Home Algemeen De voor- en nadelen van reizen met een camper

De voor- en nadelen van reizen met een camper

by Annemarie
reizen met een camper

In de zomer van 2017 reisden we drie weken met een camper door Midden-Europa. Onlangs (mei 2021) waren we in het Hemelvaartweekend vijf dagen op pad met een camper… in ons eigen Nederland. En wat langer geleden reisden we met onze dochter van (toen) anderhalf met een camper door West-Canada. Het klinkt super en dat is het ook! Meestal dan. Want er zijn zowel voor- als nadelen aan het reizen met een camper. In deze blog vertel ik je wat we zo fijn vonden aan onze camperreizen, maar ook wat we minder geslaagd vonden. Misschien handig voor wie twijfelt over een vakantie met een camper.

Ik begin met het slechte nieuws, oftewel de nadelen, dan hebben we dat maar gehad en eindigen we positief. 😊

De nadelen van reizen met een camper

Wil je ergens heen, dan moet alles mee

Dat vind ik dus echt wel een nadeel: ben je helemaal geïnstalleerd op een fijne plek, moet je boodschappen doen. Of je wilt een uitstapje maken. Dat betekent met een camper dus dat je op pad gaat met je hele hebben en houwen. Gelukkig hadden wij voor de boodschappen een vouwfietsje mee (aanrader!) tijdens onze camperreis door Midden-Europa, zodat een van ons even naar de dichtstbijzijnde supermarkt kon fietsen. En als we een dagje met de camper op pad gingen, lieten we de tafel en stoeltjes achter op onze kampeerplek. Niet ideaal misschien, maar het is eigenlijk best te doen. Als je dichtbij een stad staat is er helemaal geen probleem, dan kun je vanaf de camping meestal makkelijk met de bus of eventueel een taxi naar het centrum. Dat deden wij bijvoorbeeld in Wenen, Salzburg en Ljubljana.

Een vouwfiets mee: niet hip, wel heel handig

Met een grote camper over smalle weggetjes

Wij hadden alle keren een grote camper tot onze beschikking, van zo’n 7 tot 8 meter lang. Je hebt daardoor lekker veel ruimte binnen, maar als je met de camper onderweg bent is de grootte soms een nadeel. Als je over een (te) smal weggetje moet rijden en er komt een tegenligger aan bijvoorbeeld. En dan helemaal als de tegenligger besluit dat JIJ degene bent die maar achteruit moet gaan rijden. (Dat overkwam ons bij een tunneltje in Slovenië… niet goed voor de bloeddruk, kan ik je vertellen). Je moet bij het kiezen van een route door de bergen ook rekening houden met de grootte van je camper. Zo reden wij vanuit het noordwesten van Slovenië via de Predelpas (Tarvisio) naar Oostenrijk en dat was goed te doen. De Vršič-pas is veel spectaculairder, maar met ca. 50 haarspeldbochten niet echt een aanrader met een grote camper…

reizen met een camper

De huurcamper in Canada was echt ‘huge’! (En dan hadden wij nog niet eens de grootste).

Zoeken naar een ruime parkeerplek

Of je wilt ergens parkeren maar er is geen plek voor zo’n grote camper. In het Triglav National Park konden we bij sommige viewpoints onderweg niet stoppen, omdat er nauwelijks plek was om te parkeren. Als er dan al een paar auto’s stonden, pasten wij er niet meer bij. Heel jammer. In Canada hebben we overigens veel minder problemen gehad met de grootte van onze camper. Daar wordt op veel plekken al rekening gehouden met RV’s (campers). Er zijn vaak speciale parkeerplekken bestemd voor campers en de wegen zijn over het algemeen breed genoeg. Maar in Europa is dat niet overal zo.

reizen met een camper

Parkeren langs de weg in Slovenië

Een camper kan minder hard

Tja, is het een nadeel of een voordeel? Met een camper kan je op snelwegen wat minder hard dan gewone personenauto’s. Wel iets om rekening mee te houden bij het plannen van je route en de tussenstops, want hoeveel kilometer is haalbaar op een dag? Aan de andere kant: je hebt vakantie en dus als het goed is geen haast!

reizen met een camper

Met de camper op de Afsluitdijk.

