Home Buiten Europa Doen in Swakopmund en Walvisbaai

Doen in Swakopmund en Walvisbaai

by Annemarie
doen in Swakopmund

Aan de Atlantische kust, omringd door de zandduinen van de Namibwoestijn, ligt Swakopmund. Dit stadje in Namibië was ooit een Duitse kolonie en dat kun je nog zien aan de bouwstijl van de huizen en namen van straten en restaurants. Als je trek hebt in een Duitse schnitzel, zit je hier goed! Maar dat is niet waarom deze kustplaats zo populair is bij toeristen. Dat is namelijk omdat je ontzettend veel leuke dingen kan doen in Swakopmund en het naburige Walvisbaai, op zee en in de zandduinen van de woestijn. Als je van actie houdt, is Swakopmund the place to be in Namibië.

Wij reden vanuit Solitaire via Walvisbaai naar Swakopmund, een spannende route (vond ik) door het woestijnlandschap over een onverharde weg en over twee passen. Vlak voor de kust veranderde de zandweg in een geasfalteerde weg, en opeens lag daar Walvisbaai, een stadje waarvan de haven het startpunt is van veel activiteiten op zee.

Namibie

Onderweg van Solitaire naar Swakopmund

Over de weg vlak langs de kust reden we de laatste kilometers van Walvisbaai naar Swakopmund, waar we kampeerden op camping Alte Brücke. Een echte stadscamping met veel faciliteiten (eigen wc & douche, barbecue, stroom en wifi) en kampeerplekken met GRAS. Dat is vrij bijzonder in Namibië. Na een paar dagen kamperen in de Namib-Naukluft-woestijn was dit wel even omschakelen…. Wat ook even wennen was, was het weer. In Sesriem en Solitaire was het zonnig en warm, maar in Swakopmund was het ’s nachts vochtig en fris, en in de ochtenden grijs en mistig. We hadden leuke activiteiten gepland voor de dagen dat we in Swakopmund waren.

Kajakken tussen de zeehonden

doen in Swakopmund
Op onze eerste ochtend in Swakopmund moesten we al vroeg in Walvisbaai zijn, voor een kajaktour met Pelican Point Kayaking. We gingen kajakken tussen de zeehonden! Met een paar 4×4’s met kajaks op aanhangers erachter reden we naar het schiereiland Pelican Point. Onderweg zagen we flamingo’s, pelikanen en jakhalzen. Vlakbij de uiterste punt van het schiereiland stopten we, bij een grote kolonie zeehonden die daar op het zand lag. De kajaks werden uitgeladen, en wij kregen uitleg en moesten een oranje regenpak (soort van) aantrekken en een zwemvest. Even later zaten we dan eindelijk in een kajak en kwamen de eerste nieuwsgierige zeehonden al op ons af. Ze zwommen een stukje mee naast de kajak en hapten naar onze peddels. Zo bijzonder om mee te maken!

De dieren worden overigens niet gelokt met voer, ze zijn nieuwsgierig van zichzelf. Na twee uur moesten we helaas weer terug naar de kant. We sloten de tour af met koffie en koek. Als je ook wilt kajakken tussen de zeehonden moet je dit ruim van tevoren boeken, want het aantal plaatsen is beperkt. Lees ook mijn uitgebreidere blog over het kajakken met zeehonden!

Dolfijncruise vanuit Walvisbaai

Doen in Swakopmund
Het was misschien niet de meest spectaculaire tour die we gedaan hebben in Swakopmund, maar wel de meest relaxte: de dolfijncruise. We werden bij de camping opgehaald met een busje en na een paar stops bij andere hotels reden we naar Walvisbaai. We gingen aan boord van een grote catamaran die werd bemand door schipper Johan en zijn assistent Jackson. Nog in de haven kwam er al een zeeleeuw aan boord, die zich geduldig liet bewonderen en fotograferen door iedereen, in afwachting van wat vis. Eenmaal op weg werden er pelikanen naar de boot gelokt met vis. Slechte zaak natuurlijk, om dieren te lokken met voer om toeristen te entertainen… Maar wat een prachtige dieren, van dichtbij!

doen in Swakopmund

Dolfijncruise bij Walvisbaai

Jackson kwam ondertussen langs met borrelglaasjes en een fles Brown Sherry. Cheers! Niet veel later zagen we een paar dolfijnen zwemmen. De catamaran werd stil gelegd, zodat we ze rustig konden bekijken. Daarna voeren we nog naar de zeehondenkolonie waar we de dag ervoor hadden gekajakt. De volgende stop was vlakbij een oesterfarm, daar zijn er veel van bij Walvisbaai. Hier was het tijd voor een kleine lunch, met sandwiches, samosa’s en andere snacks. En oesters natuurlijk, met champagne. Cheers maar weer! Zoals ik al zei, een hele relaxte excursie, en leuk om een halve dag op zee te zijn na de voorgaande dagen in de woestijn. Maar dat de dieren met voer gelokt worden, vonden we niet oké. Wij boekten dit bij Laramon Tours, maar er zijn meer aanbieders van deze tour, bijvoorbeeld Mola Mola Safaris en Levo Dolphin Cruises. Je kan de cruise ook van tevoren boeken via Get Your Guide.

