Home Buiten Europa De 10 hoogtepunten van onze reis door Namibië

De 10 hoogtepunten van onze reis door Namibië

by Annemarie
reis door Namibië

Op een zonnige zaterdagochtend in augustus kwamen we aan op Hosea Kutako International Airport, de luchthaven van Windhoek. Na alle voorbereidingen kon onze reis door Namibië nu echt gaan beginnen! Terwijl wij onze warme vesten en truien uittrokken, zagen we in de aankomsthal mensen lopen in winterjassen, met mutsen op, en zelfs iemand met oorwarmers. Het is in augustus namelijk winter in zuidelijk Afrika. En hoewel wij de temperatuur prima vonden (ca. 23 graden), dachten de locals daar duidelijk anders over. Welkom in Namibië!

Op het moment dat ik dit schrijf zijn we net een paar dagen terug in Nederland. We hebben tijdens onze reis zoveel mooie dingen gezien en gedaan, en zoveel indrukken opgedaan, dat we het allemaal nog een beetje aan het verwerken zijn. Natuurlijk heb ik een heel lijstje met ideeën voor blogposts, want ik heb zoveel te vertellen! Maar waar zal ik mee beginnen? De bijzondere Sossusvlei, wildlife spotten in Etosha of de gave activiteiten die we deden in Swakopmund? Of onze indrukwekkende tour door Katutura, de township van Windhoek? Ik weet het gewoon nog even niet.

Daarom begin ik maar met de hoogtepunten van onze reis door Namibië in 10 foto’s. Dan krijgen jullie alvast een indruk van al het moois dat we gezien hebben, en kan ik nog even nadenken over de volgende blogposts.

1. De zon op zien komen vanaf Dune 45

Je moet heel vroeg je bed uit en het is even ploeteren, door het mulle zand het hoge duin op, maar dan heb je ook wat. Namelijk dit fantastische uitzicht (minus de kinderen, want die zijn van mij). Need I say more?
reis door Namibië

2. De Deadvlei

Naast de zonsopkomst bekijken vanaf Dune 45, moet je in het Namib-Naukluft National Park toch echt de Deadvlei bezoeken. Je kent deze plek misschien wel van foto’s: dode bomen op een droge witte kleigrond, omringd door roodgekleurde duinen. Buitenaards mooi!
reis door Namibië

3. Solitaire

Grote kans dat je wel eens van Solitaire hebt gehoord, bijvoorbeeld als je het gelijknamige boek van Ton van der Lee hebt gelezen. Maar waar dit plaatsje (als je het al zo kunt noemen) nu eigenlijk zijn bekendheid aan te danken heeft? Het begon allemaal met een benzinepomp op een strategische plek tussen Sesriem en Swakopmund. Inmiddels is het een drukke toeristische trekpleister geworden, waar je heerlijke warme appeltaart kunt eten.
reis door Namibië

4. Kajakken met zeehonden in Walvis Bay

Dit was echt een van de leukste dingen die we gedaan hebben vanuit Swakopmund: kajakken in een baai vol met nieuwsgierige zeehonden. De zeehonden uit de grote kolonie die op het schiereiland Pelican Point leeft, komen vanzelf naar je toe als je aan het kanoën bent. Sommige wilden zelfs geaaid worden en bleven een tijdje meedrijven naast onze kajak. Zo leuk!
reis door Namibië

5. Sandboarden bij Swakopmund

Mijn man en ik hadden 14 jaar geleden al eens op een sandboard gestaan in de duinen bij Swakopmund. Nu deden we dit met onze kinderen. Het beklimmen van het duin was nog net zo zwaar als toen, en ik geloof niet dat mijn sandboardkunsten erg vooruit zijn gegaan. Maar toch was het weer erg leuk om te doen.

reis door Namibië

Dochter in actie!

6. De White Lady van Brandberg

Vanaf onze campsite bij de White Lady Lodge deden we een excursie naar het hoogste gebergte van Namibië: Brandberg. We reden er over zandwegen naar toe in een soort buggy’s (of kleine open jeepjes), en wandelden vervolgens met een gids naar de beroemde rotstekeningen van de White Lady. Die eigenlijk helemaal geen blanke vrouw was, maar een medicijnman. Gevalletje ‘verkeerd geïnterpreteerd’ door de ontdekkers, maar te laat om de naam nog te wijzigen. De wandeling naar de rotsschilderingen was erg interessant, omdat de gids allerlei weetjes vertelde over de dieren en planten die we onderweg tegenkwamen. Hij meldde ook nog even dat hij verse pootafdrukken had gezien van een luipaard, dat waarschijnlijk nog ergens in de buurt rondliep. Altijd fijn om te weten. 😊

