Home Buiten Europa Wandelen bij Fox Glacier

Wandelen bij Fox Glacier

by Annemarie
wandelen bij Fox Glacier

Eerder schreef ik al over het plaatsje Fox Glacier op het Zuidereiland, waar het flink regende en hagelde toen we er aankwamen. Bij Fox Glacier kun je de gelijknamige gletsjer bezoeken, tenminste, als de weg ernaar toe niet is afgesloten vanwege slechte weersomstandigheden. En dat was het geval toen wij er waren. Balen, want wandelen bij Fox Glacier zat er nu niet in!

Maar de volgende ochtend regende het niet meer. In plaats daarvan was er een prachtig blauwe lucht te zien. Na het ontbijt besloten we daarom (voor de tweede keer) naar Lake Matheson te gaan. Door het mooie weer was de weerspiegeling van de bergen in dit meer nu supergoed te zien, wat echt een geweldig mooi plaatje opleverde.

Na ons bezoek aan Lake Matheson was het dan toch echt tijd om naar onze volgende bestemming te vertrekken: Queenstown. We gooiden de tank van onze huurauto vol en reden Fox Glacier uit. Maar toen passeerden we een bordje ‘Glacier 4 km’… De weg naar de gletsjer was die ochtend weer open. En tja, toen begon het te kriebelen. Mijn man trapte op de rem en zei ‘Zullen we gaan? We komen hier misschien nooit meer!’ Eh… nou graag, let’s go! En zo geschiedde.

wandelen bij Fox Glacier

Wandelen naar de gletsjer

Na een paar minuten rijden bereikten we de parkeerplaats. Ik ging eerst alleen de auto uit, om een inschatting te doen van de afstand naar de gletsjer. Gelukkig stond er een stukje verderop een handig bord met informatie over de duur van de wandeling (1 hour return) en de omstandigheden van die dag. ‘Wet feet likely’ stond erop. Oké, nou ja, als dat alles is… We begonnen aan de wandeling naar de gletsjer.

De gletsjer werd in 1872 vernoemd naar de toenmalige minister-president van Nieuw-Zeeland, William Fox. De gletsjer mondt uit in de Fox-rivier en wordt gevoed door vier andere gletsjers uit de bergen. Over een afstand van ca. 13 kilometer loopt de gletsjer naar beneden, richting de westkust van het Zuidereiland.

wandelen bij Fox Glacier

Om bij de voet van de gletsjer te komen volgden we een aangegeven wandelroute langs de rivier, over losse stenen en gruis. Gevaarlijke stukken langs de route waren met linten afgezet. Onderweg moesten we een paar kleine stroomversnellinkjes oversteken, en ook een grotere. Om deze grotere stroomversnelling over te steken moest je echt van steen naar steen springen. Vandaar de tekst ‘wet feet likely’ waarschijnlijk, want die natte voeten waren opeens ‘very likely’ geworden.

Wandelen bij Fox Glacier

Wet feet very likely…

Voor onze zoon van 6 was de afstand tussen sommige stenen nog net even te groot, dus die hebben we een soort van over het water geheveld. Onze dochter is wat ouder, zit op turnen en kan de spagaatsprong, dus die had geen hulp nodig. 🙂

Het laatste stukje naar de gletsjer was nog wel even een klim. Drie keer raden wie er (weer eens) achteraan liep, maar ik kon wel mooi deze foto maken van man en kinderen. (Ja mensen, dat is dus waarom ik altijd foto’s maak van de achterkant van mijn gezin…).

wandelen bij Fox Glacier

Ik had onderweg wel even op adem willen komen, maar op het laatste steilere stuk stonden overal waarschuwingsborden met de tekst ‘no stopping’ met daarbij een tekening van een mannetje die rotsblokken op z’n hoofd krijgt. De gletsjer is namelijk continu in beweging – ook al zie je dat niet – en dat zorgt geregeld voor vallend ijs of gesteente. Die borden werkten wel motiverend om door te lopen. 😉

wandelen bij Fox Glacier

Bij het viewpoint

Bij het viewpoint hebben we foto’s gemaakt. Verder mag je niet, want zonder begeleiding mag je absoluut de gletsjer niet op. Na een kwartiertje rondkijken en foto’s maken liepen we weer terug.

Hadden we op de heenweg mooi uitzicht op Fox Glacier, het uitzicht op de terugweg was toch ook echt niet verkeerd.

wandelen bij Fox Glacier

Aan het eind van de wandeling stond een bord met twee foto’s van de gletsjer in 2008 en 2014. Die foto’s laten zien hoeveel de gletsjer zich heeft terug getrokken sinds 2008. Wat een verschil!

wandelen bij Fox Glacier

Fox Glacier praktisch

– De wandeling die wij hebben gedaan is ca. 2,6 kilometer in totaal en duurt ongeveer een uur. Trek goede schoenen aan en volg de aangegeven route. En check altijd eerst even het bord aan het begin van de wandeling, zodat je weet wat je kan verwachten onderweg.
– Je kunt ook een wandeling boeken met een gids, dan mag je ook de gletsjer op.
– Of boek een vlucht met een helikopter, waarbij je over de gletsjer vliegt en mag wandelen op de gletsjer, onder begeleiding van een gids. Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.
– Voor avonturiers is ijsklimmen op de gletsjer erg gaaf. Ook dan vlieg je met een helikopter van en naar de gletsjer. Het klimmen gebeurt onder begeleiding van een ervaren gids en voor een goede klimuitrusting wordt gezorgd.
– Tours kun je o.a. boeken bij Fox Glacier Guiding en Glacier Helicopters.

Kijk hier voor holiday parks, lodges en motels in Fox Glacier.

Ongeveer 25 kilometer ten noorden van Fox Glacier ligt een andere gletsjer. Collega-blogger Marcella schreef een blog over deze Franz Josef Glacier.

Lees ook mijn andere blogs over Nieuw-Zeeland!

Ook leuk om te lezen

4 reacties

ivonne 30 januari 2017 - 1:21 pm

Gaaf zo’n gletsjer. Ik zou er graag een keer met een gids op wandelen, dat lijkt me helemaal super. Jammer dat al die mooie gletsjers overal zo snel kleiner worden.

Antwoord
Annemarie 1 februari 2017 - 2:07 pm

Ik had de gletsjer ook wel op gewild, maar met 4 personen met een helikopter is best duur…

Antwoord
Stéphanie 28 januari 2017 - 8:28 pm

Haha wet feet likely, maar een beetje avontuur kan geen kwaad 🙂 Zonde he dat het ijs zo snel smelt. Toen ik in Chamonix de Mer de Glace bezocht schrok ik echt en ik werd zelfs een beetje verdrietig door wat ik zag, of juist niet zag :(. Leuke foto van jullie vier bij de viewpoint!

Antwoord
Annemarie 30 januari 2017 - 8:51 am

Precies, een beetje avontuur is juist leuk! 🙂 Wij schrokken ook van die foto’s van het terugtrekken van de gletsjer. Zo zonde…

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.