Home Algemeen 6x originele stedentrips in Europa

6x originele stedentrips in Europa

by Annemarie
originele stedentrips

In april ging ik met collega-reisblogger Michal naar het European City Breaks Press Event (ECBPE); een soort speeddate-event tussen vertegenwoordigers van Europese steden en journalisten en bloggers. De journalisten en bloggers kunnen plaatsnemen aan tafel bij de steden waarin zij geïnteresseerd zijn. We werden verrast door relatief onbekende, maar erg leuke steden voor originele stedentrips in Europa. Steden die wij nu ook graag willen bezoeken.

Dit zijn de drie steden waar ik graag een keer naar toe zou willen…

Bratislava

Originele stedentrips, Bratislava
Deze zomer gaan we met een camper naar onder meer Oostenrijk en Slovenië, en dan komen we vlak in de buurt van Slowakije en hoofdstad Bratislava. Bratislava ligt vlakbij de grens met Oostenrijk, op een uurtje rijden van Wenen. Alleen de naam van de stad vind ik al mooi. Maar er is ook veel te zien & doen. Het hele historische centrum lijkt me de moeite waard om doorheen te wandelen. Het Kasteel van Bratislava ziet er prachtig uit, net als de St. Martinuskathedraal en de Blauwe Kerk. Hoog bovenop de moderne brug Nový Most over rivier de Donau is een restaurant gebouwd in de vorm van een vliegende schotel. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht over de stad. Met kinderen is de Bratislava Zoo een aanrader.

Salzburg

originele stedentrips Salzburg
Salzburg is een van de grootste steden van Oostenrijk. Als je door Oostenrijk richting Kroatië of Slovenië rijdt, kom je er vlak langs. Zonde eigenlijk om er niet een keer te stoppen, want de stad is volgens mij echt de moeite waard. Je kunt hier onder meer de Dom van Salzburg, Slot Mirabel en het geboortehuis van Mozart bekijken. En – voor de liefhebbers – Salzburg is ook de stad van de Familie Von Trapp uit de Sound of Music. In de stad kun je verschillende locaties bezoeken waar delen van de film zijn opgenomen. Met kinderen is een bezoek aan Schloss Hellbrunn erg leuk, met de Wasserspiele, fonteinen die op onverwachte momenten water spuiten. En nog een aanrader met kinderen: bezoek de zoutmijn Salzwelten in Hallein, niet ver van Salzurg.

Namen

originele stedentrips in Europa, Namen

Foto: photophilde via Visualhunt.com / CC BY-SA

In de stad Namen (Namur in het Frans) in de Belgische Ardennen ben ik nog nooit geweest. En dat terwijl Namen maar op een kleine drie uurtjes rijden van Utrecht ligt. Ideaal voor een lang weekend weg! De grootste bezienswaardigheid is de middeleeuwse citadel, die op een heuvel boven de stad ligt. Het is een van de grootste burchten van Europa. Bovenop de citadel ligt pretpark Koningin Fabiola, dat leuk is voor kinderen tot een jaar of 12. Het Belfort van Namen, oorspronkelijk uit de middeleeuwen, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook leuk: de omgeving van Namen kun je verkennen met een railbike, waarbij je fietst over een oude spoorlijn.

En hieronder vertelt Michal van Van hier tot Timboektoe van welke drie steden zij het meest enthousiast werd, en waarom:

Santiago de Compostella

originele stedentrips

Foto: bernavazqueze via VisualHunt / CC BY-ND

Waarschijnlijk kennen de meeste mensen Santiago de Compostella net als ik als eindpunt van de pelgrimstocht Camino de Santiago. Het is geen moment in me opgekomen dat het ook een stad is waar je een stedentrip naar toe kunt maken. Maar dat kan dus wel! Het centrum van Santiago de Compostella is compact, staat vol prachtige gebouwen en is in z’n geheel UNESCO werelderfgoed. Voor kinderen is er niet veel speciaals te doen, maar dat zou mij er niet van weerhouden te gaan. Ik zou er dan wel voor kiezen nog wat extra tijd aan een stedentrip naar Santiago vast te plakken, om de ruige Atlantische kust met z’n inhammen en kleine vissersdorpjes te verkennen.

Duinkerke

originele stedentrips Duinkerke
In het noordwestelijke puntje van Frankrijk – in Frans-Vlaanderen – ligt Duinkerke. Deze havenstad is in de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig verwoest, waardoor slechts een klein deel van het historisch erfgoed bewaard is gebleven. Dat is natuurlijk jammer als je – net als ik – van oude gebouwen houdt, maar voor een vakantie met kinderen is deze Franse badplaats echt een aanrader. Het heeft niet alleen een prachtig strand (Malo-Les-Bains), een dierentuin en een aquarium, het ligt ook nog eens op nog geen drie uur rijden van Utrecht.

