Home Algemeen Camperreis door Midden-Europa: onze route

Camperreis door Midden-Europa: onze route

by Annemarie

In de eerste drie weken van de zomervakantie van 2017 reisden we met onze kinderen met een camper door een stukje van Midden-Europa. Via Duitsland naar Zuidwest-Tsjechië, Oostenrijk en Slovenië om precies te zijn. Alleen de eerste camping in Tsjechië, aan het Lipnomeer, hadden we van tevoren besproken, verder hebben we alles op de bonnefooi gedaan. Want dat is nou zo leuk aan reizen met een camper: de vrijheid. Ik deel de route van onze camperreis!

camperreis

camperreis route

Op dag 1 kwamen we door alle Stau in Duitsland (fijn hoor, al die wegwerkzaamheden in de zomer…) niet verder dan Aschaffenburg, een leuk stadje net voorbij Frankfurt. Hier overnachtten we op een camperplaats aan de rivier, op loopafstand van het centrum.

camperreis

De Schweine die de Stau veroorzaakten staan niet op de foto, dus ik heb ze er zelf maar even bij gefröbeld…

Tsjechië

Ook dag 2 stond in het teken van files, niet alleen veroorzaakt door werkzaamheden, maar ook door een paar ontsnapte Schweine die ergens op de weg liepen. Aan het eind van de middag bereikten we onze camping in Lipno nad Vltavou aan het Lipnomeer. Hier zijn we drie nachten gebleven. Als het mooi weer was geweest hadden we ons verblijf daar willen verlengen, maar helaas. Na een regendag en vanwege de slechte vooruitzichten besloten we verder te reizen.

camperreis

Český Krumlov in Tsjechië

Ons verblijf in Tsjechië sloten we af met een bezoek aan het prachtige stadje Ceský Krumlov, op een halfuurtje rijden van het Lipnomeer. Het hele stadscentrum staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO (en terecht!) en trekt toeristen van over de hele wereld.

Wenen

Na een ochtend sightseeing in Ceský Krumlov en een goede lunch staken we de grens met Oostenrijk over en reden we naar camping Wien West aan de rand van Wenen. De camper lieten we lekker staan op de camping, met de bus en metro verkenden we in twee dagen het centrum van Wenen met de Spaanse Rijschool, het mooie Schloss Schönbrunn en de bijbehorende dierentuin. Lees ook mijn blog over Wenen met kinderen!

camperreis

Schloss Schönbrunn

Ljubljana

Op dag 8 reden we van Wenen naar de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Bij de grens was er helaas geen sprake van een warm welkom. We moesten er een vignet kopen, en de dame die ons hielp – you know who you are, Larisa! (altijd handig, die naambordjes) – was duidelijk met het verkeerde been uit bed gestapt. Niet echt een fijne binnenkomer dus, letterlijk, maar het landschap waar we wat later doorheen reden maakte veel goed.

camperreis

Ljubljana

We parkeerden de camper op camping Ljubljana Resort. En ‘resort’ zegt het al een beetje: dit was geen kleinschalige camping. Maar we hadden er een prima plek onder de schaduw van een boom en er waren leuke buitenzwembaden voor de kinderen. Twee dingen die hard nodig waren, want de temperatuur lag die dagen tussen de 33 en 37 graden. Bloody hot! In eerste instantie wilden we er drie nachten blijven, maar door de fijne plek, de zwembaden en de vriendjes en vriendinnetjes van onze kinderen zijn we er uiteindelijk zes nachten gebleven. Vanuit hier gingen we twee keer met de bus naar het centrum van Ljubljana (zo’n leuke stad!) en bezochten we de grotten van Postojna. Verder zaten we vooral veel bij en in het zwembad.

De Julische Alpen

Na een heel vervelende reisdag, met onder meer files, pech onderweg en volle campings aan het meer van Bohinj, vonden we een mooi plekje voor een paar dagen op een camping in Bovec, in het Sočadal. Deze camping lag op loopafstand van het dorp en de mooie, maar ijskoude Soča-rivier.

