Home Algemeen Autovakantie met kinderen: 10 tips voor onderweg

Autovakantie met kinderen: 10 tips voor onderweg

by Annemarie
Autovakantie met kinderen

Ga jij binnenkort ook met de auto op vakantie en krijg je al stress bij de gedachte dat je je kinderen urenlang zoet moet houden onderweg? Ik ken dat gevoel! Wij hebben ondertussen al veel autovakanties gedaan met onze kinderen en hebben dus aardig wat ervaring opgedaan. Maar hoe goed je je kinderen ook voorbereidt op de lange rit, ze hebben er vaak na een halfuur (of kwartier!) geen zin meer in. Hieronder 10 tips voor een autovakantie met kinderen, die helpen om het voor iedereen (enigszins…) draaglijk te houden.

1) Neem altijd een nat washandje (in een plastic zakje) of vochtige doekjes mee. Onmisbaar in de auto, om kleverige handjes en/of gezichtjes mee schoon te vegen. Of gewoon lekker om af te koelen in een warme auto. Een rol toiletpapier is ook een aanrader, al is het alleen maar omdat dat er bij sommige toiletten langs de weg niet is.

2) Neem papieren of plastic zakjes mee voor als je kind wagenziek is en je niet meteen kunt stoppen. Onze dochter had er vaak last van toen ze wat jonger was, inclusief overgeven, en daarom stapten wij de auto niet meer in zonder een plastic zak. We hebben namelijk te vaak autostoeltjes schoon staan schrobben (en daarna nog dagenlang rondgereden in een auto die naar kots rook). Tip: controleer wel even of er geen gat zit in de zak. Dat is ons namelijk een keer overkomen op Corfu

3) Zorg voor speelgoed waar geen ‘schermpje’ aan te pas komt. Voor jongere kinderen kun je denken aan raamstickers, stickerboekjes of een magnetisch tekenbord (zo eentje die je eindeloos kunt wissen). Nu mijn kinderen wat ouder zijn (10 en 6 inmiddels) gaat er soms nog zo’n tekenbord mee de auto in, en dan doen ze er spelletjes mee (‘raad wat ik aan het tekenen ben’).  Vergeet ook de favoriete knuffel van je kind niet – hoewel de kans bestaat dat je die tijdens de reis een keer of 100 moet oprapen van de grond. Neem voor oudere kinderen een (strip)boek mee, tekenspullen of reisspelletjes als ‘Vier op een rij’ of ‘Wie is het’. Of betrek ze bij de reis en laat ze meekijken op een (eigen) routekaart. Ik koop ook elk jaar een vakantiedoeboek voor mijn kinderen, en die krijgen ze pas als we in de auto zitten.

Autovakantie met kinderen

Zo zit mijn dochter er tegenwoordig bij in de auto…

4) Tja en dan toch… de schermpjes. Je kan er tegenwoordig bijna niet meer omheen, maar waarom zou je ook als je een lange reis voor de boeg hebt? Het scheelt soms zoveel ellende. Hang DVD-schermpjes op en laat je kinderen van tevoren wat films uitzoeken voor onderweg. Of neem een tablet of Nintendo DS mee, bij voorkeur met een volle batterij. 😉

5) Is het warm en schijnt de zon volop? Dek de ramen bij de kinderen af met zonnebeschermers of een handdoek (lekker old school), zodat ze niet in de volle zon zitten.

6) Leuk en handig: hang een speelgoedzak of organiser met allemaal verschillende vakken en vakjes aan de autostoel. Zorg dat alle vakken gevuld zijn met spulletjes waar je kind zich zeker mee zal vermaken. Al is het maar voor een halfuur…

7) Neem voldoende te drinken mee voor onderweg en genoeg te eten. Natuurlijk nemen wij ook altijd wel wat snoep mee, maar zorg ook voor fruit, rauwkost (komkommer, snackworteltjes), biscuit, soepstengels etc. Vorig jaar hadden we voor onze kinderen een grote drinkbeker meegenomen voor onderweg, zo een met een rietje en in de deksel twee vakjes voor snoepjes/snacks. Een groot succes! Elke keer als we met de auto op pad gingen vulde ik de bekers, en ze konden niet wachten tot ze in de auto zaten en konden bekijken wat ik erin had gedaan.

