenom langs het weiland. Maar dat was nogal steil omhoog – en later naar beneden – en dat is geen aanrader kan ik je vertellen.

Peninsula Walkway Kaikoura

We kwamen uit bij een rotsachtige baai waar veel zeehonden en/of pelsrobben lagen. Via een trap liepen we naar beneden, naar de rotsen om de robben van dichterbij te bekijken. Bijzonder om er zoveel te zien en te horen.

Peninsula Walkway Kaikoura pelsrobben

Fur seals op de rotsen

Op de terugweg liepen we toch maar door het weiland. Natuurlijk stonden er twee stieren precies aan weerszijden van het smalle pad (echt hoor, een heel weiland maar ze moesten precies naast het pad staan…), maar gelukkig hadden ze weinig aandacht voor ons. Je kan trouwens het hele schiereiland van Kaikoura rondlopen over de Peninsula Walkway; wij hebben er maar een stukje van gelopen.

Peninsula Walkway Kaikoura

Het gras is blijkbaar het groenst vlak naast het pad… ofzo.

Peninsula Walkway Kaikoura

Walvissen spotten in Kaikoura met Whale Watch Kaikoura

Voor de ochtend erna hadden we tickets geboekt bij Whale Watch Kaikoura. We meldden ons bij het kantoor om in te checken en werden met een bus naar de boot in de haven gebracht. De haven bleek aan het einde van ‘onze’ straat te zijn, dus we hadden er beter naartoe kunnen lopen!

walvissen spotten in Kaikoura

In de haven lag de grote catamaran al klaar. We stapten allemaal in, ik had nog net een plekje bij het raam. Tijdens het eerste stuk van de tocht moest iedereen binnen blijven zitten. Maar toen in de verte de eerste walvis werd gespot, mochten we naar buiten. We bleven een tijdje rond varen in dat deel van de baai, maar zagen alleen heel in de verte af en toe een glimp van een potvis (‘sperm whale’ in het Engels). En verder zagen we albatrossen, een paar dolfijnen en een zeehond. De bemanning luisterde met onderwatermicrofoons of ze potvissen in de buurt konden horen. Potvissen maken namelijk klikgeluiden onder water, waarmee ze met elkaar communiceren, maar ook jagen en navigeren.

Zeeziek

Het waaide en de zee was een beetje ruw, waardoor er aardig wat mensen zeeziek werden. Gelukkig waren er meer dan genoeg kotszakjes aan boord. Onze Thijs hing ook groen over de reling van de boot. Nadat hij de visjes had gevoerd (brrp) kwam iemand van de behulpzame bemanning kotszakjes en tissues brengen. Hij is de hele walvissentocht zeeziek gebleven… Toen het wat beter ging is hij binnen gaan zitten, waardoor hij weinig van de potvissen heeft meegekregen. Zo jammer! Op het benedendek hing een man vrijwel de hele tocht over de reling, die had ook geen topdag.

walvissen spotten in Kaikoura

Een potvis!

Whale tail!

Net toen we allemaal weer binnen zaten, omdat we naar een ander deel van de baai gingen varen, zag de bemanning een potvis. Hij lag heel rustig vlakbij de boot en spoot af en toe wat water. Voordat hij de diepte in dook zwaaide hij nog even met z’n mooie staart.

walvissen spotten in Kaikoura

We konden weer verder varen, want wachten heeft geen zin. Een potvis kan namelijk een halfuur tot een uur onder water blijven. De catamaran zette koers richting de haven, maar stopte vrij snel weer. Er was weer een potvis gesignaleerd! Ook deze (genaamd ‘Spike’, vertelde de bemanning) lag rustig te dobberen voordat hij z’n staart liet zien en naar beneden dook. Erg gaaf om te zien.

walvissen spotten in Kaikoura

walvissen spotten in Kaikoura

Doei Spike

Walvissen spotten kan in Kaikoura het hele jaar door. Wij zagen qua walvissen alleen potvissen en heel in de verte een glimp van een blauwe vinvis. Afhankelijk van het seizoen kun je in Kaikoura ook bultruggen, grienden en zuidkapers spotten. En in de zomermaanden zitten er ook vaak orka’s. De potvissen zijn er het hele jaar.

Alles bij elkaar duurde de tour ongeveer 3 uur. Daarvan ben je ca. 2 uur op het water. Handig om te weten: de genoemde tijd van de tocht is de inchecktijd, en niet de vertrektijd. Als je je op de genoemde tijd meldt, ben je dus ruim op tijd. Voor de whale watching tour kun je normale en VIP-kaarten kopen. Met die laatste heb je exclusieve toegang tot het bovendek, en je krijgt te eten en drinken. Boek van tevoren je kaartjes om zeker te zijn van een plek!

Meer wildlife-tours in Kaikoura

Walvissen spotten vanaf een boot is het meest voor de hand liggend, maar je kan ze ook bekijken vanuit de lucht. Met een vliegtuigje vlieg je ca. een halfuur lang over de baai en langs de kust bij Kaikoura, op zoek naar walvissen en andere wildlife. Boek hier van tevoren je vlucht.

