Home Algemeen Wereldondernemers steunen met een microkrediet via Wakibi

Wereldondernemers steunen met een microkrediet via Wakibi

by Annemarie
microkrediet Wakibi

Sinds april 2020 werk ik als vrijwilliger voor het social media-team van Stichting Wakibi. Dit is een Nederlandse non-profitorganisatie gericht op het ondersteunen van ondernemers in ontwikkelingslanden door het verstrekken van leningen. Iedereen kan zo’n microkrediet verstrekken via Wakibi, zowel particulieren als bedrijven, want het kan al met een bedrag vanaf € 25,-. En het mooie is: je kan zelf kiezen wie je steunt en het is een lening, dus je krijgt je geld later ook weer terug!

Ik kende Wakibi eigenlijk niet, toen ik via LinkedIn werd benaderd door een oud-collega. Zij werkt al wat langer bij Wakibi, en ze vroeg me of hun vacature voor een social media manager misschien wat voor mij was. Ik hoefde er niet lang over na te denken. Ik was in die periode als ZZP’er net een opdracht kwijtgeraakt door de coronacrisis en ik had dus wat tijd over. Social media is wel een beetje mijn ding en bovendien wilde ik altijd al iets doen voor een organisatie als deze. Kortom: ik zei ‘ja’! De eerste paar weken was ik in mijn eentje ‘team Social‘, maar al snel kreeg ik versterking.

microkrediet Wakibi

Foto: Pixabay

Mijn leningen

Tja, en als je dan voor zo’n mooie organisatie als Wakibi gaat werken, dan wil je natuurlijk zelf ook ervaren hoe het verstrekken van een microkrediet in z’n werk gaat. In april 2020 verstrekte ik mijn eerste lening, aan Esther in Kenia. Zij is moeder van zeven kinderen en heeft een landbouwbedrijfje waarvoor ze materialen nodig had. Dankzij haar bedrijf kunnen haar kinderen naar school. In juni betaalde Esther de eerste paar euro’s alweer terug, en inmiddels is de lening bijna helemaal terugbetaald. Zo leuk om te zien, ik word daar dus echt heel blij van!

Het bleef natuurlijk niet bij één microkrediet. Ik steun bijvoorbeeld ook Susan, die ook een landbouwbedrijfje heeft in Kenia, en Abeer, die een boekwinkeltje heeft in een dorp in Egypte. Ik heb een voorkeur voor projecten in Afrika omdat ik daar al een paar keer ben geweest (onder meer in Kenia, Zuid-Afrika en Namibië), en ik steun het liefst een vrouw. Mijn man, dochter en zoon hebben ook hun eigen projecten uitgekozen. Mijn dochter steunt bijvoorbeeld een boerin uit Kirgizië, en mijn zoon ging voor een stoere boer – compleet met cowboyhoed – uit Nicaragua. Bijna alle leningen zijn inmiddels ’terugbetalend’ of al terugbetaald. Het duurt meestal wel even voordat het hele leenbedrag is afbetaald, soms wel een paar jaar. Maar goed om te weten: 97% van alle verstrekte leningen wordt terugbetaald.

microkrediet Wakibi

Susan is aan het terugbetalen. Ik heb een klein deel bijgedragen aan de totale lening.

Hoe gaat Wakibi te werk?

Wakibi werkt samen met Kiva, een wereldwijd opererend Amerikaans microfinancieringsplatform, en lokale veldpartners. Deze lokale partners in ruim 80 landen nemen aanvragen voor leningen in behandeling en adviseren kredietaanvragers ter plaatse. Een ondernemer die een lening wil aanvragen komt op de website te staan met een foto en een korte beschrijving van het project waarvoor hij of zij de lening aanvraagt. Ook wel even belangrijk om te weten: bij Wakibi werken voornamelijk vrijwilligers. Hierdoor kan 100% van de leenbedragen direct naar de projecten gaan. Wakibi houdt geen percentage in op verstrekte microkredieten. Voor operationele kosten is Wakibi afhankelijk van donaties en sponsoring.

De projecten

Een project kan van alles zijn, variërend van de aanschaf van zaden, dierenvoer of kunstmest voor een landbouwbedrijf, het inkopen van meel, eieren en boter voor een bakkerij, tot de koop van een naaimachine voor een bedrijfje dat kleding maakt. Wakibi richt zich op het vergroten van de zelfredzaamheid van ondernemers, maar je kan ook huisvesting- of onderwijsprojecten steunen. Het is maar net wat je aanspreekt.

Foto: Pixabay

Het verstrekken van een microkrediet via Wakibi

Oké, maar hoe kun je dan iemand helpen met een lening? Ik leg het even uit. Op Wakibi.nl kun je via ‘Vind een project‘ zelf een project uitkiezen. Wil je een man of een vrouw steunen, heb je een voorkeur voor een bepaald werelddeel of land? Ga je voor een landbouw- of voedselproject, of heb je meer iets met verkoop, onderwijs of transport? Dit kun je allemaal aangeven en zo de projecten die je te zien krijgt filteren. Vervolgens kun je de beschrijvingen lezen van de projecten die jou aanspreken. De meeste projectbeschrijvingen zijn in het Engels, maar er is ook een deel vertaald naar het Nederlands door het vertaalteam van Wakibi. Als je een project hebt gevonden, geef je aan hoeveel je wilt bijdragen aan het totaal aangevraagde leenbedrag. En dan kun je dit, net als in andere webshops, afrekenen bij de ‘kassa’ met iDeal (Nederland) of Bancontact (België). Je moet daarvoor wel een account aanmaken.

microkrediet Wakibi

De voortgang bekijken via je account

Via je Wakibi-account word je op de hoogte gehouden van de status van je verstrekte microkredieten. Zo krijg je een melding als er een deel(tje) van je lening is terugbetaald. Als je lening uiteindelijk helemaal is terugbetaald kun je kiezen: je laat het geld terugstorten op je eigen bankrekening, of… je steunt een nieuw project. Zo kun je met hetzelfde bedrag dus meerdere mensen helpen. 😊 Mooi toch?!

Tip: geef eens een Wakibi-cadeaubon aan iemand die jarig is, voor de kerst of welke andere gelegenheid dan ook. Dat is leuk voor de ontvanger van de cadeaubon, en nog leuker voor de wereldondernemer die met het bedrag van deze bon gesteund wordt. Win-win!

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.