Home Algemeen Top 10 mooiste meren ter wereld – according to me

Top 10 mooiste meren ter wereld – according to me

by Annemarie
Zweeds Lapland in de zomer

Lijstjes met de mooiste plekken ter wereld, ik zie ze vaak voorbijkomen. Meestal ben ik het met een deel van zo’n lijstje niet eens, maar dat is persoonlijk en hangt ook af van wat ik zelf gezien heb. Met deze blog wil ik dus zeker niet suggereren dat ik alle meren ter wereld heb gezien. Nog lange niet! Ik heb wel al veel mooie gezien, en die heb ik nu verzameld in een persoonlijk lijstje van de mooiste meren ter wereld. Om de spanning erin te houden, tel ik af van 10 tot 1. Maar het draait natuurlijk vooral om de foto’s!

10. Gardameer, Italië

mooiste meren ter wereld
In de zomer is het er op sommige plekken ontzettend druk, maar toch, het Gardameer is prachtig. Het grootste meer van Italië wordt aan de noordkant omgeven door bergen. Op alle oevers vind je charmante Italiaanse dorpen en stadjes, zoals Salò, Bardolino en het schiereiland Sirmione.

9. Meer van Bled, Slovenië

Eilandje in het meer van Bled
Wie kent de foto’s niet, van dit meer in Slovenië met het beroemde kerkje op een eilandje midden in het meer. Met wat bergen op de achtergrond en het kasteel van Bled op een van de oevers is het een prachtig plaatje. Wij bekeken het meer van Bled vanaf het hoger gelegen kasteel, waar ik deze foto nam.

8. Lake Nakuru, Kenia

mooiste meren ter wereld

Foto: Pixabay


Toegegeven, de schoonheid van dit meer in Kenia komt vooral door de bewoners: roze flamingo’s. Doordat het water in het meer de afgelopen jaren flink is gestegen, zijn er tegenwoordig helaas minder flamingo’s te vinden dan vroeger. Bij het meer kun je ook wildlife spotten. Ik bezocht het Nakurumeer lang geleden (ik zat nog op de middelbare school volgens mij, kun je nagaan..). Omdat ik er geen digitale foto van heb, moeten jullie het doen met een foto van Pixabay.

7. Loch Lomond, Schotland

mooiste meren ter wereld

Foto: Pixabay


Schotland, daar maakte ik heel wat jaren geleden een rondreis met wat vrienden. We zagen verschillende meren, al dan niet met een kasteel ernaast. Bij Loch Ness speurden we het water af, maar ook wij zagen het monster niet. Op het grote Loch Lomond maakten we een boottochtje.

6. Meer in Zweden

winters Zweden
Ik heb zoveel meren gezien in Zweden, zowel in Zweeds Lapland als afgelopen december in winters Midden-Zweden. Maar van de meeste meren weet ik niet eens de naam. Daarom op nummer 6 een meer-zonder-naam dat symbool staat voor alle mooie meren in Zweden. Oh, en het meer bovenaan deze blog ligt in Zweeds Lapland. 😊

5. Lake Wakatipu, Nieuw-Zeeland

mooiste meren ter wereld
Tijdens onze reis door Nieuw-Zeeland hebben we veel mooie meren gezien, maar ik wil ze niet allemaal noemen in deze top 10. Ik hou het bij twee meren, en de eerste die ik noem is Lake Wakatipu, waar de stad Queenstown aan ligt. Wij waren er in de winter, waardoor de omliggende bergen – The Remarkables – waren bedekt met een fotogeniek laagje sneeuw. Vanaf het viewdeck van de Skyline Gondola was het uitzicht op het meer fantastisch.

4. Kratermeer van de Poás-vulkaan, Costa Rica

mooiste meren ter wereld
Costa Rica is niet direct een land dat bekend staat om de mooie meren, maar het kratermeer in de Poás-vulkaan vonden wij heel bijzonder. De vulkaan ligt ongeveer 50 kilometer van hoofdstad San José. Het water in het kratermeer heeft een temperatuur van zo’n 85 °C. De vulkaan is nog steeds actief en daarom niet altijd toegankelijk voor publiek. De laatste uitbarstingen waren in april 2017. Wij bezochten de vulkaan in 2002, op de laatste dag van onze reis door Costa Rica. De foto stamt uit het pre-digitale tijdperk…

3. Plitvicemeren, Kroatië

mooiste meren ter wereld
Nationaal Park Plitvicemeren is een van de mooiste natuurgebieden van Europa, als je het mij vraagt. In dit natuurgebied in Kroatië vind je maar liefst 16 meren, die met zo’n 90 watervallen met elkaar verbonden zijn. Het nationale park staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is helemaal terecht. Zeker gaan zien als je naar Kroatië gaat!

2. Moraine Lake, Canada

Moraine Lake, Banff National Park
Net als in Nieuw-Zeeland is er in Canada aan mooie meren geen gebrek. We zagen tijdens onze camperreis door West-Canada onder meer Maligne Lake, Emerald Lake en Lake Louise, en stonden met onze camper een paar nachten bij Lake Minnewanka. Allemaal prachtig, maar het mooiste meer vond ik toch echt Moraine Lake. Vanwege de omgeving en de bijzondere kleur van het water.

1. Lake Matheson, Nieuw-Zeeland

Lake Matheson perfect reflection
Lake Matheson op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland bezochten we twee dagen achter elkaar. De eerste keer regende het, en dan is het eigenlijk ‘gewoon maar een meer’. Je moet Lake Matheson zien als het droog is, niet te hard waait en bij voorkeur met een zonnetje erbij. Want dan zie je wat wij zagen, tijdens onze tweede poging: een spiegelglad meer met een prachtige weerspiegeling van de omliggende bergen. Wij waren onder de indruk, en het was het absoluut waard om niet één, maar twee keer naar het uitzichtpunt te wandelen!

Meren op mijn bucketlist

Tot zover mijn persoonlijke top 10. Maar er zijn nog zoveel andere mooie meren die ik ooit graag wil zien. Deze bijvoorbeeld: het Saimaameer in Finland, het Meer van Annecy in Frankrijk, de Pragser Wildsee (Lago di Braies) in de Dolomieten en Pehoe Lake in Patagonië, Chili. Enzovoort. Wie weet, ooit…

Ik maakte ook al een keer een top 10 van mijn mooiste bestemmingen ter wereld.

Wat zijn de mooiste meren ter wereld die jij ooit gezien hebt? En welke moet ik echt gaan zien?

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Guus Hollenberg 27 april 2018 - 12:36 pm

Meer van Tiberias en de Dode zee in Israel.

Antwoord
Annemarie 28 april 2018 - 9:57 am

Ik had nog nooit van het meer van Tiberias gehoord, maar dat ziet er ook mooi uit! De Dode Zee – inderdaad een meer en geen zee – lijkt me heel bijzonder, daar zou ik nog wel eens naar toe willen. 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.