Home Buiten Europa Het mysterie van de Moeraki Boulders

Het mysterie van de Moeraki Boulders

by Annemarie
Moeraki Boulders

In de zomervakantie van 2016 reisden wij met onze kinderen door Nieuw-Zeeland. Op onze laatste reisdag op het Zuidereiland reden we van Dunedin naar het noordelijker gelegen Christchurch. Vanaf daar zouden we via Hongkong terug naar Nederland vliegen. Na ongeveer een uur rijden over State Highway 1, langs de oostkust van het Zuidereiland, kom je langs de Moeraki Boulders. En als je er dan toch langs rijdt, dan moet je echt even stoppen om deze mysterieuze stenen te bekijken.

De Moeraki Boulders zijn grote ronde stenen die verspreid over een deel van Koekohe Beach liggen. De grootste stenen hebben een diameter van wel drie meter en ze wegen tonnen. De meeste stenen zijn bijna perfect rond, andere zijn gebarsten of zelfs in stukken gebroken.

Moeraki Boulders

De mythes van de Moeraki Boulders

Het is een bizar gezicht, want hoe zijn die stenen daar ooit gekomen? Volgens een Maori-legende zijn de stenen aangespoelde overblijfselen van een gezonken kano (een waka), honderden jaren geleden. De stenen zouden ooit manden en kalebassen geweest zijn, die later zijn versteend. Er zijn ook mensen die denken dat de stenen op deze plek terecht zijn gekomen na een vulkaanuitbarsting, en weer anderen houden het op eieren van draken, dinosaurussen of aliens… De gebarsten keien zouden eieren zijn die al zijn uitgekomen.

Moeraki Boulders

Maar onderzoek heeft aangetoond dat het iets anders zit. De keien zijn namelijk miljoenen jaren geleden op de zeebodem ontstaan, doordat kalkzouten zich geleidelijk ophoopten rond een harde kern. Vroeger waren er overigens veel meer stenen op het strand, maar mensen namen de kleinere stenen soms mee als souvenir. De ca. 50 keien die nu nog op het strand liggen, zijn beschermd.

Fotogenieke stenen

Dit bijzondere strand op het Zuidereiland is een ideale plek om mooie foto’s te maken, ware het niet dat er veel toeristen op de Moeraki Boulders afkomen. Je moet soms dus een beetje (veel) geduld hebben, want iedereen wil in de meest geinige poses op de foto met de stenen. En dan ook nog erop, ernaast, ervoor, alleen, met z’n tweeën of met z’n allen…. Zucht. Natuurlijk hebben wij dat ook even gedaan – je bent toerist of niet. Wij waren er in de ochtend, maar ik had er graag foto’s willen maken bij zonsondergang.

Moeraki Boulders

Koekohe Beach

Als het koud is op het strand (wij waren er in de winter), dan kun je daarna bij het Moeraki Café lekker opwarmen met een hapje en een drankje bij de open haard. In de zomer kun je vanaf het terras genieten van een prachtig uitzicht over het strand. Je passeert dit café, met souvenirwinkel, als je naar het strand loopt. Niet te missen dus.

Koekohe Beach

Katiki Point Lighthouse en pinguïns spotten

Als je dan toch in de buurt bent, kun je ook Katiki Point Lighthouse bezoeken. Deze vuurtoren uit 1878 ligt op Katiki Point op het Moeraki schiereiland, een paar kilometer ten zuiden van de plaats Moeraki. Met een beetje geluk spot je in de buurt van deze vuurtoren zeehonden en de zeldzame (en bedreigde) geeloogpinguïns. Mocht je ze zien, houd dan wel voldoende afstand van de dieren en voer ze niet!

Lees ook deze blog over de 11 hoogtepunten van het Zuidereiland!

Hoe kom je bij de Moeraki Boulders op het Zuidereiland?

Je vindt de stenen ca. 75 kilometer ten noorden van Dunedin, of ca. 40 kilometer ten zuiden van Oamaru in de Otago-regio, tussen de plaatsen Moeraki en Hampden in. State Highway 1 loopt er vlak langs, dus je hoeft er niet ver voor om te rijden en het staat goed aangegeven langs de weg.

Tip: check van tevoren even de getijden, want bij vloed ligt een deel van de stenen in het water.

Lees ook mijn andere blogs over Nieuw-Zeeland!

Ook leuk om te lezen

12 reacties

Stéphanie 9 oktober 2017 - 3:22 pm

Toffe plek is dit. Zo bijzonder hoe die grote keien zijn ontstaan en er nog steeds liggen. Bij zonsondergang moet het prachtig zijn. Wellicht maak ik het ooit mee, want Nieuw Zeeland staat nog op het lijstje.

Antwoord
Annemarie 9 oktober 2017 - 7:53 pm

Ja, bij zonsondergang is het vast nog mooier. Jij gaat er vast ook ooit naar toe. Ben je al aan het sparen? 😉

Antwoord
Marcella 6 oktober 2017 - 9:28 pm

Ik vond het er gaaf! Zo bijzonder, die mysterieuze stenen. Ook in de zomer (eind februari) was het er trouwens onwijs koud!

Antwoord
Annemarie 9 oktober 2017 - 7:52 pm

Is het er soms gewoon altijd koud…? Wij vonden het ook erg gaaf om te zien.

Antwoord
Marlieke 6 oktober 2017 - 6:52 am

Ik was hier 6 jaar geleden met mijn man. Gek hoe die dingen gevormd zijn he. Wij waren er in de zomer en toen was het er ook koud. Mooie reis hebben jullie gemaakt met het gezin!

Antwoord
Annemarie 6 oktober 2017 - 2:55 pm

We hebben hele mooie herinneringen aan onze reis. 🙂

Antwoord
Ilse 5 oktober 2017 - 8:54 pm

Die foto dat je dochter over de stenen springt en dan haar schaduw op de achtergrond! Heel mooi! Moet een waanzinnige reis zijn geweest met elkaar!

Antwoord
Annemarie 6 oktober 2017 - 2:54 pm

Het was een hele gave reis!

Antwoord
Denise 5 oktober 2017 - 10:15 am

Wat apart inderdaad. Ik had ze nog nooit bij iemand gezien.
Bij zonsondergang zou inderdaad ook gaaf zijn geweest ja. Maar ja, veel dingen die je zonder kinderen even makkelijker doet, zijn met kinderen toch anders. Ik wilde in Parijs laatst graag in het donker nog even terug naar de Eiffeltoren om ‘m mét lichtjes te zien, maar de kinderen waren echt té moe. En ik ook wel eigenlijk.

Antwoord
Annemarie 5 oktober 2017 - 8:01 pm

Tja, soms gaat dat zo, en dat is ook prima. Wij moesten door omdat we een vliegtuig moesten halen. 🙂

Antwoord
Nanda 29 september 2017 - 2:06 pm

Knap gefotografeerd evengoed, zonder anderen! Toffe pics.

Antwoord
Annemarie 30 september 2017 - 3:49 pm

Je moet even geduld hebben, maar dan heb je ook wat! 😉 (Mooie foto’s en chagrijnige gezinsleden, haha)

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.