Als je naar Namibië gaat, begint en eindigt je reis meestal in hoofdstad Windhoek, omdat de internationale luchthaven er ligt. De stad wordt vaak afgedaan als oninteressant en de meeste mensen reizen daarom zo snel mogelijk door. En oké, de Namibische hoofdstad zal inderdaad niet het hoogtepunt van je reis zijn, maar er is genoeg te zien en doen in Windhoek in Namibië om je een of twee dagen te vermaken. Wij waren er een dag aan het begin van onze reis, en twee dagen aan het eind. Dit zijn mijn tips!
Een lesje geschiedenis: Alte Feste
Neem een kijkje bij Alte Feste, een fort dat in 1890 gebouwd werd door de Duitse overheersers. Onder een overkapping bij het fort staat een verzameling oude karren en kanonnen. Je kan het fort verder niet in.
Buiten, vlak voor het fort, staat het Genocide Memorial-standbeeld, ter nagedachtenis aan de oorlog tegen de Duitse overheersers (1904-1907). Het is een beeld van een man en een vrouw, en hun gebroken kettingen staan symbool voor hun vrijheid. ‘Their Blood Waters Our Freedom’ is de tekst op de sokkel.
Adres: Robert Mugabe Avenue
Een lesje geschiedenis, part 2: Independence Museum
Vlak naast Alte Feste zit het Independence Memorial Museum in een modern, foeilelijk gebouw dat werd gebouwd met hulp uit Noord-Korea. En dat kun je ook wel een beetje zien aan de bouwstijl en het gigantische standbeeld van oud-president Sam Nujoma voor de ingang.
Het museum werd in 2014 geopend en beslaat een aantal verdiepingen. Het museum vertelt over de roerige geschiedenis van Namibië, van de Duitse kolonisatie en de overheersing door Zuid-Afrika tot en met de onafhankelijkheidsstrijd en de onafhankelijkheid in 1990. Een indrukwekkende reis door de geschiedenis van het land. Vanaf het restaurant op de bovenste etage heb je een mooi uitzicht over Windhoek en omgeving (zie foto bovenaan). Vanuit de glazen lift aan de buitenkant van het gebouw ook trouwens. De toegang tot het museum is gratis en in een uurtje heb je alles wel gezien. (En dat vonden onze kinderen ook lang zat…).
Adres: Robert Mugabe Avenue
Christuskirche
Tegenover het Independence Museum staat de Christuskirche, op een eilandje in de stad omringd door drukke wegen (zie foto helemaal bovenaan). De Lutherse kerk werd ontworpen door de Duitse architect Gottlieb Redecker. De zandstenen kerk werd in 1910 in gebruik genomen. De kerk is van binnen niet heel spectaculair, op de Jugendstil glas-in-loodramen na. Deze ramen werden gemaakt in het Duitse Neurenberg en door keizer Wilhelm II aan Windhoek geschonken. De ramen waren in eerste instantie verkeerd om in de kerk gezet, totdat iemand decennia later opmerkte dat de ramen binnenstebuiten zaten. De ramen zijn inmiddels – glaasje voor glaasje – omgedraaid.
Adres: Robert Mugabe Avenue
Markten en winkels in Windhoek
De bekendste markt waar je kunt shoppen voor souvenirs is het Namibia Crafts Centre, een overdekte markt met kraampjes waar je allerlei lokale handgemaakte spullen kan kopen. Van armbandjes, beeldjes en houten schaaltjes tot kleding en Afrikaanse kunst. Op de eerste etage zit de Craft Bistro. Afdingen kan soms, maar bij veel stalletjes hanteren ze een vaste prijs. We hebben ook rondgekeken bij de Craft Market, ook wel de ‘Himba Market’ genoemd. Op deze markt in de openlucht langs Independence Avenue verkopen Himba-vrouwen in traditionele kleding (da’s vrij weinig) en met oker roodgekleurde haren hun spullen. Hier kun je wat meer afdingen, maar wij vonden de verkooptechnieken van sommige Himba-vrouwen een beetje agressief. Aan de overkant van deze markt zit het luxe warenhuis Wecke & Voigts, daar kochten wij onze allerlaatste souvenirtjes.
Bezoek aan township Katutura
Op onze eerste dag in Windhoek bracht taxichauffeur Erick ons ’s avonds naar Joe’s Beerhouse. Tijdens de rit vertelde hij dat hij ook excursies naar Katutura begeleidde. Toen we aan het eind van onze rondreis door Namibië weer in Windhoek waren, gingen we een dagje op pad met Erick. We begonnen onze dag met een bezoek aan het fort Alte Feste en het Independence Museum en daarna reden we naar Katutura, het township waar Erick zelf ook woont. Hij leidde ons er rond, vertelde hoe het dagelijks leven eruitziet en liet ons kennismaken met wat bewoners. We bezochten ook een weeshuis en sloten ons bezoek af op de Community Market, waar Erick ons lokale specialiteiten liet proeven. Een leuke, interessante en indrukwekkende dag, die we niet snel zullen vergeten. Ik schreef een apart blog over Katutura waarin ik uitgebreider vertel over ons bezoek aan het township. Als je er toch bent, dan is dit iets wat je echt zou moeten doen in Windhoek.
