Home Stedentrips 11x de niet te missen bezienswaardigheden in Dubai

11x de niet te missen bezienswaardigheden in Dubai

by Annemarie
bezienswaardigheden in Dubai

Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten is een bestemming die zeker niet bovenaan mijn lijstje stond. Maar toen ik mee mocht op een groepszakenreis via het werk van mijn man kon ik geen ‘nee’ zeggen. Dubai leek me een bijzondere bestemming, met al die skyscrapers, overdadige luxe en ‘over the top’ uitstraling. Niet echt iets voor mij, maar ik was toch ook wel nieuwsgierig naar hoe het daar nu echt is. Ik vertel je alles over de niet te missen bezienswaardigheden in Dubai, van de Burj Khalifa en Palm Jumeirah tot uitstapjes buiten Dubai. Er is veel te vertellen, dus dit is een lange blog met veel foto’s!

We zijn vroeger wel eens mee geweest op een groepsreis, maar dat was lang geleden. Dus het was weer even wennen om met een grote groep op stap te zijn, achter een gids aan te moeten lopen en te moeten wachten op mensen. Aan de andere kant was het ook wel fijn dat we een keer nergens over na hoefden te denken, want alles was top geregeld! Met overdag gemiddeld 30-32 graden was het best warm, maar goed te doen. In de zomermaanden is het er gemiddeld tussen de 40 en 42 graden.

1. Jumeirah Moskee

bezienswaardigheden in Dubai
Op onze eerste ochtend maakten we tijdens een stadstour kennis met Dubai. We begonnen de tour met een bezoek aan de Jumeirah Mosque, die in 1979 werd geopend. Dankzij het ‘Open Doors. Open Minds’-programma is deze moskee ook toegankelijk voor niet-moslims. Je kan een rondleiding doen door de moskee, maar wij bekeken ‘m alleen van de buitenkant. Als je de moskee ook van binnen wilt bekijken, zorg dan dat je gepaste kleding draagt: geen onbedekte benen en armen, en een hoofddoek voor vrouwen zijn gewenst.
Adres: Jumeirah Beach Road in de wijk Jumeirah 1

2. Dubai Creek en de Spice Souk

Dubai Creek

Met een bootje over de Dubai Creek

Vanuit de oude wijk Bur Dubai staken we de Dubai Creek over met een traditionele boot, een abra. Dit kost 1 AED, wat ongeveer €0,25 is. De Dubai Creek is een zoutwaterkreek die vroeger heel belangrijk was voor de parelvisserij. De oversteek naar het stadscentrum Deira aan de andere kant duurt maar een paar minuten. Aan de overkant hoefden we alleen maar een drukke weg over te steken, en we waren bij de Spice Souk.

Spice souk

Spice souk Dubai

We wandelden langs de kraampjes en winkeltjes in de smalle straatjes en hebben er wat specerijen gekocht. De verkoper noemde in eerste instantie een bizar hoge prijs, maar na flink afdingen (dat wordt van je verwacht) kwamen we een prijs overeen waar we ons allebei in konden vinden. Hoewel de verkoper uiteraard eerst wel protesteerde. Daarna liepen we naar de Gold Souk, een stukje verderop. Je wordt in de souks door iedere verkoper aangesproken en de meesten zijn nogal vasthoudend. Dus na een klein halfuurtje hadden we het wel gezien.

3. Palm Jumeirah en The View at the Palm

The View at the Palm
Na de stadstour hadden we ‘s middags een paar uur ter vrije besteding. We vonden het zonde om niets te doen, dus we pakten een taxi naar The View at the Palm bij de Nakheel Mall. Vanaf dit uitkijkplatform op de 52ste verdieping (240 meter hoog) van de Palm Tower kijk je uit over de beroemde Palm Jumeirah, de Perzische Golf en de skyline van Dubai. Tip: als je met Emirates naar Dubai bent gevlogen en je laat je boarding pass zien, krijg je korting op de entreeprijs.

Palm Tower

Rechts de Palm Tower, met bovenin het uitkijkplatform.

bezienswaardigheden in Dubai

Palm Jumeirah is een groep kunstmatige eilanden in de vorm van een palmboom en een van de niet te missen bezienswaardigheden in Dubai. De palm wordt beschermd door een cirkelvormige golfbreker. Op de ‘bladeren’ van de palm staan dure villa’s en appartementen, en er zijn verschillende hotels en resorts. Atlantis The Palm, een luxe resort met een waterpark en aquarium, is daarvan de bekendste. Dit hotel staat op de golfbreker, aan het uiteinde van de weg die over de ‘stam’ van de palm loopt en is ook het eindstation van de Palm Jumeirah Monorail.