En dan nu de voordelen!

Lekker flexibel en snel klaar

Waarschijnlijk het grootste voordeel van het reizen met een camper: je kunt overal naar toe. Regent het ergens en zijn de vooruitzichten slecht – dat hadden wij bij het Lipnomeer in Tsjechië – dan rijd je toch gewoon ergens anders heen? Natuurlijk kan dat ook als je met een tent op pad bent, maar een camper hoef je niet steeds opnieuw op te zetten. Ook al je bagage heeft z’n plek in de camper, die hoef je dus ook niet steeds opnieuw in of uit te pakken.

Voordelige camperplaatsen

Op doorreis in Europa kozen wij voor een tussenstop van één nachtje meestal voor een camperplaats, en niet voor een complete camping. Op zo’n camperplaats heb je minder voorzieningen, maar wel vaak een aansluiting voor elektriciteit. En het is een stuk goedkoper. In Duitsland stonden we bijvoorbeeld een keer vlak aan een rivier bij het leuke stadje Aschaffenburg. En op de terugreis overnachtten we op een klein terrein achter een hotel, met restaurant. We hoefden ’s avonds dus niet te koken. Ideaal voor een nachtje!

reizen met een camper

De camperplaats bij Aschaffenburg, op loopafstand van het centrum

Eigen voorzieningen

Een camper is eigenlijk een huis op wielen. Alles zit erin (tenminste, in de campers waar wij mee gereisd hebben wel): goede bedden, een keukentje, een koelkast, een tafel en stoelen, en… een toilet. Een eigen toilet vind ik toch wel erg fijn. Vooral als ik ’s nachts of ’s ochtends vroeg naar de wc moet, want dan heb ik dus echt geen zin om met een wc-rol onder mijn arm over de camping te lopen. In de campers hadden we ook een douche, maar die hebben we eigenlijk niet gebruikt. De doucheruimtes op campings zijn toch vaak net even ruimer en handiger. Bij mooi weer leef je natuurlijk zoveel mogelijk buiten, maar regent het? Dan heb je binnen in de camper alle comfort die je nodig hebt. En geen kans op lekkage, zoals bij een tent soms wel het geval is.

reizen met een camper

Slapen onderweg, in Canada

Er kan lekker veel mee

Als je met het vliegtuig op vakantie gaat, ben je beperkt in de hoeveelheid bagage die je kunt meenemen. Als je met je eigen auto op vakantie gaat kan er al wat meer mee, maar in een camper heb je echt zeeën van ruimte. Overal zijn kastjes en opbergvakken. De koelkast en keukenkastjes hadden we volgestopt met een voorraad eten en drinken. We hadden voor iedereen meer dan genoeg kleding en schoenen mee, stapels boeken en een kastje vol met spelletjes. Twijfelden we of we iets mee moesten nemen? Dan ging het mee! Gevolg is natuurlijk wel dat je veel te veel meeneemt en lang niet alles gebruikt.

Meer mogelijkheden voor kinderen onderweg

Natuurlijk moeten kinderen ook in een camper in de gordel. Maar dankzij de aanwezigheid van een tafel kunnen ze onderweg wat meer doen dan op de achterbank van een auto. Ze kunnen samen spelletjes doen, of lekker tekenen. Onze kinderen hadden ook altijd hun kussen binnen handbereik. Als ze moe waren legden ze het kussen op tafel, hoofd erop en slapen maar.

reizen met een camper

Middagdutje (en ja, ze zitten allebei in de gordel)

