Home Buiten Europa De mooie en avontuurlijke wegen in Georgië – fotoblog

De mooie en avontuurlijke wegen in Georgië – fotoblog

by Annemarie
wegen in Georgië

In de zomer van 2019 reisden we drie weken door Georgië met een huurauto, en dat was vaak best avontuurlijk! De staat van de wegen is niet overal even goed, bij slecht weer in de bergen zijn er soms modderstromen en Georgische chauffeurs zijn vaak nogal ‘creatief’ in het verkeer. En dan loopt er ook nog van alles over de weg: geiten, ganzen, varkens, maar vooral koeien, heel veel koeien. We reden van Tbilisi naar Kazbegi, bezochten het afgelegen Svaneti en reden van daar naar Batumi aan de kust. Via Borjomi keerden we weer terug naar Tbilisi. Aan de hand van veel foto’s neem ik je mee over de mooiste en meest bijzondere wegen in Georgië!

We startten onze reis met een paar dagen in Tbilisi. Eerst even een dagje acclimatiseren en de stad verkennen. Een dag later kwam de huurauto voor de komende drie weken. We maakten ons eerste uitstapje en maakten meteen kennis met de slechte staat van sommige Georgische wegen.

Van Tbilisi naar grotstad David Gareja

De route naar David Gareja staat erom bekend niet al te best te zijn. We hadden het advies gekregen via Sagarejo en het dorp Udabno te rijden en niet via de plaats Rustavi, ondanks dat die route korter is. Tot aan Sagarejo was de weg prima, daarna verschenen de eerste gaten in de weg.

wegen in Georgië

Dit was nog prima.

Even pauzeren bij een zoutmeer

Het laatste stuk naar David Gareja is onverhard, over een weg vol gaten en diepe geulen. We reden er soms slalommend tussendoor. Best intensief autorijden dus, maar gelukkig vindt mijn man dat juist leuk.

wegen in Georgië

Het was warm die dag en er vlogen heel veel krekels in de lucht en vaak ook tegen de vooruit. Op de plek van bestemming aangekomen bleek de grille van de auto vol te zitten met krekel-lijkjes… Meer over ons bezoek aan deze grotstad lees je in mijn blog over de grotsteden David Gareja en Vardzia.

Over de Georgian Military Highway naar Kazbegi

Een dag later reden we van Tbilisi over de Georgian Military Highway naar Stepantsminda (Kazbegi). Een van de mooiste routes door Georgië, dwars door het Kaukasusgebergte en het dal van de Aragvi-rivier. Een afstand van zo’n 150 kilometer, tot vlak voor de grens met Rusland. Deze weg is prima, gewoon geasfalteerd en alles. Maar ja, die koeien hè.

wegen in Georgië

Onderweg is er van alles te zien, dus we maakten veel tussenstops. Zoals bij het Ananuri Fort en het Gudauri Viewpoint met het Russia-Georgia Friendship Monument. Het hoogtepunt was de Gergeti Trinity Church, bij Stepantsminda, een van de bekendste bezienswaardigheden van Georgië. In mijn blog over de Georgian Military Highway lees je meer over wat we onderweg allemaal gezien hebben.

wegen in Georgië

de Georgian Military Highway

Prachtige uitzichten onderweg!

Op weg naar Kutaisi en Martvili Canyon

De weg van Tbilisi naar Kutaisi is prima te doen. Wat we hier het meest opvallend vonden – naast de gebruikelijke dieren op de weg – was het rijgedrag van de Georgiërs.

Op de enkele rijstrook van een tweebaansweg reden meestal twee auto’s naast elkaar, en ook de vluchtstrook of berm werd regelmatig als rijstrook gebruikt. Dat leidde af en toe tot gevaarlijke situaties, zoals op onderstaande foto.

wegen in Georgië

Kan allemaal!

Hier haalt de Mercedes links nog even snel in, terwijl uit tegengestelde richting een bus aan komt rijden. Het ging net goed. En let ook even op de auto’s rechts, die half over de weg en half door de berm rechts inhalen. Een stukje verderop stond overigens de politie te controleren en werden er wat mensen op de bon geslingerd. Dus het is niet zo dat dit rijgedrag als ‘normaal’ wordt beschouwd.

Naar Mestia in Svaneti

Toen we naar Mestia in het afgelegen Svaneti in het Kaukasusgebergte reden, was het in het begin nogal mistig. Gelukkig trok het later weg.

Waar is het uitzicht?!

