Home Algemeen Reizen met kinderen is heus niet altijd een feest

Reizen met kinderen is heus niet altijd een feest

by Annemarie
Gardameer

Iedere ouder die in een vorig leven – nog zonder kinderen – gereisd heeft, weet hoe anders het is om mét kinderen te reizen. Onze dochter is 11 en onze zoon 7, dus wij reizen ondertussen al wat jaartjes met kinderen. En hoe leuk dat ook is, het is heus niet altijd een feest. Nee, echt niet!

Om te beginnen zijn onze kinderen leerplichtig en dat betekent dat we altijd in het hoogseizoen op vakantie moeten. Net als de rest van Nederland. Gezellig met z’n allen in de file naar Frankrijk of Italië! Alleen als je ergens naar een uithoek in Verweggistan gaat, kom je misschien geen andere Nederlanders (met kinderen) tegen. En vakanties in het hoogseizoen zijn ook altijd zo lekker voordelig…

Vliegen vind ik toch al nooit een ontspannen bezigheid, en met kinderen al helemaal niet. Net als een lange autoreis trouwens. Ook al heb je van tevoren uitgelegd dat het echt hééééél lang rijden is, de vraag ‘is het nog ver’ wordt hoe dan ook binnen het eerste halfuur (wat zeg ik, kwartier!) al gesteld. De lievelingsknuffel van zoonlief moet bij hem op schoot, maar valt onderweg 100 keer op de grond net buiten handbereik. En doorrijden zonder deze knuffel op schoot is uiteraard ondenkbaar. Stop je ergens onderweg dan hoeft er niemand naar het toilet, maar zodra je net weer tien minuten in de auto zit zegt een van de kinderen ‘Nu moet ik wél plassen’. Tuurlijk! Of ze worden wagenziek, ook zoiets.

Als we ergens naar toe gaan, zoek ik meestal direct uit wat ik er allemaal wil zien en doen. Om vervolgens te beseffen dat we niet alles kunnen doen wat ik zou willen, omdat het met kinderen nu eenmaal niet haalbaar is om 10 dingen in één dag te proppen. En dat moet je ook helemaal niet willen als je het leuk wilt houden. Het tempo ligt met kinderen lager, dus je moet keuzes maken. En dat is soms lastig als je rekening wilt houden met de wensen van je kinderen en die van jezelf. Wat zij leuk vinden (zwemparadijs!), vinden wij niet altijd leuk, en omgekeerd. Het is geven en nemen!

Zwembad

Heb je je net lekker geïnstalleerd op je ligbedje bij het zwembad, van top tot teen ingesmeerd met factor 30, zonnebril op de neus en boek in de hand, word je geroepen: ‘Mama, ik wil zwemmen’. Drie keer raden wie er mee moet het water in. (Oké, de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik dit meestal probeer af te schuiven op mijn man, maar ik ontkom er niet altijd aan).

Ook uit eten gaan is verre van romantisch als je met de kinderen gaat. Wij gaan altijd gewapend met diverse kleur- en puzzelboeken, kleurpotloden en wat autootjes naar een restaurant, in de hoop dat we ergens vijf minuten vinden waarin we ongestoord kunnen praten. Maar dat is meestal tevergeefs. Ik heb de verkeerde kleurboeken meegenomen of de verkeerde autootjes, en precies als het eten gebracht wordt roept onze zoon: ‘Ik moet poepen!’.
Kleurboeken

Als je dit allemaal leest denk je misschien wat een ellende… of wat een gezeur. Maar ik overdrijf het nu natuurlijk allemaal een beetje. Ja, reizen met kinderen vergt wat aanpassingen, maar het heeft ook zoveel leuke kanten. Kinderen bekijken alles op een andere, nog onbevangen manier, stellen de grappigste vragen en laten je soms zelf weer kind zijn. Bijvoorbeeld omdat jij ook mee moet van de hoge glijbaan. 🙂 Maar wat ik echt het allerleukste vind, is dat we als we op reis zijn onze kinderen de wereld buiten Nederland kunnen laten zien. Andere steden, andere natuur en cultuur, ander eten, andere talen, andere mensen.

Dus voor alle duidelijkheid: ik zou niet anders meer willen, reizen met mijn kinderen is het mooiste wat er is!

Meer lezen over reizen met kinderen

Lees ook mijn 10 tips voor een autovakantie met kinderen. Die helpen een beetje onderweg. 😉

Collega-reisblogger Gaby van Borntotravel schreef een blog over de voordelen van reizen met kinderen. Want die zijn er ook!

Wat natuurlijk ook helpt is goed voorbereid op reis gaan. Kijk eens op Kids Travel Service voor handige inpaklijsten, praktische tips, reviews van reisartikelen en blogs over reizen met kinderen.

Ook leuk om te lezen

10 reacties

Nanda 23 maart 2016 - 4:46 pm

Hihihi! Wat wij doen… uit lunchen en brood dineren. Dan heb je kans dat we tijdens de lunch nog best wat met elkaar kunnen kletsen.
Vliegen vind ik onwijs ontspannend. Misschien wel het meest ontspannende dat ik kan bedenken. Maar dus niet met kinderen. Dat vind ik het ergst van alles denk ik.
Verder geen klachten. Of ja, dat er altijd wel iemand een natje of droogje nodig heeft.

Antwoord
Annemarie 24 maart 2016 - 8:56 am

Wij kiezen ook steeds vaker voor een lunch, haha. Vliegen vind ik altijd al erg, en met kinderen helemaal. Maar aan de andere kant leiden ze me wel een beetje af van mijn vliegangst, dus dat is dan wel een soort voordeel. 😉

Antwoord
Mellisa 31 oktober 2015 - 10:45 am

Ha moest lachen om dit artikel! Ik wil heel graag kindjes later, maar ik geniet nu echt zoveel met m’n vriend van onze reizen. Ik zeg altijd dat we gewoon allebei een kind op onze rug meenemen op reis haha.

Antwoord
Annemarie 31 oktober 2015 - 1:21 pm

Ja, gewoon doen! 🙂 Maar nu nog even lekker genieten met z’n tweeën.

Antwoord
ivonne 7 september 2015 - 10:40 am

Haha, zo herkenbaar. Ik heb zelf geen kinderen maar ben wel basisschoolleerkracht dus ervaring genoeg. Ze zijn zo leuk, maar ik kan ook heerlijk genieten als ik thuis ben “onder volwassenen” .

Antwoord
Sandra 2 september 2015 - 9:18 pm

Haha ik moest stiekem een beetje lachen! Ik heb geen kinderen en als ik bovenstaande lees vind ik dat ook helemaal niet zo erg hihi. Natuurlijk heeft het ook z’n leuke kanten, dat geloof ik graag! Gelukkig maar, anders zou er iets mis zijn! Geniet van die momenten, die zijn zo kostbaar…

Antwoord
Annemarie 2 september 2015 - 9:48 pm

We genieten er zeker van! (al zou je dat misschien niet denken na het lezen van mijn blog, haha)

Antwoord
Jenny - ikreis.net 2 september 2015 - 3:33 pm

Met een baan in het onderwijs herken ik veel van je ongemakken. Maar dan soms met de kinderen van anderen 🙂

Antwoord
Yvonne 1 september 2015 - 9:04 pm

Haha, zo herkenbaar… en erg grappig… nu dan, niet op het moment dat al bovenstaande dingen ons overkwamen. Leuk geschreven!!

Antwoord
Annemarie 2 september 2015 - 9:47 pm

Bedankt! 🙂 Veel dingen zullen inderdaad herkenbaar zijn als je zelf ook kinderen hebt.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.