Home Buiten Europa Albatrossen en pinguïns op de Otago Peninsula

Albatrossen en pinguïns op de Otago Peninsula

by Annemarie

Als je in de Nederlandse zomer naar Nieuw-Zeeland reist, dan weet je dat het daar winter is en dat het dus koud kan zijn. Toen wij op het Zuidereiland waren, was het op veel plekken inderdaad best frisjes. Zeker toen we in de stad Dunedin waren, aan de oostkust van het Zuidereiland. Vanuit Dunedin bezochten we de Otago Peninsula, een schiereiland waar je verschillende dieren kunt spotten. Wij hoopten albatrossen en pinguïns op de Otago Peninsula te zien.

Nadat we met onze huurauto het schiereiland een beetje verkend hadden, gingen we lunchen bij 1908 Café in Portobello. Mocht je ooit in de buurt zijn, dan kan ik je dit sfeervolle restaurant echt aanraden. We werden heel gastvrij ontvangen, de open haard stond aan (want winter dus hè) en het eten was er heerlijk.

pinguins op de Otago Peninsula

De vuurtoren op Taiaroa Head

pinguïns op de Otago Peninsula

Albatrossen spotten

Na de lunch reden we naar het Royal Albatross Centre, vlakbij Taiaroa Head, het uiterste puntje van de Otago Peninsula. Hier kregen we een rondleiding van een Maori-dame, die ons van alles vertelde over het leven van albatrossen, de grootste zeevogels ter wereld. De vleugels van deze vogels kunnen een spanwijdte hebben van meer dan drie meter en ze brengen ca. 85% van hun leven boven zee door.

pinguïns op de Otago Peninsula

Even de spanwijdte van mijn kinderen checken…

Bij Taiaroa Head kun je ’s werelds enige kolonie albatrossen op het vasteland zien. Op deze plek leggen albatrossen eieren in november en broeden ze uit. En vanaf deze plek maken jonge albatrossen – meestal in september – hun allereerste vlucht. Dat is bijzonder, want normaal gesproken broeden albatrossen op afgelegen eilandjes, ver weg van de bewoonde wereld. Een uitgevlogen albatros komt meestal na 4 tot 10 jaar weer terug naar Taiaroa Head. Nadat we een filmpje hadden gezien over de oprichter van het albatroscentrum en de vogels, liepen we naar buiten, naar een hoger gelegen (overdekt) observatiepunt. Hier speurden we met verrekijkers van achter glas naar de nesten met jonge albatrossen erin. We zagen er in totaal een stuk of vijf, waarvan er een paar met hun vleugels al leken te oefenen voor hun eerste vlucht.

pinguins op de Otago Peninsula

Na de albatros-tour moesten we een paar uur wachten op de volgende tour: de Blue Penguin-tour. Die begint altijd als het gaat schemeren. We verkenden de omgeving van het Albatross Centre en spotten wat andere vogels op de steile kliffen bij Taiaroa Head. Zo zagen we een paartje ‘spotted shags’ (gevlekte aalscholvers) op de zijkant van de klif. Zie jij ze ook op onderstaande foto? Zo niet, dan zijn het gewone shags (wegens niet gespot… echt een hele flauwe grap dit…sorry daarvoor).

pinguïns op de Otago Peninsula

Spot de spotted shags

pinguins op de Otago Peninsula

Spotted! (shags)

Blauwbekken bij de blauwe pinguïns

We aten wat in de cafetaria en speelden een paar potjes Uno. Om kwart over zes was het dan eindelijk zover: met een paar andere mensen en twee gidsen liepen we naar beneden, naar Pilot’s Beach. Zoals ik aan het begin al vertelde: het was winter toen wij er waren. Hoewel het zonnetje die dag scheen, was het maar een graad of 4 boven nul. En door de harde koude wind lag de gevoelstemperatuur echt onder nul. Toen we op het platform bij Pilot’s Beach stonden te wachten op de pinguïns die aan land zouden komen, stonden we met ons gezicht pal in de wind. En dat was zo k-k-k-koud!!!

pinguïns op de Otago Peninsula

Na een minuut of twintig klappertandend wachten in de snijdende wind zagen we eindelijk een groepje pinguïns uit het water het strand op waggelen. Ze liepen vlak voor het platform langs, naar hun nesten in de duinen. Een paar minuten later volgde er nog een klein groepje pinguïns. Zo grappig om ze in het wild te zien (en te horen)!

pinguïns op de Otago Peninsula

Daar zul je ze hebben

Maar hoe bijzonder dit ook was om te zien, hierna vonden mijn man en kinderen het welletjes. Ze wilden terug naar de auto. Pinguïns gezien: check. Bevriezingsverschijnselen: check. In de auto terug naar Dunedin ging de verwarming aan op de hoogste stand. Je moet er soms wat voor over hebben om wildlife te spotten! 🙂

Otago Peninsula praktisch

– Kosten tour Albatross Centre: Volwassene NZ$ 52.00, Kind vanaf 5 jaar NZ$ 15.00, Familie NZ$ 114.00*
– Kijk hier voor informatie over de Blue Penguin-tour. Deze tour start bij het Royal Albatross Centre.
– Bij Penguin Place, vlakbij Harington Point, kun je een andere pinguïnsoort zien, de yellow-eyed penguin.
– Op de peninsula kun je ook Larnach Castle bezoeken, een mooi kasteel(tje) uit de 19e eeuw.

* Prijzen voor het laatst gecheckt in mei 2023. Check de website voor de actuele prijzen.

Lees ook mijn andere blogs over Nieuw-Zeeland!

Heb jij wel eens pinguïns in het wild gezien?

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.