Home Buiten Europa Tanken en appeltaart eten bij Solitaire in Namibië

Tanken en appeltaart eten bij Solitaire in Namibië

by Annemarie
Solitaire in Namibië

De plaats Solitaire in Namibië ligt in de woestijn, zo ongeveer halverwege tussen de Sossusvlei en Walvisbaai aan de kust. Hier is het enige benzinestation op deze route, en vroeger was het ook het enige tankstation op de route van de Sossusvlei naar hoofdstad Windhoek. Tegenwoordig is Solitaire meer dan alleen een benzinepomp op een strategische plek; je kan er ook wat eten, inkopen doen en overnachten. Ook wij maakten er een tussenstop, op weg van Sesriem naar de kust.

Vanuit Sesriem is het ruim een uur rijden (ca. 85 kilometer) naar Solitaire. Niet zo heel ver dus. En dat kwam goed uit, want we hadden die ochtend nog een druk programma. ’s Ochtends vroeg beklommen we namelijk Dune 45 in de Sossusvlei, we bezochten de Deadvlei en namen ook nog een kijkje in Sesriem Canyon. Ik schreef er al eerder over in mijn blog over het Namib-Naukluft National Park. Pas aan het begin van de middag vertrokken we naar Solitaire.

Een spiesbok langs de weg

Solitaire: van benzinepomp tot toeristische trekpleister

Solitaire is een gehucht in de middle of nowhere waar weinig te beleven valt, en toch is deze plek in Namibië heel bekend. Niet alleen omdat hier het enige tankstation is tussen de Sossusvlei en de kust, maar ook dankzij een vermelding in de Lonely Planet. Zo werd Solitaire opeens wereldberoemd.

Solitaire in Namibië

De Nederlandse schrijver en filmproducent Ton van der Lee schreef een boek over Solitaire, misschien ken je het. In 1996 ging hij naar Afrika en na wat omzwervingen kwam hij terecht in Solitaire. Dat bestond toen alleen uit een benzinepomp, een winkeltje en een huis waar de twee mannen Peter en Moose woonden. Van der Lee bleef er uiteindelijk drie jaar. Hij begon er een kleine camping en een restaurantje; het begin van hoe Solitaire nu is. Van der Lee vertrok toen het er te druk werd naar zijn zin. Solitaire heeft nu naast een tankstation, garage en een winkeltje ook een restaurant (Café van der Lee) en een Bakery. Je kan er zelfs overnachten, in de Solitaire Lodge, of een van de lodges of farms rondom Solitaire.

Pitstop

Solitaire ligt midden in de woestijn, aan de rand van het Namib-Naukluft Park. De weg er naartoe is leeg en stoffig. En dan opeens ligt daar… Solitaire! Een van de eerste dingen die je er ziet zijn de autowrakken van oude auto’s die er liggen. In het zand, alsof ze daar zijn gestrand.

Solitaire in Namibië

Solitaire in Namibië

De meeste wegen in Namibië zijn gravel roads vol kuilen en hobbels. Niet zo gek dus dat een van onze zijspiegels was losgetrild. We hadden de spiegel provisorisch vastgezet met duct tape, en bij de garage van Solitaire lieten we ernaar kijken. Binnen een minuut zat de spiegel weer op de juiste manier vast. Top, dat hadden ze vast vaker gedaan!

De garage

We gooiden de benzinetank van de auto vol bij de pomp en namen een kijkje in het winkeltje. We hadden niets nodig, maar ik wilde toch even binnen kijken. In 2004 waren mijn man en ik hier namelijk ook al geweest, tijdens een groepsreis door zuidelijk Afrika. In het winkeltje van Solitaire heb ik toen een tam stokstaartje geaaid dat daar rondliep, maar die was er nu natuurlijk niet meer…

Solitaire in Namibië

Appeltaart in de woestijn

Als mensen in Solitaire niet stoppen om te tanken, dan is het wel vanwege de appeltaart die je kunt eten bij McGregor’s Bakery. De appeltaart wordt gemaakt volgens een familierecept van de Schot Moose McGregor, die hier woonde. Hij overleed in 2014 en ligt vlakbij de bakkerij begraven. Nu we er toch waren, vonden we dat we de appeltaart ook moesten proberen.

McGregor's Bakery

We moesten even in de rij staan voor onze bestelling, en zochten daarna een tafeltje in het zitgedeelte van de Bakery. De appeltaart (een flink stuk) was inderdaad erg lekker! Naast taart kun je er ook drankjes, koek en broodjes kopen. Ben je toe aan een hele maaltijd, dan kun je terecht bij Café van der Lee aan de andere kant van het tankstation, waar je onder meer hamburgers, fish & chips, pizza en salades kan eten.

Tourist trap of niet?

Is Solitaire in Namibië een ’tourist trap’? Ik vind van niet. Oké, het is misschien niet meer zo authentiek als het ooit was, en je ziet er alleen maar toeristen. Maar het blijft Namibië, dus het is ook weer niet zo dat je er busladingen vol tegenkomt. Eerder een handjevol (of twee). De bakkerij, het café en het winkeltje zijn niet groot en vrij basic. Omdat het een van de weinige plekken is met voorzieningen die je onderweg tegenkomt, is het een ideale plek om even te pauzeren. Ik zou het gewoon even doen als je er toch langsrijdt.

Solitaire

weg in Namibië

Op weg van Solitaire naar de Solitaire Desert Farm.

Overnachten bij Solitaire in Namibië

Je kan op een steenworp afstand van het beroemde tankstation overnachten, in de Solitaire Lodge. Dan heb je het winkeltje, het café en de Bakery binnen handbereik. Wij overnachtten op een van de drie kampeerplekken van de Solitaire Desert Farm, ca. 7 kilometer buiten Solitaire. Wat een fijne plek was dat! Zoveel ruimte en rust, en ook nog eens in een prachtig landschap… Jammer dat we er maar voor een nachtje waren. Onze kinderen hebben zich die middag prima vermaakt bij het zwembad van de lodge, terwijl wij ons kampje voor de nacht inrichtten. De volgende ochtend ontbeten we bij de lodge, met een fantastisch uitzicht. Je kan er overigens ook overnachten in een kamer in de lodge.

Solitaire Desert Farm

Meer over deze campsite en de andere campings die we bezochten, lees je in mijn blog over kamperen in Namibië.

Dit blog bevat een affiliate link.

Ook leuk om te lezen

4 reacties

Leny Kremers 28 augustus 2022 - 1:05 pm

Ik heb net het boek gelezen, ik was in 2012 in Solitaire. Tijdens het lezen van het boek waande ik me weer in Namibie, zo’n bijzonder land

Antwoord
Annemarie 30 augustus 2022 - 9:58 am

Ja heel bijzonder! Ik las het boek van Ton van der Lee vlak voordat we naar Namibië gingen.

Antwoord
Heidi 30 maart 2020 - 8:24 pm

He, dat boek ken ik en die appeltaart ook 🥮
Een heel bijzonder plekje op deze aarde

Antwoord
Annemarie 31 maart 2020 - 8:53 am

Absoluut! 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.