Home Buiten Europa Dolfijncruise bij Walvisbaai: een relaxte ochtend op het water

Dolfijncruise bij Walvisbaai: een relaxte ochtend op het water

by Annemarie
Dolfijncruise bij Walvisbaai

Na onze eerste dagen in Namibië, waarin we onder meer de Sossusvlei en Solitaire bezochten, streken we neer op camping Alte Brücke in Swakopmund. Hier bleven we vier dagen, omdat we veel wilden doen in en om Swakopmund. Dit van oorsprong Duitse koloniale stadje wordt druk bezocht door toeristen en staat in het teken van allerlei avontuurlijke activiteiten, zoals kajakken, sandboarden en quad rijden in de woestijn.

Op de eerste ochtend gingen we kajakken met zeehonden bij Pelican Point, daar schreef ik al eerder over. Dat was echt een van de leukste dingen die we gedaan hebben in Namibië! De volgende dag gingen we mee op een dolfijncruise bij Walvisbaai, op een grote catamaran. We werden ’s ochtends rond acht uur opgehaald bij de camping, met nog wat andere mensen. We moesten een tijdje wachten op een ander gezin, dat te laat was. De chauffeur van het busje reed daarna met een bloedgang van Swakopmund naar Walvisbaai, om de verloren tijd in te halen, denk ik. Niet zo fijn.

Dolfijncruise bij Walvisbaai

Zeeleeuw aan boord

We moesten ons melden bij een verzamelpunt in de haven van Walvisbaai. Naast de mensen uit ons busje waren er nog veel meer deelnemers aan de excursie. De groep werd verdeeld over twee gemotoriseerde catamarans. Wij zaten op de grootste van de twee, bij schipper Johan en zijn assistent Jackson. Al tijdens het inleidende praatje over wat we konden verwachten van de boottocht kwam er een zeeleeuw aan boord. Deze zeeleeuw kent de catamarans waarschijnlijk en weet dat hij op de boot vis krijgt… Niet geheel spontaan dus, maar ondanks dat is het toch wel grappig om zo’n dier van dichtbij te zien.

dolfijncruise bij Walvisbaai

Dolfijncruise bij Walvisbaai

Een zeehond zwemt mee in de slipstream van de catamaran

Pelikanen, dolfijnen en ‘Namibian coffee’

We verlieten de haven en zagen al vrij snel een paar pelikanen vliegen. Ook die werden naar de boot gelokt met vis. Ik vind het eigenlijk een slechte zaak als dieren op die manier worden ingezet voor toerisme, want zo worden ze tam gemaakt en dat horen ze niet te zijn. Maar het zijn wel prachtige vogels, zeker van dichtbij. Jackson liep ondertussen rond over de catamaran met glaasjes en een fles brown sherry. ‘Namibian coffee’ noemen ze dat. Proost! Een stuk verderop zagen we de eerste dolfijnen zwemmen. We gingen er wat dichter naar toe en hebben er een tijd naar gekeken. Soms zie je ook walvissen tijdens de boottocht, maar die hebben wij helaas niet gezien.

Dolfijncruise bij Walvisbaai

Let ook op de pelikaan op het dak van het bootje.

Dolfijncruise bij Walvisbaai

Zeehonden, oesters en oude schepen

We voeren naar de zeehondenkolonie bij Pelican Point. Daar hadden we de dag ervoor zelf gekajakt, dus het was wel leuk om de kolonie nu van een andere kant te zien. Ik was het liefst weer in een kajak gestapt, maar helaas, dat kon niet.

dolfijncruise bij Walvisbaai

Bij een oesterfarm werd de boot stil gelegd. Schipper Johan vertelde over de oesterfarms in dit gebied. Walvisbaai is niet een natuurlijke leefomgeving van oesters, want het water is er eigenlijk te koud. De oesters worden geïmporteerd uit warmere landen of gekweekt in een verwarmd aquarium in Swakopmund. Daarna worden ze uitgezet in het water van Walvisbaai. Doordat het water veel zuurstof en plankton bevat, groeien ze er veel sneller dan in andere landen. Ondertussen had Jackson een kleine lunch voor ons klaargezet met oesters, sandwiches, samosa’s en meer van dat soort snacks. En wat drink je bij oesters? Juist: champagne! Ik lust zelf geen oesters, maar volgens mijn man waren ze heerlijk. Champagne lust ik wel. 😊

Dolfijncruise bij Walvisbaai

Dolfijncruise bij Walvisbaai

Tussen een paar oude schepen en een booreiland door voeren we weer terug naar de haven. Vanaf daar werden we keurig met het busje teruggebracht naar onze camping in Swakopmund. Heel eerlijk: na het kajakken tussen de zeehonden van de dag ervoor, viel deze dolfijncruise een beetje tegen. We hebben een leuke, relaxte ochtend gehad, veel gezien en alles was top geregeld. Maar het was ook veel toeristischer dan we hadden verwacht.

Dolfijncruise bij Walvisbaai

Dolfijncruise bij Walvisbaai praktisch

– De dolfijncruise duurt ongeveer 3,5 uur.
– Ik had de cruise van tevoren vanuit Nederland al geboekt, i.v.m. het beperkte aantal plaatsen. (Hoewel de groep uiteindelijk veel groter was dan ik had gedacht…)
– Wij boekten de tour bij Laramon Tours, maar er zijn meer aanbieders van deze excursie.
– Als je de dolfijncruise bij Walvisbaai vanuit Swakopmund doet, kun je gebruikmaken van een gratis shuttle service. Wij vonden het wel handig, want dan konden we onze auto met daktenten lekker laten staan op de camping.
– Zorg dat je warme kleding aan of mee hebt, het kan fris zijn aan boord!

Lees ook mijn andere blogs over onze reis door Namibië!

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.