Home Buiten Europa De Clay Cliffs bij Omarama op het Zuidereiland

De Clay Cliffs bij Omarama op het Zuidereiland

by Annemarie
Clay Cliffs bij Omarama

Als je van Mount Cook, Lake Pukaki of Lake Tekapo richting Queenstown op het Zuidereiland rijdt, maak dan een tussenstop bij de Clay Cliffs van Omarama! Op deze bijzondere en fotogenieke plek in Nieuw-Zeeland wandel je tussen metershoge zandstenen rotsformaties door. De plaats Omarama ligt aan State Highway 8, en voor de nabijgelegen Clay Cliffs hoef je maar een klein stukje (ca. 10 kilometer) om te rijden.

De Omarama Clay Cliffs – ook wel bekend als de Clay Cliffs Paritea of de Ahuriri River Clay Cliffs – werden zo’n 1 tot 2 miljoen jaar gleden gevormd door rivieren en gletsjers. De steile, soms 30 meter hoge rotsen bestaan uit lagen slib en grind. De rotsformaties liggen net ten noorden van de Ahuriri-rivier. Ze zijn nog niet zo heel bekend, maar ook weer niet onontdekt. Wat scheelt in de drukte is dat je er alleen met de auto kan komen.

Henburn Road

De onverharde Henburn Road, op weg naar de Clay Cliffs

De weg naar de Clay Cliffs

Na onze wandeling in de Hooker Valley bij Mount Cook en een nachtje in Glentanner reden we via Lake Pukaki en Twizel over de SH 8 naar het plaatsje Omarama. Bij Omarama sloegen we af naar Quailburn Road en niet veel later naar Henburn Road. Dit is een gravel road en het is handig om je snelheid daar op aan te passen. We zagen een tegenligger bijna uit de bocht vliegen, doordat hij te hard reed. De Clay Cliffs liggen ca. 10 kilometer ten westen van Omarama en staan met bordjes aangegeven, dus (als je oplet) kan je ze niet missen. De rotsformaties staan op privégrond van een boer, maar ze zijn toegankelijk voor iedereen.

Omarama

Vrijwillige bijdrage voor de toegang

Op de onverharde Henburn Road moet je een hek openen (en weer sluiten) om door te kunnen rijden. Bij dit hek staat een paal met een donatiebox. Er wordt om een bijdrage van 5 dollar per auto gevraagd, dat is te doen. 😊 Dit geld wordt gebruikt voor het onderhoud van de weg, dus zorg dat je die 5 dollar contant bij je hebt als je de cliffs bezoekt.

Kort wandelingetje naar de rotsformaties

Na een paar kilometer over de onverharde weg parkeerden we onze huurauto op de parkeerplaats aan het eind van de weg. Vanaf daar was het nog 10-15 minuten (iets meer dan 1 kilometer) wandelen over een breed zandpad naar boven. Tijdens de wandeling heb je al een mooi uitzicht op de Clay Cliffs. Het is een bijzonder stukje landschap op het Zuidereiland, dat een beetje Amerikaans of westernachtig aandoet. Heel anders dan wat je in de rest van Nieuw-Zeeland ziet.

Clay Cliffs bij Omarama

Het pad naar de rotsformaties

Omarama Clay Cliffs

Hoge rotsen en smalle kloven

We liepen naar boven tot we bij een smalle opening tussen twee hoge rotsen kwamen. Als je door deze kloof naar de andere kant loopt, kom je op een open plek omgeven door de cliffs. Hier kun je tussen de rotsen door verder omhoog wandelen… of klauteren. Er is niet echt een wandelpad en het is vrij steil, met veel losse steentjes. Goede schoenen zijn dus een must, ik zou dit niet op slippers doen.

Smalle kloof tussen de cliffs

Clay Cliffs bij Omarama

Het was een beetje glibberig toen wij er waren, omdat het pas geregend had. We zijn daarom niet heel ver omhoog gewandeld, want naar beneden lopen over een steile en gladde ondergrond is meestal niet zo’n succes. Omhoog gaat in dat geval veel makkelijker dan naar beneden…

Het uitzicht als je wat hoger staat

Clay Cliffs bij Omarama

Weer terug naar beneden

Lupines in de zomer

In de zomermaanden (november-april) is het nog mooier bij de Omarama Clay Cliffs, want dan staan de paarse lupines in bloei. Voordeel is ook dat het er in die maanden wat minder glad is, maar… wel drukker. Wij waren er in augustus, in de winter, dus we moesten het zonder deze bloemen doen. Maar ook dan zijn de Clay Cliffs wat mij betreft absoluut een stop waard, als dit in je route richting Queenstown of Mount Cook past.

Omarama Clay Cliffs

Nog één keertje achterom kijken…

Handig om te weten is dat er buiten een parkeerplaats (ook onverhard, net als de weg) verder niets is bij de Clay Cliffs. Ook geen toilet. Mocht je meer tijd hebben in Omarama, dan schijnen de Hot Tubs Omarama een aanrader te zijn. Lekker relaxen in je milieuvriendelijke privé hot tub met uitzicht op de bergen. Klinkt goed toch?

Misschien ook leuk om te lezen:
– Wandelen over de Hooker Valley Track bij Mount Cook
– Zeehonden, dolfijnen en walvissen spotten in Kaikoura
– De hoogtepunten van onze reis door Nieuw-Zeeland

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Yvonne 30 november 2023 - 10:14 pm

Heel mooi! Doet me heel erg denken aan de Orgues d’Ille-sur-Têt in het zuiden van Frankrijk.. maar deze zandsteenformaties lijken wel uitgestrekter. Kan me voorstellen dat je niet heel ver naar boven bent gewandeld na de regen, maar het uitzicht is ook nu al super..

Antwoord
Annemarie 2 december 2023 - 1:38 pm

Ik ken die rotsformaties in Frankrijk niet, maar dat zal vast ook mooi zijn. 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.