Squla, de app waarmee kinderen op een leuke manier schoolvakken kunnen oefenen, heeft sinds deze zomer iets nieuws: het onderdeel ‘Vreemde talen’. Hiermee kunnen kinderen vanaf groep 4 op een speelse en interactieve manier kennismaken met vijf talen, afgestemd op het niveau van de groep waar het kind op school in zit. Zo kunnen kinderen alvast wat leren van de taal van het land waar ze naartoe gaan op vakantie. Via school kenden mijn kinderen Squla al, en afgelopen zomer probeerde mijn zoon dit nieuwe onderdeel uit.
In de app kunnen kinderen die op de basisschool zitten, kiezen uit de talen Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans. Dit zijn natuurlijk de talen die worden gesproken in de populairste vakantielanden. Het idee van dit nieuwe onderdeel op Squla is dat kinderen op jonge leeftijd een nieuwe taal sneller oppikken en nog geen gêne hebben in het uitproberen van deze nieuwe taal. Per taal kun je kiezen uit verschillende thema’s, zoals ‘Goede reis’, ‘Op vakantie’ en ‘Hoe zie jij eruit’. Binnen een thema leren kinderen woordjes aan de hand van taalspelletjes met foto’s en luisteroefeningen. Ze leren dus niet alleen hoe je een woord schrijft, maar ook hoe je het woord uitspreekt. Tussendoor kunnen ze spelletjes spelen, zoals memory – ook in de gekozen taal – en puzzels.
Met de oefeningen kunnen muntjes worden verdiend; elk goed antwoord levert muntjes op. Met deze muntjes kunnen kinderen sparen voor een cadeau in de shop. Dit kan een cadeaubon zijn voor bijvoorbeeld Intertoys of Bol.com, een avatar, of een ‘doe-het-zelf-cadeautje’. Je kind kan er ook voor kiezen de muntjes te doneren aan Unicef of het Wereldnatuurfonds. Mooi dat dat kan, hoewel ik denk dat de meeste kinderen voor een cadeautje zullen gaan. 😉 Het werkt wel heel motiverend natuurlijk, zo’n cadeautje.
Het oordeel van mijn zoon
Mijn zoon van 7 heeft veel geoefend met de vreemde talen, op het niveau van groep 4. Vlak voordat we op vakantie gingen begon hij ermee, maar hij heeft ook tijdens de vakantie en erna nog geoefend. Hij begon met Engels omdat hij daar al wat woorden van kende, van televisie bijvoorbeeld. Hij gebruikt thuis al regelmatig Engelse woorden. Vindt hij interessant klinken. 😉 De volgende taal die onze zoon deed was Duits, omdat we op vakantie in Duitsland en Oostenrijk zijn geweest. En nadat we een klein stukje door Italië hadden gereden, ging hij ook meteen met Italiaans aan de slag.
Dit is wat mijn zoon ervan vond: “Ik vond het leuk, en soms een beetje moeilijk. Maar andere dingen zijn juist heel makkelijk. De plaatjes zijn ook leuk.” Verder vond hij het leuk om de uitspraak van de woordjes te horen, en natuurlijk de spelletjes. Hij vond memory en ‘rennen’ (een spelletje dat op de spelletjes-app ‘Subway Surfers’ lijkt) het leukst. In het leren van de talen heeft hij een voorkeur voor Engels, omdat hij daar goed in wil zijn, en Italiaans omdat de taal ‘zo grappig klinkt’. Alle verschillende avatars vindt hij overigens ook heel interessant.
Naast de vreemde talen oefent hij ook de andere vakken die via Squla worden aangeboden, zoals taal en rekenen. Mijn dochter gaat sinds kort naar de brugklas en kon het nieuwe onderdeel niet uittesten, omdat dit alleen gericht is op kinderen die naar de basisschool gaan. Maar ze heeft wel alvast een beetje geoefend met nieuwe vakken die ze in de brugklas krijgt, zoals Frans en wiskunde.
Squla voor ouders
Als ouder maak je een account aan, waaraan je de accounts van je kind(eren) kunt koppelen. In het rapport van je kind kun je de voortgang en resultaten van je kind per vak inzien. Je ziet met welke vakken ze hebben geoefend, welke onderdelen, en hoeveel procent van de vragen ze goed hadden. Per week kun je een leerdoel instellen voor je kind, waarmee je aangeeft hoeveel minuten hij of zij op Squla moet oefenen. Daarmee kunnen ook weer muntjes worden verdiend.
Ik vind het zelf leuk dat er bij elke vreemde taal ook een onderdeel is dat gaat over het land waar de taal wordt gesproken. Daarin komen algemene dingen aan bod, zoals de hoofdstad van het land en hoe de vlag eruitziet. Daarnaast leren ze over Engeland bijvoorbeeld dat ze daar links rijden en dat mannen in Schotland soms een kilt dragen… en wat dat dan is.
Ik ben iets minder enthousiast over de hoeveelheid mails die ik ontvang, over de voortgang van mijn kinderen (een mail per kind) en tips. Je ontvangt ook een reminder als ze ’te lang’ niets gedaan hebben. Dit vind ik wat te veel van het goede, aangezien mijn kinderen Squla vooral voor de lol spelen. Het zou handig zijn als je kunt aangeven wat voor mails je wilt ontvangen, en hoe vaak.**
Ben je benieuwd hoe het werkt? Doe dan de proefquiz Engels!
* Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Squla.
** Inmiddels heeft Squla mij laten weten dat ze ermee bezig zijn om een pagina te ontwikkelen waarop je zelf kunt aangeven via welke kanalen je benaderd wilt worden en welke berichten je per mail ontvangt.