7. Wildlife spotten in Etosha

Als je naar Namibië gaat, kun je niet om Etosha National Park heen. Nou ja, het kan natuurlijk wel, maar dat wil je niet. Want in Etosha kun je eindeloos wild spotten. De zebra’s, springbokjes, giraffes, koedoe’s en olifanten lopen gezellig door elkaar heen bij de waterplaatsen in het park (zie foto helemaal bovenaan). En als je mazzel hebt zie je ook nog neushoorns, leeuwen, cheeta’s en luipaarden. Wij hebben er in elk geval de Big Four gezien! (De buffel komt niet voor in Etosha, dus je kunt er niet de Big Five spotten).

reis door Namibië

Een lui luipaard

8. De Namibische wegen

Ik vind ze een speciale vermelding waard: de wegen in Namibië. Op de omgeving van Windhoek na, zijn het bijna overal zand- of gravelwegen. En de landschappen waar ze doorheen slingeren, variëren van bergachtig en Afrikaanse savanne tot aan de prachtige leegheid van de woestijn. Met af en toe dieren langs de weg, zoals apen, wrattenzwijntjes of springbokjes. Ik bleef foto’s nemen vanuit de auto.

9. Neushoorns kijken bij het Waterberg Plateau

De omgeving van het Waterberg Plateau is prachtig, maar wat het vooral bijzonder maakt zijn de witte neushoorns die je er kunt zien. Wij kampeerden op een camping in het Waterberg Wilderness Nature Reserve. Tijdens een ‘Rhino Drive’ zette de chauffeur de auto opeens stil en zei dat we uit moesten stappen. We gingen te voet naar de neushoorns. Spannend, want neushoorns zijn groot en onvoorspelbaar. Maar zo gaaf!
reis door Namibië

10. Tour met een local door township Katutura

Aan het eind van onze reis door Namibië waren we twee nachten in Windhoek. Taxichauffeur en gids Erick liet ons het township zien waar hij woont: Katutura. Het is een stad op zich, verdeeld in wijken voor de verschillende stammen van Namibië. Een bonte verzameling van golfplaten huisjes, open riolen, zwerfhonden, vrolijk spelende kinderen, piepkleine winkeltjes en heel veel barretjes. Erick nam ons mee naar een weeshuis, waar we een rondleiding kregen langs de verschillende groepen. Hier lieten we het eten achter dat we over hadden na onze reis, met wat andere spullen. En tijdens een lunch in de overdekte Community Market van Katutura maakten we kennis met enkele lokale specialiteiten, zoals mieliepap, zoete broodjes en eh… gedroogde wormen (yuk!). Een indrukwekkende dag die we niet snel zullen vergeten! Ik schreef een aparte blog over ons bezoek aan Katutura.

Extra tip: als het in je route past om ook het zuiden van Namibië te bezoeken, ga dan ook zeker naar Fish River Canyon. Kelly van Dutchie on the Road schreef er een blog over. Wij hadden er dit keer geen tijd voor, maar toen wij de eerste keer in Namibië waren hebben we deze indrukwekkende canyon ook gezien. Prachtig!

Wij organiseerden onze reis door Namibië zelf, maar je kan natuurlijk ook voor een georganiseerde (groeps)reis gaan. Bijvoorbeeld met Djoser Junior, Sawadee of de organisatie Travelnauts, die familiereizen naar Namibië aanbiedt.

Lees ook mijn andere blogs over Namibië!
Kamperen in Namibië, met tips voor de mooiste campsites
Wild spotten in Etosha National Park
Kajakken met zeehonden in Walvisbaai

Ik heb nog zoveel meer te vertellen over onze reis door Namibië. Maar waar zal ik mee beginnen? Laat het me weten onderaan deze blog!

Ook leuk om te lezen

8 reacties

Sonja 23 september 2018 - 1:26 pm

Wat prachtig dat jullie dit konden doen met de kinderen fantastisch.

Antwoord
Annemarie 24 september 2018 - 8:19 pm

Het was echt super om dit met z’n viertjes te doen. 🙂

Antwoord
Marcella 11 september 2018 - 11:39 am

Wauwww, wat zagen jullie ontzettend veel moois! Dit moet echt een te gekke reis geweest zijn! Ik vind de houding van het luipaard in de boom echt briljant 🙂

Antwoord
Annemarie 11 september 2018 - 7:39 pm

Het was echt een geweldige reis! Ik zou het zo weer overdoen. Het liefst morgen! 😀 Ja dat luipaard was echt zo relaxt, haha.

Antwoord
Ina schenk 9 september 2018 - 12:41 am

Wat een prachtige foto’s van Namibië dit is genieten

Antwoord
Annemarie 11 september 2018 - 7:37 pm

Het is ook een prachtig land! 🙂

Antwoord
Gaby 6 september 2018 - 8:14 pm

Ohhhh heerlijk. Nu al. We want more!!

Antwoord
Annemarie 11 september 2018 - 7:38 pm

Geen zorgen, more to come!

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.