4. Burj al Arab

bezienswaardigheden in Dubai

Foto: Radler1999 via Pixabay

Nu we het toch over dure hotels hebben: op een ander kunstmatig eiland voor de kust staat de Burj Al Arab, ’s werelds enige zevensterrenhotel en een van de bekendste bezienswaardigheden van Dubai. Het luxe hotel is gebouwd in de vorm van een zeil van een dhow, een Arabisch schip. De goedkoopste suites beginnen zo ongeveer bij 900-1.000 euro per nacht en er is een dresscode in het hotel: geen spijkerbroeken, t-shirts of korte broeken. Een specialiteit van het hotel is een golden cappuccino, waarin 24-karaats goud is verwerkt. Dit gouden drankje kost ca. €24, dus dat valt eigenlijk nog best mee. Als je het hotel van binnen wilt bekijken, kan dat alleen met een rondleiding onder leiding van een… butler.

5. Letterlijk hoogtepunt van Dubai: de Burj Khalifa

De Burj Khalifa is ongetwijfeld een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Dubai. Met een hoogte van 828 meter en 160 verdiepingen is deze toren op dit moment (nog) het hoogste gebouw ter wereld. Als je de antennes en vlaggenmasten meetelt, is de hoogte zelfs 829,8 meter. In 2004 werd begonnen met de bouw en in 2010 werd de toren officieel geopend. Met de bouw van de Burj Khalifa werden allerlei records verbroken, waaronder die van het hoogste bouwwerk ter wereld, het hoogste restaurant, het meeste aantal verdiepingen, etc. Het gebouw heeft meer dan 24.000 ramen. In drie tot vier maanden tijd kunnen 36 glazenwassers de hele buitenkant schoonmaken. Om daarna meteen weer opnieuw te beginnen, denk ik.

Burj Khalifa

Vanaf de fonteinen bij de Dubai Mall heb je een mooi uitzicht op de Burj Khalifa. Maar een nog mooier uitzicht heb je natuurlijk vanaf de toren zelf, over Dubai! Je kan tickets boeken voor ‘At the Top Burj Khalifa’, waarbij je de 124ste en 125ste verdieping bezoekt. Wil je nog hoger? Dan kun je voor de duurdere tickets gaan, waarbij je ook toegang hebt tot de SKY Lounge op de 148ste verdieping. Als je de kaartjes van tevoren boekt, zijn ze goedkoper en hoef je niet in de rij te staan. Je boekt een bepaald timeslot; die rond zonsondergang zijn het populairst (& het duurst).

Uitzicht Burj Khalifa

Wat een kleine skyscrapertjes!

Wij vonden de 125ste etage hoog zat en gingen dus voor de standaard kaartjes. De ingang van de toren is in de Dubai Mall. Na een korte wachttijd voor de liften, zoefden we in 60 seconden naar de 124ste verdieping. Je voelt wat druk in je oren, maar verder heb je nauwelijks door dat je in een lift staat. Op de 124ste verdieping is een observatiedek buiten. Met een trap kun je binnendoor naar de 125ste verdieping, waar je alleen binnen langs de ramen kan wandelen voor het uitzicht.

Burj Khalifa

Uitzicht op de Dubai Mall en Burj Khalifa Lake vanaf de 125ste etage van de Burj Khalifa

Bij onze kaartjes zat ook 1x toegang tot de VR Experience op de 125ste etage. Met een VR-bril op beklim je de Burj Khalifa, hang je als een glazenwasser buiten aan de ramen van de toren en kijk je vanaf een smal plateautje naar beneden. Als de begeleider van de VR Experience je dan een duwtje in je rug geeft, is het net alsof je echt bijna naar beneden stort. Leuk! (Denk ik?)

Burj Khalifa

Nog wat foto’s: van het observatiedek op de 124ste verdieping en de VR Experience.

Op de foto rechts zie je op het blauwe scherm het plateautje waarop je zogenaamd staat tijdens de VR Experience, vanaf waar je naar beneden moet kijken. Het is vast heel realistisch, want ik zag knikkende knietjes en trillende benen bij de mensen die de VR Experience deden.

6. De Dubai Mall en de Dubai Fountain

De ingang naar de Burj Khalifa is in de Dubai Mall, naast de skyscraper. Dus als je er dan toch bent, kun je er net zo goed even rondkijken. Volgens Visit Dubai is dit het grootste winkel- en vrijetijdscentrum ter wereld (uiteraard) met meer dan 1200 winkels en veel restaurants. In Fashion Avenue vind je de bekende dure merken als Armani, Burberry, Chanel en Versace. Maar je kan er ook gewoon naar de H&M of Mango.

