Home Buiten Europa Yoho National Park: de Kicking Horse River en Emerald Lake

Yoho National Park: de Kicking Horse River en Emerald Lake

by Annemarie
Yoho National Park in Canada

Tijdens onze camperreis door West-Canada met onze dochter van (toen) anderhalf reden we vanuit Calgary in ruim drie weken tijd een rondje naar Vancouver Island en weer terug. Op de heenweg deden we onder meer Banff National Park, Jasper National Park en Wells Gray Provincial Park aan. Vanaf Vancouver Island reden we via Revelstoke en Yoho National Park terug naar Calgary. Het mooie Yoho NP ligt midden in de Rocky Mountains en grenst aan Kootenay National Park en Banff NP.

Yoho staat voor zoiets als ‘wow’; de Cree-indianen gebruikten dit woord om ontzag uit te drukken. Als je de omgeving ziet, met hoge bergpieken, gletsjers, meren, rivieren en watervallen, snap je dit meteen. In Yoho NP ligt Field, een dorpje met nog geen 200 inwoners. Het dorp ontstond in 1883 uit een tentenkamp, waar arbeiders woonden die aan de Canadian Pacific Railway werkten. Toen rijke investeerder Cyrus West Field in beeld kwam werd het dorpje in opkomst vernoemd naar hem. Het dorp had namelijk geld nodig. Hij investeerde echter geen cent in het dorp, maar het draagt nog wel zijn naam.

Kerkje in Field

De kerk in het dorpje Field

Kicking Horse River

We stonden met onze camper twee nachten op een mooie plek op de Kicking Horse campground aan de Kicking Horse River, een paar kilometer buiten Field. Ik verzin het niet, de rivier heet echt zo! Het zit zo: tussen 1857 en 1860 nam er een groepje mannen deel aan de Palliser Expedition, een wetenschappelijke verkenningsexpeditie. Ze trokken de wildernis van het westen van Noord-Amerika in, om een beeld te krijgen van dit ruige gebied en te kijken naar mogelijke routes voor de Canadian Pacific Railway. Toen expeditielid James Hector in 1858 op onderzoek uitging bij een rivier, kreeg hij een schop van zijn paard. En… de rivier had een naam. 😉

Kicking Horse River in Yoho National Park

De Kicking Horse River

Emerald Lake

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Yoho NP is Emerald Lake, een meer met prachtig turquoise/groen gekleurd water. Wij gingen erheen en wandelden een stukje langs de oever. Er loopt een wandelpad van iets meer dan 5 km om het meer heen. Met onze dochter in de rugdrager vonden wij dat iets te lang, daarom liepen we maar een deel van het pad. Daarna gingen we lunchen bij restaurant Cilantro on the Lake (inmiddels heet het Cilantro Café), met uitzicht op het meer. Een sfeervol restaurant met goed eten en een groot terras, maar je betaalt een beetje extra voor de prachtige locatie… (denken wij).

Emerald Lake in Yoho National Park

Bij Emerald Lake

Op de terugweg van Emerald Lake naar de campground maakten we een tussenstop bij de Natural Bridge. De Kicking Horse River baant zich op deze plek een weg door een canyon. Door de eeuwen heen heeft het stromende water een gat uitgesleten in de rotsen, waardoor een soort natuurlijke brug is ontstaan.

Yoho National Park

Natural Bridge in Yoho National Park

Andere bezienswaardigheden in Yoho National Park

Wij hadden er helaas geen tijd voor, maar dit is ook zeker de moeite waard als je in Yoho NP bent:
– De Wapta Falls, een 30 meter hoge en 150 meter brede waterval in de Kicking Horse River.
– Bij de Takakkaw Falls maakt het water een vrije val van ca. 250 meter hoogte.
– Lake O’Hara schijnt erg mooi te zijn. Om het kwetsbare landschap te beschermen wordt slechts een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Reserveren is dus een must als je dit helderblauwe meer wilt bezoeken.
– Spiral Tunnels viewpoints: vanaf deze twee viewpoints zie je treinen de bergen in verdwijnen, door de Spiral Tunnels die in 1909 in gebruik werden genomen.

Al mijn blogs over onze camperreis door West-Canada vind je hier.

Ook leuk om te lezen

9 reacties

ivonne 1 mei 2016 - 11:34 pm

Echt zo’n mooie regio en wel zoals ik me Canada herinner van onze korte reis naar Vancouver en Vancouver Island (maar dan zonder sneeuw). Dat blauwe water en die rotsen en besneeuwde bergtoppen , prachtig! Ik wil er graag weer een keer terug, maar nu eerst Amerika!

Antwoord
Annemarie 2 mei 2016 - 10:18 am

Jaaaa, eerst een paar maanden naar Amerika. Gaaf hoor, veel plezier alvast!

Antwoord
Marcella 8 april 2016 - 8:54 pm

Wij hebben voor Yoho omgereden, maar dat was de moeite zeker waard! Ook wij keken bij de Natural Bridge en we wandelden rond het meer plus een stuk omhoog. Daarnaast hebben we ook bij de spiral tunnels gekeken. Best bijzonder!

Antwoord
Yvonne 8 april 2016 - 2:45 pm

Wat een heerlijke plek dit zeg! En hele mooie foto’s. Grappig dat de rivier dus echt zo heet vanwege die schop… hopelijk liep het wel goed af met die James?!

Antwoord
Annemarie 8 april 2016 - 5:23 pm

Ja, maar het scheelde niet veel las ik op Wikipedia. Zijn mede-expeditieleden hadden zelfs al een graf voor hem gegraven, omdat ze dachten dat hij dood was. Gelukkig kwam hij op tijd weer bij. 🙂

(Zie https://en.wikipedia.org/wiki/James_Hector).

Antwoord
Rowan - sillysis.nl 8 april 2016 - 10:40 am

Wat een mooie foto’s zeg, vooral Emerald Lake lijkt mij heel mooi! Ik wil heel graag naar Canada!

Antwoord
Annemarie 8 april 2016 - 5:19 pm

West-Canada is echt een aanrader! (Over Oost-Canada kan ik niet meepraten).

Antwoord
Stéphanie 2 april 2016 - 10:21 am

Mooie foto’s! Ik vind het ook echt een coole naam, de “Kicking Horse” River. Dat Yoho “wow” betekent is helemaal terecht, ik vond het gebied echt schitterend en lekker ruig. Wel fijn dat je er twee nachten stond, dan krijg je toch meer mee van de omgeving. Helaas was ik er maar kort en heb ik enkel Emerald Lake en Natural Bridge gezien, allebei supermooi. Lake O’Hara schijnt echt een pareltje te zijn, alleen jammer dat je vooraf moet reserveren en dus nooit weet hoe het met het weer zit op de gereserveerde dag. Het lijkt mij echt balen als je eindelijk mag gaan en het pijpenstelen regent. Het park nodigt in ieder geval uit om verder ontdekt te worden!

Antwoord
Annemarie 3 april 2016 - 9:51 am

Wij hebben niet veel meer gezien dan jij hoor. Ons tempo lag wat lager i.v.m. ons dochtertje. We hadden ons er nog makkelijk een paar dagen kunnen vermaken. Wie weet, ooit een volgende keer! 😉

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.