Wil je graag dolfijnen zien, dan kan dat met een speciale tour via Dolphin Encounter. Je kan de dolfijnen bekijken vanaf een boot, maar je kan ook met de Dusky dolphins gaan zwemmen. Je krijgt daarvoor een wetsuit, een duikbril met snorkel en vinnen. De dolfijnen zijn van nature nieuwsgierig en komen vaak uit zichzelf naar de zwemmers toe.

walvissen spotten in Kaikoura

Tijdens het whale watchen zagen we ook een dolfijn

Tijdens onze wandelingen naar de seal colonies in Kaikoura zagen we veel pelsrobben van dichtbij. Het is ook leuk om te gaan kajakken tussen de zeehonden. Wij kajakten een paar jaar geleden tussen de zeehonden bij Walvisbaai in Namibië. Een onvergetelijke ervaring!

Oké dit is niet echt wildlife, maar wel iets met dieren: je kan bij Kaikoura ook gaan wandelen met… lama’s. Bij Kaikoura Llama Trekking kun je onder begeleiding van een gids een uur of een halve dag wandelen met een lama, en op die manier Kaikoura verkennen. Ik vind het zelf een beetje… tja… stom eigenlijk. Ik vraag me af of de lama’s erop zitten te wachten om met een aangelijnde toerist (of was het nou andersom?) rond te wandelen. Maar goed, ieder z’n ding.

walvissen spotten in Kaikoura

Uitzicht vanaf de Kaikoura Lookout

De Kaikoura Lookout en de Kaikoura Seal Colony

De Kaikoura Lookout is ook de moeite waard. Wij reden er met de auto naartoe, voor een mooi uitzicht over Kaikoura en de kust. Vervolgens reden we langs de kust naar de Kaikoura Seal Colony. Dat is een andere plek dan waar we dag ervoor naartoe waren gewandeld. Voordat we bij de ‘echte’ kolonie waren, zagen we op wat rotsen langs het water ook al wat pelsrobben liggen. Dit was vlakbij Fyffe House (zie hieronder). We zijn gestopt om foto’s te maken.

Kaikoura

Er lag een grotere pelsrob apart op een rots. Toen ik deze stond te fotograferen, ging hij gigantisch over zijn nek. Dus nu heb ik een mooie close-up van een pelsrob met pelsrobbenkots op de rotsen. Wat is de natuur toch mooi, haha. Als je geen kots wilt zien, moet je even snel door scrollen nu (gratis tip).

Pelsrob in Nieuw-Zeeland

Hij keek er wel heel tevreden bij

Een stukje verderop bij Kean Point ligt de Seal Colony, met een parkeerplaats erbij. De Peninsula Walkway komt hier ook langs. Op de rotsen liggen overal groepjes zeehonden en/of pelsrobben. Je kan hier tussen de dieren rondlopen, maar natuurlijk wel met voldoende afstand.

Seal Colony Kean Point

Seal Colony Kean Point

Fyffe House en Kaikoura Museum

Het 180 jaar oude Fyffe House is deels gebouwd op palen gemaakt van de wervels van walvissen, met dank aan de walvissenjacht in Kaikoura. Tijdens een bezoek aan het roze huis krijg je een inkijkje in de geschiedenis van de walvisindustrie van Kaikoura, en in het leven van de walvisvaardersfamilies die in het huis woonden vanaf 1844. In 1964 kwam er een eind aan de walvissenjacht, want de walvissen werden schaars… Sinds 1987 richt Kaikoura zich op het walvissen spotten. We wilden een kijkje nemen bij Fyffe House nadat we bij de Seal Colony waren geweest, maar het was gesloten.

Fyffe House

Fyffe House

Ook in het Kaikoura Museum leer je meer over de geschiedenis van Kaikoura, met tentoonstellingen over de natuur, aardbevingen, de visserij en walvisvangst en de Maori-cultuur.

Overnachten in Kaikoura

We hadden echt een geweldig huisje geboekt aan de South Bay Parade in Kaikoura –K’orca Cottage by the Sea – met een fantastisch uitzicht over de baai. De rest van het huisje was ook top, met een goede keuken met alles erop en eraan, een ruime woonkamer met een aangrenzende veranda en drie slaapkamers. Onze dochter was heel blij dat ze een paar nachten geen kamer met haar drukke broertje hoefde te delen. Wij hadden het huisje van een particulier gehuurd. Maar er zijn nog veel meer leuke motels en huisjes in Kaikoura.

Een kleine impressie van het huis

In het gastenboek las ik dat verschillende gasten die er voor ons hadden gelogeerd, vanuit het huisje dolfijnen hadden gezien in de baai. Ik heb tijdens ons verblijf heel vaak verwachtingsvol door het raam naar buiten staan turen, maar geen dolfijn gezien. Heel jammer, maar toch: fantastisch uitzicht. Aan de overkant van de weg kun je over het gras naar een klein kiezelstrandje bij de baai wandelen.

South Bay Kaikoura

Uitzicht over South Bay, bij het kiezelstrandje aan de overkant van de weg.

En een tip voor heel lekker eten: bij Bok’s Yellow Food Truck in het centrum kun je overheerlijke Maleisische en andere Aziatische takeaway-gerechten halen. Alles wordt voor je neus vers klaargemaakt door de eigenaresse, die ook nog eens heel aardig is. Aanrader!
Adres: 72 West End in Kaikoura

Misschien ook leuk om te lezen:
– Wandelen over de Hooker Valley Track bij Mount Cook
– De hoogtepunten van onze reis door Nieuw-Zeeland

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.