Daan Viljoen Game Reserve
Net gearriveerd in Namibië en kun je niet wachten met het spotten van wilde dieren? Dan kun je vanuit Windhoek een uitstapje maken naar het Daan Viljoen Game Reserve, in de heuvels ca. 20 kilometer van de stad. Je kunt er game drives doen, maar ook game walks, omdat er geen roofdieren voorkomen in dit reserve. Als je er wat langer wilt blijven kun je er ook overnachten in een lodge.
Restaurants in Windhoek
Joe’s Beerhouse
Restaurant Joe’s Beerhouse is een begrip in Windhoek. Wil je uit eten gaan in Windhoek en ben je er maar één avond, dan moet je naar Joe’s. Het is groot, druk en toeristisch (hoewel de locals er ook eten), maar desondanks ook relaxt, gezellig en goed. Je kan er binnen en buiten eten, en het staat vol met oude spullen en prullaria. Op de avond van aankomst in Windhoek aten we buiten, aan een tafel rondom een boomstam. Ik nam braaf het vegetarische stoofpotje (geen aanrader, het draait vooral om vlees bij Joe’s Beerhouse), onze kinderen kozen spaghetti van het kindermenu en mijn wederhelft bestelde de ‘Namib Bushfire’: een mixed-grill van koedoe, spiesbok (oryx) en springbok. Dus voordat we ook maar iets van het Namibische wildlife hadden gezien, ging mijn man het al opeten… Mijn kinderen wilden proeven en vonden het vlees veel lekkerder dan hun spaghetti. Op de laatste avond van onze reis gingen we weer bij Joe’s Beerhouse eten. Deze keer geen spaghetti voor de kids, nééééh, ze deelden samen hun eigen ‘Namib Bushfire’. Stelletje carnivoren.
Adres: 160 Nelson Mandela Avenue
Tapasrestaurant El Barrio
Op onze laatste middag in Windhoek lunchten we bij tapasrestaurant El Barrio, vlak voordat we naar het vliegveld gingen. We zaten aan een tafeltje buiten op het terras onder de schaduw van een boom en aten een paar heerlijke tapas. De bediening was erg vriendelijk en er hing een relaxt sfeertje. Een fijne afsluiter van onze reis! Update 2023: El Barrio is inmiddels gesloten. Op deze plek zit nu Andy’s Pub & Restaurant.
Adres: 16 Liliencron Street
Overnachten in Windhoek
De eerste nacht overnachtten we in Windhoek Gardens Boutique Hotel, een prima hotel niet ver van het centrum. Onze familiekamer was ruim, en tussen de middag hebben we lekker geluncht in het zonnetje op het terrasje bij het kleine (formaat badkuip) zwembad.
Aan het eind van de reis sliepen we twee nachten in het Hilltop Guesthouse, in een ander deel van Windhoek. Een aanrader: nette kamers, een klein zwembad, supervriendelijk personeel, een prachtig uitzicht over een deel van de stad en echt een fantastisch ontbijt dat je buiten op het terras of bij je eigen kamer geserveerd krijgt.
>> Kijk hier voor meer hotels in Windhoek. <<
Veiligheid in Windhoek
We gingen uit eten bij een restaurant vlakbij ons guesthouse en besloten erheen te lopen. Volgens de bewaker van ons guesthouse kon het wel, want het was begin van de avond en nog licht. Maar toen we onderweg waren, stopte er een auto naast ons met een blanke mevrouw erin. Ze vroeg bezorgd of alles oké was, en of we niet verdwaald waren. We vertelden haar waar we naartoe gingen, waarna zij ons adviseerde om een bepaalde straat te mijden en via een andere straat te lopen. Dat gaf niet echt een relaxt gevoel, zeg maar. ’s Avonds gingen we met een taxi terug naar ons guesthouse. Daar moet je ook niet over twijfelen, dat moet je gewoon doen als het donker is, zelfs als het maar een paar minuten lopen is naar je hotel.
Opgelicht…
We hebben ons niet echt onveilig gevoeld in Windhoek en zijn maar één keer opgelicht (voor zover we weten dan hè, haha). Dat was toen we met de taxi naar ons guesthouse 500 meter verderop werden gebracht. De taxichauffeur baalde waarschijnlijk van het korte ritje en ging rondjes rijden door de buurt. We wisten dat hij verkeerd reed en zeiden dat ook tegen hem, maar hij lachte alleen maar en begreep ons zogenaamd niet. Toen we iets bekends zagen wezen we hem naar de juiste straat, waar hij toen gelukkig ook naar toe reed. Hij wist gewoon de weg niet zo goed in die buurt, was zijn verklaring. Yeah right! We hebben het bedrag dat hij vroeg onder protest betaald, maar omdat onze kinderen erbij waren hebben we het verder maar zo gelaten. Tip: laat iemand van het hotel of restaurant een taxi bellen, want zij werken samen met betrouwbare taxichauffeurs.
Lees ook mijn andere blogs over onze reis door Namibië! Bijvoorbeeld mijn blogs over:
– Kamperen in Namibië: de leukste campsites & tips
– Wild spotten in Etosha National Park
– Doen in Swakopmund en Walvisbaai
2 reacties
Na het lezen van je blog zijn wij ook met Erick naar Katatura geweest. We hebben een geweldige tour gehad! Wat kan hij goed vertellen. Goed om ook dit te hebben gezien/meegemaakt in Namibië!
Wat leuk dat jullie ook met Erick op pad zijn geweest en dat jullie er zo enthousiast over zijn! En inderdaad goed om ook een andere kant van Namibië te zien, dat vonden wij ook.