Soca-rivier

Soča-rivier

Salzburg

Vanuit de Julische Alpen reden we met onze camper via de Predilpas en Tarvisio naar Salzburg. Er zijn mooiere bergpassen, maar die zijn met een grote camper niet aan te raden vanwege de vele haarspeldbochten. In Salzburg vonden we een leuke camping met een klein zwembad, aan de rand van de stad. De bushalte was 50 meter verderop, ideaal om de stad te ontdekken. We bezochten hier onder meer Schloss Hellbrunn en de Wasserspiele, en zoutmijn Salzwelten vlakbij Salzburg. Lees ook mijn blog over Salzburg met kinderen!

camperreis

Salzburg

Deutschland stauland

Op de heenweg hadden we al gezien dat de wegen in Duitsland overal open lagen vanwege wegwerkzaamheden, met veel Stau tot gevolg. We besloten daarom ruim de tijd te nemen voor de terugreis vanuit Salzburg, met twee overnachtingen in Duitsland. Eentje bij een Gasthof tussen München en Neurenberg in (vanwege de vele files leken we maar niet voorbij München te komen…) en de laatste bij de Unterbacher See, bij Düsseldorf.

Daarna zat onze camperreis door Midden-Europa erop. Naast mooie herinneringen aan wat we allemaal gezien en gedaan hebben – waarover in andere blogs uiteraard snel meer! – hebben we ook stof tot nadenken. Want… is een eigen camper misschien ook iets voor ons? We gaan er serieus over nadenken! Meer weten over het reizen met een camper? Lees dan mijn blog over de voor- en nadelen van een camper.

Wil je ook met een camper op pad, maar weet je nog niet waarheen? Lees dan ter inspiratie deze blog van Ivonne over de mooiste camperroutes in Europa.

Heb jij wel eens met een camper door Europa gereisd? Hoe is het jou bevallen?

Ook leuk om te lezen

8 reacties

Nanda 7 september 2017 - 9:42 am

Hahah, ik heb gelachen. Met je Larisa, en de varkentjes…

Antwoord
Annemarie 8 september 2017 - 9:16 am

Ik vond de varkentjes niet om te lachen, en Larisa al hélemaal niet! 🙂

Antwoord
anneke zwart 29 augustus 2017 - 3:29 pm

hoi Annemarie, wij waren 2 jaar geleden in mei ook in het Socadal en moesten de pas over naar Tarvisio.
Daar lag toen nog sneeuw , maar ook zonder winterbanden is het met de caravan gelukt.
Onze kinderen vonden vroeger ook campingvankantie het leukste. Frankrijk, Lac du Bourget – tussen Annecy en Chamberry – Camping L’Ile aux Cygnes, is een aanrader. Omgeving leuk, de Mont Blanc niet ver weg enz.
Groetjes aan allemaal uit Wennemen.
Anneke

Antwoord
Annemarie 30 augustus 2017 - 4:23 pm

Hallo, wat leuk om wat van jullie te horen! Mooi hè, het Socadal. De pas via Tarvisio is inderdaad goed te doen met een camper of caravan. Onze kinderen vonden het super om met de camper op pad te zijn. 🙂 Groetjes!

Antwoord
Anke 16 augustus 2017 - 11:30 am

Klinkt als een fijne reis! Wij hebben er net een lange reis op zitten per camper door Europa (maar dat wist je al) en ons is het ook heel goed bevallen. Maar toch gaan we niet voor een eigen camper. Er komt veel kijken bij zo’n bezit, (stalling, verzekering, onderhoud) en we willen niet elke vakantie met de camper weg. Dan moet je ‘m weer gaan verhuren om de kosten beperkt te houden. En toch, later als onze zoon groter is en in een tent wil, zou een camperbusje me wel wat lijken!

Antwoord
Annemarie 18 augustus 2017 - 1:43 pm

Er komt inderdaad veel bij kijken, daarom denken we er nog even over na. En daar hebben we alle tijd voor, want volgende zomer willen we weer een verre reis maken, dus zonder camper.

Antwoord
Shere 16 augustus 2017 - 8:42 am

Leuke route! Wij zijn meer tijd in Slovenië geweest. De resort in Ljubljana vonden wij niet erg goed, geen warm water, zwembad nog dicht en een blubberbende (wij hadden regen in de nacht). Het was nog voorseizoen maar toch al bijna juli.

Antwoord
Annemarie 16 augustus 2017 - 9:49 am

Wij vonden het resort in Ljubljana oké, maar zeker niet geweldig. De zwembaden waren nu wel open en dat is de belangrijkste reden dat we er zo lang zijn gebleven.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.