Home Algemeen Roadtrip naar Slowakije door Duitsland en Polen

Roadtrip naar Slowakije door Duitsland en Polen

by Annemarie
roadtrip naar Slowakije

Heb je plannen voor een autovakantie naar Slowakije? Dit land in Midden-Europa raakt steeds meer in trek als vakantiebestemming, en dat is helemaal terecht. Het is er rustiger en goedkoper dan in het populaire Slovenië, en Slowakije heeft minstens zoveel te bieden aan mooie natuur en sfeervolle dorpen. Als je er vanuit Nederland met de auto naartoe gaat kun je er een mooie roadtrip van maken, want onderweg kom je langs veel plekken die een tussenstop waard zijn. Dit was de route van onze roadtrip naar Slowakije, met een totale duur van twee weken.

Vanaf Utrecht is het ruim 1.300 kilometer rijden naar de Liptov-regio in het hart van Slowakije. Wij verdeelden de heenreis in drie stukken. Als je met kinderen reist is het prettig om geen lange dagen in de auto te zitten, en daarnaast wilden we ook wat zien van de mooie plekken waar we onderweg langs kwamen. We waren in totaal tien dagen in Slowakije, en de terugreis deden we in twee dagen.

Tussenstop in Dresden

Dresden met kinderen
Op de eerste dag reden we naar Dresden in de deelstaat Saksen in het oosten van Duitsland. Een afstand van ca. 700 kilometer en daarmee de langste etappe van onze reis. We hadden een familiekamer geboekt in een gasthuis in de Neustadt voor twee nachten, zodat we een volle dag de tijd hadden om Dresden te verkennen.

Dresden

Bij het Zwinger-paleis

En die dag hebben we optimaal benut, want we bezochten de Gläserne Manufaktur van Volkswagen en het interactieve Deutsches Hygiene Museum over het menselijk lichaam. ’s Middags deden we de Stadtrundfahrt met een dubbeldekkerbus door de stad. Zo kregen we een goed beeld van de verschillende wijken van Dresden en we pikten nog wat bezienswaardigheden mee zoals het Zwinger-paleis en de Frauenkirche. En we hadden zelfs nog tijd om op het terras van een biergarten te genieten van het mooie weer!

De Bastei en de Basteibrug

Na twee nachten in Dresden was het tijd voor de volgende etappe, van Dresden naar de Poolse stad Wroclaw. Een niet zo grote afstand van ca. 300 kilometer, waardoor we tijd hadden voor een kort uitstapje naar de Bastei in Nationaal Park Sächsische Schweiz voordat we Polen binnen reden.

Basteibrug

Vanuit Dresden was het een uurtje rijden naar de Basteibrug, een hoge, zandstenen brug uit 1851 vanaf waar je een schitterend uitzicht hebt op rivier de Elbe en de bijzondere rotsformaties in dit natuurgebied. Je kan er mooi wandelen, maar wij hadden helaas alleen maar tijd voor een korte wandeling langs verschillende viewpoints. We moesten tenslotte nog door naar Wroclaw!

Polen

Onderweg in Polen

Wroclaw in Polen

Halverwege de middag checkten we in bij ons hostel in Wroclaw. Na een korte inspectie van onze kamer wandelden we naar het centrum van de stad, waar we een drankje deden op het grote, centrale marktplein Rynek. Dit is echt een heel mooi plein, met het oude raadhuis en herenhuizen met gevels in allerlei kleuren.

Wroclaw

Uitzicht op het centrum van Wroclaw

We beklommen de toren van de Sint Elisabethkerk (heel veel traptreden!) voor het uitzicht over Wroclaw en gingen op kabouterjacht. Door de hele stad staan namelijk bronzen kabouterbeeldjes en het is voor kinderen natuurlijk erg leuk om er zoveel mogelijk te vinden. In mijn blog over Wroclaw met kinderen geef ik meer tips voor wat er allemaal te doen is in deze leuke Poolse stad.

>> Leuke & betaalbare hotels in Wroclaw vind je hier.<<

Rynek, Wroclaw

Van Wroclaw naar Slowakije

De volgende dag was het tijd voor het laatste deel van onze roadtrip naar Slowakije, een rit van ongeveer 400 kilometer. Niet heel erg lang, maar helaas kwamen we vlak nadat we Slowakije binnenreden in een file terecht, waardoor we ruim een uur langer onderweg waren dan gepland. Beetje jammer wel. Vanuit ons vakantiehuis op Villapark Vlasky bij het stuwmeer Liptovská Mara verkenden we tien dagen lang de Liptov-regio. We maakten uitstapjes naar het Tatragebergte, het boomtoppenpad van Bachledka en mooie dorpjes en stadjes zoals Banská Bystrica en UNESCO-dorpje Vlkolínec.

boomtoppenpad in Bachledka

Boomtoppenpad in Bachledka

Tijdens een uitdagende wandeling maakten we kennis met de ruige natuur van het Slowaaks Paradijs. En op dringend verzoek van onze kinderen gingen we ook een dagje naar waterpark Tatralandia. We zijn echt elke dag op pad geweest, want er is zoveel te zien en doen! Lees voor meer tips mijn blog over de Liptov-regio.

