Rotorua in Nieuw-Zeeland staat bekend om de geothermische activiteit, met stomende kraters en borrelende mud pools. En met de bijbehorende onvermijdelijke zwaveldampen. Om die reden wordt de stad ook wel ‘Sulphur City’ of ‘Rotten-rua’ genoemd. Toen we bij aankomst in Rotorua de auto uitstapten, was het even schrikken. Wat een lucht! Rotte eieren… Maar het went, soort van. Er is veel te zien en doen in en rondom de stad. Een van de bekendste attracties is Wai-o-Tapu Thermal Wonderland vlakbij Rotorua.
Dankzij alle vulkanische activiteit in en rondom de stad is Rotorua een populaire toeristische trekpleister geworden op het Noordereiland. In Kuirau Park, het stadspark van Rotorua, kun je al een beetje kennismaken met de geothermische activiteit. In dit park kun je – gratis – wandelen tussen pruttelende kratermeertjes en stomende bronnen door. Maar ook op andere plekken in de stad zie je de geothermische activiteit terug. Bijvoorbeeld doordat je langs de straat stoom ziet komen uit putten.
Tijdens onze eerste reis door Nieuw-Zeeland bezochten we het geothermische park Te Puia, een van de meest bezochte plekken in Rotorua. Hier zagen we niet alleen indrukwekkende spuitende geisers en borrelende mud pools, maar ook een Maorishow en kiwi’s in het Kiwi House. Ook bij Waimangu Volcanic Valley kun je geisers en borrelende heetwaterbronnen zien. En er is nog een ander bekend geothermisch park net buiten Rotorua dat we nu gingen bezoeken: Wai-o-Tapu Thermal Wonderland. ‘Wonderland’ klinkt een beetje Eftelingachtig, maar sprookjesachtig is het zeker niet. Het is een park met bizarre, surrealistische landschappen, met felgekleurde meertjes, stomende kraters in de grond en borrelende mud pools.
Wai-o-Tapu Thermal Wonderland
Het geothermische park Wai-o-Tapu Thermal Wonderland ligt ca. 30 kilometer buiten Rotorua. Wai-o-Tapu is Maori voor ‘heilige wateren’. Wij bezochten het park op de dag dat we verhuisden van Rotorua naar Taupo. We vertrokken ’s ochtends vroeg uit Rotorua, zodat we genoeg tijd hadden voor ons bezoek aan Wai-o-Taupo. En we wilden op tijd zijn voor de uitbarsting van de Lady Knox-geiser, want die is elke dag om 10:15 uur. We kochten onze entreekaartjes en reden daarna naar de geiser, net buiten het park. Je kan vanaf de parkeerplaats ook naar de geiser wandelen, maar het is best een eindje. Dus als je toch met de auto bent, zou ik erheen rijden.
Lady Knox Geyser
Rondom de Lady Knox-geiser staan houten bankjes op een verhoging zoals in een amfitheater, zodat iedereen goed zicht heeft. Als je een goede plek wilt hebben, moet je op tijd komen, want bijna iedereen die Wai-o-Tapu bezoekt, begint natuurlijk bij de geiser.
Maar wacht even, de geiser barst elke dag uit om kwart over tien? Ja, dat gaat dus niet spontaan, maar met een beetje hulp. Om 10:10 uur kwam er een medewerkster van het park naast de geiser staan. Ze vertelde kort wat over de ontdekking van de geiser en gooide daarna wat natuurlijke zeep in de krater van de geiser. Het begon langzaam steeds meer te borrelen en omhoog te komen, totdat de geiser uitbarstte en zo’n 10 meter de hoogte in spuugde.
Als je dicht bij de geiser zit word je nat… en je camera ook, als je aan het fotograferen bent. Ik spreek uit ervaring. Afhankelijk van het weer kan de geiser tot wel 20 meter de hoogte in spuwen. De ‘show’ duurde een paar minuten en eigenlijk vonden we het niet heel spectaculair. Misschien omdat het toch niet helemaal echt is.
