Home Buiten Europa Raglan en de Bridal Veil Falls op het Noordereiland

Raglan en de Bridal Veil Falls op het Noordereiland

by Annemarie
Raglan en de Bridal Veil Falls

De eerste dagen van onze rondreis door Nieuw-Zeeland waren we in Hamilton, bij familie. Mijn nicht nam ons mee naar Raglan, een kustplaatsje aan de westkust van het Noordereiland. Raglan staat vooral bekend om het golfsurfen. In de omgeving van het stadje zijn een paar goede surfspots, zoals Manu Bay en Whale Bay. Niet ver van Raglan liggen de prachtige Bridal Veil Falls. Deze waterval had ik op mijn lijstje van must-sees staan, en die hebben we ook meteen maar even afgevinkt. We waren er nu toch!

Raglan, een relaxt surfersplaatsje

Vanuit Hamilton was het ongeveer drie kwartier rijden naar Raglan. We parkeerden de auto en wandelden door het plaatsje. Raglan heeft een relaxte sfeer, met leuke cafés, winkels en galerietjes langs de hoofdstraat Bow Street en een paar zijstraten daarvan.

Raglan en de Bridal Veil Falls

Galerie in Raglan

We wandelden door Bow Street richting het water en namen een kijkje bij de Raglan (Papahua) Bridge. Deze voetgangersbrug is in de zomer een populaire plek voor een sprong in het kalme water van de riviermonding. Aan de andere kant van de brug ligt Te Kopua Beach, met onder meer een skatepark en een speeltuin. De brug die er nu staat is al de derde. Deze brug werd in 2011 gebouwd en verving de voorganger uit 1962.

Raglan Bridge

De Raglan Bridge

Langs het water reden we naar Raglan Wharf, aan de andere kant van Raglan. Hier kun je namelijk hele goede fish & chips eten bij Raglan Fish. Je bestelt er niet zomaar ‘fish & chips’; je kan kiezen uit alle soorten vis die er in de vitrine liggen. Ik koos voor de Tarahiki, een lokale witvis. En dan kon je ook nog kiezen tussen gebakken in bierbeslag of ‘crumbed’. Er staan binnen een paar tafels, en buiten wat picknicktafels, met uitzicht over het water.

Raglan fish shop

The Wharf Raglan

Ook leuk om te doen in Raglan is een ‘Harbour Cruise’, bijvoorbeeld bij zonsondergang.

Manu Bay en andere bekende surfspots

Manu Bay Reserver
Van Raglan reden we naar Manu Bay Reserve, een bekende surfplek zo’n 6 kilometer verderop. Het waaide flink en het regende af en toe een beetje toen wij er waren, maar er waren toch een paar golfsurfers bezig. Leuk om te zien, met die hoge golven en donkere regenwolken op de achtergrond.

Manu Bay

Manu Bay surfer

Daar gaat er eentje

Bij Manu Bay worden regelmatig internationale surfwedstrijden gehouden. De lange ‘left-hand’golven (ik gooi er maar even een surfterm in, alsof ik er verstand van heb) zijn overigens niet geschikt voor beginners. Manu Bay is ook te zien in de surffilm ‘The Endless Summer’ uit 1966.

Manu Bay

Manu Bay bij Raglan

Een andere bekende surfplek is Whale Bay, vlak naast Manu Bay. En aan de andere kant van Manu Bay, wat dichter bij Raglan, ligt Ngarunui Beach. De golven bij Ngarunui Beach zijn wat kleiner en daardoor is dit strand ook geschikt voor beginnende surfers. Hier zit dan ook de surfschool van Raglan.

Raglan en de Bridal Veil Falls

De kust bij de Manu Bay Reserve

Leer surfen in Raglan

Ben je wat langer in Raglan – en niet in de winter zoals wij? Dan is het leuk om te leren surfen. En dat kan bij de Raglan Surf School op Ngarunui Beach. De surfschool heeft ervaren instructeurs die les geven aan alle niveaus, van beginner tot gevorderd. Je kan kiezen voor een surfles in een kleine groep (dat is het goedkoopst), een privéles of surfles voor je hele gezin. Bij de surfschool kun je ook de benodigde spullen huren, zoals een surfboard en een wetsuit.
Adres: Raglan Surf School, 5B Whaanga Road, Whale Bay, Raglan 3297

Bridal Veil Falls

Zestien kilometer ten zuiden van Raglan vind je de prachtige Bridal Veil Falls, ook bekend als de Wairēinga Falls. De 55 meter hoge waterval bereik je na een korte wandeling van ca. 10 minuten door een bos en langs een rivier(tje). In het bos zie je veel inheemse planten en bomen.

Raglan en de Bridal Veil Falls

Het pad naar de waterval

Je komt als eerste bij de top van de waterval, waar je vanaf twee uitkijkplatforms de waterval de diepte in kan zien storten. Bij het eerste platform waar we waren zagen we ook een wilde geit lopen, maar die verdween helaas weer snel.

Bridal Veil Falls

Raglan en de Bridal Veil Falls

Via een wandelpad door het bos met veel trappen kun je naar beneden lopen, naar de voet van de waterval. Onderweg kom je nog langs een ander uitkijkplatform, net voor de helft. Handig is dat precies halverwege een bordje langs het pad staat om aan te geven dat je ‘halfway up or halfway down’ bent.

Raglan en de Bridal Veil Falls

Halverwege

Helemaal beneden kun je over een houten brug naar de voet van de waterval. Dan zie je nog eens goed hoe hoog de waterval eigenlijk is. (Zie foto helemaal bovenaan). In een houten hokje bij de brug staat wat informatie over de waterval en het gebied. Mocht je in de zomer bij de Bridal Veil Falls zijn en zin hebben in een verkoelende duik: dat gaat helaas niet. Het meertje waar de waterval in uitkomt is niet geschikt om in te zwemmen.

Raglan en de Bridal Veil Falls

De trappen onderweg

Van de top van de waterval wandel je in ongeveer 10 minuten helemaal naar beneden. En vanaf daar wandel je in ca. 20-25 minuten weer terug naar boven, naar de parkeerplaats. De waterval staat goed aangegeven vanuit Raglan en omgeving, en je kan parkeren langs de weg.

Misschien ook leuk om te lezen:
– De hoogtepunten van onze reis door Nieuw-Zeeland
– Zien & doen in de Coromandel op het Noordereiland
– Lake Taupo: thermale baden en de Huka Falls

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Simone Schuil 17 september 2023 - 11:56 am

Lovely write up and photos of Raglan and the Bridal Veil Falls in New Zealand. If you’re interested in one of the lands “Down Under” then this area is best visited in summer to enjoy the relaxed vibe of a quintessential New Zealand seaside town!

Antwoord
Annemarie 24 september 2023 - 12:48 pm

Thanks Simone! I would love to see it in summer sometime… 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.