Dit vonden onze kinderen het leukst

Ik heb mijn kinderen ook gevraagd wat ze het leukst vonden aan het reizen met een camper. Onze dochter vond het leuk dat we zoveel buiten waren, en dat we op zoveel verschillende plekken zijn geweest. Onze zoon vond het leuk dat ze tijdens het rijden aan tafel konden zitten en spelletjes konden doen, en ook dat we zoveel buiten deden. Ook zijn eigen kastje boven zijn bed vond hij leuk. 😊 Minder leuk vond hij die keer dat hij wagenziek werd, door een iets te bochtige weg. Toen hij moest overgeven kon ik gelukkig nog net op tijd een grote bak voor hem pakken uit een keukenkastje. Nog een voordeel van altijd een keukentje bij je hebben!

Camper huren of kopen?

We hebben het er wel eens over: een eigen camper kopen. Maar het is een flinke investering en vanwege de bijkomende kosten, zoals stalling, zien we er steeds van af. Een andere reden is dat we compleet vrij willen zijn in het bepalen van onze vakanties. We willen namelijk ook wel eens met het vliegtuig op reis. Daarom kiezen wij liever voor een camper huren. In Canada hadden we een camper gehuurd via Cruise Canada. En in Nederland huurden we onze camper via De Camper Club in Bussum. Deze (nu nog) nieuwe campers zijn geschikt voor maximaal 5 personen. Hele fijne gezinscampers dus, en ideaal voor een mooie campertrip door Europa.

De Club Camper van binnen.

Lees ook mijn blogs over onze camperreis door Midden-Europa en door West-Canada. En lees voor nog meer info over reizen met een camper de blog van Marcella Molenaar over kamperen met een camper in Canada.

Handig om mee te nemen:

– Een goede wegenkaart en een actuele campinggids.
– Gereedschap, waaronder o.a. een hamer, schroevendraaiers, lijm, duct tape, inbussleutels, touw, een schep en een waterpas.
Campingstoeltjes en tafeltje (is bij een huurcamper niet altijd aanwezig, in Canada hebben wij twee simpele campingstoeltjes gekocht. Bij de camper via de Camper Club waren een tafel en stoelen wel inbegrepen.)
– Oprijblokken of levellers om de camper waterpas te zetten op een ongelijke ondergrond
– Een Wifi-versterker of een Mifi-apparaat (je eigen Wifi-hotspot met een lokale SIM-kaart)
– Een losse afwasteil om bijv. een handwas in te kunnen doen
– Een zaklamp en een zakmes
– Waslijn of wasrekje en knijpers
– (Vouw)fiets
Barbecue en toebehoren
– Stoffer en blik
– Heb je een luifel aan de camper? Neem dan ook wat scheerlijnen mee, voor als het waait.

Dit artikel is geactualiseerd in mei 2021.

Lijkt het jou wat om te reizen met een camper?

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

16 reacties

Gert-Jan 6 februari 2024 - 12:07 pm

Mooi eerlijk verhaal….. Wij hebben met een camper 4 weken rondgetoerd in het wilde westen van Amerika, 4 weken in West Canada en 7 weken in Nieuw Zeeland. Allemaal landen die compleet ingericht zijn voor campers, zowel de campsites als de wegenstructuur. Na onze pensionering ook nagedacht of we de stap wilden maken van een caravan naar een camper om door Europa te reizen maar zijn toch (vanwege de genoemde nadelen) bij onze caravan gebleven. Fietsen altijd mee maar toch ook die auto bij de hand om een stadje wat verder weg te bezoeken…. En natuurlijk voor de boodschappen… We staan vaak op kleine campings wat verder weg van de bewoonde wereld…. Maar het is en blijft altijd een persoonlijke keuze…..

Antwoord
Annemarie 10 februari 2024 - 11:43 am

Wat gaaf dat jullie in Canada, de VS en NZ hebben rondgereisd met een camper! In die landen is het heel anders reizen met een camper dan in Europa, vind ik. En het is echt een groot voordeel van een caravan dat je ‘m achter kan laten op de camping als je eropuit trekt. Dus ik snap jullie keuze!

