Home Buiten Europa Beren spotten in Canada

Beren spotten in Canada

by Annemarie
Beren spotten in Canada

Aan wildlife geen gebrek in West-Canada: herten, wapiti’s, elanden, walvissen, berggeiten, wolven en natuurlijk beren. Je hebt kans om twee soorten beren tegen te komen als je door Canada reist: zwarte beren en de wat grotere grizzlyberen. Beren gaan mensen liever uit de weg, dus ze zullen je niet bewust opzoeken. Maar wat moet je doen als je per ongeluk toch oog in oog komt te staan met een beer?

Wat moet je vooral (niet) doen?

Als je gaat wandelen moet je op je hoede zijn en vooral herrie maken, zodat een beer je kan horen aankomen en zich kan verschuilen. Ook op campsites word je gewaarschuwd: laat buiten bij je camper geen eten slingeren, want daar kunnen beren op af komen. Voor kampeerders met een tent zijn er speciale food lockers waarin je eten kunt opbergen en omhoog kunt hijsen, buiten bereik van de beren.

Bear warning bij Tofino

Voordat wij begonnen aan onze camperreis door Canada leek het me verstandig om me toch maar even in te lezen over de juiste omgang met een beer. Dit is wat je moet doen als je per ongeluk een beer tegenkomt tijdens een wandeling: kalm blijven, rustig praten tegen de beer (waarover?!?) en vooral niet wegrennen. Beren zijn namelijk sneller dan mensen. En dan maar hopen dat de beer weg gaat. Als je een grizzly tegenkomt kun je ook in een boom klimmen. Maar dat heeft dan weer geen zin als het een zwarte beer is (goed opletten dus!), want dat zijn juist uitstekende boomklimmers.

Wat je moet doen als je een beer tegenkomt

Als de beer naar je toe komt, moet je plat op je buik op de grond gaan liggen met je handen in je nek en je stil houden. Play dead dus. Wel een tijdje zo blijven liggen, want beren blijven soms in de buurt om te kijken of je echt ‘dead’ bent. Stel dat de beer toch overgaat tot de aanval (schijnt zeldzaam te zijn, maar je kunt het net slecht treffen) dan moet je in actie komen. Of zoals ze op de site van Parks Canada zeggen: ‘If the attack continues – FIGHT BACK!’. Right.

Na het lezen van dit alles is het een wonder dat ik het nog heb aangedurfd om te gaan wandelen in Canada, met onze dochter van anderhalf in de rugdrager. Maar tijdens onze wandelingen hebben we geen beer gezien, waarschijnlijk omdat we zo hard (en mooi ook) zongen. Ons hele repertoire aan kinderliedjes is voorbijgekomen. Dat was soms wel een beetje gênant als we andere wandelaars tegenkwamen, maar ach.

Beren spotten in Canada

De beren die wij gezien hebben

Onderweg met de camper hebben we wél veel beren gezien. De eerste zwarte beer die we zagen liep vlakbij een parkeerplaats langs de snelweg. In Wells Gray Provincial Park hebben we meerdere keren zwarte beren gezien. Eentje stak zelfs voor onze camper de weg over. Het is geen geweldige foto, maar hij is toch wel grappig om te laten zien:

Beren spotten in Canada

Overstekend wild

Ook weer langs de weg zagen we deze moederbeer met haar twee jongen. Toen ik een foto nam liepen ze net weer terug het bos in. Vandaar de foto met drie berenkontjes.

Beren spotten in Canada

Ik zag drie beren

We hebben twee keer een grizzlybeer gezien. Een keer in de verte, toen we bij een viewpoint stonden bij een meer. De beer liep beneden op de met struiken begroeide oever van het meer. Wat wel even spannend was: er liep ook een gezin nietsvermoedend in de richting van de beer. Zij konden de beer (nog) niet zien, maar wij en andere mensen bij het viewpoint wel. Door hard ‘Grizzly!!!’ te schreeuwen hebben we ze kunnen waarschuwen en keerden ze om.

