Home Buiten Europa Relaxen in badplaats Batumi aan de Zwarte Zee in Georgië

Relaxen in badplaats Batumi aan de Zwarte Zee in Georgië

by Annemarie

Halverwege onze reis door Georgië lasten we een paar dagen ontspanning in aan de Zwarte Zee-kust. Vanuit Mestia reden we naar de kust. Na bijna elke dag op pad te zijn geweest, was het nu tijd voor zon, zee en strand. We hadden een hotel geboekt in Gonio, een badplaatsje vlak naast de grote badplaats Batumi in Georgië. Overdag relaxten we bij het zwembad van ons hotel en aan het eind van de dag gingen we een paar keer naar Batumi, voor een beetje sightseeing en lekker eten.

Badplaats Batumi wordt wel de ‘parel van de Zwarte Zee’ genoemd. Batumi is de hoofdstad van de autonome republiek Adjara, in het zuiden van Georgië. Dankzij het groeiende toerisme is Batumi inmiddels uitgegroeid tot de op een na grootste stad van Georgië. Gonio en Batumi liggen dichtbij de grens met Turkije. Niet zo gek dus dat hier, naast Georgische toeristen, ook veel toeristen uit Turkije vakantie komen vieren. Normaal gesproken zijn er ook veel Russische toeristen, maar toen wij er waren had Poetin een vliegverbod ingesteld vanuit Rusland naar Georgië (juli 2019) en waren er niet zo veel Russen.

Gonio

Uitzicht vanuit ons hotel

Wanneer één zwemband niet genoeg is.

Zoals gezegd kwamen we voor zon, zee en strand. Die laatste twee waren aanwezig, maar de zon liet het een beetje afweten in het begin. De eerste volle dag aan de kust regende het zelfs aan één stuk door. Beetje jammer wel! Maar onze kinderen lieten zich niet kennen en gingen toch zwemmen. Gelukkig was het weer de dagen daarna beter. Ons hotel was prima, met een ruime kamer voor ons vieren met uitzicht op zee, en een uitgebreid ontbijt ’s ochtends. Minder fijn waren de strandtenten vlakbij ons hotel aan de boulevard. Van ’s ochtends 8 uur tot middernacht werd er muziek gedraaid in al deze strandtenten. ’s Avonds nog een tandje harder dan overdag. Het hoort er vast bij als je een hippe badplaats wilt zijn….

strandtent in Gonio

Een van de hippe strandtenten vlakbij ons hotel. De harde muziek moet je er zelf even bij denken.

Een levendige boulevard

Vanuit Gonio zijn we een paar keer naar Batumi gereden, waar wat meer te doen is. Langs het kiezelstrand van Batumi loopt een kilometerslange boulevard, met cafés, restaurants, casino’s, strandbars, fonteinen en parken. Al in 1881 werd begonnen met de aanleg van deze boulevard. In opdracht van de toenmalige gouverneur van Batumi ontwierp de Duitse tuinarchitect Reseller een park langs de kust in de oude stad. In 2009 werd de boulevard een heel stuk verlengd, de totale lengte is nu 7 kilometer. Langs de boulevard vind je ook wat attracties, zoals de dansende fonteinen met een lichtshow ’s avonds (zelf helaas niet gezien), en het grote reuzenrad bij een oude vuurtoren. Je kan ook fietsen huren en langs de boulevard fietsen.

badplaats Batumi

De vuurtoren en het reuzenrad aan de boulevard.

Ali & Nino

Vlakbij het reuzenrad staan sinds 2010 de bewegende standbeelden van Ali en Nino. Deze beelden had ik van tevoren op foto’s gezien en wilde ik absoluut zelf bezoeken in Batumi. De 8 meter hoge metalen beelden zijn gemaakt door beeldhouwster Tamara Kvesitadze. De beelden staan symbool voor de liefde tussen mensen met verschillende culturele en religieuze achtergronden. Ze vertellen het tragische liefdesverhaal van de moslimjongen Ali uit Azerbeidzjan en de Georgische prinses Nino, uit de roman van Kurban Said uit 1937. De beelden bewegen langzaam naar elkaar toe, schuiven in elkaar (twee worden samen één, hoe mooi) en daarna weer uit elkaar. Tragisch indeed…

Ali & Nino

De hele ronde van de beelden duurt ongeveer 10 minuten, dus je moet een beetje geduld hebben. Of je bekijkt onderstaande video met een versnelde versie van 38 seconden.

Bijzondere architectuur

In het oude centrum zie je nog de traditionele Georgische bouwstijl, zoals huizen met mooi bewerkte houten balkons. Midden in een moderne winkelstraat staat ook de Armeens-apostolische Kerk uit de 19e eeuw. In de Sovjettijd deed de kerk dienst als planetarium, en om die reden mocht de kerk blijven staan. De kerk werd in 1992 teruggegeven aan de Armeense gemeenschap van Batumi.

