Home Buiten Europa De hoogtepunten van onze reis door Nieuw-Zeeland

De hoogtepunten van onze reis door Nieuw-Zeeland

by Annemarie
hoogtepunten van Nieuw-Zeeland

We hadden er lang naar uitgekeken en nu zit het er helaas alweer op: onze reis van vijf weken door Nieuw-Zeeland. In 2016 hadden we er ook al rondgereisd, nu hebben we veel andere plekken bezocht. We begonnen met twee weken op het Noordereiland, waar we onder meer op familiebezoek gingen voordat we startten met onze rondreis. Op het Zuidereiland waren we 2,5 week, en we sloten onze reis af met nog een paar dagen in Auckland. Ik heb de komende tijd in elk geval genoeg om over te bloggen! 😊 Ik begin met een blog over wat voor ons de hoogtepunten waren van onze rondreis door Nieuw-Zeeland, van noord naar zuid.

Raglan en Manu Bay

De eerste dagen in Nieuw-Zeeland logeerden we bij mijn neef en zijn vrouw in Hamilton, zo’n 150 kilometer ten zuiden van Auckland. We gingen een dagje op stap met mijn nicht, die ons meenam naar Raglan, een relaxte kustplaats die populair is bij surfers. We wandelden door het stadje en aten geweldige fish & chips bij The Warf, een stukje buiten het centrum.

The Wharf Raglan

Daarna reden we naar Manu Bay, een bekende surfplek in Nieuw-Zeeland. We zagen wat surfers in actie op de hoge golven; leuk om te zien! Een mooie plek, ook met de donkere regenwolken boven de baai.

Manu Bay

Surfer dude op de golf

Manu Bay

Manu Bay

Hier lees je meer over ons uitstapje naar Raglan en de Bridal Veil Falls.

De Bridal Veil Falls

Op de terugweg van Manu Bay naar Hamilton maakten we een tussenstop bij een waterval die ik op m’n must-see-lijstje had gezet: de Bridal Veil Falls. Daarvoor moesten we wel een klein stukje omrijden, maar het was het waard! Na een korte wandeling vanaf de parkeerplaats langs de weg kwamen we bij twee uitkijkplatforms aan de top van de 55 meter hoge waterval. Vanaf hier zie je hoe de waterval de diepte in stort.

hoogtepunten van Nieuw-Zeeland

Via een pad met veel trappen liepen we naar beneden, waar we halverwege ook weer langs een uitkijkplatform kwamen. Het uitzicht aan de voet van de waterval is ook prachtig!

Coromandel

Zeven jaar geleden kwam het er niet van, daarom wilde ik er deze keer toch echt naartoe: de Coromandel. Na de eerste dagen in Hamilton startten we onze rondreis daarom met een bezoek aan dit mooie schiereiland. Na een nachtje in de plaats Coromandel, aan de westkant van het schiereiland, reden we naar Whitianga aan de oostkant. Whitianga is een leuke plaats aan Mercury Bay, dichtbij bekende toeristische plekken zoals Hot Water Beach en Cathedral Cove.

Coromandel

Uitzichtje hoor

Door noodweer in februari 2023 is het wandelpad naar Cathedral Cove gesloten, maar met de boot kun je de beroemde grot nog steeds zien. Op onze laatste dag in Whitianga deden we een mooie boottocht langs de kust, waarbij we ook Cathedral Cove zagen. In mijn uitgebreidere blog over de Coromandel lees je wat er nog meer te doen is.

hoogtepunten van Nieuw-Zeeland

Wai-O-Tapu Thermal Wonderland bij Rotorua

Vanuit Rotorua bezochten we Wai-O-Tapu Thermal Wonderland, een geothermisch park waar een wandelroute je langs kraters, geisers, borrelende mud pools en stomende meren leidt. Een heel bijzonder landschap dus! Met ook bijzondere geuren, vanwege de zwaveldampen.

Rotorua

Zwaveldampjes

Mooi zijn het knalgroene meertje ‘Devil’s Bath’ en de grote, borrelende Champagne Pool. De laatste is het bekendst, vanwege de okergele kleur van het water aan de rand. Deze kleur wordt veroorzaakt door een combinatie van mineralen en chemicaliën.

Wai-o-Tapu

De Champagne Pool

Veel mensen vinden de Lady Knox-geiser ook een hoogtepunt van het geothermische park, maar die vonden wij nogal tegenvallen. Deze geiser spuit elke dag rond 10 uur in de ochtend, met een beetje hulp. Er wordt een hele happening van gemaakt, compleet met een tribune rond de geiser. Beetje jammer eigenlijk.

