Home Buiten Europa Naar Namibië met kinderen: de voorbereidingen

Naar Namibië met kinderen: de voorbereidingen

by Annemarie
Namibië met kinderen

Nog een maand en dan vertrekken we met ons gezin naar Namibië! We gaan er drie weken rondreizen met een 4×4 met twee tenten op het dak. Mijn man en ik zijn al eerder in Namibië geweest, met een groepsreis die ook door Botswana ging. Toen reisden we met een bus/truck en kampeerden we in kleine tentjes. Daarnaast zijn we ook in Kenia, Gambia en twee keer in Zuid-Afrika geweest. We hebben altijd gezegd dat we graag een keer met onze kinderen op safari wilden gaan, als ze oud genoeg waren. En nu is het dus bijna zover!

Vervoer & papieren

Onze vliegtickets boekten we al in oktober vorig jaar. In Namibië is het in juli en augustus hoogseizoen, omdat dan o.a. veel vakantievierende Europeanen naar het land komen. Dus je moet je tickets op tijd boeken. We vliegen met KLM, heen rechtstreeks, terug via Johannesburg in Zuid-Afrika. De huurauto, een stoere 4×4 met twee daktenten, boekten we niet veel later, in november. Want ook daarvoor geldt dat je dit op tijd moet vastleggen, anders zijn de beschikbare 4×4’s op. Onze paspoorten zijn nog een paar jaar geldig, en een visum is voor een kort verblijf in Namibië niet nodig. Check!

Namibië met kinderen

Deze foto maakte ik in 2004 in Namibië

Campsites boeken

Je verwacht het misschien niet, maar sommige campsites in Namibië zijn in juli en augustus zo populair dat je ze ruim van tevoren moet boeken. Zo boekten wij onze overnachtingen in Etosha National Park al in november vorig jaar. Toen ik in januari nog een nachtje bij wilde boeken op een andere campsite in het park was dat al niet meer mogelijk. Hetzelfde geldt voor de campsite bij Sesriem. Er is namelijk maar één campsite binnen het hek, en als je daar staat kun je als eerste naar de Sossusvlei en de beroemde Dune 45 om de zon op te zien komen. Inmiddels hebben we de meeste campsites al geboekt, zodat we zeker zijn van een plaatsje. Want als je Namibië met kinderen bezoekt, zit je er niet op te wachten om urenlang extra te moeten rijden omdat een camping vol is.

Vaccinaties

Helaas voor onze kinderen: voor een bezoek aan Namibië heb je vaccinaties nodig tegen sommige ziekten. Dat ze ingeënt moesten worden voor een vakantie vonden onze kinderen heel stom. Gelukkig hadden ze allebei hun DTP- en BMR-vaccinaties al gehad, dat scheelde alvast een beetje. Maar ze moesten nog wel worden ingeënt tegen gele koorts en Hepatitis A + B. Als ze over een jaartje die Hepatitis-vaccinatie herhalen is die levenslang ‘geldig’. Mijn man en ik hadden de meeste vaccinaties vroeger al gehad, alleen de DTP-vaccinatie was verlopen en kregen we nu dus opnieuw. Wij hebben de vaccinaties geregeld via Thuisvaccinatie.nl. Er komt dan iemand bij je thuis voor een advies en de inentingen. Dat leek ons voor de kinderen wel zo prettig, in hun eigen omgeving.

vaccinaties voor op reis

Onze vaccinaties…

EHBO-set

In Namibië komt alleen in het noorden malaria voor, maar daar komen we niet. Malariapillen hebben we dus gelukkig niet nodig, maar we nemen wel DEET mee ter bescherming tegen de muggen. Daarnaast gaat er een iets uitgebreidere EHBO-set mee dan anders. Naast de standaard spullen als pleisters, gaasjes, vallen- en stotencrème, Azaron, een tekentang en paracetamol, nemen we o.a. ook ORS en pillen tegen diarree mee. You never know, nietwaar.

