Home Algemeen Op vakantie in coronatijd: van relaxte terrassen tot gestreste badmeesters

Op vakantie in coronatijd: van relaxte terrassen tot gestreste badmeesters

by Annemarie
op vakantie in coronatijd

We zijn weer thuis na twee weken vakantie in Oostenrijk, Duitsland en een dagje Luxemburg. Twee heerlijke weken, want wat was het fijn om weer in het buitenland te zijn! Maar hoe is dat nou, een vakantie in Europa in coronatijd? Wat merk je van de maatregelen, hoe gaat iedereen er mee om en heb je nog wel echt het vakantiegevoel? In deze blog vertel ik je hoe wij onze vakantie ervaren hebben!

Ik heb getwijfeld of ik deze blog wel moest schrijven, want op het moment van publiceren is ‘ie misschien al achterhaald. De situatie verandert namelijk zo ongeveer dagelijks, dus tja, hoe actueel is deze blog eigenlijk? Maar omdat we bij de eersten hoorden die op vakantie gingen – regio Noord, zomervakantie vanaf 4 juli – leek het me misschien toch nog relevant. Of interessant.

Anyway, in april zagen we de bui al hangen: onze vakantie naar Canada zou waarschijnlijk niet doorgaan. Dus boekte ik een ‘back-up vakantie’, namelijk een week naar Landal op de Veluwe. Een paar weken voor vertrek naar Canada kregen we in juni dan toch eindelijk uitsluitsel van de reisorganisatie waar we de vliegtickets en de camper geboekt hadden. Onze geplande reis door Canada ging inderdaad niet door. ‘Veluwe it is!’, dachten we. Of… misschien toch naar het buitenland? We bekeken de mogelijkheden en boekten ons weekje op de Veluwe om naar een week in Vorarlberg, Oostenrijk. Wat een heerlijk vooruitzicht! Via Booking.com boekte ik ook nog een weekje in de Harz, in Duitsland. Maar wel iets wat tot op een dag voor aankomst kosteloos te annuleren was, want je weet het maar nooit in deze rare tijd. Naast onze gebruikelijke vakantiespullen namen we ook een hele voorraad mondkapjes, handgel, handzeep en hygiënische doekjes mee.

op vakantie in coronatijd

En dit was nog niet eens alles…

Op vakantie in Oostenrijk in coronatijd

In Oostenrijk was er eigenlijk vrij weinig te merken van coronamaatregelen. Mondkapjes waren toen wij er waren alleen verplicht in het openbaar vervoer (inclusief bergliften), en medische instellingen, waaronder apotheken. Maar dus niet in restaurants en winkels. Het voelde bijna als (het nieuwe) normaal. Bij de receptie van ons verblijf hingen plexiglas kuchschermen, er stond ontsmettende handgel bij de ingang en je moest er afstand houden. In het restaurant op het park was niets te merken van de maatregelen, er was zelfs geen handgel aanwezig. (Dat hadden we overigens wel altijd bij ons). In het kleine binnenzwembad was geen controle op het aantal mensen, maar het was er nooit druk en iedereen hield afstand. Meteen na aankomst had ik wel een ‘ontsmettingsronde’ gedaan in ons appartement, maar ik ben van nature al wat smetvrezerig. Het zag er allemaal heel schoon uit, dus misschien was het ontsmetten niet eens echt nodig.

op vakantie in coronatijd

De eerste keer met een mondkapje op in de gondellift voelde raar en onprettig, maar ach, als dat alles was. Eenmaal boven konden we ze weer opruimen. Bij de in- en uitgangen van de bergliften stond altijd handgel. Het was wel een raar idee dat bij een berglift die we bezochten een deel van de parkeerplaats was ingericht als coronateststraat… In de supermarkt in Oostenrijk waren mondkapjes (nog) niet verplicht, maar sommige mensen droegen ze toch. We hebben in Oostenrijk vooral veel gewandeld in de frisse berglucht, en daar waren mondkapjes niet nodig. De meeste mensen hielden voldoende afstand en we voelden ons geen moment onprettig. Ook niet op de terrassen waar we gezeten hebben. Het personeel probeerde goed afstand te houden – voor zover mogelijk – en de afstand tussen de tafels was meestal ruim genoeg. Bij een paar restaurants droeg het bedienende personeel wel mondkapjes, maar de sfeer was relaxt. We zijn een paar keer uit eten geweest, meestal ging het om een lunch op een terras in de bergen. ’s Avonds kookten we zelf in ons eigen appartement. Het beviel ons zo goed in Oostenrijk, dat we ons verblijf zelfs verlengden met vijf dagen!

Aangescherpte maatregelen Oostenrijk

Vanaf 24 juli zijn de maatregelen in Oostenrijk aangescherpt. Het dragen van mondkapjes is nu ook verplicht in onder meer supermarkten en andere winkels, banken en tankstations. In restaurants en hotels moet het personeel mondkapjes dragen. Kijk voor meer informatie over de actuele coronamaatregelen in Oostenrijk op de Reiswijzer van de ANWB.

wandelen in Vorarlberg

Wandelen op de Hochjoch in Vorarlberg

Op vakantie in Duitsland in coronatijd

Toen we vertrokken hadden we een week Oostenrijk en een week Duitsland gepland staan. Maar we verlengden onze vakantie in Oostenrijk en annuleerden ons weekje in de Harz in Duitsland. In plaats daarvan boekten we aan het eind van onze reis nog een paar dagen in de Duitse Eifel, vlakbij de grens met Luxemburg. We wisten natuurlijk al dat de maatregelen in Duitsland wat strenger waren, dat hadden we op de heenreis naar Oostenrijk al gemerkt. Voor een toiletbezoek bij een tankstation moesten de mondkapjes op.

