Home Buiten Europa Paragliding in Georgië: een mooi avontuur!

Paragliding in Georgië: een mooi avontuur!

by Annemarie
paragliding in Georgië

De Georgian Military Road van Tbilisi naar de grens met Rusland is een van de highlights van Georgië. Op deze route van Tbilisi naar de plaats Stepantsminda (Kazbegi) maakten we veel tussenstops bij mooie plekken onderweg. Zoals bij het Russia-Georgia Friendship Monument uit 1983, ook wel het Gudauri viewpoint genoemd. Het is er heel toeristisch, met allemaal stalletjes met koopwaar en een overvolle parkeerplaats, maar WAT een uitzicht, op een canyon en bergen in alle tinten groen. Het is ook een van de mooiste plekken voor paragliding in Georgië.

Russia-Georgia Friendship Monument

Het Vriendschapsmonument bij het viewpoint van Gudauri

We hadden één overnachting in Stepantsminda geboekt en zouden een dag later weer terugrijden naar Tbilisi over dezelfde weg. Op de heenweg stopten we bij het Gudauri viewpoint en we waren onder de indruk van het geweldige uitzicht. Zo mooi! Wat ook gaaf was om te zien waren de paragliders die over de bergen en door de canyon zweefden. Toen mijn man dat zag, zei hij enthousiast dat hij dat ook wilde doen, de volgende dag. Oké, dan maar. We reisden door Georgië met mijn oom en zijn gezin, en ook mijn oom zag het paragliden wel zitten. Waarop mijn 13-jarige dochter “Ik wil ook!” riep. Eh… ho, stop… wat?! Daar was ik niet zo blij mee, om eerlijk te zijn. Mijn kind hoog in de lucht, bungelend aan een paar touwtjes onder zo’n gekleurd scherm… Geen fijn idee! Gelukkig waren de weersvoorspellingen voor de dag erna niet zo gunstig, dus ik hield me vast aan de gedachte dat het waarschijnlijk toch niet door kon gaan.

Paragliden bij Gudauri

De volgende ochtend was het zwaar bewolkt en mistig in Stepantsminda en er leek regen op komst te zijn. De kans was dus groot dat het paragliden inderdaad niet door kon gaan. Maar na het ontbijt werd het wat lichter, en weer op weg over de Georgian Military Road naar Gudauri trok de bewolking weg. Eenmaal bij het viewpoint aangekomen was het nog wel bewolkt, maar prima weer om te paragliden. Blijkbaar. We parkeerden de auto en al snel had mijn man iemand gevonden die bij een paragliding-bedrijfje hoorde. Tandem-paragliden is ook prima te doen voor kinderen, dus niets stond ze nog in de weg. Er ging ‘geparaglide’ worden! Na wat getwijfel besloot ik zelf niet te gaan, ik bleef bij onze zoon en de andere achterblijvers. Daar had ik achteraf wel een beetje spijt van, eigenlijk.

paragliding in Georgië

Daar ging mijn stoere dochter

Voordat ik het wist waren de formaliteiten afgehandeld en stapten man, oom en dochter in een busje naar het startpunt voor het paragliden. Bovenop een bergtop kregen ze alle drie een instructeur toegewezen. Ze kregen een korte instructie, werden in een paragliding-harnas gehesen en kregen een GoPro-camera in hun handen gedrukt waarmee ze de hele vlucht konden filmen. Toen waren ze klaar om van de berg te springen. En dat was wel even een spannend momentje, zag ik later op de videobeelden van mijn dochter. 🙂

paragliding in Georgië

In de lucht…

paragliden in Georgië

paragliden bij Gudauri

Het uitzicht vanuit de lucht (en de benen van mijn man)

Wij stonden vlak naast het monument te kijken, in de hoop dat ze vlak voor ons voorbij zouden komen, zoals sommige andere paragliders. Uiteindelijk heb ik alleen mijn dochter goed gezien, zij kwam heel dichtbij en zwaaide zelfs nog even. De uitzichten onderweg waren geweldig, zoals je ook op de foto’s (stills uit de video’s) kunt zien. En het is natuurlijk een ervaring om nooit te vergeten. Het paragliden is niet goedkoop, maar als je ooit ergens wilt paragliden dan is dit wel een hele gave plek!

paragliding in Georgië

Hier zweefden ze vlak langs het viewpoint

Even zwaaien!

Gudauri

Daar gaat ze… verder de canyon en het dal in.

Je kunt ook paragliden op andere plekken in Georgië, zoals bij Batumi aan de Zwarte Zee-kust en in de omgeving van Tbilisi.

Paragliding in Georgië praktisch:

– Wij betaalden (in 2019) 250 GEL per persoon, dat is iets minder dan 80 euro p.p.
– We boekten bij X Gudauri, maar je kan ook paragliden met Fly Caucasus en Sky Atlantida.
– Je kan van tevoren boeken, maar wij regelden het ter plekke op de parkeerplaats bij het viewpoint en een halfuur later hingen mijn familieleden al in de lucht…
– In totaal duurde het hele paragliding-avontuur anderhalf uur. Het paragliden zelf duurt ongeveer een kwartier. Daarna word je – als alle spullen zijn opgeruimd – vanuit het dal waar je bent geland weer teruggebracht naar boven met een busje, over bochtige bergwegen. Dat gaat niet supersnel.
– Zorg dat je warme kleding aan hebt, zoals een lange broek, dichte schoenen, een windjack of warme trui in de zomer en een winterjas en handschoenen in de winter. Een zonnebril is ook fijn!
– Je hoeft geen ervaring te hebben met paragliding. Je gaat namelijk tandem-paragliden, waarbij je met een ervaren instructeur gaat. Zelf hoef je niets te doen, alleen genieten van het uitzicht en jezelf een beetje knap filmen met de GoPro-camera.

En, lijkt het je wat, paragliding in Georgië?

Lees ook mijn andere blogs over onze reis door Georgië!

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.