Voordat we van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland overstaken naar het Zuidereiland, waren we een dag in Wellington. ’s Ochtends hadden we de stad een beetje verkend en ’s middags, na een zonovergoten lunch op een terras, was het tijd voor het Te Papa Museum. ‘Gaan we naar een museum?!’, vroegen mijn kinderen, niet heel erg enthousiast. ‘Saaaaiii!’, vond mijn zoon al bij voorbaat. Maar nee, het Te Papa Museum is niet saai! Dit museum is interessant voor alle leeftijden en heel kindvriendelijk.
De volledige naam van het museum is Te Papa Tongarewa, een Maori-naam, en het betekent zoiets als ‘een verzameling van dierbare dingen en mensen die voortkomen uit moeder aarde in Nieuw-Zeeland’. Dat kan dus van alles zijn, en dat is het dan ook: geschiedenis, flora en fauna, cultuur en kunst.
Mountains to Sea
Bij binnenkomst in de hal van het museum haalden we een plattegrond en bekeken we eerst wat we wilden zien. Het museum bestaat uit zes verdiepingen met verschillende thema’s, dus je kan je er gemakkelijk een hele dag vermaken. We begonnen bij ‘Mountains to Sea’ op de 2e etage, waar alles draait om de dieren van Nieuw-Zeeland.
Je ziet er onder meer het gigantische skelet van een blue whale, een grote inktvis op sterk water, en nog veel meer (opgezette) dieren in hun nagebouwde natuurlijke omgeving. Op elke verdieping zijn speciale ruimtes voor kinderen, waar ze spelletjes kunnen doen en dingen kunnen uitproberen. In de ‘Nature Space’ kunnen kinderen door een nagemaakt hart van een walvis kruipen en insecten bekijken door een microscoop. Verder kunnen ze zelf proberen elektriciteit op te wekken en een lampje te laten branden, en wordt zichtbaar gemaakt hoe schadelijk bepaalde soorten afval zijn voor het milieu.
Awesome Forces
Op dezelfde verdieping gingen we naar de tentoonstelling ‘Awesome Forces’, over de invloed van onder meer vulkanen, geisers en aardbevingen op het Nieuw-Zeelandse landschap. Je leert hier over de plaattektoniek en breukzones in de aarde, waar vaak aardbevingen voorkomen. Je ziet hoe een vulkaanuitbarsting eruitziet en je kan zelf ervaren hoe een aardbeving voelt in een klein houten huisje. In dit huisje voel je een aardbeving met een kracht van 6.6 op de schaal van Richter; een simulatie van een naschok van de Edgecumbe-aardbeving die in 1987 plaatsvond op het Noordereiland. In het huisje zie je beelden van de schade die deze aardbeving destijds aanrichtte.
Cultuur en tradities
De vierde etage van het museum staat vooral in het teken van de bevolking van Nieuw-Zeeland, met veel tentoonstellingen over de Maori-cultuur. Je kan een Maori-dorpshuis van binnen bekijken (schoenen uit!) en traditionele gebruiksvoorwerpen zien. Ook hier zijn speciale ruimtes voor kinderen, waar ze spelletjes kunnen doen, zelf muziek kunnen maken op traditionele muziekinstrumenten en waar ze dingen leren over communicatie en emoties.
Naar buiten
Nadat we wat hadden gedronken in het café op de 4de etage gingen we nog een verdieping hoger, naar het view deck. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht over de haven van Wellington. Op de eerste en tweede etage kun je ook nog naar buiten, naar ‘Bush City’, waar verschillende Nieuw-Zeelandse landschappen zijn nagebouwd. Er is onder meer een tropisch regenwoud, compleet met een wiebelende hangbrug, en een glowworm cave. Maar die haalt het natuurlijk niet bij de echte, zoals die in Waitomo.
We zijn een hele middag zoet geweest in het museum, maar hadden nog lang niet alles gezien. Ik vind het Te Papa Museum met kinderen een echte aanrader en onze kinderen vonden het helemaal niet saai. Integendeel. Dus ben je ooit in Wellington: gaat dat zien!
Het Te Papa Museum praktisch
– Adres: 55 Cable Street in Wellington
– Toegang: gratis, maar voor speciale (tijdelijke) tentoonstellingen moet je soms wel betalen.
– Elke dag geopend (behalve met Kerstmis), van 10:00 – 18:00 uur.
Wat vind jij het leukste of mooiste museum ter wereld?
Hier vind je al mijn blogs over Nieuw-Zeeland.
1 comment
Leuk voor de kinderen en de volwassenen!