De Huka Falls

Op weg van Rotorua naar Wellington waren we een nachtje in Taupo, en dan kun je niet om de Huka Falls heen. Ja het kan wel, maar dat wil je niet. De Huka Falls – net buiten Taupo – zijn echt een stop waard! Bij de Huka Falls komt het water van de 100 meter brede Waikato-rivier in een 15 meter breed ravijn terecht.

Huka Falls

Meer dan 200.000 liter water per seconde stroomt hier met enorme druk door het ravijn, over een 11 meter hoge waterval naar beneden. Een indrukwekkend gezicht vanaf de voetgangersbrug over het water! Lees ook mijn uitgebreidere blog over Lake Taupo en de Huka Falls.

Het Te Papa Museum in Wellington

Dit museum in Wellington bezochten we de eerste keer in Nieuw-Zeeland ook al. Onze kinderen waren toen 10 en 6 jaar, en vonden het geweldig. Eigenlijk dachten we dat ze het nu (17 en 13 jaar oud) minder leuk zouden vinden, maar dat was zeker niet zo.

Te Papa Museum

We hebben een halve dag doorgebracht in het Te Papa Museum en hadden toen nog niet alles gezien. Door alle interactieve tentoonstellingen over (onder meer) de natuur en geschiedenis van Nieuw-Zeeland is het museum echt leuk voor jong en oud. En ook leuk: het is gratis toegankelijk!

Abel Tasman Park

Het Abel Tasman Park vonden we de eerste keer zo mooi, dat we er ook nu weer naartoe gingen. We maakten een boottocht van Kaiteriteri naar Totaranui, langs Split Apple Rock, Torrent Bay, Tonga Quarry en Tonga Island Seal Colony. Daarna werden we afgezet op het strand van Anchorage Bay voor een wandeling naar de Pitt Head Lookout.

hoogtepunten van Nieuw-Zeeland

Dit was een mooie wandeling door het bos, met prachtige doorkijkjes naar de zee en de goudgele stranden van het park. We hadden er ook heerlijk weer bij, de jassen en truien konden uit toen we daarna op het strand onze lunch op aten. En dat in de winter. Een paar uur later werden we weer opgehaald door de watertaxi en teruggebracht naar Kaiteriteri.

Heerlijk weertje!

Walvissen spotten in Kaikoura

De eerste keer dat we Nieuw-Zeeland bezochten, paste Kaikoura niet in onze route. Maar deze keer wilde ik deze plaats niet weer overslaan. Kaikoura staat bekend om het walvissen spotten en dat hebben wij dan ook gedaan. Het was zonnig en droog toen we de boot op stapten, maar het waaide wel flink. Het duurde even voordat we de eerste walvis zagen, en die was ver weg. Maar toen de boot al langzaam terugkeerde naar de haven, werden we toch nog getrakteerd op twee potvissen vlak na elkaar.

hoogtepunten van Nieuw-Zeeland

Beide potvissen lagen een tijdje rustig in het water voordat ze naar beneden doken en hun staart lieten zien. Super! Dat onze zoon bijna de hele boottocht zeeziek was, was minder leuk… Hij heeft daardoor weinig meegekregen van de walvissen. Overigens kun je in Kaikoura ook nog eens heel veel zeehonden zien op verschillende plekken langs de kust. Lees voor meer info ook mijn blog over Kaikoura.

Kaikoura

De Hooker Valley Track in Mount Cook National Park

De vorige keer dat we op het Zuidereiland waren, hadden we Mount Cook helemaal niet gezien. Schande! Dus nu moest het er tocht echt van komen. Ik had ondertussen de Hooker Valley Track in Mount Cook National Park (Aoraki) op mijn lijstje gezet. Het was dan wel winter, maar het zonnetje scheen toen wij er waren, dus het kon gewoon! En echt, het is een prachtige wandeling van 5 kilometer langs gletsjermeren, een rivier en drie hangbruggen.

hoogtepunten van Nieuw-Zeeland

Uitzicht op Mueller Lake

Toen we ’s ochtends begonnen aan de wandeling was het nog -2 graden (brrrr), maar niet veel later zaten we al boven het vriespunt. Het pad was hier en daar wel een beetje ijzig, maar dat mocht de pret niet drukken. Het eindpunt van de wandeling is Hooker Lake, waar de ijsblokken/ijsschotsen in het water dreven. Mooi! Terug wandel je dezelfde route, maar dat geeft niet omdat de omgeving zo mooi is en je nu alles van de andere kant ziet. Deze wandeling is echt een must-do als je in de buurt bent! Voor ons was het absoluut een van de hoogtepunten van onze reis door Nieuw-Zeeland. Lees ook mijn uitgebreidere blog over de Hooker Valley Track!

Hooker Valley Track

Altijd leuk vlonderpaden, en met dit uitzicht helemaal!