Op de camping in de Eifel waar we een stacaravan hadden gehuurd was alles relaxt. Geen mondkapje of handgel te bekennen, maar helaas ook een wat minder frisse stacaravan. Bij het boeken konden we kiezen voor het zelf schoonmaken, of het laten schoonmaken van de stacaravan bij vertrek. Dat lijkt me in deze tijd niet wenselijk. Naar mijn mening moet de camping er- in deze omstandigheden – voor zorgen dat caravans/huuraccommodaties voldoen aan de huidige hygiënemaatregelen. En dat kun je nu eenmaal niet garanderen als mensen zelf, naar eigen inzicht, schoonmaken. Ik ben daar dus best lang bezig geweest met het ontsmetten van kranen, deurkrukken, handgrepen en noem het maar op. (Mevrouw Smetvrees in actie).

Het was wel een beetje een contrast met hoe het in de omgeving was: mondkapjes verplicht in winkels, supermarkten, tankstations en restaurants. We zijn er een keer uit eten geweest, en moesten na binnenkomst met een mondkapje op onze handen ontsmetten en onze contactgegevens achterlaten. Het personeel droeg plastic kappen en er stonden heel weinig tafels. Als je naar het toilet ging moest je ook een mondkapje op. Van tevoren reserveren is meestal verplicht en soms werken restaurants in shifts. Op zich allemaal begrijpelijk en verstandig, en een kleine moeite om je eraan te houden, maar heel relaxt… nee.

Bij de Irreler Wasserfälle in de Duitse Eifel

Lekker zwemmen… of niet

Het dieptepunt was voor ons een bezoek aan het kleine openluchtzwembad naast onze camping. Bij het betalen van de entree moesten we onze handen ontsmetten (terwijl je met je hele lijf in een zwembad gaat, maar oké) en twee formuliertjes invullen met onze contactgegevens. Eentje voor het zwemmen en eentje voor het gebruikmaken van de zonneweide. Deze zonneweide mocht je door het ene hekje betreden en door het andere hekje verlaten. Het duurde natuurlijk even + een reprimande door de badmeester voordat we dit door hadden… Het ondiepe kinderbad was één grote chaos van kinderen en ouders. Anderhalve meter afstand? Wieso?!

De grote glijbaan was afgesloten met linten, en in het grotere, diepe zwembad mocht je alleen baantjes trekken. Na één blik op het veel te drukke kinderbad kozen wij voor het rustige grote zwembad. Ook daar begrepen wij in eerste instantie niets van het geldende protocol. We zijn twee keer tot de orde geroepen door de gestreste badmeester. “IMMER RECHTS SCHWIMMEN!!!” riep hij naar ons, druk gebarend. Hij stampvoette er nog net niet bij. We werden er een beetje lacherig van. Want in plaats van zich druk te maken om ons en het handjevol andere mensen in het water, kon hij zich veel beter richten op het kinderbad, vonden wij. Maar dat beschouwde hij waarschijnlijk al als een verloren zaak. Na een klein uur hielden wij het voor gezien. Het onbezorgde vakantiegevoel was hier ver te zoeken…

Kijk voor meer informatie over de actuele coronamaatregelen in Duitsland op de Reiswijzer van de ANWB.

Schruns, Oostenrijk

Uitzicht over Schruns vanaf de Hochjoch

Wel of niet op vakantie in coronatijd?

Tja, moet je nou wel op vakantie willen naar het buitenland in deze rare tijd? Wij zijn erg blij dat we wel gegaan zijn. We hadden de mooie wandelingen en uitzichten in Oostenrijk en Duitsland niet willen missen! Alleen al het gevoel van in het buitenland te zijn, in een totaal andere omgeving. Hoewel je dat gevoel natuurlijk ook in Nederland kunt vinden. We hebben er deze zomer wel bewust voor gekozen om met onze eigen auto op pad te gaan. En niet te ver, zodat we bij een eventuele wijziging van het reisadvies van geel naar oranje snel naar huis konden reizen. Je weet het tenslotte maar nooit op dit moment. Op de dag dat wij thuiskwamen, werd bekend dat Oostenrijk de maatregelen ging aanscherpen, en in sommige andere landen was dat al gebeurd. Kies je voor veiligheid boven alles, dan kun je het beste in Nederland blijven, of zelfs gewoon thuis… Maar ook in de Europese landen met code geel geldt dat er nog altijd veel mogelijk is. Ik hoop zo dat we over een tijd weer kunnen reizen zoals we dat gewend waren!

Ben jij al op vakantie geweest deze zomer? Wat zijn jouw ervaringen?

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Lizette 4 augustus 2020 - 7:41 am

Wat fijn om te lezen! We gaan in september met de camper en weten nog niet waarheen. Eerst wacht ik alle ervaringen van anderen af en de ontwikkeling van de verspreiding. Dus dank voor het delen van je eerlijke en open ervaring. Kan me voorstellen dat het ook spannend kan zijn om te delen, want er zijn zo snel zoveel meningen erover.

Antwoord
Annemarie 4 augustus 2020 - 9:26 am

Gelukkig hebben we niet veel negatieve reacties gehad. We vonden het verantwoord om naar deze landen te gaan, met onze eigen auto, en hebben daar vooral de natuur opgezocht. Hopelijk kun je in september ook een mooie reis maken met de camper! Maar het is inderdaad wel even afwachten hoe het gaat lopen allemaal…

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.