Home Algemeen Mijn mooiste foto’s van 2018 – volgens Instagram

Mijn mooiste foto’s van 2018 – volgens Instagram

by Annemarie

Op Instagram laat ik aan het eind van het jaar altijd de ‘Best Nine’-app los op mijn foto’s, om erachter te komen welke negen foto’s de meeste likes kregen in het afgelopen jaar. In de collage hierboven zie je welke foto’s dat zijn. Dit jaar zitten er – niet heel verrassend – zes foto’s van Namibië bij, eentje van Slovenië, één keer het Griekse eiland Limnos en één foto gemaakt in Wijk aan Zee. In deze blog vertel ik wat meer over het verhaal achter de foto’s.

Ik ben ooit begonnen met mijn blog omdat ik niet alleen van reizen en schrijven houd, maar ook van fotograferen. Instagram is dan een leuk medium om je foto’s te delen met anderen. In 2018 deelde ik 140 foto’s op Instagram, waarvoor ik alles bij elkaar meer dan 15.600 likes kreeg. Op Insta deel ik trouwens alleen foto’s die ik met mijn iPhone heb gemaakt. Dit zijn mijn 9 mooiste foto’s van 2018 – volgens Instagram dan – en hun verhaal. En ik deel aan het eind een wat minder geslaagde foto.

1. Zonsopkomst in de Sossusvlei

reis door Namibië
We moesten er vroeg voor opstaan en zaten al in de auto op weg naar de bekende Dune 45 in de Sossusvlei toen het nog donker was. Het begon een beetje licht te worden toen we bij het duin aankwamen en aan de beklimming van Dune 45 begonnen. Die beklimming is overigens best zwaar, vanwege het mulle zand. Vlak voordat we de top van het duin hadden bereikt, kwam de zon op en gingen we zitten om te genieten van dit prachtige uitzicht. Leuk om te weten: mijn man en ik hadden 14 jaar eerder samen ook al eens op Dune 45 gestaan. Best bijzonder dus om er nu met onze kinderen te zijn! Deze foto is misschien ook wel mijn favoriete foto van het afgelopen jaar.

2. Zebra’s in Etosha

mooiste foto's van 2018
Zebra’s, zebra’s, zebra’s… we hebben er zoveel gezien in Etosha National Park! En toch vervelen ze nooit, omdat ze zo mooi en fotogeniek zijn. Dat ik voor deze foto voor een zwart/wit-filter heb gekozen is misschien niet superorigineel (ahum…) maar het werkt natuurlijk wel heel goed met zebra’s. 😉

3. Neushoorns bij het Waterberg Plateau

mooiste foto's van 2018
Aan het eind van onze reis door Namibië gingen we neushoorns spotten bij het Waterberg Plateau. Het was even schrikken toen onze gids zei dat we te voet op zoek gingen naar neushoorns, en helemaal toen we op een paar meter afstand van twee neushoorns stonden. Vooral onze zoon vond het spannend, maar zijn zus stelde hem gerust. Ik vind dit een heel mooi plaatje van broer en zus. Een blog over ons bezoek aan het Waterberg Plateau National Park volgt nog!

4. Kamperen in een daktent

kamperen in Namibië
Ook de foto van onze kinderen in de daktenten bovenop onze huurauto deed het goed op Instagram. Misschien moet ik vaker foto’s van mijn kinderen delen? Hoewel we geen echte kampeerders zijn, en mijn man al helemaal niet, was het kamperen in Namibië een hele gave ervaring die we niet hadden willen missen. We hoorden ‘s nachts regelmatig dieren lopen rondom onze auto, en twee keer hoorden we zelfs een leeuw. Gelukkig niet pal naast de auto, maar toch, een beetje spannend was het wel.

5. Vulkanisch gesteente op Limnos

doen op Limnos
De foto in het midden van de Instagram-collage maakte ik op Limnos. Dit vrij onbekende Griekse eiland beschikt over een paar mooie natuurgebieden, en het vulkanische gesteente van Falakro is er een van. Bijzondere rotsformaties in allerlei tinten bruin en geel, pal aan zee. Een fijne plek voor wie van fotograferen houdt. Zoals ik dus.

6. Fotogenieke kloof in Slovenië

mooiste foto's van 2018
Deze foto maakte ik in 2017, tijdens onze vakantie in Slovenië, maar ik deelde ‘m pas in 2018 op Instagram. Vandaar dat ‘ie nu in dit rijtje staat. Je ziet het kraakheldere water in de kloof Velika Korita in de Soca Vallei, niet ver van de plaats Bovec. De natuur in dit deel van Slovenië, in het Triglav National Park, is prachtig!

7. De leegte van Namibië

reis door Namibië
Het uitzicht onderweg in Namibië bestaat soms echt alleen maar uit zand en leegte. Heel wat anders dan het uitzicht vanuit je auto als je over de snelweg in Nederland rijdt. 😉 Deze foto nam ik onderweg van Solitaire naar Swakopmund. Een groot deel van deze route gaat door de Namib-Naukluft-woestijn, vandaar al het zand. Het uitzicht is prachtig – naast deze leegte zagen we ook kloven en bergen – maar de wegen zijn op sommige stukken ook best gevaarlijk. Een avontuurlijke route dus!

8. Kitesurfer in Wijk aan Zee

mooiste foto's van 2018
In de zomer zijn we vaak op het strand van Wijk aan Zee te vinden, omdat we er een strandhuisje hebben. De kinderen kunnen er heerlijk spelen, het geluid van de golven is fijn als je in je bed ligt, maar ik word het aller blijst van de mooie zonsondergangen. En de foto’s daarvan deel ik tot vervelens toe op Instagram. Deze foto vond ik zelf, dankzij de kitesurfer in actie, ook wel heel geslaagd. En omdat ik zoveel zonsondergangen in Wijk aan Zee fotografeer, vind ik het volkomen terecht dat er eentje in de top 9 staat.

9. Drukte bij de waterhole

mooiste foto's van 2018
Weer een Namibië-foto! We hebben er wat keren gezeten, bij deze waterhole bij de Halali-campsite in Etosha National Park. We zagen er een eenzame neushoorn, een paar hyena’s of een handjevol zebra’s. Maar deze middag was het er gezellig druk met zebra’s, impala’s en koedoes. Het geluid van hoeven, brekende takjes en briesende dieren moet je er zelf even bij denken. Wat mij betreft hoort deze foto overigens niet per se bij de 9 mooiste, maar oké, Namibië en wildlife scoren nu eenmaal goed.

Fail-foto

mooiste foto'svan 2018
Tot slot deel ik een foto die wat minder gelukt is. Op het uitzicht na, is er eigenlijk weinig wat wel goed is aan deze foto. Een scheve horizon (vreselijk!), iets te veel dashboard en reflectie in een vieze autoruit. Maar vooral… wat doet die rol ducttape daar?! Nou dat kwam zo: door al die hobbelige wegen was een van de zijspiegels van de auto los getrild. Met ducttape hebben we die provisorisch vastgezet. Na het plakken is de rol tape buiten op de voorruit blijven liggen. Ik zag het pas toen we al weer reden. (En ja, ik maakte eerst een foto voordat ik de tape naar binnen haalde, dat ook). 😛

Dit waren mijn mooiste foto’s van 2018. Welke foto vind jij het mooist?

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.