>> Leuke & betaalbare hotels en appartementen in de centrale Liptov-regio vind je hier. <<

roadtrip naar Slowakije

Mooi weggetje in Slowakije

roadtrip naar Slowakije

Het UNESCO-dorpje Vlkolínec

Roadtrip in Slowakije

Wij verkenden Slowakije vanuit een vaste plek, maar je kunt natuurlijk ook op verschillende plekken overnachten en op die manier ‘roadtrippen’ door het land. Je zou dan bijvoorbeeld vanuit Polen naar Košice kunnen rijden, na Bratislava de grootste stad van Slowakije. Neem een paar dagen de tijd om deze stad en de omgeving te verkennen en rijd dan naar de stad Poprad, aan de voet van het Tatragebergte.

Tatragebergte in Slowakije

Vanuit Poprad kun je uiteraard het Tatragebergte verkennen, maar het is ook een goede uitvalsbasis om te wandelen in het Slowaaks Paradijs. Poprad ligt namelijk op ca. 20 minuten rijden van het plaatsje Podlesok, het startpunt van verschillende wandelroutes. Na Poprad zou je een paar dagen kunnen relaxen in de omgeving van stuwmeer Liptovská Mara en bijvoorbeeld een dagje naar een van de waterparken kunnen gaan. Om je reis door Slowakije compleet te maken, kun je je roadtrip door Slowakije afsluiten in hoofdstad Bratislava. Wij zijn daar helaas niet geweest omdat het net te ver weg was.

roadtrip naar Slowakije

Wandelen in het Slowaaks Paradijs

Andere mogelijke routes van en naar Slowakije

Voor de terugreis naar Nederland kozen we voor ongeveer dezelfde route als de heenreis, alleen dan zonder tussenstop in Polen en met een overnachting in Leipzig in plaats van Dresden. Leipzig is ook de moeite van een tussenstop waard, met bezienswaardigheden als de Thomaskirche en de Panometer. Wil je een hele andere route terug, dan kun je ook via Tsjechië rijden met een tussenstop in Praag. Dat is ca. 500 kilometer vanuit het midden van Slowakije. Maar je kan ook via Oostenrijk (met een tussenstop in Wenen of Salzburg? Ook al van die mooie steden…) en Duitsland rijden. Als je het niet erg vindt om een stukje om te rijden, zou je zelfs Berlijn nog kunnen meepakken. En wist je dat het vanuit Slowakije maar kort rijden is naar de Poolse stad Krakau? Mogelijkheden te over!

roadtrip naar Slowakije

Roadtrip naar Slowakije praktisch:

– Vanaf Utrecht is het ruim 1.300 kilometer rijden naar centraal Slowakije.
– In Slowakije is het verplicht om je dimlichten altijd aan te hebben. Op de website van de ANWB vind je meer praktische tips voor autorijden in Slowakije.
– Voor Slowakije heb je een snelwegvignet nodig, het e-vignet, en dat kun je bestellen via deze link. Je kan het ook bij de grens kopen, maar houd er dan rekening mee dat je misschien in de rij moet staan.
– In Polen kun je tolwegen tegenkomen, zoals de A4 tussen de Duitse grens en Wroclaw.
– In sommige Duitse steden is een milieusticker verplicht. Dat geldt bijvoorbeeld voor Leipzig en Berlijn, maar (nog) niet voor Dresden. Als je op doorreis langs deze steden rijdt is de sticker niet nodig.

Al mijn blogs over Slowakije vind je hier!

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Iris 8 juli 2020 - 10:37 am

Waanzinnig mooi. Nog tips voor het gebied rondom Dresden? Ga eind juli met de motor richting Sächsische Schweiz. Misschien ook iets gezien over Zalm of Forel vissen?

Antwoord
Annemarie 9 juli 2020 - 5:47 pm

Buiten Dresden hebben wij alleen de Basteibrug in de Sächsische Schweiz bezocht, die is echt het bezoeken waard. Je kan in de omgeving van deze brug mooi wandelen.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.