Home Buiten Europa Beren en watervallen in Wells Gray Provincial Park

Beren en watervallen in Wells Gray Provincial Park

by Annemarie
Dawson Falls, Wells Gray Provincial Park

Wells Gray Provincial Park is een groot natuurgebied in West-Canada, ten westen van Jasper National Park. Het landschap in dit park is heel gevarieerd: bergen, bossen, rivieren, meren, wilde dieren (beren!) en veel watervallen. Er zijn in totaal 39 watervallen in Wells Gray en daarom wordt dit park ook wel ‘Waterfall Park’ genoemd. Dus als je van watervallen houdt, zoals ik, dan is Wells Gray een aanrader.

Vanuit Jasper NP reden we in onze camper naar Clearwater. Dit stadje wordt gezien als de ’toegangspoort’ tot Wells Gray. Na een overnachting op een campsite bij Clearwater, met uitzicht op het kleine meertje Dutch Lake, reden we ’s ochtends het park in. Helaas regende het die dag onafgebroken. Beren hebben volgens mij geen hekel aan regen, want we kwamen er aardig wat tegen onderweg.

beren op de weg

Voetgangers hebben hier voorrang blijkbaar…

Dawson Falls

We stopten bij de Dawson Falls, een waterval die werd omschreven als ‘sort of Niagara Falls but smaller’. Deze bijna 20 meter hoge en 90 meter brede waterval in de Murtle River ligt vlak aan de doorgaande weg door het park, de Clearwater Valley Road. We trokken onze regenjassen aan, en liepen – met onze dochter van anderhalf in de rugdrager – in tien minuten naar het eerste viewpoint. We volgden het wandelpad door het bos nog een stukje verder, naar een viewpoint bij de top van de waterval. Er was aardig wat regen gevallen in de dagen ervoor, waardoor de waterval er woest uitzag, compleet met een omgevallen boom die ondersteboven in de stroming was blijven steken.

watervallen in Wells Gray Provincial Park

Campground Clearwater Lake

’s Middags zochten we een plek uit op campground Clearwater Lake, vlakbij het gelijknamige meer en de wilde Clearwater River. Een nette campsite met mooie ruime plekken in het bos. Maar die regen hè… die stopte niet. We zijn de camper de rest van de dag bijna niet uit geweest. Maar de volgende ochtend scheen het zonnetje!

camping Clearwater Lake

We hadden één nacht uitgetrokken voor dit park, maar door het plotseling zonnige weer twijfelden we over een verlenging. Er is namelijk veel moois te zien in dit park, er zijn veel leuke wandelroutes en nog zoveel watervallen te bekijken. We besloten echter om toch verder te rijden naar onze volgende tussenstop op weg naar Vancouver. Vanaf de campground reden we door het park weer terug naar de uitgang.

brug in Wells Gray Provincial Park

Brug over de Murtle River

Ook die ochtend zagen we weer een stuk of vijf zwarte beren langs de weg. Het begon al bijna gewoon te worden. 😉

beren en watervallen in Wells Gray

Helmcken Falls

Op weg naar de uitgang van het park pakten we de Helmcken Falls ook nog even mee. Dit is de bekendste – en volgens velen ook mooiste – waterval van Wells Gray Provincial Park. Het is een van de hoogste watervallen van heel Canada: de Murtle-rivier stort hier van 141 meter hoogte van een vulkanisch plateau (het Murtle-plateau) naar beneden.

watervallen in Wells Gray, Helmcken Falls

Best spectaculair en een totaal andere waterval dan de brede Dawson Falls van de dag ervoor. Andere mooie watervallen in Wells Gray Provincial Park zijn de Spahats Creek Falls, de Silvertip Falls en de Mushbowl Falls. Meer tips voor wat je kan doen vind je op deze website over Wells Gray.

Wat is de mooiste waterval die jij ooit hebt gezien?

Ook leuk om te lezen

16 reacties

Yvonne 23 maart 2017 - 10:40 pm

Zelfs met regen nog beren op de weg. 😉 De watervallen zien er ook indrukwekkend uit. Reizen met een camper lijkt me echt ideaal… altijd je eigen huisje bij je, heerlijk!

Antwoord
Annemarie 27 maart 2017 - 9:24 am

Wij vonden het reizen met een camper echt ideaal, met onze dochter van anderhalf. Je hebt altijd alles bij de hand en in Canada (en de VS) wordt overal rekening gehouden met campers (grote parkeerplaatsen etc.).

Antwoord
Wanda 23 maart 2017 - 10:01 pm

Oh leuk om die bekende plekjes weer eens terug te zien! Ik was er zowat 20 jaar geleden maar weet nog heel goed hoe overweldigend ik Canada vond. Die ruige natuur, de vriendelijke mensen en inderdaad die prachtige watervallen en blauwgroene meren. Ik zou wat dat betreft best een terug willen maar met een eigen zaak is het nu eenmaal niet zo gemakkelijk om langer dan zo’n 2 weken weg te gaan.

