Home Buiten Europa Wandelen over de Hooker Valley Track bij Mount Cook

Wandelen over de Hooker Valley Track bij Mount Cook

by Annemarie
wandelen over de Hooker Valley Track

De Hooker Valley Track in Mount Cook National Park is een van de populairste wandelroutes van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. De wandeling is makkelijk en niet zo lang, zo’n 10 kilometer in totaal, en daardoor ook prima te doen met kinderen. Je wandelt over drie hangbruggen en stukjes vlonderpad, en onderweg heb je een fantastisch uitzicht op gletsjermeren, de Hooker-rivier en natuurlijk op Mount Cook. Wij deden deze wandeling in augustus, dus in de Nieuw-Zeelandse winter. Een blog over wandelen over de Hooker Valley Track, met veel foto’s!

Aoraki/Mount Cook National Park ligt op het Zuidereiland, in de regio Canterbury. Het nationale park heeft meer dan 140 bergtoppen die hoger zijn dan 2.000 meter, en er zijn meer dan 70 gletsjers. Mount Cook is met 3.724 meter de hoogste berg van Nieuw-Zeeland. Mount Cook National Park is een populaire plek voor wandelaars en bergbeklimmers. De Hooker Valley Track is de bekendste wandelroute, omdat deze door vrijwel iedereen te doen is.

wandelen over de Hooker Valley Track

Het was koud toen we ’s ochtends vroeg van Lake Tekapo naar Aoraki/Mount Cook National Park reden. Twee graden onder nul, om precies te zijn. Maar toen we anderhalf uur later aankwamen bij Mount Cook was de temperatuur al gestegen naar 1 graad boven nul en de lucht was blauw. Heerlijk wandelweer dus! 😉

Via Lake Pukaki naar Mount Cook National Park

Van Lake Tekapo naar Mount Cook Village is ongeveer een uur en een kwartier rijden, als je doorrijdt. Maar je kan er beter wat meer tijd voor uittrekken, want waarschijnlijk wil je onderweg wat foto’s maken. State Highway 80 gaat namelijk vlak langs het prachtige Lake Pukaki en er zijn een paar niet te missen viewpoints. Dat geldt ook als je vanuit Twizel naar Mount Cook rijdt.

Lake Pukaki

Rijden langs Lake Pukaki

Het startpunt van de wandelroute is bij de White Horse Hill Campground, aan het eind van Hooker Valley Road. Bij deze camping, een paar kilometer buiten het dorpje Mount Cook, is ook een parkeerplaats. En een paar (non-flushing) toiletten voor wie voor het wandelen over de Hooker Valley Track nog even snel wat kwijt wil.

Over de naam Hooker Valley

De naam ‘Hooker Valley’ roept misschien wat vragen op, want eh… vanwaar ‘hooker’?! Sir Julius von Haast, een Duitse geoloog die halverwege de 19e eeuw onderzoek deed in Nieuw-Zeeland, heeft onder meer de Hooker Valley en de Hooker Glacier vernoemd naar William Jackson Hooker, een Britse botanicus. De naam heeft dus niets te maken met dames van lichte zeden, mocht je dat denken. De naam van Julius von Haast zelf kom je in Nieuw-Zeeland dan weer tegen in bijvoorbeeld de Haast Pass en de Haast-rivier, die naar hem vernoemd zijn.

Aan het begin van de wandeling

Over een ijzig pad naar de eerste hangbrug

Het was gelukkig nog niet zo druk toen wij begonnen aan de wandeling over de Hooker Valley Track. Omdat het ’s nachts gevroren had, was het pad wel ijzig met gladde, bevroren stukken. Maar doordat het pad vlak is, hadden we er niet veel last van. We liepen langs Freda’s Rock en het Alpine Memorial (een herdenkingspunt voor omgekomen bergbeklimmers) naar de eerste hangbrug. Vanaf deze hangbrug kijk je uit over het mooie gletsjermeer Mueller Lake, de Mueller-gletsjer en de Hooker-rivier, met Mount Sefton op de achtergrond.