Antwoord
Frank 23 december 2020 - 8:54 pm

Wij hebben 4 weken door West Canada gereisd. Het land is voor gemaakt. Met een Medium-C camper ben je nog klein (7,5m). De camper 5500kg mag je rijden met een B rijbewijs.
We waren met 2 volwassenen en 2 kinderen van 10 en 13. Onze 3 nadelen.
1. De kinderen konden alleen door de linkerruit kijken. Het keukenraam rechts is te hoog. De voorruit is te laag, waardoor ze slechts enkele meters asfalt konden zien.
2. In het begin vonden we de binnenruinte voldoende, maar de volgende keer komt er echt één met een slide-out of een grotere camper, want na een paar weken, zit je elkaar behoorlijk op de lip, vooral als je door slecht weer binnen moet zitten.
3. Je moet alles opruimen en goed afsluiten. Er zijn in het begin wat kopjes gesneuveld. En zelfs na 4 weken, op de dag van het inleveren, kwam het hele servies na beneden.
Gelukkig waren we goed verzekerd.

Antwoord
Annemarie 24 december 2020 - 9:03 am

Wel een mooie ervaring, 4 weken door West-Canada! Wij zouden afgelopen zomer hetzelfde gaan doen met onze kinderen, in ongeveer dezelfde leeftijd. Helaas ging het niet door… Als het slecht weer is en je moet met z’n allen binnen zitten, dan is zo’n camper toch wel krap ja. Dat hebben we een paar jaar geleden ook ervaren toen we met onze kinderen door Europa reisden met een camper. En over puntje 3: toen wij lang geleden door Canada reisden met een camper verbaasden wij ons erover dat het servies allemaal van aardewerk was. Wat een lawaai als je over een slechte of onverharde weg reed! Gelukkig is er bij ons niets gesneuveld. 🙂

Antwoord
Truus 3 juni 2019 - 3:28 pm

Hoi, wij hebben een navigatie voor vrachtwagens, dan kom je ook niet op enge smalle weggetjes.
Ja, elk voordeel heeft ook zijn nadeel, je kunt hem ook niet overvol inpakken, ivm gewicht.
Groetjes Truus

Antwoord
Annemarie 3 juni 2019 - 3:32 pm

Oh dat is ook een goede tip, een navigatie voor vrachtwagens. Bedankt!

Antwoord
RolfM 27 mei 2019 - 4:17 pm

Leuke reacties, misschien toch iets van een waarschuwing hier op zijn plaats: een camper in Nederland heeft een maximum toegestaan gewicht van 3500kg. Dus de opmerking dat een camper ruim is en stop m maar vol is leuk maar tot het maximale gewicht! De boetes in Europa kunnen erg hoog zijn (zie NKC website).

Antwoord
Annemarie 27 mei 2019 - 4:22 pm

Bedankt voor de waarschuwing, het is inderdaad iets om rekening mee te houden.

Antwoord
Petro 1 juni 2020 - 12:59 am

Je bent beperkt tot 3500 kg als je een camper voor een B-rijbewijs hebt.
Sinds een paar jaar is er ook het C1-rijbewijs, voor lichte vrachtwagen tot 7,5 ton. Als je GVW, zeg maar je toegelaten totaal gewicht van de camper tussen 3,5 en 7,5 ton is, heb je aan dit C1- rijbewijs genoeg.

Antwoord
Carine Dupont 14 januari 2021 - 7:16 pm

Wat een mooi verhaal leuk om ook de nadelen mee te geven. Heel erg bedankt.