Antwoord
Annemarie 27 maart 2017 - 9:22 am

De prachtige natuur van Canada heeft ook heel veel indruk op ons gemaakt. Wij zouden er ook graag nog een keer naar toe gaan. Ik snap dat het met een eigen zaak wat lastiger te regelen is. Maar wie weet lukt het toch ooit een keer?

Antwoord
karlien 22 maart 2017 - 3:25 pm

Prachtig zeg en heerlijk dat het goed weer was. Die beren op de weg, fantastisch. Wij denken ook al een tijd aan Canada met een camper ontdekken. We willen wachten tot de kids wat ouder zijn, zodat ze wat langere wandelingen aan kunnen.

Antwoord
Annemarie 27 maart 2017 - 9:19 am

Het is echt een aanrader om Canada met een camper te ontdekken, en met (kleine) kinderen is het echt ideaal.

Antwoord
Nanouk 21 maart 2017 - 11:02 pm

Zomaar even beren op en langs de weg zien. Haha “het wordt al bijna gewoon” 🙂 Indrukwekkend hoor! En die watervallen zijn prachtig! Grote kans dat je de Niagara Falls vindt tegenvallen. Mijn zusje en ouders zijn er geweest en ze vonden het erg toeristisch, ook is het vlak naast de stad. Dat is toch anders dan zo midden in de natuur.
Met een camper door Canada lijkt me echt geweldig! Eerst “even” Europa doen, dan kijken we daarna of het USA/Canada of SEA wordt 😉 Ben ook heel benieuwd hoe jullie camper avontuur komende zomer gaat bevallen!

Antwoord
Annemarie 27 maart 2017 - 9:18 am

Goed om te weten dat de Niagara Falls zo dicht bij de stad liggen, midden in de natuur is inderdaad een stuk mooier. Die kunnen dus wat lager op m’n bucketlist. 😉

Antwoord
E. Hopstaken 21 maart 2017 - 9:09 am

Al een paar jaar overwegen wij een camperreis naar Canada en/of USA, toch wint Azië het telkens van een tour door het Westen. Als ik deze foto’s echter zo bekijk, krijg ik toch weer kriebels. Wellicht in 2018, wie weet….

Antwoord
Annemarie 21 maart 2017 - 9:22 am

Ja, doen! Ik vind het echt een aanrader. Het is weer eens wat anders dan Azië! 🙂

Antwoord
Ilse 20 maart 2017 - 7:52 pm

Wauw, je ziet ‘gewoon’ beren lopen. Heel gaaf! De watervallen lijken me heel mooi. Leuk dat jullie dat gedaan hebben met jullie dochter. Fijn he reizen met een camper. Wij vonden het in Australië ideaal met ons zoontje!

Antwoord
Annemarie 21 maart 2017 - 9:21 am

Wij vonden het reizen met een camper met onze dochter ook echt ideaal. Deze zomer gaan we met een camper drie weken door Europa reizen, maar nu zijn onze kinderen een stukje ouder. Ben benieuwd hoe dat bevalt!

Antwoord
Denise 20 maart 2017 - 9:55 am

Wauw, best gaaf zo’n beer ineens op de weg. De watervallen zijn inderdaad ook mooi. In Venezuela wilde ik er een keer naartoe, daar heb je een spectaculaire, maar toen had ik helaas net te kort tijd, omdat ik ook graag een wandeling in de Andes wilde doen.
Verder heb ik erg mooie watervallen gezien in Thailand en Laos. En weer hele andere in Noorwegen en op Flores, op de Azoren.

Antwoord
Annemarie 21 maart 2017 - 9:19 am

Ja die beer op de weg, zo vlak voor onze camper, was inderdaad erg gaaf. Ik heb zelf ook nog hele mooie watervallen gezien in o.a. Kroatië (Plitvice) en Nieuw-Zeeland. Maar deze waren ook echt de moeite waard!

Antwoord
Stéphanie 15 maart 2017 - 8:01 pm

Tja, wij hadden zon in Wells Gray, gingen een dag lang op pad en hebben aardig wat gezien, maar jullie zagen dan weer onwijs veel beren.. die zich voor ons bleven verstoppen. Ik bezocht ook Spahat Falls en Moul Falls, nog mooier dan Dawson en Helmcken vond ik. De mooiste waterval die ik bezocht waren de Niagara Falls. Vooral de Horseshoe Falls vond ik indrukwekkend om te zien.

Antwoord
Annemarie 17 maart 2017 - 6:40 pm

De Niagara Falls staat nog op mijn lijstje om te bezoeken, hopelijk ooit. De Spahat Falls en Moul Falls zien er ook mooi uit! (Even gegoogled…)

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.