Wat nemen we verder mee

In 2004 gingen ze nog mee: kakikleurige afritsbroeken. Ondertussen weet ik dat je ook heus wel op safari kunt gaan zonder dat je eruitziet als Indiana Jones. 😉 We nemen wel veel makkelijke, lichte kleding mee en ook windjacks, warme truien en dikke sokken. In Namibië is het in augustus namelijk winter. En hoewel het er overdag meestal prima van temperatuur is, koelt het na zonsondergang op sommige plekken af tot rond het vriespunt, of zelfs nog een paar graden eronder. Oftewel: we gaan het ’s nachts koud hebben in onze tentjes! Verder nemen we veel spelletjes mee, ook voor in de auto onderweg (want we gaan aardig wat kilometers maken), boeken, verrekijkers, camera’s, hoofd- en zaklampen, een goed zakmes en onze Dopper drinkflessen zodat we niet steeds wegwerp-waterflesjes hoeven te kopen. En de laatste editie van de Lonely Planet mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Bekijk voor meer tips voor wat je zeker moet meenemen de blog van Daphne; zij maakte een handige inpaklijst voor Namibië en Botswana. Wil je weten hoe het zit met geld, kraanwater, internet en meer van dat soort dingen? Lees dan de blog van Jacomijn met handige feiten over Namibië.

Namibië met kinderen: onze route

Omdat we maar drie weken de tijd hebben en – met onze kinderen – niet dagenlang in de auto willen zitten, hebben we gekozen voor een niet al te groot rondje. Na aankomst overnachten we een nachtje in een hotel in Windhoek. De dag erna halen we onze 4×4 op en rijden we (met een tussenovernachting) richting Sesriem en de Sossusvlei. Na een paar dagen in die omgeving rijden we naar de kust, naar Swakopmund. Daar blijven we vier dagen, omdat we er veel willen doen. Vervolgens rijden we via de zeeleeuwenkolonie bij Cape Cross naar Brandberg en Etosha National Park. Via het Waterberg Plateau rijden we aan het eind van onze reis weer terug naar Windhoek. Daar kunnen we dan nog twee dagen bijkomen, en weer slapen in normale bedden, in een fijn guesthouse met zwembad.
Namibië met kinderen

Hebben we er allemaal een beetje zin in?!

Hebben we er zin in…? Je zou denken dat er nu een volmondig ‘JAAAAA!!!!’ zou klinken. JAAA, ik heb er zelf heel veel zin in om (eindelijk) weer terug te gaan naar Afrika. Wat veel mensen hebben met Azië, als favoriete werelddeel, heb ik met Afrika. We waren er in 2004 voor het laatst, dus het wordt wel weer een keer tijd! Ook man en dochter (12) kijken uit naar de vakantie. Maar onze zoon van acht twijfelt. Voordat we gingen boeken leek het hem echt supercool om wilde dieren te gaan spotten en in een daktent op een auto te slapen. Maar nu het dichterbij komt, maakt hij zich opeens zorgen over de gevaarlijke dieren die we kunnen tegenkomen, bijvoorbeeld op de campsites waar we overnachten. Het idee dat er op sommige campsites zebra’s, olifanten of zelfs leeuwen kunnen komen, vindt hij doodeng. Pas geleden stelde hij zelfs voor om dan maar drie weken bij oma te gaan logeren. Ik moest er in eerste instantie om lachen, maar hij was bloedserieus. Het is ook helemaal niet grappig, want een vakantie moet leuk zijn, en niet eng.

Namibië met kinderen

Leeuwen… daar maakt hij zich het meest zorgen over (foto van onze reis uit 2004)

Hoe pakken we de angst aan?

We proberen zijn angst zoveel mogelijk weg te nemen en hem gerust te stellen, bijvoorbeeld door te benadrukken wat voor coole en leuke dingen we allemaal gaan doen. Zoals het sandboarden en de dolfijncruise bij Swakopmund en wilde dieren spotten in Etosha (veilig vanuit de auto). Ook hebben we hem verteld dat er eigenlijk maar een paar campsites zijn waar we – in theorie – ’s nachts wilde dieren zouden kunnen zien. Bij de meeste campsites die we gaan bezoeken zal dit namelijk niet zo zijn omdat er een hek omheen staat, dus dat valt mee. Verder hebben we afgesproken dat als onze kinderen het ’s avonds ergens een beetje eng vinden, wij ieder bij een kind in een tentje slapen. Dat hielp ook. Inmiddels heeft onze zoon besloten dat hij toch met ons meegaat, wel zo gezellig! 😊 Hopelijk verdwijnt zijn laatste beetje angst als we er zijn. Dus Namibië: we komen eraan!

