Home Buiten EuropaBotswana Op wandelsafari in de Okavango Delta in Botswana

Op wandelsafari in de Okavango Delta in Botswana

by Annemarie
Met mokoro's over de Okavango Delta, Botswana

In 2004 maakten we – nog zonder kinderen – een kampeerrondreis door zuidelijk Afrika. We bezochten Zuid-Afrika, Zambia, Botswana en Namibië. Tijdens deze reis stond ook de Okavango Delta in Botswana op het programma. We reisden met een groep en werden van tevoren gewaarschuwd: het gingen een paar primitieve dagen in de wildernis worden. Back to basic dus! We werden door lokale gidsen in traditionele mokoro’s – een soort kano’s gemaakt van uitgeholde boomstammen – over het water naar de plek gebracht waar we ons kamp gingen opslaan.

We kregen de opdracht onze tentjes in een kring te zetten, ter bescherming tegen wilde dieren. Die dieren zien zo’n kring namelijk als een geheel en zullen niet snel tussen twee tentjes doorlopen. Eén ouder stel uit de groep zette hun tentje echter toch buiten de kring op, omdat zij nogal hard snurkten en ze ons niet tot last wilden zijn. Een kuil achter een boom deed dienst als toilet. Compleet met een handige tak voor de toiletrol, en een aansteker om aan het eind van een toiletbezoek het gebruikte toiletpapier in de kuil in brand te steken. Maar geen deur die op slot kon, dat was wel even wennen…

Bush walk

Goed… tijd voor een eerste bush walk, een wandelsafari in de Okavango Delta. Een lokale gids met een zakmes liep voorop, wij in een net rijtje erachter en helemaal achteraan nog een gids met een soort van wapen. Naïef als we waren gingen we ervan uit dat er vast geen heel gevaarlijke dieren in de omgeving zouden leven. Anders ga je geen wandelsafari doen. Toch? TOCH?!! Deze illusie duurde ongeveer 5 minuten.

Wandelsafari in de Okavango Delta in Botswana

We waren nog maar net vertrokken toen er op 5 meter afstand (nou oké, laat het 10 meter geweest zijn) een katachtig beest uit de struiken schoot en voor ons langs wegrende door het hoge gras. WTF was dat?! Het ging zo snel dat niemand het goed had gezien. Maar het was een katachtige, en dan heb ik het niet over een tamme huiskat. Deze was echt een maatje groter. Slik. Maar goed, de gidsen deden er nogal laconiek over, dus we liepen verder. Tijdens de rest van deze wandelsafari kwamen we alleen wat ongevaarlijk wild tegen, zoals giraffen, zebra’s en het skelet van een olifant.

Koken op houtvuur in de Okavango Delta, Botswana

De keuken

Leeuwen bij het kamp

’s Avonds werd er voor ons gekookt op houtvuurtjes en aten we binnen de veilige kring van onze tentjes. Biertjes en wijntjes erbij, gezellig! Totdat een van de mannen uit onze groep naar het toilet achter de boom ging, en terug kwam rennen met de mededeling dat hij werd ‘aangestaard’ door ‘iets’ in de struiken van ongeveer een halve meter hoog. Het klonk heel grappig, hilariteit alom, maar niemand durfde daarna nog naar de wc. Niet veel later hoorden we iets wat op gekreun leek, van een dier. ‘Lion!!‘ riep een van de gidsen. We moesten voor de zekerheid meteen allemaal onze tentjes in, en als je naar de wc moest dan deed je dat maar tussen de tentjes in. Lekker relaxed! Het werd een rusteloze nacht.

De volgende ochtend vertelden de gidsen dat er twee leeuwen waren geweest, die rondom onze cirkel van tenten hadden gelopen, aan hun sporen te zien. Fijn! Maar wacht! Hoe was het eigenlijk met het stel dat met hun tentje buiten de veilige kring stond? Leefden ze nog?! Toen we gingen kijken bleken ze nog lekker te ronken in hun tentje. Niets aan de hand. Phieuw!

Een olifant in de Okavango Delta

Een olifant

Na het ontbijt was het tijd voor… ja hoor, gewoon weer een bush walk. En iedereen ging nog mee ook. Blind vertrouwen in de gidsen met hun wapentjes. Of het allemaal zo verantwoord was, weet ik niet. Op onze vraag of het wel eens was mis gegaan, werd een beetje lacherig gereageerd. Maar een ervaring om nooit te vergeten is het zeker!

Heb jij wel eens een wandelsafari gedaan, en zo niet, zou je het durven?

(De foto’s in dit artikel stammen nog uit het pre-digitale tijdperk, vandaar de slechte kwaliteit…)

Ook leuk om te lezen

1 comment

Wereldreizigers.nl 10 september 2020 - 2:11 pm

Een minder gangbaar land, maar oh zo gaaf! We willen dit land heel graag meenemen in onze volgende wereldreis. Bedankt voor deze leuke tips, we hebben de pagina opgeslagen!

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.