Home Buiten EuropaNieuw-Zeeland Rondje Northland (deel 2): Kerikeri, Mangonui en mooie wc’s

Rondje Northland (deel 2): Kerikeri, Mangonui en mooie wc’s

by Annemarie
Haruru Falls bij Paihia, Northland

In een eerdere blog schreef ik al over het eerste deel van ons rondje Northland op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Het hele rondje was wat veel om in één blogpost te proppen, daarom nu het vervolg van ons rondje. Waar was ik gebleven? Oh ja, na ons bezoek aan Russell namen we de ferry terug naar Paihia.

Vlak buiten Paihia liggen de Haruru Falls (zie foto boven), een brede waterval in hoefijzervorm in de Waitangi River. Haruru betekent ‘big noise’ en volgens een Maori-legende leefde er een watermonster in het water onder de waterval. Wij hebben ‘m tijdens onze korte fotostop gelukkig niet gezien.

Kerikeri

De volgende stop in de Bay of Islands was de historische plaats Kerikeri, beroemd om de sinaasappelen en ander fruit, maar ook de plaats waar het oudste stenen gebouw van Nieuw-Zeeland staat: de Stone Store uit 1836. Met toestemming van de heersende Maori chief Hongi Hika werd hier in 1819 een Europees Mission Station opgericht. In de Stone Store werd vroeger door missionarissen gehandeld in lokale producten en Europese goederen. Nu kun je er vooral souvenirs en andersoortige hebbedingetjes kopen.

Stone Store en Mission House, Kerikeri, Northland

De Stone Store met de Mission House ernaast

Vlak naast de Stone Store staat het houten Mission House – ook wel Kemp House genoemd – uit 1822. Dit huis werd oorspronkelijk gebouwd voor dominee John Butler en werd daarna door verschillende van zijn opvolgers bewoond. Je kunt een tour doen door beide gebouwen onder leiding van een gids, maar dat hebben wij overgeslagen.

Mangonui

Het was ondertussen al ver na lunchtijd, maar we moesten van mijn neef (tevens gids) doorrijden naar de plaats Mangonui aan Doubtless Bay, voor de beste fish & chips van Northland… of was het zelfs van heel Nieuw-Zeeland? Gelukkig hadden we nog wat te snoepen in de auto. 🙂 Een klein uur later arriveerden we in Mangonui, bijna flauw gevallen van de honger. Maar… het was het wachten waard, de fish & chips was er echt superlekker! We aten onze fish & chips in de open lucht op een terras boven het water, en uiteraard zoals het hoort: uit papier.

Mangonui Fish Shop, Northland

Doubtless Bay komt aan zijn naam door kapitein James Cook, die in 1769 in zijn logboek over dit water schreef ‘doubtless a bay’ (no shit, Sherlock!). In Mangonui draaide vroeger alles om de (wal)visvangst en het stadje ademt nog steeds de sfeer van een traditioneel vissersdorp.

Mangonui, Doubtless Bay, Northland

Ik had gehoopt dat we ook Cape Reinga nog zouden bezoeken, het meest noordwestelijke puntje van Nieuw-Zeeland. Maar het was ondertussen te laat om er nog naar toe te rijden; tegen de tijd dat we er zouden zijn zou het donker zijn. Helaas, we reden weer terug richting Ruakaka. Cape Reinga blijft dus op mijn bucketlist staan voor een volgende keer! 😉

Hundertwasser toiletten

Wist jij dat een van de mooiste openbare toiletten ter wereld in Nieuw-Zeeland te vinden is? In de plaats Kawakawa langs autoweg SH1 kun je sinds 1999 in stijl je behoefte doen op de bijzondere Hundertwasser-toiletten. De toiletten zijn de grootste attractie van heel Kawakawa. Ze zijn ontworpen door de Oostenrijkse kunstenaar en architect Friedensreich Hundertwasser, die tot zijn dood in 2000 vlakbij Kawakawa woonde. Hij gebruikte veel gerecyclede en kleurrijke materialen, zoals lege flessen en oude bakstenen.

Hundertwasser Toilets, Kawakawa, Northland

Moet je nu echt speciaal omrijden voor deze toiletten? Wij deden het wel. En als je er dan toch bent, moet je er gebruik van maken ook. Toch?

We eindigden ons rondje Northland in de gezellige McLeod’s Pizza Barn & Brewery in Waipu. Een relaxte sfeer, originele pizza’s en huisgebrouwen bier. Precies wat je nodig hebt na een lange dag ‘on the road’.

Lees ook mijn andere blogs over Nieuw-Zeeland!

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Stéphanie 31 augustus 2016 - 9:12 pm

Leuk artikel weer! De Haruru Falls lijken een beetje op de Dawson Falls die in Wells Gray te zien waren 🙂 Grappig dat je speciaal bent omgereden voor die toiletten. Ik weet niet of ik het er zelf ook voor over zou hebben, maar ik vind het zeker gave kunst!

Antwoord
Annemarie 1 september 2016 - 9:25 am

We hoefden gelukkig niet heel ver om te rijden voor de toiletten, ik weet niet of we het anders gedaan zouden hebben hoor. Maar het schijnt in Northland wel een echte must-see te zijn. 😉

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.