Dubai Mall

Ook kun je in de mall schaatsen bij de Dubai Ice Rink of naar The Dubai Aquarium & Underwater Zoo. In het winkelcentrum zie je een deel van een van de grootste (jaja) aquariums ter wereld, met meer dan 10 miljoen liter water en meer dan 140 diersoorten. Dit aquarium is 51 meter breed en 11 meter hoog. Wil je meer van de onderwaterwereld zien, dan moet je een kaartje kopen. Er zijn ook veel cafés en restaurants. Je komt bijna alle bekende ketens tegen, van de McDonalds, Starbucks en Nando’s tot Wagamama en Jamie’s Italian (waar wij hebben geluncht).

bezienswaardigheden in Dubai

Buiten bij de Dubai Mall; hier is ’s avonds de fonteinshow

Loop ook even naar buiten, richting de Dubai Fountain in het kunstmatige Burj Khalifa Lake. ’s Avonds tussen 18:00 en 22:00/23:00 uur is er een fontein-, muziek- en lichtshow met meer dan 6.600 lichten. Het water van de fontein spuit tot een hoogte van 152 meter. Oh ja, voor het geval je eraan twijfelde: dit is (op dit moment) de grootste fonteinshow ter wereld – en waarschijnlijk ook de duurste.

7. Dubai Marina

Dubai Marina
De Dubai Marina is een woonwijk rondom de jachthaven van Dubai. Je kan hier rondwandelen over de Marina Walk, langs restaurants, bars en terrassen, met uitzicht op de luxe jachten in de haven. Wij deden een dinner cruise door de Marina, waarbij we boven op het dek van een boot zaten met uitzicht op de jachthaven en wolkenkrabbers ‘by night’. We zagen ook het reuzenrad van Dubai staan. Dit is met een hoogte van 250 meter en ruimte voor ca. 1.700 mensen natuurlijk het grootste reuzenrad ter wereld. Er is alleen één klein probleempje: het is al twee jaar stuk. Dus het is eigenlijk het grootste niet-werkende reuzenrad. 😉

Dubai reuzenrad

In de Dubai Marina vind je ook ‘The Tallest Block in the World’. Dit zijn de meeste wolkenkrabbers bij elkaar tussen 250 en 300 meter hoog, of nog hoger. Hier staan onder meer de Cayan Tower, Ocean Heights, the Marina Torch en de Princess Tower.

8. Museum of the Future

bezienswaardigheden in Dubai
Sinds 2022 heeft Dubai er weer een opvallende bezienswaardigheid bij: het Museum van de Toekomst, naast de Jumeirah Emirates Towers. Als je over de Sheikh Zayed Road rijdt, kun je het gebouw niet missen. Op de gevel staan Arabische teksten, dit zijn quotes uit een gedicht van Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de emir van Dubai. Het Museum of the Future biedt een blik op hoe de wereld er in 2071 uit zal zien, met nieuwe technologieën en innovaties. Voor kinderen is er een aparte afdeling ‘Future Heroes’ met interactieve spelletjes. Wij hebben het museum helaas alleen van buiten gezien.

9. Dubai Miracle Garden

Een bloementuin midden in de woestijn? Kan gewoon, in Dubai! De Dubai Miracle Garden is met een oppervlakte van 72.000 vierkante meter en meer dan 150 miljoen bloemen de grootste (…) bloementuin ter wereld. Een van de blikvangers is de met 500.000 bloemen en planten bedekte Airbus A380 van luchtvaartmaatschappij Emirates.

Miracle Garden in Dubai

Foto via Pixabay

Andere highlights zijn de tunnel met omgekeerde paraplu’s, de ‘Floating Lady’ en de Butterfly Garden. Deze vlindertuin ligt naast de Miracle Garden. Ben je met kinderen, dan mag je de nieuwe Smurfs Village niet missen. Van mei t/m september is de Miracle Garden gesloten, omdat het dan te warm is.
Adres: Al Barsha South 3, Dubailand

10. Dubai Frame

Dubai Frame

De Dubai Frame vanuit de bus

De Dubai Frame werd in 2018 geopend en is de – jawel… – grootste fotolijst ter wereld. Het goudkleurige bouwwerk in Zabeel Park is 150 meter hoog en 95 meter breed, dus dat is inderdaad best groot voor een fotolijstje.

bezienswaardigheden in Dubai

De lift brengt je in 75 seconden (vrij langzaam, vergeleken met de lift in de Burj Khalifa…) naar de 48ste etage. Boven kun je via een (overdekte) brug naar de overkant lopen, met uitzicht over het oude deel van Dubai en aan de andere kant de wolkenkrabbers in het moderne Dubai. Je kan er over een glazen vloer lopen zodat je naar beneden kunt kijken. Heb je hoogtevrees? Dan kun je ook over de gewone vloer lopen aan weerszijden van de glasplaten. Kaartjes kun je van tevoren boeken via GetYourGuide.