Wij organiseerden onze rondreis door Namibië zelf, maar je kan ook kiezen voor een georganiseerde (groeps)reis. Bijvoorbeeld met Djoser Junior, Sawadee of de organisatie Travelnauts, die familiereizen naar Namibië aanbiedt.

Over een bush walk in Botswana

In 2004 gingen we een paar dagen helemaal ‘back to basic’ in de Okavango Delta in Botswana. We deden er bush walks waarbij ik zo mijn twijfels had over de veiligheid, en ’s nachts liepen er leeuwen om ons tentenkampje. Mijn blog over de Okavango Delta laat ik dus maar niet zien aan mijn zoon…

Ga je ook een verre reis maken en wil je weten hoe je je daarop kunt voorbereiden? Lees dan ook deze blog van Gaby van Born to travel over hoe zij zich voorbereiden op een verre reis.

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

14 reacties

Esmeralda van Stee 18 februari 2019 - 11:55 am

Hoi Annemarie! Wij vertrekken eind april voor 5 weken naar Namibie, Botswana en Zimbabwe met ons zoontje. We vliegen heen naar Windhoek met KLM, met een tussenstop in Luanda. Ik lees en krijg tegenstrijdig advies over het halen van een gele koorts inenting. Jullie hebben deze wel genomen las ik, hadden jullie toevallig ook de KLM-vlucht?

Antwoord
Annemarie 18 februari 2019 - 12:29 pm

Wat een gaaf vooruitzicht! De gele koorts-inenting was een beetje een dilemma, omdat we deze voor Namibie op zich niet nodig hadden. Maar vanwege de tussenlanding in Luanda – we vlogen inderdaad met KLM – werd ons geadviseerd om het wel te doen. Stel dat je vertraging hebt in Luanda en/of je moet daar het vliegtuig uit, dan kom je zonder bewijs van de inenting tegen gele koorts Namibie niet in. Dat risico wilden wij niet lopen. Maar wij hadden een normale tussenlanding waarbij we het vliegtuig niet verlieten en na een uurtje weer door vlogen naar Windhoek. Dus achteraf was het niet nodig geweest. Tja, wat is wijsheid… Veel plezier alvast, en als je meer vragen hebt hoor ik het wel!

Antwoord
Esmeralda van Stee 28 februari 2019 - 10:07 am

Hoi Annemarie!

Dank voor je reactie. Het is inderdaad een dilemma, want ik weet uit ervaring dat ik zelf veel last heb gehad van die inenting. Maar je hebt gelijk, stel dat de tussenlanding langer duurt of je onverwacht daar moet overnachten dan is het een probleem. We gaan ‘m dus toch maar nemen. Better safe than sorry!

Antwoord
Annemarie 1 maart 2019 - 10:30 am

Precies, zo dachten wij ook. Het zou toch jammer zijn als je Namibië niet in mag. 🙂

Antwoord
Floor 30 november 2018 - 9:43 pm

Hoi Annemarie, super leuke blogs om te lezen en inspiratie op te doen. Mag ik je een paar vragen stellen?
Zijn er bestemmingen in Namibië waar jullie over getwijfeld hebben om heen te gaan, maar uiteindelijk toch geskipt hebben om wat voor reden dan ook, en waarom? Nu achteraf gezien, is er iets wat je nu anders zou doen?
Hoe deden jullie het in de avond, het wordt vroeg donker en dus heel koud. Lag je gewoon altijd vroeg in bed, en gingen de kinderen voor een plas gewoon alleen uit hun daktent?
Ergens schrijf je over de vele activiteiten die jullie wilden doen bij Swakupmond, welke waren dat?

Wij willen volgend jaar met onze 4 kinderen (leeftijd dan tussen 6 en 10 jaar) die kant op, maar twijfelen nog over route en manier van reizen. Dank alvast!