Antwoord
Tjapke | Tjapke Op Reis 12 juni 2018 - 3:26 pm

Wij hebben onze eigen camper, maar ik heb na enkele reizen toch beseft dat het helemaal m’n ding niet is. Te veel frustraties met het niet vinden van een parkeerplaats (vooral als je een stad wil bezoeken). Ik was ook altijd de passagier achteraan en dan kan je jammer genoeg ook veel minder genieten van het uitzicht. Je moet (voor de passagiers achteraan toch) je roadtrip goed uitstippelen, want wij reden in Ierland met de zee en de mooiste uitzichten dus aan de kant waar er geen raampje zit. Ik heb bovendien af en toe met heel veel schrik gezeten op te smalle wegen met tegenliggers. Je zit erg dicht op elkaar en dat komt de sfeer (2 volwassen kinderen en hun ouders) zeker niet ten goede. Ik miste ook het echte buiten zijn, dat hebben we wel als we met de tent op reis gaan. Er zijn natuurlijk ook zeker voordelen, dat ga je me niet horen zeggen. Het was zeker een goede manier om Ierland en Noorwegen te gaan ontdekken, maar ik denk niet dat ik in de nabije toekomst nog met een camper op reis zal gaan. Resultaat: onze camper staat te koop.

Antwoord
Annemarie 13 juni 2018 - 2:35 pm

Wat jammer dat jullie camper te koop staat! Niet alles is ideaal inderdaad, als je gaat reizen met een camper. Ik durfde soms niet te kijken als we over een smal weggetje reden en er kwam een tegenligger aan. Ook het niet vinden van een passende parkeerplaats herken ik. Maar over het algemeen beviel het ons erg goed, vooral de flexibiliteit.

Antwoord
Annemie maes 12 juni 2023 - 3:09 pm

Voor mij is het altijd een dubbel gevoel, reizen met een camper, we hebben een aantal jaren een oudere camper, we staan altijd op camperplaatsen, maar ik moet mezelf altijd dwingen om er mee weg te gaan, mijn man daarentegen houdt ervan. Ik ontzien ook altijd als je voor kortere dagen weggaat, steeds het ledigen en vullen vd camper, we hebben hem reeds 5 jaar en ik ben nu toch van plan om hem volgend jaar weg te doen.

Antwoord
Annemarie 19 juni 2023 - 7:24 pm

Zonde hoor, maar ik snap het ook wel een beetje. Reizen met een camper heeft ook echt wel wat nadelen.

Antwoord
Marcella Molenaar 8 juni 2018 - 8:24 pm

Reizen met een camper is heel erg leuk! Wij hebben het gedaan in Canada en IJsland en willen zeker vaker met een camper op pad. In Canada waren de campings trouwens wel een stuk mooier dan in IJsland. Daar mocht je ‘m gewoon ergens neerzetten terwijl je in Canada een nette, ruime plek had die altijd heel mooi was. Zo’n parkeerplaats met campers hebben we de laatste avond gedaan zodat we onze tanks konden legen. Wij douchten wel vaak in de camper, we stonden dan ook vaak op de meest simpele campings met alleen een wc pot boven een gat. Dit zijn de mooiste plekken! Boodschappen doen, dat vergde wel wat planning. Er op de camping zelf achterkomen dat je iets vergeten bent is heel onhandig! Wij stonden zelden vaker dan 1 nacht ergens, dus we gingen toch altijd weer op pad. Stoeltjes achterlaten ofzo, dat was dus niet nodig. Lijkt me wel lastig om op krappe wegen rond te rijden in Europa, dan ben je toch veel meer beperkt!

Antwoord
Annemarie 9 juni 2018 - 9:04 am

Onze ervaring is ook dat de campsites in Canada mooier waren dan in Europa, ook doordat campsites al veel meer zijn ingericht op campers. Zo heeft elke plek daar meestal een picknicktafel en vuurplaats. Dat kom je in Europa niet tegen. In Canada hebben wij inderdaad ook wel eens op campings zonder voorzieningen gestaan, en dan gebruikten we wel de douche in de camper. Met de camper door IJsland lijkt mij erg gaaf!

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.