Autovakantie met kinderen

8) Stop regelmatig onderweg en laat je kinderen dan even rondrennen. Wij stoppen altijd een paar keer kort – even wat drinken, naar de wc en weer door – en tussen de middag nemen we wat langer de tijd voor een pauze. Zul je altijd zien dat er rond lunchtijd nèt een van de kinderen  in slaap is gevallen. (Dat overkomt ons namelijk altijd… Timing, pffffff!)

9) Luister onderweg niet alleen naar muziek die jij leuk vindt, maar neem ook muziek mee voor de kinderen. Wij hebben tot een paar jaar geleden tot in den treure moeten luisteren naar het volledige repertoire van K3 – we kennen de liedjes nog steeds uit ons hoofd – maar het werkte wel. Gelukkig is onze dochter ondertussen over K3 heen gegroeid (hoera!) en onze zoon heeft er niks mee. Die heeft een veel bredere smaak, heel fijn. 🙂

10) Als ze echt alles al gedaan hebben en je vanaf de achterbank voor de zoveelste keer “Ik vervéééééél me” hoort, kun je altijd nog een ouderwets raadspelletje doen: ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’, ‘Noem een dier met de letter..’ (de volgende noemt een dier dat begint met de laatste letter van het vorige genoemde dier), ‘Geen ja en geen nee’, ‘Ik ga op reis en ik neem mee…’ etc. Mijn man en ik zijn zelf groot fan van het spel ‘Wie het langste stil kan zijn’, maar dat vinden onze kinderen dan weer niks. Zo jammer.

Lees ook mijn blogs ‘Reizen met kinderen is heus niet altijd een feest‘ en ‘Lang autorijden is stom‘.

Heb jij nog meer handige tips voor een lange autorit met kinderen? Deel je tip(s) in een reactie hieronder.

Ook leuk om te lezen

6 reacties

YvonneW 15 juli 2018 - 7:12 pm

Een leuk spel voor kinderen/kleinkinderen van een jaar of 5:
Je begint met een woord bv “vakantie” de volgende moet een ander woord noemen wat met vakantie te maken heeft bv “zee”, de volgende kiest dan bv voor “strand” of “vissen”. Het woord mag maar 1x voorkomen. Het leuke en verrassende is vaak met welk woord je kleintje komt aanzetten. Het vergroot bovendien hun woordenschat en ook hun koppelingsvermogen.

Antwoord
Auto Roadshow 1 december 2016 - 9:40 am

Binnenkort ga ik ook met de kinderen op een autovakantie. Was al bang dat ze zich onderweg heel erg gaan vervelen, dus heel erg bedankt voor je tips!

Gr.
Lucien Lachman

Antwoord
Saskia 24 juni 2016 - 3:46 pm

Wat ik met mijn ouders vroeger al deed en nu zelf is ‘ wie t eerste een……… Ziet’. Bv een bruine auto of een parkeerplaats bv. Degene die t t eerst ziet mag een nieuwe verzinnen 🙂 Het is een lekker snel spel waardoor je wel weer even zoet bent! Verder een hoofdtelefoon voor in t schermpje voor de rust van iedereen in de auto.

Antwoord
Annemarie 27 juni 2016 - 9:11 am

Een koptelefoon is inderdaad geen slecht idee 😉

Antwoord
Jolanda 14 juni 2016 - 8:21 pm

Autobingo (even googelen, zijn te downloaden) Weer een half uurtje overbrugd 😎

Antwoord
Annemarie 27 juni 2016 - 9:11 am

Oh ja, Autobingo, dat is ook altijd leuk!

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.