Dubai Frame

Boven in de Dubai Frame, met rechts het uitzicht naar beneden als je op de glasplaat staat.

11. Uitstapjes vanuit Dubai

Er zijn meer dan genoeg bezienswaardigheden in Dubai, maar als je er tijd voor hebt, is een uitstapje naar het emiraat Abu Dhabi een aanrader. Al is het alleen maar vanwege de indrukwekkende Sheikh Zayed Grand Mosque. Wat een prachtig gebouw! De moskee is de op zeven na grootste moskee ter wereld. De moskee heeft 82 koepels, vier minaretten, duizend met bladgoud versierde pilaren, het grootste tapijt en een van de grootste kroonluchters ter wereld. Er is ruimte voor maar liefst 40.000 bezoekers. Voor het bezoeken van de moskee gelden strenge kledingvoorschriften: geen korte broeken, en voor vrouwen ook geen blote armen en onbedekt haar. Je wordt gecontroleerd bij de ingang!

Sheikh Zayed Grand Mosque

De prachtige Sheikh Zayed Grand Mosque

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi

Andere bezienswaardigheden in Abu Dhabi zijn attractiepark Ferrari World, Formule 1-circuit Yas Marina, het presidentiële paleis Qasr Al Watan en het Louvre van Abu Dhabi.

Louvre Abu Dhabi

Het Louvre in Abu Dhabi

Ik had zelf graag nog de woestijn in gegaan, maar daar hadden we helaas geen tijd voor tijdens deze reis. Vanuit Dubai worden er verschillende woestijnsafari’s, kamelentochten en ballonvaarten boven de woestijn georganiseerd.

Dubai bezoeken tijdens de ramadan

Wij bezochten Dubai tijdens de ramadan. In deze periode mogen moslims niet eten, drinken of roken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Van niet-moslims in Dubai wordt verwacht dat je overdag niet in het openbaar eet, drink of rookt. Verder moet je er rekening mee houden dat tijdens de ramadan veel restaurants overdag gesloten zijn. Wegrestaurants en restaurants in grotere hotels zijn vaak wel open, en je kan ook altijd wat halen in een supermarkt. In de avond gaan alle restaurants weer open, voor de Iftar-maaltijd na zonsondergang. We hadden weinig ‘last’ van de ramadan, doordat wij lunch en diner aten in hotels. Ook in de Dubai Mall waren de meeste restaurants en food courts gewoon open overdag, maar dan zonder terras.

skyline Dubai

De skyline van Dubai vanaf The View at the Palm

Dubai… doen of niet?

Dubai is een populaire bestemming geworden, en niet alleen onder influencers en sommige BN’ers. Maar is Dubai wel zo’n fijne plek? Als je van ‘groot-groter-grootst’, luxe en ‘zien en gezien worden’ houdt, is het zeker een aanrader. Dubai stond dan misschien niet hoog op mijn lijstje, maar ik vond het erg gaaf om op de 125ste verdieping van de Burj Khalifa te staan en het uitstapje naar de moskee in Abu Dhabi vond ik geweldig. Maar ik weet ook dat al die hoge skyscrapers en andere gebouwen grotendeels worden gebouwd door goedkope arbeiders uit lagelonenlanden, die moeten werken onder slechte omstandigheden. Als je naar Dubai gaat, weet dan dat alle rijkdom die je ziet, ook een keerzijde heeft. De mensenrechten staan in de Verenigde Arabische Emiraten helaas niet heel hoog op de agenda.

Hotels in Dubai

hotel Tryp by Wyndham

Hotel TRYP by Wyndham, met links het uitzicht vanuit onze hotelkamer

Aan luxe hotels geen gebrek in Dubai! Wij overnachtten in hotel TRYP by Wyndham in de wijk Barsha Heights. Een uitstekend hotel met nette kamers, een klein zwembad, een uitgebreid ontbijtbuffet en leuke restaurants en bars. Maar er zijn nog veel meer hotels in Dubai, bijvoorbeeld in de populaire wijken Dubai Marina en Jumeirah Beach.

Dit artikel bevat affiliate links.

Misschien ook leuk om te lezen:
– 10x doen in Hongkong met kinderen
– De mooiste bezienswaardigheden in Genua

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.