We maakten fotostops bij het Enguri Reservoir en bij de kolkende Enguri-rivier. Ook nu liep er weer van alles op de weg, vooral veel koeien.

wegen in Georgië

wegen in Georgië

Op weg naar Mestia

We bezochten de UNESCO-dorpen van Ushguli, maar deden dat op verzoek van het autoverhuurbedrijf niet met onze eigen auto. De weg ernaartoe kan namelijk nogal slecht zijn – en die was door recente regenval ook inderdaad nogal modderig. We hadden dus maar een lokale taxichauffeur geregeld voor dit uitstapje. Een dag later verlieten we Svaneti alweer, om naar badplaats Batumi te rijden.

wegen in Georgië

De avond ervoor had het langdurig hard geregend. Er lagen veel takken en stenen op de weg, en er was een modderstroom geweest. Helaas hadden we te laat door dat deze laag modder breder en dieper was dan ‘ie eruitzag. We dachten er langs te kunnen rijden… maar dat was een inschattingsfoutje. We bleven steken in de modder, die tot halverwege de wielen van onze auto bleek te komen. Oeps! Een zwerfhond kwam kijken hoe we ons hieruit gingen redden (maar helpen, ho maar…).

Svaneti

Links de helling waar de modder vandaan kwam, rechts een wiel in de modder…

Deze hond vroeg zich af of we ooit uit de modder zouden komen… 🙂

Dankzij een zeer behulpzame Georgische jongen lukte het ons na een tijdje om de auto weer in beweging te krijgen. We konden weer verder!

Koeien op de snelweg naar Borjomi

Na een paar dagen relaxen in badplaats Batumi, reden we naar het stadje Borjomi. De weg was prima, weinig bijzonderheden. Behalve dan dat in Georgië de koeien zelfs op de snelweg rondwandelen… of liggen. Helemaal niet gevaarlijk ofzo.

wegen in Georgië

Ja hoor, gaat u daar maar liggen…

Pas op voor koeien op de weg

Prachtige route van Borjomi naar grotstad Vardzia

Vanuit Borjomi maakten we een daguitstapje naar de beroemde grotstad Vardzia, in het zuiden vlakbij de grens met Turkije en Armenië. Dit was een hele mooie, groene route door de bergen en voor een groot deel langs de Mtkvari-rivier (ook wel Koera-rivier). We hebben een paar fotostopjes ingelast! Zie ook de foto helemaal bovenaan deze blog.

wegen in Georgië

Onderweg naar Vardzia

Een dag later reden we van Borjomi terug naar Tbilisi, voor een groot deel over de snelweg, dus dat ging lekker snel.

wegen in Georgië

Op weg naar Tbilisi

Als je Tbilisi binnen rijdt, word je verwelkomd door het standbeeld van David IV, of David de Bouwer, de koning van Georgië van 1089 tot 1125.

standbeeld in Tbilisi

Welkom in Tbilisi!

Lees voor meer routetips ook de blog van Yvonne over de rondreis Georgië die zij met haar gezin maakte.

Autorijden in Georgië praktisch

– De staat van de wegen in Georgië is wisselend. De hoofdwegen rondom Tbilisi, Kutaisi en andere grotere steden zijn geasfalteerd en in redelijke tot goede staat. De wegen op het platteland zijn meestal slecht onderhouden en soms onverhard. Houd rekening met gaten en geulen in het wegdek, en daardoor soms een langere reistijd.
– Veel Georgiërs houden er een andere rijstijl op na dan wij gewend zijn. Ze rijden te hard, halen in waar het eigenlijk niet kan, of creëren extra rijbanen als dat zo uitkomt. Wees dus altijd alert op de wegen Georgië.
– Houd er rekening mee dat er overal in Georgië dieren op de weg kunnen lopen. Loslopende koeien, paarden, geiten, varkens, kippen, ganzen, honden… we hebben het allemaal gezien.
– Vermijd rijden in het donker: veel wegen in Georgië zijn slecht verlicht, waardoor je gaten in de weg, overstekende dieren of andere obstakels pas laat (of te laat) ziet.
– Voor sommige routes, bijvoorbeeld als je de bergen van Svaneti in gaat, heb je een 4×4 nodig.
– Houd bij regenval in de bergen rekening met slechte omstandigheden, zoals plaatselijke overstromingen of modderstromen.
– Er zijn verschillende autoverhuurbedrijven in Georgië. Je kan vanuit Nederland een auto huren via Sunny Cars. Voordeel is dat je dan goed verzekerd bent.

PS: Bijna alle foto’s van deze wegen in Georgië zijn onderweg genomen, met mijn iPhone door de voorruit. Vandaar dat je vaak de motorkap van onze huurauto ziet, of de weerspiegeling in en viezigheid op de ramen.

Hier vind je al mijn blogs over Georgië.

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Janet 4 maart 2022 - 10:20 pm

Georgië lijkt me een prachtig land om te bezoeken. Het ziet er prachtig uit op de foto’s, een roadtrip lijkt me wel wat!

Antwoord
Annemarie 7 maart 2022 - 2:13 pm

Het is echt een heel mooi land. Aanrader!

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.