Beren spotten in Canada

Grizzlybeer langs de weg

De tweede keer zagen we een grizzly (of is het een cinnamon black bear?) langs de kant van de weg lopen. We zijn een klein stukje voorbij de beer gestopt om een foto te maken. Omdat het niet goed lukte door het raampje (er zat een stuk camper in de weg) deed ik mijn portierdeur open, zodat ik verder naar buiten kon hangen met mijn camera. Ehm… is dat verstandig? Nee! Heel dom zelfs! Ik had bedacht dat ik heel snel mijn deur dicht zou trekken als de beer mijn kant op zou komen. Maar waarschijnlijk was ik dan verstijfd van angst geweest en had ik dit misschien niet meer kunnen navertellen. Gelukkig voor mij vond de beer mij totaal niet interessant. Hij liep de andere kant op en wij reden weer verder. Met foto’s. 🙂

Heb jij wel eens beren in het wild gezien?

Lees ook mijn andere blogs over Canada!

Ook leuk om te lezen

14 reacties

Marcella 28 januari 2016 - 8:42 am

Ik vond het best eng, maar tegelijkertijd ook fascinerend. Dus toen er hele groepen mensen naar beren aan ’t kijken was, stond ik er gewoon bij. Buiten dus, en soms zelfs meter van de camper vandaan. Met z’n tweetjes ergens wandelen vond ik wel heel eng. Je bent dan wel heel erg kwetsbaar… En op de grond liggen of terug vechten? ENG!!

Antwoord
Annemarie 28 januari 2016 - 10:33 pm

Die eerste zwarte beer in mijn blogpost heb ik gefotografeerd bij een parkeerplaats, een paar meter van onze camper vandaan. Er stonden nog een paar mensen te kijken, dus toen durfde ik wel, haha. En ja, wij vonden elke wandeling spannend, terwijl de Canadezen er zelf vrij relaxed over doen. (‘Ja, er is hier gisteren een beer gesignaleerd, maar als je wat lawaai maakt is er niets aan de hand’. Okeeee :-))

Antwoord
Sandra 28 januari 2016 - 8:29 am

Goede blog! En handig voor mensen die naar berenland gaan haha. Wat heb je er veel gezien trouwens!

Het is wel belangrijk om nog even te vermelden dat er een verschil is tussen ‘hoe te handelen bij’ grizzlyberen en zwarte beren. Het ‘play dead’ werkt eigenlijk alleen bij grizzlyberen. Terugvechten is natuurlijk altijd een goed idee als je toch aangevallen wordt, maar de meeste overlevingskansen heb je bij zwarte beren (zelfs met blote handen), omdat zwarte beren kleiner en minder sterk zijn. En anders kun je altijd nog je statief pakken 😉

Antwoord
Annemarie 28 januari 2016 - 10:25 pm

Ja klopt, er zijn wat verschillen in hoe je met een zwarte beer en een grizzly moet omgaan. Maar eh… ik heb wel genoemd dat je in een boom kunt vluchten bij een grizzly, en dat dat dan weer zinloos is bij een zwarte beer. Vond ik ook al een goede tip. 😉

Antwoord
ivonne 27 januari 2016 - 2:39 pm

Wat heb je er zo toch veel gezien. Dapper om te gaan wandelen met een kleine op de rug. Ik geloof wel dat je de hele tijd zong 😂 en wat geeft het, niemand kent je toch? Wij zagen zwarte beren op Vancouver Island tijdens een boottocht in een kreek en ik vond ze zo leuk. Een grizzly heb ik nog nooit gezien, dat lijkt me wel gaaf. Ik wil nog weleens naar Alaska tijdens de trek van de zalmen of zoiets, zo’n gevaarte in actie zien! En natuurlijk zeker nog een keer naar Canada!

Antwoord
Annemarie 27 januari 2016 - 7:57 pm

Jaaaa, Alaska lijkt me zo mooi! En als je dan ook nog beren ziet die op zalmenjacht zijn… Heel gaaf. Naar Canada willen wij ook echt nog een keer terug. 😉

Antwoord
Marcel Janssen 28 maart 2016 - 9:36 pm

Hoi, zie onze website van een impressie van grizzly’s in Alaska waar wij geweest zijn. Overigens de foto waar jij aan geeft dat het een grizzly is, is een cinnamon black bear. Grizzly’s zien er echt anders uit.

