Vorig jaar gingen we met Hemelvaart een paar dagen op pad met een camper in Nederland. Vanwege de pandemie waren we aan Nederland gebonden, maar dat was helemaal niet erg. We vonden het een mooie gelegenheid om een bezoek te brengen aan een provincie waar we vanwege de afstand bijna nooit komen: Groningen. En dat terwijl er zoveel moois te ontdekken is! Het was ook al een tijd geleden dat we gekampeerd hadden, dus leuk dat we dat nu – met een huurcamper – weer eens gingen doen.
Voor ons campertripje in Nederland hadden we eigenlijk maar vier dagen, namelijk het lange Hemelvaartweekend. Maar van verhuurbedrijf De Camper Club mochten we de camper op woensdagmiddag al ophalen. We besloten deze extra eerste nacht in onze eigen provincie door te brengen, maar wel alvast een stukje op weg richting Groningen.
Camping Het bos roept
Het werd natuurkampeerterrein ‘Het bos roept’, in Slootdorp vlak voor de Afsluitdijk. Een hele leuke, relaxte camping! Helaas konden we er maar één nachtje blijven, wegens helemaal volgeboekt voor de dagen erna. Erg jammer, want we hadden er wel langer willen blijven. De camping grenst aan het Robbenoordbos en ligt vlak aan een vaarwater. Nadat we ons gemeld hadden bij de receptie mochten we zelf een plek uitkiezen. Er was gelukkig nog genoeg ruimte op een grasveldje, bij een stroompunt. De plekken aan het water waren helaas wel al bezet.
Vooraan op het kampeerterrein staat De Kas, een gemeenschappelijke ruimte voor de campinggasten, met daarin een keuken, zithoekjes, een houtkachel en spelletjes. Heel fijn op regenachtige dagen, lijkt mij. Het schone en moderne sanitairgebouw wordt verwarmd door zonnepanelen. Voor kinderen is er een leuk natuurspeeltuintje, en achter op het terrein is een overdekte vuurplaats. Maar je kan ook bij de receptie een vuurschaal halen om een vuurtje te maken bij je eigen plek. Dat hebben wij gedaan. Nieuw vanaf 2022 is de verhuur van kano’s en SUP-boards, en er is een nieuwe hottub op het terrein. En oh ja, ook fijn was de broodjesservice in de ochtend.
Bijzondere huuraccommodaties
Rondom de velden loopt een ondiepe sloot, met op de veldjes erachter een paar huuraccommodaties en kampeerplekken voor tenten. Deze trekkersveldjes zijn alleen bereikbaar via een wandelpad en bruggetjes over de sloot. Met de auto kun je er dus niet komen. Mocht je geen eigen kampeermiddel hebben, dan zijn er leuke huuraccommodaties, zoals een tipi-tent, een eco-cabin of een vintage Airstream-caravan. Als je in een schoolvakantie naar camping ‘Het bos roept’ wilt, doe je er verstandig aan om op tijd te reserveren!
Met de camper over de Afsluitdijk
De volgende ochtend vertrokken we na het ontbijt naar Groningen, over de Afsluitdijk. Daar waren we natuurlijk al vaker overheen gereden, maar nu stopten we bij het Vlietermonument uit 1933, ontworpen door architect Willem Dudok, in de vorm van een uitkijktoren. We wandelden over de voetbrug over de weg heen naar de andere kant van de dijk, langs het standbeeld van Cornelis Lely en het beeld ‘De Steenzetter’.
Natuurgebied De Onlanden
We hadden van tevoren een plek gereserveerd op Camping Break Out in Harkstede, vlakbij de stad Groningen. Maar voordat we daar naartoe reden, maakten we een tussenstop bij natuurgebied De Onlanden. Dit natuurgebied hoort officieel bij de provincie Drenthe, maar ligt zo ongeveer tegen de stad Groningen aan. We wandelden er de korte wandelroute ‘Beleefpad Uitkijktoren De Onlanden’, met als eindpunt uitkijktoren Het Beeld. Vanaf deze 26 meter hoge toren heb je een mooi uitzicht over de omgeving, inclusief de skyline van Groningen. Startpunt voor de wandeling naar Het Beeld is de Noorddijk in Peize. Meer over deze wandeling en de uitkijktoren lees je in mijn blog over natuurgebied De Onlanden.