Armeense kerk in Batumi

In de tweede helft van de 20ste eeuw hebben Europese architecten hun stempel gedrukt op de gebouwen van Batumi, met bijzondere architectuur in allerlei stijlen. En aan het begin van de 21ste eeuw, toen de Europees georiënteerde president Saakasjvili aan de macht was, werden er enkele ultramoderne skyscrapers gebouwd. Ik noem een paar bijzondere gebouwen. Aan een van de hoofdstraten van Batumi zit The White Restaurant, een wit gebouw dat op zijn kop staat. (Adres: 84 Sherie Khimshiashvili Street). Grappig om van buiten te bekijken; het restaurant zelf schijnt niet zo goed te zijn, dus wij zijn er niet geweest.

badplaats Batumi

Foto: Pixabay – want ik had zelf alleen een slechte foto vanuit de auto…

Hotel Colosseum Marina… vanwaar de naam hè, vraag je je af. 😉badplaats Batumi

De bekendste toren van Batumi is de 130 meter hoge Alfabettoren, met de 33 letters van het Georgische alfabet erop. De toren werd gebouwd in 2011. Ook bijzonder is de Batumi-toren met het mini-reuzenrad in de gevel. Dit goudkleurige mini-reuzenrad op grote hoogte heeft acht cabines. Het uitzicht zal spectaculair zijn, maar helaas, het reuzenrad is buiten gebruik.

badplaats Batumi

Rechts de Alfabettoren, op de achtergrond de skyscraper met het mini-reuzenrad.

De pleinen van Batumi

Een van de bekendste en mooiste pleinen van Batumi is Europe Square, met mooie gevels, een fontein en het standbeeld van Medea met het Gulden Vlies. Aan Europe Square staat ook het bijzondere gebouw van de voormalige nationale bank van Georgië. In de gevel zit een astronomische klok van Duitse makelij. Naast de tijd geeft de klok ook de stand van de zon en de maan weer. Op een of andere manier hebben wij het populaire plein Batumi Piazza gemist… Dit plein in Italiaanse stijl heeft een mozaïeken tegelvloer en is omringd door cafés en restaurants.

badplaats Batumi

Het gebouw met de astronomische klok

De gevarieerde architectuur van Batumi verzameld op het Theaterplein:

Theater Square in Batumi

Links de toren met het mini-reuzenrad, rechts het theater van Batumi.

badplaats Batumi

De fontein op het Theaterplein

Botanische Tuinen en kabelbaan

In de botanische tuinen, ca. 9 kilometer van het centrum van badplaats Batumi, zijn negen verschillende zones met flora uit onder meer Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika en het Middellandse Zee-gebied. De botanische tuinen werden al in 1912 geopend. Als je geen zin hebt om veel te lopen, kun je ook met een golfkarretje door de heuvelachtige tuinen gaan. Vanaf Gogebashvili Street vlakbij de haven kun je met de Argo kabelbaan in een kwartier omhoog naar de berg Anuria, voor een mooi uitzicht over Batumi, de Zwarte Zee en de omliggende bergen. Boven zijn ook een restaurant en een café.

Bezienswaardigheden in de omgeving van Batumi

Omdat we niet zo lang in Batumi waren, en ook nog een dag heel slecht weer hadden, hebben we niets van de omgeving gezien. Als we meer tijd hadden gehad, was ik graag naar de plaats Makhuntseti gegaan. Daar zijn twee bezienswaardigheden de moeite waard: de 36 meter hoge Makhuntseti-waterval en de stenen boogbrug die gebouwd werd in de 12e eeuw. Vanuit Batumi is het ongeveer drie kwartier rijden naar Makhuntseti.

De brug van Makuntseti – Foto via Wikimedia Commons door Kober – Own work, CC BY-SA 4.0

We zijn er meerdere keren langs gereden, maar hebben het nooit bekeken: het Romeinse fort van Gonio. Het dateert naar schatting uit de eerste eeuw en het is het oudste fort van Georgië. Gonio ligt ongeveer 15 kilometer van Batumi. De buitenmuren en enkele torens van het fort staan nog overeind, en er is een klein museum. In Mtirala National Park kun je mooi wandelen, door bossen en langs watervallen en meren. Het regent er het vaakst van heel Georgië, en daarom heet het Mtirala, dat ‘huilen’ betekent. Nog iets verder weg, op bijna anderhalf uur rijden van Batumi, ligt Machakhela National Park. In dit park langs de grens met Turkije zie je oude stenen boogbruggen, bossen en de Machakhela-kloof.

Eten en overnachten in badplaats Batumi

De eerste avond in Batumi hebben we gegeten bij restaurant Bern aan Rustavelli Avenue, waar die avond live dansers optraden die traditionele Georgische dans lieten zien. Leuk om te zien! Het is een prima restaurant met Europese en Georgische gerechten op de kaart en een strakke, moderne inrichting. Je kan ook Chinees eten in Batumi, bij restaurant Uncle Feng’s. Het schijnt een goed restaurant te zijn, maar het was helaas gesloten op de avond dat wij er wilden eten. Andere populaire restaurants zijn Heart of Batumi en UOLLI Restaurant.

Uitzicht vanaf ons balkon

Wij overnachtten in Hotel Era Palace Kvariati, in Gonio dus. Met een buitenzwembad, en pal aan de boulevard en het strand. Hotels in Batumi zelf zijn er in alle prijsklassen.

Lees ook mijn andere blogs over onze reis door Georgië!

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.