De eerste hangbrug, met links een stukje van Mueller Lake

Vlak voor de brug moet je ook even stoppen bij de Mueller Lake Viewpoint. Goed om te weten: bij slecht weer wordt de Hooker Valley Track afgesloten vlak voor de eerste hangbrug. Gelukkig konden wij er gewoon overheen. Als je met meerdere mensen tegelijk over de brug loopt, voel je ‘m wel bewegen. Maar geen paniek, de brug kan het gewicht van 20 mensen dragen.

Mueller Lake

Mueller Lake en de Hooker-rivier

Gletsjer Mount Sefton

Close-up van de gletsjer op Mount Sefton

Mueller Lake

Mueller Lake

De tweede en derde hangbrug

We wandelden verder naar de tweede hangbrug. Tijdens een storm in 2019 raakte deze brug en de oevers eronder beschadigd. Bij goed weer is de brug veilig, maar bij hevige regenval of als het hard waait wordt het pad naar deze brug uit voorzorg gesloten.

Niet lang na deze tweede hangbrug passeer je een paar toiletten. En dan volgen een paar stukjes vlonderpad; altijd leuk.

wandelen over de Hooker Valley Track

Na de derde hangbrug over de Hooker River moet je een klein stukje klimmen (niet noemenswaardig eigenlijk), voordat je bij Hooker Lake bent.

Hangbrug nr. 3

Eindpunt: Hooker Lake

Hooker Lake is het eindpunt, of eigenlijk keerpunt, van de wandeling. Hooker Lake is ontstaan door de terugtrekking van de Hooker Glacier. En doordat de gletsjer zich steeds verder terugtrekt, wordt het meer steeds groter in oppervlakte.

Hooker Lake

Bij het viewpoint staat een lange picknicktafel met een prachtig uitzicht over het meer, met Mount Cook en de Hooker Glacier op de achtergrond. Er dreven kleine ijsbergjes en ijsschotsen in het meer. Als het heel koud is in de winter is soms het hele meer bevroren en kun je er overheen wandelen.

Hooker Lake

Ik liep een stukje naar beneden, naar het kleine strandje aan het water. In het water bij de oever was een dun gebarsten ijslaagje te zien. Ook vanaf hier is het uitzicht de moeite waard! Het is beneden bovendien veel rustiger dan boven bij het viewpoint.

Hooker Lake

Hooker Lake

IJsbergjes in het meer

Van Hooker Lake terug naar de start

Vanaf Hooker Lake wandel je over hetzelfde pad terug naar het beginpunt. Dat het dezelfde route is geeft echt helemaal niet, want de uitzichten zijn weer totaal anders.

wandelen over de Hooker Valley Track

Doordat het zonnetje scheen en de temperatuur inmiddels een paar graadjes gestegen was, was het ijzige pad van de ochtend veranderd in een modderig pad. Dat kan ook glad zijn, maar op een andere manier. Ik moet nu weer even denken aan de vrouw die we toen tegenkwamen op haar nieuwe witte sneakers… zij was nog op de heenweg. Gelukkig kon ze er zelf ook om lachen. Inschattingsfoutje, haha.

wandelen over de Hooker Valley Track

Hooker River

De Hooker-rivier vanaf de hangbrug

Terug ging het wel een stukje sneller dan heen. Mooi was het uitzicht tussen de bergen door op Lake Pukaki.

wandelen over de Hooker Valley Track

In de verte zie je Lake Pukaki liggen

Aoraki/ Mount Cook Village

We hadden trek gekregen na de wandeling, dus we reden naar Mount Cook Village en lunchten bij The Old Mountaineers Cafe. Het eten is niet geweldig, maar het uitzicht wel. Wij keken er op de iPad naar het WK damesvoetbal, want de Nederlandse dames moesten spelen. 😊 Omdat het winter was toen wij er waren, sloot het café al halverwege de middag. Er zijn maar een paar andere restaurants in het dorpje: the Alpine Restaurant en Chamois Bar & Grill.