Camping in Harkstede
Van De Onlanden reden we met de camper in een halfuurtje naar camping Break Out Grunopark in Harkstede, waar we voor drie nachten hadden gereserveerd. Deze camping ligt aan de Grunoplas, waar je kan waterskiën en wakeboarden. We kregen een ruime camperplek toegewezen, parkeerden de camper, en klapten de campingstoeltjes uit om nog even in het zonnetje te zitten. Op de dag van aankomst kon dat namelijk nog, voor de dag erna was regen voorspeld. En die dag was inderdaad nogal regenachtig, waardoor we veel tijd binnen in de camper hebben doorgebracht. Best knus en gezellig eigenlijk, we hebben veel spelletjes gedaan.
Op deze camping kan je ook een stacaravan of een safaritent huren. Verder zijn er veel jaarplaatsen achteraan op de camping, maar de stacaravans die daar stonden maakten een nogal gedateerde of verwaarloosde indruk. Net als het sanitairgebouw trouwens, dat zag er ook redelijk gedateerd uit. Maar ik heb begrepen dat sommige delen van de camping vernieuwd worden.
Activiteiten op de camping
Camping Break Out is erg leuk voor oudere kinderen, want er ligt een klimpark naast de camping (wel een tikje verouderd), er zijn escaperooms en tennisbanen. Mijn man en dochter zijn fanatieke tennissers, dus ze hadden hun tennisrackets meegenomen en sloegen elke avond een balletje. Voor jongere kinderen is er in de schoolvakanties een animatieteam. Om eerlijk te zijn is dit niet mijn favoriete type camping, maar onze kinderen vonden het juist leuk dat er zoveel te doen was. Ze hebben ook een uurtje gewaterskied. En dat ging nog best goed, ondanks dat ze het voor het eerst deden!
Uitstapjes in de provincie Groningen
Tijdens ons korte tripje met de camper in Nederland wilden we natuurlijk wel wat van de omgeving zien. Zo stond het vlonderpad bij ’t Roegwold op mijn lijstje. Dus hop de camper in en naar het plaatsje Schildwolde! De kleine parkeerplaats aan de Dannemeerweg was helaas niet berekend op campers, dus we parkeerden langs de weg.
Over het Dannemeer in dit natuurgebied is een 750 meter lang vlonderpad aangelegd. Erg leuk om overheen te lopen, foto’s te maken en vogels te spotten. Want daar zitten er honderden van bij dit meertje, en ze zijn niet te missen vanwege de herrie die ze maken. 😉
Vlakbij ’t Roegwold ligt het dorp Slochteren, waar je Landgoed Fraeylemaborg kan bezoeken. Niet alleen de borg (of burcht) is het bekijken waard, er ligt ook een mooi park achter de borg, het Slochterbos. Dit 19e-eeuwse park is in Engelse landschapsstijl aangelegd, met kronkelige bospaadjes, vijvers, mooie bruggetjes en beelden. En er staan acht bijzondere gebouwtjes in het park: follies, zoals ze die vroeger in dit soort parken in Engelse stijl hadden, maar dan modern. Het is leuk om ze allemaal te bekijken tijdens een wandeling door het park. We sloten ons bezoek af met een lunch in restaurant De Boerderij, op het landgoed. Meer weten? Lees dan mijn blog over Landgoed Fraeylemaborg.
Weer terug over de Afsluitdijk
Op zondag na het ontbijt ruimden we al onze spullen weer netjes op en maakten we de camper schoon. Daarna was het tijd om richting huis te rijden. We reden weer over de Afsluitdijk, waar ik tot ergernis van man en kinderen wéér wilde stoppen om foto’s te maken, nu vanwege de mooie dreigende luchten. 😊
’s Middags leverden we de camper in bij de Camper Club in Bussum en reden we in onze eigen auto naar huis. Als we langer de tijd hadden gehad (of eerder hadden geboekt…), hadden we met de camper overigens op meer verschillende campings in Nederland willen staan. Want dat is nou juist het leuke van een camper: de vrijheid en flexibiliteit.
Op pad met een camper in Nederland: praktische tips
– Reserveer op tijd een plek als je in de schoolvakanties gaat. Wij waren erg laat met reserveren en hadden niet veel keuze meer. (Misschien ook doordat iedereen in eigen land bleef…)
– Op veel campings zijn tegenwoordig speciale camperplaatsen, met een verharde ondergrond en elektriciteit. Dat is heel praktisch, maar soms sta je op een normale kampeerplek leuker.
– Nederland is (nog?) niet echt ingericht op campers. Dat merk je bijvoorbeeld als je ergens wilt parkeren. Krappe parkeerplaatsen of gewoonweg geen ruimte voor een camper.
– Neem een actuele campinggids mee zoals de ACSI Campinggids 2023 voor camperaars.
Lees voor meer tips ook mijn blog over de voor- en nadelen van reizen met een camper!