Wandelroutes door Wai-o-Tapu Thermal Wonderland
We reden weer terug naar de parking bij het Visitor Centre van het park. We scanden onze tickets en kregen een plattegrond mee met de drie wandelroutes. De bezienswaardigheden langs de route zijn genummerd. Als je niet veel tijd hebt of met kleine kinderen bent, kun je bijvoorbeeld alleen route 1 doen van ca. 1,5 kilometer. Maar als je alles wilt zien, kun je de drie routes achter elkaar wandelen, in een grote loop van ongeveer 3 kilometer. Dat deden wij. Volgens de plattegrond doe je over alle routes bij elkaar anderhalf uur. Dat is als je in een vlot tempo doorloopt. Maar er moeten ook nog foto’s gemaakt worden hè?
Wij waren er wel een paar uur zoet mee. Als je ’s ochtends meteen van de geiser het park in gaat, ben je niet de enige en kan het dus even druk zijn in het begin. Tip: wandel de route net als wij in tegengestelde richting en begin bij nummer 23 in plaats van nummer 1. Het was overal heerlijk rustig.
Devil’s Bath en de Champagne Pool
Omdat wij de route in omgekeerde volgorde liepen, begonnen wij meteen met de ‘Devil’s Bath’, een felgroen meer. Het water heeft deze kleur door de aanwezigheid van zwavel dat naar de oppervlakte drijft… en dat is te ruiken ook. De Devil’s Bath kun je vanaf een houten platform bekijken. Aan de andere kant van het vlonderpad zagen we een grote mud pool en een paar stomende kraters.
Al vrij snel kwamen we bij de bekendste plek van Wai-o-Tapu – te zien op vrijwel elke foto als je dit park googelt: de Champagne Pool. Dit is een heetwaterbron met een diameter van 65 meter, die vanwege het borrelen (de bubbels) de naam Champagne Pool heeft gekregen.
De bron is heel fotogeniek vanwege de kleur van het water en de okergele rand, die wordt veroorzaakt door sulfiden in het water. De temperatuur van het water aan de oppervlakte is meestal ongeveer 74 °C.
Er was helaas erg veel stoom toen wij er waren (misschien door de winterse temperaturen?), dus het was lastig om de Champagne Pool echt goed op de foto te krijgen.
Lake Ngakoro en waterval Puna o Ngakoro
Helemaal aan het einde van het park ligt het diepgroene Lake Ngakoro. Dit meer ontstond zo’n 700 jaar geleden na een uitbarsting. De kleur van het water is afhankelijk van het licht en is het mooist als de zon erop schijnt.
De waterval Puna o Ngakoro, met heet water, komt erin uit. Boven het meer zie je af en toe wat kleine stoompluimpjes. Lake Ngakoro ligt helemaal aan het eind van het park en zie je alleen als je ook route 3 doet.
Artist’s Palette
Via dampende meertjes en stomende kraters kwamen we weer uit bij route 1, niet ver van de Champagne Pool. In deze helft van route 1, waar de meeste mensen dus mee beginnen, is het hoogtepunt de Artist’s Palette. We wandelden over een houten vlonderpad naar het uitzichtpunt.
Vanaf dit punt kijk je uit over de Artist’s Palette, een ondiep meer met allerlei kleuren die ontstaan door mineralen en chemische reacties. Op de achtergrond ligt de dampende Champagne Pool (zie ook de foto helemaal bovenaan deze blog).
Via nog een paar kraters en een grote mud pool kwamen we weer uit bij het beginpunt van onze wandeling.
Ik had nog wel een rondje willen lopen door dit bijzondere landschap. Wai-o-Tapu Thermal Wonderland bij Rotorua is wat mij betreft echt een must-do als je in Nieuw-Zeeland bent!
Wil je Wai-o-Tapu Thermal Wonderland ook bezoeken? Boek dan van tevoren online je toegangskaartjes.
Kijk hier voor de leukste hotels, motels en holiday parks in Rotorua en omgeving.
Misschien ook leuk om te lezen:
– Doen in de Coromandel op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland
– Zeehonden, dolfijnen en walvissen spotten in Kaikoura
– De hoogtepunten van onze reis door Nieuw-Zeeland
Dit artikel bevat affiliate links.