Queenstown

Queenstown vinden we de leukste stad van heel Nieuw-Zeeland. Dat vonden we zeven jaar geleden al, en nu nog steeds. We waren deze keer vier nachten in Queenstown. Even een soort rustpuntje tijdens onze rondreis, waarbij we overal meestal maar twee nachten waren. Het centrum van Queenstown ligt prachtig aan Lake Wakatipu, met uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van Ben Lomond en de The Remarkables rondom het meer.

Queenstown

Stoomboot TSS Earnslaw op Lake Wakatipu

We maakten uitstapjes naar Glenorchy en Arrowtown en pakten de Skyline Gondola naar Bob’s Peak, waar onze kinderen gingen ziplinen. En verder hebben we veel door de stad gewandeld, gewinkeld en zijn we een paar keer heerlijk uit eten geweest. Queenstown is best toeristisch, ook in de winter vanwege de omliggende skigebieden, maar het sfeertje is lekker relaxed.

Milford Road en Milford Sound

Zeven jaar geleden bezochten we vanuit de plaats Te Anau de Doubtful Sound, omdat de weg naar de Milford Sound toen vanwege sneeuwval was afgesloten. Nu deden we een nieuwe poging om de Milford Sound te bezoeken. Niet alleen de fjorden van de Milford Sound zijn namelijk prachtig, maar de weg ernaartoe, de Milford Road, is ook erg de moeite waard. Het was wel even spannend, want wij wilden er op donderdag naartoe, maar tot de woensdag ervoor was de weg weer afgesloten vanwege sneeuw. Maar gelukkig ging de weg woensdagmiddag weer open!

Milford Road

De Milford Road

Het was koud en een beetje mistig toen we vertrokken, maar langzaam trok het wolkendek open en verscheen de zon. Onze cruise door het fjord vertrok pas om 13:30 uur, zodat we de hele ochtend de tijd hadden om de mooie plekken langs de Milford Road te bezoeken. We stopten bij de Mirror Lakes (zie foto helemaal bovenaan) en Lake Gunn, die heel mooi de achterliggende bergen weerspiegelden. Na een paar stops bij viewpoints langs de weg reden we naar de watervallen bij Lake Marian. Vanaf de parkeerplaats wandelden we in een kwartier over een besneeuwde hangbrug en ijzig (en soms glad) wandelpad naar de watervallen, en weer terug. Daarna was het tijd voor de cruise door de Sound.

hoogtepunten van Nieuw-Zeeland

hoogtepunten van Nieuw-Zeeland

We hadden een kleinere boot geboekt en vonden een perfecte plek op het bovendek. Daar hebben we de hele cruise gezeten, in het zonnetje. We zagen een paar zeehonden en een pinguïn, en veel watervallen. De Milford Sound is prachtig, maar of het mooier is dan de Doubtful Sound? Ik weet het niet, maar de Milford Road is geweldig.

Dit waren onze hoogtepunten van Nieuw-Zeeland. Hoewel… ik kan er zo nog een paar plekken aan toevoegen, maar het moet een overzichtelijk lijstje blijven. Binnenkort nieuwe blogs over al deze mooie plekken!

Misschien ook leuk om te lezen:
– De Clay Cliffs bij Omarama op het Zuidereiland

Ook leuk om te lezen

4 reacties

Marcella 24 september 2023 - 7:27 pm

Wauw, wat hebben jullie veel gaafs bezocht! Ook wij bezochten de vorige keer Kaikoura en Mount Cook niet, dus die staan zeker op onze wishlist voor een volgende trip. Jammer dat de Cathedral Cove op de Coromandel afgesloten was, maar gelukkig konden jullie er met een boot naartoe. Wij zijn toen via een erg glibberig pad naar beneden gegaan. Was tof!

Antwoord
Annemarie 25 september 2023 - 5:22 pm

Kaikoura en Mount Cook moeten jullie een volgende keer zeker bezoeken! Inderdaad jammer dat Cathedral Cove afgesloten was. Het is mooier als je echt op het strand en in de cove kan lopen, denk ik. Maar ik klaag niet hoor, we hebben zoveel moois gezien! 😀

Antwoord
Linda 23 september 2023 - 11:06 am

Nieuw-Zeeland is ook zo geweldig mooi. Hier staan ook wat plekjes tussen die wij niet hebben bezocht, vooral op het Noordereiland eigenlijk. Voor ons waren de Tongariro Crossing, omgeving Queenstown en Milford Sound de absolute hoogtepunten. Het is zo’n mooi land

Antwoord
Annemarie 25 september 2023 - 5:18 pm

De Tongariro Crossing hebben wij helaas beide keren niet bezocht, omdat we er in de winter waren. Dus we moeten er nog een keer naartoe, in een ander jaargetijde. 😉

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.