Living Desert tour

Living Desert Tour

Foto: Pixabay

Helaas, helaas, we kwamen er zelf niet meer aan toe, aan deze excursie in de woestijn. De Living Desert Tour is een van de populairste tours van Swakopmund, en erg leuk voor kinderen. Tijdens deze tour ga je met een gids met een 4×4 de woestijn in. De gids vertelt je van alles over wat er allemaal leeft in de woestijn, en gaat op zoek naar dieren in het zand. Zo kun je kennismaken met bijvoorbeeld spinnen, hagedissen, kevers, kameleons en zelfs slangen! De tour duurt ongeveer een halve dag. Ook voor de Living Desert Tour geldt dat van tevoren online boeken aan te raden is.

Sandboarden

Zoon in actie!

Toen mijn man en ik in 2004 in Namibië waren, hadden we het al een keer uitgeprobeerd: sandboarden. Ik herinnerde me vooral hoe zwaar het was om steeds het zandduin op te klimmen met een board onder je arm, en om die reden hoefde ik dit niet per se nog een keer te doen. Maar daar dacht onze dochter anders over. Ze wilde dit zo graag ook proberen, dat we overstag gingen. We boekten onze sandboardtrip bij Alter Action en werden ’s ochtends opgepikt bij onze campsite en naar een duin in het vrij nieuwe Dorob National Park gebracht. Daar kregen we schoenen, een helmpje en een board in onze handen gedrukt. Daarna mochten we het duin op (déjà vu!!) en onze boards met een speciale wax insmeren. Na een korte instructie over de stuur- en remtechniek mochten we om de beurt naar beneden. Onze zoon van 8 kreeg eerst even apart instructies, op een kleiner oefenduintje, maar al snel ging hij ook van het hoge duin af. Na 2x omhoog klimmen was ik er wel klaar mee, maar ik heb me daarna prima vermaakt met het kijken naar de anderen.

Sandboarden

Na het sandboarden mochten de liefhebbers ook het lie-down boarden (liggend op een dunne plank rechtdoor een steil duin af …) uitproberen. Dat gaat een stuk harder! De hele activiteit – inclusief een simpele lunch aan het eind – duurt een ochtend en is een aanrader voor wie actief wil zijn of gewoon eens wil ervaren hoe het is om te ‘snowboarden’ in de woestijn. Er was ook een fotograaf mee die van iedere deelnemer actiefoto’s maakte en een video van de hele ochtend. Later die dag konden we de foto’s en video komen bekijken en foto’s nabestellen. Voor het lie-down boarden moeten kinderen ca. 10 jaar oud zijn (en niet bang aangelegd), het sandboarden is ook geschikt voor iets jongere kinderen.

Andere populaire activiteiten in en om Swakopmund zijn quad rijden in de woestijn, mountainbiken (op een fatbike) en jeepsafari’s door de woestijn.

Restaurants in Swakopmund

Kücki’s pub

Het bekendste restaurant van Swakopmund is Kücki’s Pub. Lang geleden hadden mijn man en ik er al eens gegeten, toen we in Namibië waren met een groepsreis. Nu gingen we er weer heen, met onze kinderen. We dronken eerst wat aan de gezellige bar, waar het later op de avond waarschijnlijk nog gezelliger wordt. De kaart is heel uitgebreid, met natuurlijk vooral veel vlees op de kaart, maar ook vis en oesters (want vlakbij zee). Om eerlijk te zijn vonden we het eten dat we kregen oké, maar niet geweldig. Het was er wel heel druk, als je er wilt eten is van tevoren reserveren aan te raden.
Adres: 22 Tobias Hainyeko, Swakopmund

Een aanrader, zeker met kinderen, is pizzeria Napolitana. We aten er heerlijke pizza’s en de bediening was supervriendelijk. Het kan er soms wel rumoerig zijn, want de pizzeria grenst aan een bar.
Adres: 33 Nathanael Maxuilili, Swakopmund

Niet in Swakopmund, maar in Walvisbaai zit de Walvis Bay Yacht Club. Na het kajakken met de zeehonden gingen we hier lunchen. We zaten lekker in het zonnetje buiten op het terras, met uitzicht op het strand en een kleine speeltuin. De porties waren erg groot en het eten was heerlijk.
Adres: Atlantic Street, Walvis Bay

kamperen in Namibië

Onze plek op camping Alte Brücke in Swakopmund

Overnachten in Swakopmund of Walvisbaai

Waar kun je beter overnachten, in Swakopmund of Walvisbaai? De activiteiten op het water, zoals de catamarancruises en het kajakken, starten vanuit Walvisbaai. Maar Swakopmund heeft net iets meer te bieden als het gaat om winkels en restaurants. Het centrum heeft meer sfeer en Walvisbaai is prima te bereiken. Vandaar onze keuze voor een campsite in Swakopmund. Er zijn ook leuke hotels en lodges in Swakopmund. Als je maar weinig tijd hebt en je hebt alleen activiteiten op het water gepland, is overnachten in Walvisbaai misschien praktischer.

Lees ook mijn andere blogs over Namibië! Zo schreef ik al over:

Kamperen in Namibië, met praktische tips
Wild spotten in Etosha National Park
Neushoorns spotten bij het Waterberg Plateau

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Björn 7 april 2022 - 11:23 am

Wat leuk om te lezen dat jullie hier ook geweest zijn. Het roept allerlei herinneringen op. Jullie stonden zelfs op dezelfde camping, heerlijke plek was dat. Wij hebben toen in zowel Walvisbaai als in Swakopmund overnacht. Wat was jullie favoriete activiteit in de regio?

Groetjes.

Antwoord
Annemarie 8 april 2022 - 9:19 am

Wij deden alles vanuit Swakopmund. Het kajakken tussen de zeehonden bij Pelican Point vonden we het leukst en het meest bijzonder. Op plek 2 staat het sandboarden (in elk geval bij mijn kinderen).

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.