Marcel

Antwoord
Annemarie 29 maart 2016 - 8:31 am

Hm, misschien heb je gelijk… Ik wist niet dat zwarte beren ook bruin konden zijn. Wat verwarrend!

Antwoord
Dirk 22 januari 2016 - 10:54 am

Leuk artikel en het haalt weer mooie herinneringen naar boven van onze campertrip (ja, ook met Cruise America) van Seattle, dwars door Canada en de Yukon naar Alaska.
We waren onderweg in de maanden mei en juni en ik herinner me goed dat de zwarte beren vrij talrijk ons pad kruisten – bijna zoals konijnen in mijn eigen streek 🙂
Ze zochten meestal naar lekkernijen zoals bessen langs de bermen. Vanuit de veilige kooi van je camper biedt dit natuurlijk interessante taferelen.
Maar tijdens een wandeltocht naar Sheep Mountain bij Haines Junction in de Yukon werd het wel even héél spannend toen een volwassen grizzly ons pad kruiste. Hij kwam opeens tevoorschijn uit het dichte struikgewas langs het pad, op amper 20 m voor ons. We waren met drie en bleven aan de grond genageld staan, de haren letterlijk omhoog in onze nek. Ik en mijn kameraad hadden een fototoestel om de nek hangen maar we waren zodanig verlamd dat we er niet eens aan dachten om een foto te maken.
De grizzly bleef dwars over het pad stilstaan en keek ons aan. Gelukkig was hij in een vredelievende bui want amper een halve minuut later draaide hij zijn wollige achterwerk naar ons en wandelde op zijn gemak verder.
Die halve minuut was de langste uit mijn leven denk ik.
Je ziet overal waarschuwingsborden dat je je in ‘Bear Country’ bevindt maar eigenlijk sta je er te weinig bij stil dat het je daadwerkelijk kan overkomen.
In de bezoekerscentra raadt men je overigens aan om elke ontmoeting met een beer op een wandelpad bij terugkomst te melden.
Het is echt geen overbodige luxe om je vooraf goed te informeren over de mogelijke scenario’s die je kan toepassen als je opeens zo’n beest voor je hebt staan.
Een verwittigd man is …

Antwoord
Annemarie 23 januari 2016 - 10:56 am

Oeh wat een spannend moment! Dat had heel anders kunnen aflopen… Wij waren tijdens elke wandeling alert op elk geluidje, maar gelukkig zijn we nooit een beer tegengekomen. Ik moet er niet aan denken. Het klinkt wel als een hele mooie reis trouwens, van Seattle naar Alaska! 🙂

Antwoord
Narelle | wegvanhetnoorden.nl 20 januari 2016 - 1:47 pm

Poeh, best heftig zeg, je moet er toch niet aan denken dat je wel een keer oog in oog komt te staan met een beer… Daarentegen lijkt het me wel gaaf om ze (van een afstandje) een keer in het echt te zien.
In de toekomst hebben we wel plannen om naar Canada te gaan, maar ik zou me net als jij wel goed voorbereiden. Je weet het maar nooit…. Wel super foto’s trouwens!

Antwoord
Annemarie 20 januari 2016 - 2:44 pm

Ik ben heel blij dat we geen beren zijn tegengekomen tijdens onze wandelingen. We hebben ze gelukkig alleen gezien vanuit onze camper of heel in de verte. 😉 Canada is een aanrader, ik wil zeker een keer terug!

Antwoord
Japke 19 januari 2016 - 9:21 pm

Geweldig zeg! En nee ik heb nooit beren gezien en zou niet durven doen wat jullie doen…

Antwoord
Annemarie 20 januari 2016 - 2:20 pm

Het was echt een superreis, inclusief beren! En wandelen doet iedereen daar gewoon, ondanks de beren. Daarom durfden wij het toch aan. Maar spannend was het wel. 😉

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.