Antwoord
Annemarie 30 november 2018 - 10:47 pm

Natuurlijk mag je vragen stellen! Wat leuk dat jullie ook naar Namibië willen gaan. Dat wordt een supermooie vakantie! 🙂 We hebben niet echt getwijfeld over bepaalde plekken in Namibië, maar sommige plaatsen hebben we overgeslagen omdat we het rondje niet te groot wilden maken, omdat we maar 3 weken de tijd hadden. Om die reden zijn we bijv. niet naar Fish River Canyon in het zuiden geweest, of verder naar het noorden gegaan. Achteraf hadden we op sommige plekken iets langer willen blijven, bij Solitaire en Brandberg bijvoorbeeld. In Swakopmund hebben we gekajakt met zeehonden (blog staat online), gesandboard en een dolfijncruise gedaan. Een blog over Swakopmund volgt nog!

Het wordt inderdaad vroeg donker, dus zorgden we dat we voor het donker gekookt en gegeten hadden. We maakten altijd een vuurtje en gingen vroeg naar bed. Meestal moesten we er de volgende ochtend ook weer vroeg uit, vanwege excursies of omdat we weer verder reden. We hadden een opvouwbaar emmertje met deksel mee voor als er ’s nachts iemand naar de wc moest, maar die hebben we nooit gebruikt. Op veel plekken sliepen mijn man en ik ieder met een kind in een daktent, omdat onze jongste (8) het vaak spannend vond. Als je in de zomer van 2019 wilt gaan moet je sommige dingen nu echt al gaan boeken (huurauto, overnachtingen in Sesriem en Etosha). Mocht je meer vragen hebben, dan kun je me altijd mailen! Mijn e-mailadres staat onderaan de website.

Antwoord
Kelly 8 juli 2018 - 4:37 pm

Wat een toffe reis en helemaal met kinderen! Ik was 3 jaar geleden in Namibië en zou graag terug willen. Kamperen in Namibië is relatief heel veilig en de meeste campsites zijn inderdaad omheind. Bij ons was het heel rustig in Namibië en in Sesriem hebben er zelfs buiten de tent geslapen. De Okavango Delta zou ik echter niet doen met kinderen 😉

Antwoord
Annemarie 9 juli 2018 - 6:39 pm

Haha, nee voor de Okavango Delta vind ik ze ook nog even te jong! Ik heb nog maar eens doorgegeven aan mijn zoon dat de meeste campsites omheind zijn. Dat kan hij niet vaak genoeg horen. 😉

Antwoord
Marcella Molenaar 5 juli 2018 - 4:46 pm

Wat een heerlijk vooruitzicht voor jullie! Ik hoop dat je zoon zijn angst een beetje kwijt raakt en er ter plekke geen last van heeft. Alvast een heerlijke reis gewenst!

Antwoord
Annemarie 5 juli 2018 - 8:12 pm

Dank je, ik heb er zin in!

Antwoord
Yvonne 4 juli 2018 - 11:28 pm

Heel gaaf hoor, het wordt vast een fantastische reis. Hopelijk valt het ook voor de jongste heel erg mee en is de angst na de eerste kennismaking met het land verdwenen. Dan heeft hij er iig een beetje een beeld bij. Zelf daar zijn is toch anders dan plaatjes en filmpjes zien.

Antwoord
Annemarie 5 juli 2018 - 9:35 am

Ik ga er eigenlijk ook vanuit dat hij het minder eng vindt als we er eenmaal zijn, want dat is inderdaad heel anders dan foto’s bekijken. Ik heb er zin in! 🙂

Antwoord
Maya Theunissen 4 juli 2018 - 6:13 pm

Wauw dat gaat vast een prachtige reis worden! Brengt ons (mijn man, zoon van 10 en ik) op ideeen voor volgend jaar! We zijn dan ook alvast erg benieuwd naar jullie verhalen! Zou je me kunnen zeggen waar jullie de auto met tenten gehuurd hebben? (Kan ik alvast een beetje rondkijken en me een beeld vormen van de kosten; tot nu toe viel Namibie steeds af vanwege de hoge kosten en de grote afstanden, maar misschien valt het mee als je maar lang genoeg van tevoren boekt)
Alvast veel voorpret en een goede reis
Groetjes
Maya

Antwoord
Annemarie 5 juli 2018 - 9:32 am

Dank je! Leuk dat jullie misschien ook naar Namibië willen gaan. Wij hebben onze 4×4 geboekt bij selfdrive4x4.com, die werd ons getipt door kennissen die er vorig jaar waren. Goedkoop is het niet, maar het is natuurlijk wel een supergave ervaring! (Tenminste… dat hopen we, haha).

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.