Overnachten in de buurt van Mount Cook

In Mount Cook Village zijn een paar goede (maar ook dure) plekken waar je kan overnachten. Houd je van luxe, mooi uitzicht en heb je geld over, dan moet je een kamer boeken in het Hermitage Hotel. Je kan ook overnachten in het Aoraki Court Motel. Een veel goedkopere optie is de White Horse Hill Campground, bij het startpunt van de wandeling. Maar wij overnachtten in een fijn huisje bij Glentanner Park Centre bij Lake Pukaki, op ca. 20 minuten rijden van Mount Cook Village. We hadden een ‘self-contained unit’ geboekt met een eigen keuken en badkamer.

Glentanner Park

Huisjes op Glentanner Park

Maar je kan er ook meer basic overnachten, bijvoorbeeld in een backpackers-slaapzaal of in je eigen tent of camper. Er is een gemeenschappelijke keuken voor degenen die geen eigen keuken hebben. Je kan bij Glentanner Park Centre ook een helikoptervlucht of een heli hike boeken. En bij het Tasman Delta Café op het park kun je wat eten en drinken, maar toen wij er waren (in de winter) ging het al om 15:30 uur dicht. Als je in de zomer naar Nieuw-Zeeland gaat, moet je wel op tijd boeken voor een plekje bij Glentanner!

wandelen over de Hooker Valley Track

De Hooker Valley Track in de winter

Wandelen over de Hooker Valley Track praktisch

– De Hooker Valley Track is een populaire wandelroute. Probeer daarom vroeg te starten met je wandeling (zeker in de zomer), dan blijf je de drukte voor.
– De wandeling van het startpunt naar het eindpunt bij Hooker Lake is ongeveer 5 kilometer. Je wandelt dezelfde route weer terug, dus het is ca. 10 kilometer in totaal. Je doet hier ongeveer 3 uur over, afhankelijk van je tempo en de omstandigheden.
– Het weer kan snel veranderen in Mount Cook National Park. Je hebt kans op alle jaargetijden in één dag, dus kleed je daarop (laagjes!) en houd de weersvoorspelling in de gaten.
– Bij slecht weer, zoals hevige regenval of harde wind, wordt de wandelroute afgesloten vanaf de eerste hangbrug.
– Neem zonnebrand mee bij zonnig weer. Er is geen beschutting onderweg.
– Neem voldoende water mee, want dat kom je onderweg nergens tegen.
– Het pad is niet heel moeilijk, maar vanwege de grindpaden zijn goede wandelschoenen aan te raden. Wij kwamen een mevrouw tegen die op laarsjes met een elegant hakje liep, maar ik vraag me af of dat haar goed bevallen is.
– Bij het startpunt van de wandeling en halverwege zijn toiletten.

Op het non-flushing toilet… 🙂

Misschien ook leuk om te lezen:
– De hoogtepunten van onze reis door Nieuw-Zeeland
– De Omarama Clay Cliffs op het Zuidereiland
Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

6 reacties

Ivonne 21 december 2023 - 5:30 pm

Wat een pareltje! En ook wel fijn dat hij ook te doen is als je wat minder zwaar wilt (of kunt) wandelen. Ik zet hem op de verlanglijst voor Nieuw Zeeland!

Antwoord
Annemarie 23 december 2023 - 11:37 am

Het is echt een prachtige wandeling! Voor jou waarschijnlijk aan de korte kant, maar toch echt de moeite waard. 🙂

Antwoord
Petra 10 oktober 2023 - 2:31 pm

Mooie foto’s! Lijkt me geweldig om daar te wandelen.

Antwoord
Annemarie 13 oktober 2023 - 12:22 pm

Dat is het zeker! 😀

Antwoord
Heidi 9 oktober 2023 - 11:08 pm

Mooie foto’s 📷

Antwoord
Annemarie 10 oktober 2023 - 10:20 am

Thank you! 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.