Karlsruhe

originele stedentrips Karlsruhe
Ligt dat niet in het Ruhrgebied? Nee dus. Een geheel onterechte associatie zo blijkt (het zal de naam wel zijn). Karlsruhe ligt namelijk in het zuidwesten van Duitsland ter hoogte van het meest oostelijke puntje van Frankrijk (in de buurt van Straatsburg). De universiteitsstad ligt ingeklemd tussen het Zwarte Woud en de Pfalz (Duitse wijnstreek!) en wordt dan ook omgeven door natuur. Karlsruhe zelf is trouwens ook vrij groen met veel parken, bossen en meren. Opvallend is het bijzondere waaiervormige stratenplan dat Karl Wilhelm in 1715 liet aanleggen met zijn barokke slot als stralende middelpunt. Voor kinderen is er behalve veel groen onder andere een dierentuin, een treintje waarmee je de tuinen rond het slot kunt verkennen, een waterparadijs met 275 (!) attracties en het Centrum voor Kunst en Media ZKM. En dat op slechts 5 uur rijden vanaf Utrecht.

Extra tip!
originele stedentrips
Net boven Karlsruhe ligt trouwens Heidelberg; ook al zo’n leuke stad! Heidelberg – aan de rivier de Neckar – heeft een prachtig oud centrum (werelderfgoed) waar de overblijfselen van een imposant kasteel bovenuit torenen. Naar het kasteel kan je een kabelbaan (Bergbahn) nemen en dat is leuk met kinderen! Kortom, een roadtripje Zuidwest-Duitsland staat hier alvast op de planning.

Nog meer inspiratie voor originele stedentrips nodig? Michal ging vorig jaar ook al naar het Citybreaks Press Event en schreef er toen een blog over met tips voor vijf leuke en relatief onbekende steden voor een citybreak binnen Europa.

Welke van deze steden spreekt jou het meeste aan?

Ook leuk om te lezen

12 reacties

karlien 21 april 2017 - 10:19 am

Duinkerke staat al een tijd op de planning, ook de omgeving is heel mooi. Mijn zus woont op ongeveer een uur rijden dus het zou moeten lukken. Bratislava en Kalsruhe bent ik ook heel benieuwd naar. Toffe steden allemaal, niet de standaard steden inderdaad voor een stedentrip.

Antwoord
Annemarie 21 april 2017 - 1:06 pm

Leuk hè, deze steden? Het is weer eens wat anders! 🙂 Duinkerke lijkt me vanwege het strand ideaal met kinderen. En het is ook niet zo ver rijden.

Antwoord
Nanouk 19 april 2017 - 4:09 pm

Super!! Karlsruhe kennen we heel goed, want daar wonen vrienden van ons en we hebben dus daar al menig weekend doorgebracht. Bratislava lijkt me ook prachtig. En Namen, wow, zo dichtbij en zo mooi! Je brengt me weer op goede ideetjes 😉

Antwoord
Annemarie 21 april 2017 - 1:03 pm

Fijn dat we je op goede ideeën hebben gebracht, dat doen we graag! 🙂 Wat leuk dat jullie zo vaak in Karlsruhe komen. Ik ben er nog nooit geweest.

Antwoord
Esther 13 april 2017 - 12:56 pm

Ja, Namen is een leuke stad hè! Ik ben er net geweest!!

Antwoord
Annemarie 19 april 2017 - 4:21 pm

Ik ben er nog nooit geweest, maar hij staat nu wel op m’n lijstje! 🙂

Antwoord
Denise - Follow my footprints 13 april 2017 - 8:55 am

Santiago de Compostela! Ik hou van Spaanse steden. En van Italiaanse, en Portugese. Eigenlijk van alle zuidelijke steden. 😉

Antwoord
Annemarie 13 april 2017 - 6:06 pm

Als het er maar warm en zonnig is? 😉

Antwoord
Denise 19 april 2017 - 10:55 am

Ja, maar niet eens alleen het weer. Ook de sfeer, de mensen, de taal, het eten…

Antwoord
Annemarie 19 april 2017 - 4:20 pm

Ik snap wel een beetje wat je bedoelt. Ik hou ook van dat mediterrane sfeertje en het eten.

Antwoord
Narelle | wegvanhetnoorden.nl 12 april 2017 - 5:53 pm

Wat een leuk lijstje! Wij zijn vorig jaar een dagje in Salzburg geweest, dat was erg leuk, klein maar fijn 🙂 Bratislava lijkt me ook leuk!

Antwoord
Annemarie 13 april 2017 - 6:05 pm

Ik hoop deze zomer naar Bratislava te gaan (we komen er zo dicht in de buurt!), en misschien ook nog naar Salzburg. Dat is wel een aanrader dus, volgens jullie?

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.